Παρασκευή, Μαΐου 27, 2005

Μπορει δηλαδη ο Μοτσαρτ να ηταν μαλακας?

Οταν ημουν μικρος στενοχωριομουν πολυ που γεννηθηκα τοσο αργα και δεν θα γνωρισω ποτε προσωπικοτητες σαν τον Μπαχ ή τον Μοτσαρτ, τον Σωκρατη ή τον Αττιλα (προσωπικο κολλημα :-), τον Περικλη ή τον Νευτωνα. Γιατι αυτοι, αντιθετα με τους απλους ανθρωπους γυρω μου, πρεπει να ηταν πραγματικα τρομεροι τυποι, ετσι?

Κιομως με τον καιρο εχω καταλαβει, οτι δεν ειναι ετσι τα πραγματα. Μαλλον εχω απαγοητευτει απο πολλα ατομα που περιμενα να ειναι θαυμασια. Εχω παρατηρησει οτι ενας τρομερος μουσικος δεν ειναι απαραιτητα και ενδιαφερων ανθρωπος. Ακομα λιγοτερο ειναι πιθανο να ειναι καλος ανθρωπος. Μπορει δηλαδη καλλιστα ο Μοτσαρτ να ηταν μαλακας (ή μαλλον ενα κακομαθημενο κωλοπαιδι οπως λενε), ο Βαγκνερ ρατσισταρος. Ο Περικλης μπορει να ηταν ενα αλαζονικο μεγαλομανες καθαρμα, ο Σωκρατης ενας βαρετος, ασχημος κωλογερος. Ο Μεγαλεξανδρος ενας μισοτρελος τυπος που ειχε συμπλεγματα με την μαμα του, ο Κολομβος ενας απλος χρυσοθηρας, ο Δαρβινος ενας Βικτωριανος μισογυνης κ.ο.κ.


Καποιος (νομιζω ο ασχημος Σωκρατης) ελεγε οτι τα ταλεντα δεν ανηκουν στον ανθρωπο, δεν τα εχει εκθρεψει, δεν ειναι υπευθυνος για αυτα και ετσι δεν ειναι δειγμα αξιας. Αυτο εξηγει ισως οτι ενα ατομο με σπουδαιο χιουμορ οπως ο Γ.Αλλεν μπορει να ειναι αρρωστος παιδεραστης (αν και προσωπικα δεν το πιστευω), ενας καταπληκτικος γιατρος που σωζει ζωες στην Αφρικη μπορει να ειναι ανυποφορος για την οικογενεια του. Ενας βαθυστοχαστος συγγραφεας που αγγιζει ψυχες μπορει να ειναι απιστευτα ματαιοδοξος και φορτωμενος συμπλεγματα. Ενας τρομερος γλωσσολογος μπορει να ειναι εντελως αχρηστος στα οικονομικα και ενας υπερχαλαρος ηθοποιος μπορει να ειναι, ή μαλλον πιθανοτατα ειναι, εντελως κρετινος στα διεθνη θεματα (οπως ελεγε ενας Αμερικανος αξιωματουχος για τους ηθοποιους και τις διαμαρτυριες τους σε διαφορα θεματα: Ειναι καλο που οι ταινιες γυριζονται στο Χολιγουντ και η πολιτικη χαραζεται στην Ουασιγκτων και οχι τουμπαλιν :-)
Και αυτο γενικα με λυπει, γιατι σημαινει οτι μερικες φορες τα ταλεντα χαραμιζοντα σε ατομα που δεν τα αξιζουν.

Αυτη η παρατηρηση παντως πρεπει να μας διδασκει να κανουμε εναν βασικο διαχωρισμο: Οπως ειναι λαθος να κρινουμε μια γνωμη σαν λανθασμενη αν ερχεται απο ατομο που αντιπαθουμε, τοσο ειναι λαθος να ακουμε τυφλα οτι λεει ενας αλλος, απλα επειδη ειναι συμπαθητικος, εχει χιουμορ, γραφει καλα, ή ειναι καλος τελοσπαντων σε καποιον αλλο τομεα της ζωης του κτλ Οπως παντα, πρεπει να κρινουμε τα επιχειρηματα οχι τον ανθρωπο.

Απ'την αλλη αν καποιος μουσικος φανει οτι ειναι καθικι, δεν εχει νοημα να σταματησουμε να ακουμε την μουσικη του. Αν καποιος σκηνοθετης ειναι παιδεραστης, αυτο δεν αλλαζει το γεγονος οτι οι ταινιες του ειναι ισως εξαιρετικες...


ΥΓ πως μου ηρθε ολο αυτο? απλα παρατηρω τελευταια οτι πολλα ατομα που σεβομαι τρομερα πχ σαν επιστημονες, ειναι πολυ απανθρωποι, ατομα που βρισκω ενδιαφεροντα ειναι πνιγμενα στην παρανοια, ατομα με συμπαθητικα μπλογκς ειναι μικρα, κακοτροπα ανθρωπακια κλεισμενα στον κοσμακη τους...

6 σχόλια:

lazopolis είπε...

Όλοι οι παραπάνω χαρακτηρισμοί ισχύουν μόνο μετά την αναγωγή του υποκειμενικού σου γούστου σε νόρμα "κανονικής" συμπεριφοράς. Το να μην αντιλαμβάνεται κανείς το αυθαίρετο αυτής της αναγωγής οδηγεί σε ένα είδος κοινωνικά αποδεκτής (αλλά προσωπικά επιζήμιας) ανελαστικότητας*. Εξ'ου και οι διδαχές.

Τα σχετικά με το "ταλέντο" τα βρίσκω ελαφρώς naive.

Ο Τσόμσκυ βλέπω συνεχίζει να εμφανίζεται σε κατηγορικού χαρακτήρα προτάσεις, εμβαπτισμένες σε άσχετα θέματα.

Για τους μπλόγκερς δεν ξέρω, υποθέτω πως θα επεκταθείς αν κάποιος σε ρωτήσει "ποιούς εννοείς".

*μ'αυτό εννοώ οτι αποδέχεσαι την ύπαρξη του "διαφορετικού" και "ιδιόρρυθμου" μόνο στο πλαίσιο του δικαιώματός τους να υπάρχουν και όχι σαν πιθανές ευκαιρίες συνάντησης με κάτι άλλο έξω από το "υγιές εγώ".

libertarian είπε...

Υποθέτω αναφέρεται σε αυτό το post, το οποιο πρέπει να γράφτηκε επειδή έκανα το λάθος να έχω διαφορετική άποψη και να την εκφράσω.

Γιατί τέτοιο μίσος; :-)

"τον Παπαρίδη τον σιχαίνονται όσο τίποτα. Τους γυρίζει τα έντερα ανάποδα"

Τον "παπαρίδη" εγώ πάντως δεν τον γνωρίζω προσωπικά για να τον μισώ θανάσιμα όπως νομίζει. Μάλλον κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια συναισθήματα. :-)

libertarian είπε...

Τέσπα για να μην εξελιχθεί σε flamewar του υπόσχομαι ότι δεν θα τολμήσω ξαναγράψω στο blog του. end of story :-)

S G είπε...

Τι ακριβως εννοεις λαζοπολι (να σε λεω λαζοπουλο? αυτο δεν ειναι το ονομα σου?)

Δεν εχω προβλημα με την διαφορετικη, ιδιορρυθμη συμπεριφορα. Πολλοι μπορει να πουν οτι και γω ειμαι περιεργος. Το μονο που λεω ειναι οτι ενα ατομο που φτιαχνει θεϊκη μουσικη, μπορει το ιδιο να ειναι βρωμικη προσωπικοτητα και να μην καταλαβαινει καν την μουσικη του! Κι αν καποιος δεν καταλαβαινει καν το εργο του, αυτο σημαινει οτι κατα καποιον τροπο το ταλεντο και η προσωπικοτητα ειναι εντελως διαφορετικα πραγματα, νο?

Τωρα προφανως να ορισω τι ειναι κακο, βρωμικο κτλ ειναι δυσκολο. Αλλα νομιζω ολοι θα συμφωνησουμε οτι η παιδεραστια δεν ειναι πολυ επιθυμητη ταση πχ. Και η ερωτηση μου: ειναι δυνατον ενας τρομερος συγγραφεας με διηγηματα γεματα μυνηματα, να ειναι παιδεραστης?

lazopolis είπε...

Κατ'αρχήν λέγε με όπως θες (η κλητική του Λαζόπουλος είναι Λαζόπουλε, αλλά και με το Λαζοπουλο καταλαβαίνω οτι σε μένα αναφέρεσαι).
Έπειτα,

Το μονο που λεω ειναι οτι ενα ατομο που φτιαχνει θεϊκη μουσικη, μπορει το ιδιο να ειναι βρωμικη προσωπικοτητα και να μην καταλαβαινει καν την μουσικη του!

...δεν μπορει...

Ταλέντο και προσωπικότητα δεν είναι διαφορετικά πράγματα, μια που το "ταλέντο" δεν είναι "πράγμα". "Βρωμικες προσωπικότητες" επίσης δεν υπάρχουν, υπάρχουν προσωπικότητες που δεν καταλαβαίνουμε, και συνήθως αυτές είναι οι πιο δημιουργικές. Οπότε, νο!

Η παιδεραστία (δημοφιλές σπορ εδώ γύρω), είναι εκτός νόμου και τιμωρείται. Το να εμπλέκεις ένα νομικό καθεστώς με ηθικού τύπου ταξινομήσεις οδηγεί στην ανελαστικότητα που περιέγραψα.

Τέλος είναι πιθανόν ένας συγγραφέας να είναι παιδεραστής, και υποθέτω ένα κάρο αντίστροφα οιδιπόδεια θα του επιτρέπουν να εξερευνήσει σκοτεινές πτυχές της "προσωπικότητάς" του, αλλά και της δικιάς μας.

Παρεμπιπτόντως, διηγήματα γεμάτα μυνήματα είναι το χειρότερο είδος διηγημάτων που μπορώ να φανταστώ.

Σχετικά με το Ναυτίλο, δεν έχω παρακολουθήσει την όλη σύγκρουση οπότε ας μην ανοίξουμε κουβέντα (με εμένα τουλάχιστον). Μια παρατήρηση μόνο: είναι τυπικό χαρακτηριστικό πολλών από την ομάδα σας να συμπεριλαμβάνουν κατηγορίες by association σε ποστς ή σχόλια όπου αυτό το association καταφανώς δεν ισχύει, όπως π.χ. ο Τσόμκσυ εδώ ή η "φυλλάδα" στο σχόλιο του bizwriter. Αυτό καταστρέφει την εποικοδομητική συζήτηση για καμμιά δεκαριά σχόλια και εκνευρίζει πολύ κόσμο. Ο Ναυτίλος χειρίζεται τέτοια θέματα με διαφορετικό τρόπο από ότι θα τα χειριζόμουν εγώ. Επίσης εγείρει κι ένα θέμα σχετικά με το τί είναι μπλογκ και τί φόρουμ, το οποίο αξίζει να συζητηθεί.

S G είπε...

λαζοπουλε το ριξες στην φιλοσοφια. Εδω μιλω με απλα λογια επιτηδες. Το να σκοτωνει καποιος την μανα του ειναι "κακο". Εγω λεω οτι η μουσα μπορει ναχει μιλησει σε αυτον τον δολοφονο και ο τυπος να παιζει απιστευτη κιθαρα...

Και μπορει τα συναισθηματα που βγαζει αυτος ο τζαζ μουσικος σε μενα, να ειναι 10 φορες βαθυτερα απο αυτα που ο ιδιος νοιωθει. Εκει κολλαει η αποψη: ο καλλιτεχνης ειναι απλα φορεας της τεχνης, οχι απαραιτητα αξιος δημιουργος της.


Την παιδεραστια την θεωρω επισης κακη, οχι λογω νομων, αλλα επειδη γινεται χωρις την συναινεση του παιδιου.
Δεν μπορω να καταλαβω πως πχ καποιος που δειχνει να ενδιαφερεται για τον ανθρωπο γενικα με τα βιβλια του, μπορει να ασελγει στο παιδι της γειτονισσας του. Κατι δεν παει καλα!

"είναι πιθανόν ένας συγγραφέας να είναι παιδεραστής, και υποθέτω ένα κάρο αντίστροφα οιδιπόδεια θα του επιτρέπουν να εξερευνήσει σκοτεινές πτυχές της "προσωπικότητάς" του, αλλά και της δικιάς μας."

αληθεια. Οπως ο Φροϋντ πχ, σιγουρα ειχε αυξημενα ψυχολογικα προβληματα...
Αλλα εγω επιμενω, υπαρχει ενας διχασμος στην προσωπικοτητα καποιου που απο την μια κατανοει και θελει να βοηθησει τον κοσμο και απο την αλλη ασελγει σε αγορακια. Το ενα κομματι της προσωπικοτητας το ονομαζω (αυθαιρετα, σιγουρα) "ταλεντο" , το αλλο "κακο χαρακτηρα".

Τελος, εχεις δει ποτε βιβλια χωρις μηνυματα? Δεν μιλαω για ηλιθια εμφανη μηνυματα, μιλω για ιστοριες στυλ Death of a Salesman ή το Small Gods του Terry Pratchett που διαβαζω τωρα :-)


ΥΓ ας αφησουμε τα αλλα. Ειναι μαλλον επουσιωδη και ποτε δεν μου πολυαρεσαν οι τσακωμοι.
ΥΓ2 αντε να δουλεψω και λιγο σημερα. Την Τεταρτη με περιμενει η συναντηση με την Μοιρα.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock