Κυριακή, Ιουλίου 10, 2005

...oι πραγματικες αναγκες των Ελληνων

το δευτερο βατομουρο της ημερας παει:
δικαιωματικα στην εθνικη πηγη παραπληροφορησης για το απιστευτο: Πώς από νεόπλουτοι έγιναν νεόπτωχοι οι Ελληνες
Πως? Με... αυξηση του πραγματικου* εισοδηματος κατα 1,5% το 1999-2005! Διαβαστε και τα υπολοιπα που επιβεβαιωνουν την γνωμη μου οτι η γκρινια στην Ελλαδα, δεν οφειλεται σε μειωση εισοδηματων ή στην "ακριβεια", οσο στην αυξηση των τρελων απαιτησεων και "αναγκων".

Περισσότεροι από 600.000 Ελληνες εξοφλούν αυτή τη στιγμή στεγαστικό δάνειο το οποίο εκταμιεύτηκε για αγορά πρώτης κατοικίας. Περίπου άλλοι 400-600.000 έχουν αγοράσει σπίτι με δάνειο χωρίς να πληρούν τα κριτήρια της πρώτης κατοικίας. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που εξοφλούν στεγαστικό, εκτιμάται στα 1-1,2 εκατομμύρια. Αν σε αυτούς προστεθούν και οι περίπου 800.000 Ελληνες οι οποίοι καταβάλλουν ενοίκιο, τότε προκύπτει ότι περίπου δύο εκατομμύρια νοικοκυριά πληρώνουν για τη στέγη τους.

απορια: υπαρχει κανεις που δεν πληρωνει για την στεγη του? Δεν εχουν ακουσει ποτε για το κοστος ευκαιριας οι οικονομικοι αρθρογραφοι? τεσπα...
Λοιπον το αυτονοητο σε ολη την Ευρωπη, στην Ελλαδα γινεται δειγμα πτωσης εισοδηματων! Δηλαδη οι Γερμανοι, Αγγλοι και λοιποι που νοικιαζουν σπιτι σε τεραστια ποσοστα (περ. 70%) και που παιρνουν παντα δανειο για να το αγορασουν, ειναι φτωχομπινεδες.

Κι από το σπίτι στο αυτοκίνητο. Στην 15ετία που πέρασε, να μετατραπεί σε προϊόν ευρείας κατανάλωσης αν όχι πρώτης ανάγκης.

πρωτης αναγκης το αυτοκινητο? Φανταζομαι οτι εγω, που οπως ολοι οι Ευρωπαιοι με παρομοιο μετριο εισοδημα, δεν διανοουμαι να αγορασω αυτοκινητο και μετακινουμαι με ποδαρακια, μετρό, ποδηλατο, απλα δεν εχω ανακαλυψει τις "πρωτες" αναγκες μου.

Κατά χιλιάδες οι Ελληνες εισρέουν στα φροντιστήρια προκειμένου να προετοιμαστούν για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
εμ βεβαια! Ποιος φταιει που δεν εστρωσαν τον πισινο τους να μαθουν τιποτα στο πανεπιστημιο και χρειαζονται τωρα φροντιστηρια για εξετασεις κλασης νηπιαγωγειου? Το κρατος! Η ακριβεια! Ο Αλι Μπαμπα και οι σαραντα κλεφτες!

και το καλυτερο
Δαπάνες που θεωρούνταν «ανελαστικές» για τον μέσο Ελληνα (καφές, εστιατόρια, ταβέρνες, διακοπές κ.λπ.)
Αμ πως! Οταν ο μεσος Γερμανος παει στο εστιατοριο μια φορα τον μηνα, για μας ειναι πρωτη ανελαστικη αναγκη να ριχνουμε 300 ευρω στο κλαμπ και στο σκυλαδικο! Μαλιστα οταν οι τιμες ειναι τοσο ψηλα στην Ελλαδα, χαρη κυριως στην δικη μας αρχοντοχωριατια (πότε ρωτησατε την τιμη πριν παραγγειλετε μια μπυρα? πότε μουτζωσατε τον χαραμοφαη που σας ζητησε 5 ευρω για ενα ποτηρι καφεσεσκονη-ζαχαρη-νερο-παγακια?) και ιδεοληψια.

με τετοιες "πρωτες" αναγκες δεν φτανει το ΑΕΠ της Νορβηγιας αδερφια! Ποσο μαλλον οι Ελληνες που θελουν, με κοπο και δουλεια πανω-κατω ανταξια ενος... συνταξιουχου, να εχουν το εισοδημα ενος διευθυντη της Μαικροσοφτ!

*πραγματικο εισοδημα ειναι το ονομαστικο μετα την αφαιρεση του πληθωρισμου. Δηλαδη αφαιροντας το αποτελεσμα της "ακριβειας" την οποια ολοι κατηγορουν.

ΥΓ το οτι οι δεσποινιδες που φυλανε τα παιδια κανουν baby seating (sic) δεν το ξερα. Τι μαθαινει κανεις απο φυλλαδες, ε?
ΥΓ2 εχω σιχαθει πια αυτους τους ανθρωπους που μονο ξερουν να απαιτουν και να θελουν, αλλα δεν ξερουν να δουλευουν

7 σχόλια:

xpan είπε...

το κείμενο με βρίσκει α π ο λ υ τ α σύμφωνο.

Πριν μερικούς μήνες είχε γίνει μια ενδιαφέρουσα σχετική συζήτηση και στο blog μου που συμμετείχε και ο Σάκης (bizwriter).

Μπορείτε να τη δείτε εδώ...

S G είπε...

ενδιαφερουσα η συζητηση χπαν
αντιγραφω αν επιτρεπεις μια ατακα που μου αρεσε:

"η αλόγιστη σπατάλη χρημάτων δεν βοηθάει καμία από τις 2 πλευρές (καταναλωτές και παραγωγούς). Οι μεν ξοδεύουν και οι δε παράγουν λάθος προϊόντα."

ετσι ειναι. αν δεν μαθουμε να ειμαστε απαιτητικοι καταναλωτες και εμεις χανουμε (ειμαστε και μαλακες που λεει ο λεφτυ) και η χωρα χανει που συνηθιζει να παραγει φτηνοπραγματα σε εξωφρενικες τιμες...


κωστη καλα ειδικα στα νοικια, η Αθηνα ειναι μαλλον η φτηνοτερη μεγαλη πολη στην ΕΕ. Στην Ισπανια οι τιμες ειναι 50% υψηλοτερες, στο Λονδινο αστα και στην ΝΥ ενας φιλος μου πληρωνει στο ισπανικο Χαρλεμ 1500 δολλαρια (!) για 50 μ2...

Ανώνυμος είπε...

Κωστή: lol, δε θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο!

Σωτήρη: το αυτό

ultrasonic15 είπε...

Απ΄τα καλύτερα post του S_G.
Και η καλύτερη ατάκα:
"με τετοιες "πρωτες" αναγκες δεν φτανει το ΑΕΠ της Νορβηγιας αδερφια!"
Γιατί ρε γαμώτο μου την έσπαγε από μικρό παιδί που άκουγα να κοροϊδεύουν τους ξένους τουρίστες που δεν ξοδεύουν πολλά και παίρνουν καμιά φορά φαγητό μαζί τους κλπ κλπ.? Τρελαινόμουνα γιατι και τους κοροϊδεύανε πίσω απ' την πλάτη τους και γιατί στο κάτω κάτω λογαριασμό θα μας δώσουν? - ό,τι θέλουν κάνουν οι άνθρωποι, και ήταν και επισκέπτες και πρέπει μόνο από φιλοξενία να τους σέβεσαι. Εμείς 'ήμασταν οι άρχοντες'. Δεν το αντέχω το "τι γαμάτοι άρχοντες είμαστε 'μεις και τι λέτσοι είναι αυτοί οι ξένοι".

Από παλιά υπήρχε τέτοια καταραμένη νοοτροπία στον έλληνα, αλλά ο ένας και μοναδικός ανδρέας παπανδρέου έκανε το μπαμ και από το κολεγιακό πρωτάθλημα τον έφτασε τον ελληνικό λαό να πάρει NBA στη νοοτροπία του 'δώσε ημείς σήμερον', 'είμαι ο άρχοντας και 'σεις φάτε χώμα', 'τι κι αν δε δουλεύω, είμαι μάγκας και τα παίρνω (και σκορπάω)', 'είμαι λαμόγιο και μ' αρέσει' κλπ κλπ.

S G είπε...

ουλτρασονικ μου παιρνεις τα λογια απτο στομα :-)

ενας φιλος του πατερα μου απο τον Καναδα του ειχε πει καποτε:

"ο Καναδας ειναι μια πλουσια χωρα που ζει μετρημενα - η Ελλαδα ειναι μια φτωχη χωρα που ζει πλουσια"

το θεμα ειναι εως ποτε θα συνεχισουμε να χρεωνομαστε στα χναρια του ανεκδιηγητου Παπανδρεου (που οντως η μεγαλυτερη αμαρτια του ειναι οτι εκανε την κλοπη γαλονι για τον καθε λέρα)

pinky and the brain είπε...

αν ο έλληνας βρήκε φτηνό εύκολο χρήμα και υπερχρεώθηκε, δικό του πρόβλημα κι ας το λύσει. κι'εγώ θεωρώ ανελαστική ανάγκη να έχω βίλα και σκάφος - δεν με βλέπω να δανείζομαι για να τα έχω. κι αν δανειστώ, δικό μου πρόβλημα. και έχετε απόλυτο δίκιο για την τιμή που πληρώνουμε για διάφορα πράγματα στην ελλάδα. είναι δυνατόν να ανεχόμαστε αυτές τις παρανοϊκές τιμές? επίσης, με βάση στοιχεία έρευνας ανά νοικοκυριό (και όχι μέσος όρος), τα ελληνικά νοικοκυριά πριν 2 χρόνια ήταν κάθε άλλο παρα υπερχρεωμένα. σε 5 μήνες θα βγούνε νέα στοιχεία - μέχρι τοτε, έχουμε να ικανοποιήσουμε και τις ελαστικές μας ανάγκες...

kouk είπε...

εμ αφου το λεει και ο λαος.. η φτωχεια θελει καλοπεραση :-)

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock