Το λογισμικό ανοιχτών πηγών προσεγγίζει την πνευματική ιδιοκτησία από μια διαφορετική οπτική γωνία. Αν και το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ότι είναι «κοινό», στην πραγματικότητα βασίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην πνευματική ιδιοκτησία, μέσω, όμως, των copyright και των αυστηρών όρων χρήσης.*
Το Economist είχε δημοσιεύσει στο τεύχος της 22/10/2005 ένα πολύ ενδιαφέρον (ως συνήθως) αφιέρωμα στις πατέντες. Μόνο το εισαγωγικό άρθρο του αφιερώματος είναι δωρεάν. Ωστόσο, το πλήρες αφιέρωμα μεταφρασμένο (κι εμπλουτισμένο) στα ελληνικά κυκλοφόρησε ως ένθετο με την Καθημερινή της 23/12/2005' Αν το χάσατε, μπορείτε να το διαβάσετε δωρεάν εδώ.
*Το κοινό μυστικό
Πρωτοδημοσιεύθηκε στο BusinessWriter.
Πρωτοδημοσιεύθηκε στο BusinessWriter.
2 σχόλια:
Πολύ καλό αφιέρωμα, αλλά ενοχλητικότατο που το "public corporations" μεταφράζεται συνεπέστατα σε όλο το κείμενο σαν "εταιρείες δημοσίου δικαίου(!)".
Επίσης διαφωνώ που στο συγκεκριμένο σημείο του αφιερώματος υποννοείται ότι χωρίς την προστασία των αυστηρών όρων χρήσης το free/open software δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Προφανώς απέναντι στον νομικό ανταγωνισμό του proprietary software η μόνη άμυνα είναι αυτή, αλλά μπορούμε κάλλιστα να φανταστούμε (μιας και έτσι ήταν στις απαρχές της επιστήμης μας) έναν κόσμο χωρίς αυτή την υπερβολική νομική προστασία του software όπου το free software θα ήταν ο κανόνας.
Δημοσίευση σχολίου