Σάββατο, Μαΐου 28, 2005

Εμπόδια στην έρευνα των βλαστικών κυττάρων

Αφορμή για το τι γίνεται στο χώρο της έρευνας των βλαστικών κυτάρων μου έδωσε το πρόσφατο ποστ "πως ο πρόεδρος Bush σώζει ζωές" από από το πολύ ενδιαφέρον blog The Pinky and the Brain. Συμφωνώ με τις διαπιστώσεις για την υποκριτική συμπεριφορά και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά του Μπους. Όμως το ζήτημα της έρευνας βλαστικών κυττάρων δεν μπορεί να εξαντληθεί εύκολα.

Η έρευνα σε βλαστικά κύτταρα δίνει ελπίδες ότι μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες πολλών ανίατων σήμερα ασθενειών. Ενέχει όμως και πολλά βιοηθικά ζητήματα που δεν καθιστούν εύκολες τις μονοσήμαντες απλουστεύσεις (ίσως γι'αυτό και στη χώρα μας δεν έχουμε άποψη για το ζήτημα). Πού είναι τα όρια των ερευνών; Που αρχίζουν τα δικαιώματα των ζωντανών οργανισμών που δημιουργούμε ή που πειραματιζόμαστε; Θα φτάναμε στο σημείο κλωνοποιούμε ανθρώπους για να έχουμε διαθέσιμα μοσχεύματα; Τα ηθικά διλήμματα δεν είναι καθόλου απλά.

Λαμβάνοντας υπ'όψη της τεράστια συζήτηση γύρω από το θέμα στις ΗΠΑ, ο Μπους δήλωσε ότι μπορεί να ασκήσει βέτο στο πρόσφατο Stem Cell Research Enhancement Act of 2005 που πέρασε το Κονγκρέσο υπέρ αυξησης της χρηματοδότησης της έρευνας στα εμβυϊκά βλαστικά κύτταρα (γιατί στα μη-εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα δεν υπάρχει πρόβλημα). Ωστόσο το ζήτημα δεν είναι σημερινό:

Ο Μπους είχε ταχθεί υπέρ (με επιφυλάξεις) της έρευνας και της χρηματοδότησης στο διάγγελμά του το 2001. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Embryonic stem cell research offers both great promise and great peril. So I have decided we must proceed with great care.

As a result of private research, more than 60 genetically diverse stem cell lines already exist. They were created from embryos that have already been destroyed, and they have the ability to regenerate themselves indefinitely, creating ongoing opportunities for research. I have concluded that we should allow federal funds to be used for research on these existing stem cell lines, where the life and death decision has already been made.

Leading scientists tell me research on these 60 lines has great promise that could lead to breakthrough therapies and cures. This allows us to explore the promise and potential of stem cell research without crossing a fundamental moral line, by providing taxpayer funding that would sanction or encourage further destruction of human embryos that have at least the potential for life.

I also believe that great scientific progress can be made through aggressive federal funding of research on umbilical cord placenta, adult and animal stem cells which do not involve the same moral dilemma. This year, your government will spend $250 million on this important research.

Ποιές όμως ήταν οι εξελίξεις τα τελευταία 4 χρόνια; Από την Wall Street Journal βλέπουμε:

So what's happened, research-wise, since 2001? Given the rhetoric of some of the President's critics, you might think the answer is nothing. In fact, federal funding for all forms of stem-cell research (including adult and umbilical stem cells) has nearly doubled, to $566 million from $306 million. The federal government has also made 22 fully developed embryonic stem-cell lines available to researchers, although researchers complain of bureaucratic bottlenecks at the National Institutes of Health.

At the state level, Californians passed Proposition 71, which commits $3 billion over 10 years for stem-cell research. New Jersey is building a $380 million Stem Cell Institute. The Massachusetts Legislature has passed a bill authorizing stem-cell research by a veto-proof margin, and similar legislation is in the works in Connecticut and Wisconsin.

Then there's the private sector. According to Navigant Consulting, the U.S. stem-cell therapeutics market will generate revenues of $3.6 billion by 2015. Some 70 companies are now doing stem-cell research, with Geron, ES Cell International and Advanced Cell Technologies being leaders in embryonic research. Clinical trials using embryonic stem-cell technologies for spinal cord injuries are due to begin sometime next year.

Το σημαντικό όμως που πρέπει να βλέπουμε είναι ότι η συζήτηση περιστρέφεται όχι στο αν είναι νόμιμη ή όχι η έρευνα, αλλά αν πρέπει να χρηματοδοτείται από το κράτος. Η ιδιωτική έρευνα είναι ελεύθερη και παράγει έργο. Αν όμως οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν ή όχι δεν είναι τόσο απλό (όπως πχ στη χώρα μας, όπου πληρώνουν όποτε και για ότι γουστάρει η κάθε κυβέρνηση και οι εξαρτήσεις της).

Η έρευνα θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από το αν ο Μπους επιτρέψει αύξηση της κρατικής της χρηματοδότησης. Όμως τα διλήμματα θα παραμείνουν και θα μας αναγκάζουν να επανεξετάζουμε το ζήτημα σε κάθε νέο στάδιό του. Ας ελπίσουμε ότι εκεί θα επικεντρωθεί η συζήτηση και όχι στην τυφλή αντιπολίτευση στον Μπους.

14 σχόλια:

S G είπε...

"Θα φτάναμε στο σημείο κλωνοποιούμε ανθρώπους για να έχουμε διαθέσιμα μοσχεύματα; "

παντα βασανιστικα αυτα τα προβληματα βιοηθικης.

Καπου διαβαζα οτι βλαστοκυτταρα μπορουμε να εχουμε απο καμποσες πηγες και δεν χρειαζεται να δολοφονουμε εμβρυα, ειναι αληθεια?

Αν ναι, γιατι να μην κανουμε ερευνα με βλαστοκυτταρα?

"η συζήτηση περιστρέφεται όχι στο αν είναι νόμιμη ή όχι η έρευνα, αλλά αν πρέπει να χρηματοδοτείται από το κράτος."

δεν μιλαμε για νεα κονδυλια. Λεμε αν τα υπαρχοντα κονδυλια κανει να χρησιμοποιουνται για ερευνα στα βλαστοκυτταρα ή οχι. Εγω λεω γιατι οχι, γιατι να περιοριζουμε την ελευθερια του ερευνητη να ψαχνει στον πιο υποσχομενο τομεα?

Roark είπε...

Τα βλαστοκύτταρα πράγματι προέρχονται από πολλές πηγές. Κύτταρα ενήλικων ανθρώπων, κύτταρα ομφάλιων λόρων, πλακούντα κτλ. Το θέμα είναι ότι τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα φαίνεται να έιναι πιο ελπιδοφόρα.

θοδωρής είπε...

Τυχαίο ή όχι, δεν έχει και τόση σημασία, αλλά σχετικά έγραψα σχετικά με τον περισσότερο προσωπικό μας "προβληματισμό για τη συλλογή βλαστικών κυττάρων", ειδικά τώρα που γινόμαστε γονείς.

Είναι θετικό ότι συζητάμε και αυτά τα θέματα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι που "συναντιόμαστε" στα blogs βρισκόμαστε σε ηλικίες που αποκτούμε ή σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε παιδιά.

Μάλιστα μου έκανε εντύπωση, αλλά μόνο αρνητική, η δυσανάλογη υποδοχή αυτού του θέματος (βλαστοκύτταρα) σε σχέση με τα πλήκτρα που πατήθηκαν για την Eurovision...

libertarian είπε...

Ήθελα να θύξω και εγώ το θέμα εδώ και καιρό, διότι γίνεται δημοψήφισμα εδώ στην Ιταλία για την έρευνα στα εμβρυικά βλαστοκύτταρα και την τεχνιτή γονιμοποίηση.

"Καπου διαβαζα οτι βλαστοκυτταρα μπορουμε να εχουμε απο καμποσες πηγες και δεν χρειαζεται να δολοφονουμε εμβρυα, ειναι αληθεια?"

Ναι από την σπονδυλική στήλη μου φαίνεται, όμως τα εμβρυικά δεν είναι ακόμα διαφοροποιημέν και μπορούν να μετατραπούν σε κάθε είδος κυττάρου.

Τώρα κατά πόσο είναι δολοφονία εξαρτάται αν θεωρείς άτομο (person) μερικά κύτταρα. Εγώ πάντως όχι από την στιγμή που δεν υπάρχει εγκέφαλος. Αυτά τα κύτταρα σε αυτό το γυαλάκι που τα φυλάνε είναι δυνάμει άτομο, όπως ακριβώς είναι και αυτό το σπερματοζωάριο με αυτό ωάριο σε αυτήν την φωτογραφία.
Αν το βάλουν σε μια μήτρα θα εξελυχθεί σε άτομο, όπως και αν πατήσει την ένεση στην δεύτερη περίπτωση και μετά το τοποθετήσουν σε μια μήτρα (με τις απαραίτητες ορμόνες κτλ).

Από την άλλη οι ασθενείς είναι ήδη άτομα που υποφέρουν και πρέπει να τους βοηθήσουμε.

S G είπε...

μισο λεπτο. Εμβρυικα βλαστοκυτταρα μπορουμε να εχουμε μεχρι ποτε? Αν αρχιζει να σχηματιζεται το παιδι στην μητρα δεν μας κανουν πια τα κυτταρα του?

ΥΓ δεν γραφετε ρε γιατροι ενα καλο αρθρο για τον κοκκορα με σωστες πληροφοριες. Οχι τοσο αποψεις (αυτο το συζηταμε), αλλα απλα πληροφοριες, ψαγμενες και εγκυρες.

libertarian είπε...

Όχι διότι θα έχουν διαφοροποιηθεί.
Τα έμβρυα που χρησιμοποιούν για έρευνα είναι για να πεταχτούν στα σκουπίδια επειδή δεν πρόκειται οι μητέρες να τα χρησιμοποιήσουν. Οι καθολικοί προτιμούν να πεταχτούν σε ένα κάδο σκουπιδιών παρά να χρησιμοποιηθούν για να σώσουν εκατομμύρια ζωές πραγματικών ατόμων.

libertarian είπε...

Νομίζω στην ελληνική ορολογία δεν ξεχωρίζει το ασχημάτιστο έμβριο με το σχηματισμένο. Στα ιταλικά το πρώτο το λένε embrio ενώ το δεύτερο feto.

Roark είπε...

Σίγουρα θα άξιζε ένα άρθρο για τα βλαστικά κύτταρα. Όμως το πρόβλημα δεν είναι τόσο το ιατρικό, όσο ηθικονομικό.

pinky and the brain είπε...

το βλαστοκύτταρο δεν είναι διαφοροποιημένο κύτταρο και έτσι μπορεί να επηρεαστεί για να αναπτυχθεί σε ένα από τα 220 διαφορετικά κύτταρα που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα (πχ. αίματος, καρδιάς, εγκεφάλου, κλπ). πολλές ασθένειες ενδεχομένως θα μπορούν να θεραπευτούν πιο αποτελεσματικά με τη χρήση βλαστοκυττάρων όπως καρδιολογικά νοσήμτα, διαβήτης και κάποιο μορφοί καρκίνου. υπάρχει ηθικό θέμα με τη χρήση βλαστοκυττάρων. το μεν πρώτο αφορά στο αν ή όχι μη διαφοροποιημένα κύτταρα τριών ημερών είναι ή δεν είναι ζωή. αν κάποιος είναι υπέρ του δικαιώματος για αμβλώσεις τότε δεν έχει ηθικό πρόβλημα. το δεύτερο ηθικό πρόβλημα είναι να μη χρησιμοποιηθεί η έρευνα με βλαστοκύτταρα για να κλωνοποιηθούν άνθρωποι. συνεπώς θέλει πολύ καλή νομοθετική ρύθμιση. στην california, το 2002 επί davis (πρην τον schwarz.) πέρασε ο πρώτος νόμος στις ηπα που επέτρεπε έρευνα με βλαστοκύτταρα. συγχρόνως πέρασε και νόμος που απαγόρευε permanently την όποια προσπάθεια για κλωνοποίηση ανθρώπων.

όσον αφορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία που γίνετε στις ηπα, τα χρήματα που συγκεντρώνονται είναι ένα μικρό ποσοστό του συνόλου που απαιτείται γι'αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η κρατική υποστήριξη.

Harry Peitsinis είπε...

Θα συμφωνήσω με τον SG για την ανάγκη ενός εμπεριστατωμένου άρθρου πάνω στο θέμα. Πάντως θεωρώ ότι το ζήτημα είναι πολύ βαθύ για να απορριφθεί με μερικά ηθικοθρησκευτικά τσιτάτα , από εκείνα που λατρεύει η χριστιανική δεξιά στην Αμερική ( διαδηλώνοντας ταυτόχρονα υπέρ της θανατικής ποινής). Καθότι ελαφρώς άσχετος, ισχύει αυτό που διάβασα κάπου, ότι με την ανάπτυξη των συγκεκριμένων τεχνικών θα μπορούμε στο μέλλον να παράγουμε ανθρώπινα μέλη και όργανα "κατά παραγγελία"¨??

pinky and the brain είπε...

ήθελα να διευκρινίσω κάτι: τα εμβρυικά stem cells (embryonic stem cells) είναι τα λεγόμενα βλαστοκύτταρα (blastocyst) και προέρχονται μόνο από 3-5 ημερών έμβρυα και μόνο με in vitro (εκτός σώματος) γωνιμοποίηση. τα υπόλοιπα stem cells μπορούν να προέλθουν είτε από τον πλακούντα και ομφάλιο λώρο μετά τη γέννα (cord blood stem cells) είτε από ενήλικους (adult stem cells).

υπάρχει σύγχηση και όλα λέγονται "βλαστοκύτταρα" ενώ δεν είναι. βλαστοκύτταρα είναι μόνο τα 3-5 ημερών. τα υπόλοιπα είναι stem cells (ελληνικά;)

τα περισσότερο "υποσχόμενα" είναι τα βλαστοκύτταρα γιατί μπορείς να τα "καθοδηγήσεις" ως προς πια κατεύθυνση να αναπτυχθούν και για αυτά είναι που δημιουργείται το ηθικό πρόβλημα περί αφαίρεσης ζωής.
για να πάρεις adult stem cells δεν χρειάζεται να σκοτώσεις τον δότη.

S G είπε...

αυτο ειναι νομιζω το μεγαλυτερο προβλημα των ελληνικων. Εκει που οι αλλες γλωσσες εχουν μια ελληνικη και μια συνηθως λατινικη λεξη εμεις εχουμε την ελληνικη και για τις δυο εννοιες:

ρεπουμπλικ,δημοκρατια -> δημοκρατια εμεις

blastocyst, stem cells -> βλαστοκυττατα εμεις

εμβρυο,φετους -> εμβρυο εμεις

Προμηθεα ναι νομιζω απο εμβρυικα βλαστοκυτταρα μπορεις να δημιουργησει πιθανως οτι οργανο θες (μπορεις και να εξαλειψεις και τις ρυτιδες, ή να βγαλεις νεα μαλλια οπως στο Futurama :-)

Harry Peitsinis είπε...

Γλυκο μου αγόρι αν όσα μου λες για ανθρώπινα μέλη "κατά παραγγελία" είναι αληθινά τότε οι όποιες προσδοκίες σου για καταπολέμηση της τριχόπτωσης και των ρυτίδων καθίστανται περιττές. Γιατί δε δοκιμάζεις απλά να αλλάξεις κεφάλι?:-)

pinky and the brain είπε...

nievsky, θα σε απαγοητεύσω αλλά
στο σχόλιό σου
"Ενώ χωρίς κανένα κώλυμα θα μπορούσε να προχωρήσει στα ζώα,τπτ δεν έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση βάζοντάς μας σε σκέψεις" έχεις άδικο. η έρευνα στο ζώα έχει γίνει, και ένα από τα πάρα πολλά παραδείγματα που μου έρχετε στο νου είναι το johns hopkins όπου έχουν δημοσιευτεί τα αποτελέσματα τα οποία ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. όσον αφορά στο σχόλιό σου "Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη και σωστά να δεχτεί τη δημιουργία κλώνων για όργανα και καλώς κάνει.Όταν ωριμάσει η ιδέα η συζήτηση μπορεί να ξαναγίνει πιο σοβαρή" μπορεί να θεωρείς ότι στην ελλάδα η κοινωνία δεν είναι έτοιμη. αρχικά πως το κρίνεις; και πως μπορείς να σταματήσεις την ιατρική ΕΡΕΥΝΑ και την επιστήμη από το να διερευνήσει εναν ενδεχομένως ελπιδοφόρο δρόμο επειδή η κοινωνία είναι ανώριμη;!; ομολογώ εκπλήσσομαι

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock