Τετάρτη, Μαρτίου 26, 2008

Ο Πρόεδρος Αλέξης για τον Πρόεδρο Μάο

"Η σκέψη του Μάο είναι πολύ πιο διαχρονική από εκείνη του Μάρξ και του Λένιν"

Αλέξης Τσίπρας (Από συνέντευξη του στα ΝΕΑ στις 22/3/2008 με τίτλο «Ο Βελουχιώτης ίσως ήταν παραπάνω από Τσε της Ελλάδας»)

"Το Μεγάλο Άλμα Προς Τα Εμπρός και ο λιμός διήρκεσαν τέσσερα χρόνια.Σχεδόν 38 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από υποσιτισμό ή από εξοντωτική εργασία...
Ο λιμός δεν ήταν μόνο ο μεγαλύτερος του εικοστού αιώνα, αλλά και ο μεγαλύτερος όλης της καταγεγραμμένης ανθρώπινης ιστορίας.Ο Μάο ήξερε ότι ώθησε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στο θάνατο τους με στέρηση τροφής ή με υποχρεωτική επίμοχθη εργασία.Το 1958 και το 1959 (δυο κρίσιμες χρονιές), η Κίνα εξήγαγε συνολικά 7 εκατομμύρια τόνους σιτηρών.Αυτή η ποσότητα θα είχε προσφέρει πάνω από 840 θερμίδες τη μέρα σε 38 εκατομμύρια ανθρώπους,δηλαδή θα είχε αποτελέσει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου...
Ο Μάο περίμενε ότι θα πέθαινε ακόμη περισσότερος κόσμος.Παρόλο που η μαζική εξολόθρευση του λαού δεν υπήρξε ποτέ ο σκοπός του Άλματος,ωστόσο ο Μάο ήταν προετοιμασμένος να χάσει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.Μάλιστα,είπε στα ανώτερα κομματικά στελέχη ότι δεν έπρεπε να συγκλονιστούν, αν συνέβαινε αυτό.Όταν έθεσε σε κίνηση το Μεγάλο Άλμα στο συνέδριο του Μαϊου του 1958,ο Μάο είπε στους αντιπροσώπους ότι όχι μόνο δεν έπρεπε να φοβούνται την ιδέα ότι θα πέθαιναν άνθρωποι ως αποτέλεσμα της πολιτικής του Κόμματος, αλλά ότι έπρεπε να τη θεωρούν και ευπρόσδεκτη..."Ο ταοϊστής φιλόσοφος Τσούανγκ Τζε,συνέχισε ο Μάο,"είχε δίκιο που καθόταν και τραγουδούσε όταν πέθανε η γυναίκα του.Πρέπει να οργανώνονται πανηγυρικά συλλαλητήρια όταν πεθαίνει κάποιος". "Πρέπει να γιορτάζεται ο θάνατος [...]Εφόσον πιστεύουμε στη διαλεκτική,πρέπει να είμαστε και υπέρ του θανάτου"...Το πένθος απαγορεύτηκε,όπως απαγορεύτηκαν και τα δάκρυα,εφόσον ο Μάο είπε ότι ο θάνατος αποτελούσε αιτία για εορτασμό.
Ο Μάο πίστευε ότι οι μαζικοί θάνατοι είχαν και μερικά πλεονεκτήματα.Τον Δεκέμβριο του 1958 είπε στα ανώτατα κομματικά στελέχη:"Ο θάνατος επιφέρει όφελος.Τα πτώματα λιπαίνουν τη γη."Για αυτό το λόγο διέταξε τους αγρότες να φυτέψουν καλλιέργειες πάνω στους τάφους,διαταγή που προκάλεσε μεγάλη οδύνη.
Σήμερα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ποιό θεωρούσε ο Μάο ως το ανώτατο επιτρεπτό όριο θανάτων.Όταν βρισκόταν στη Μόσχα το 1957,είπε:"Eίμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε 300 εκατομμύρια Κινέζους για τη νίκη της παγκόσμιας επανάστασης." Ο αριθμός αυτός αποτελούσε σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Κίνας.Σε κομματικό συνέδριο τον Μαϊο του 1958, ο Μάο επανέλαβε :"Μην σας απασχολεί η ιδέα του παγκόσμιου πολέμου.Το πολύ πολύ μερικοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους[...]Πολλές φορές στην ιστορία μας έχουν αφανιστεί οι μισοί Κινέζοι[...]Καλύτερα να μείνει ο μισός πληθυσμός,αλλά καλό είναι και το ένα τρίτο[...]"

[Γιούνγκ Τσάνγκ-Τζον Χάλλιντεϋ, "Μάο:H Άγνωστη Ιστορία", Βιβλιοπωλείον της Εστίας,σελ.515-516]



Εξαιρετικά αφιερωμένο στον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. ,Αλέξη Τσίπρα και στους πολυάριθμους, εν Ελλάδι,θαυμαστές του Μάο Τσε Τουνγκ.Αναρωτιέμαι για το ποιές θα ήταν οι αντιδράσεις εάν ο Γ.Καρατζαφέρης χαρακτήριζε τη σκέψη του Αδόλφου Χίτλερ διαχρονική...

98 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"...στους πολυάριθμους, εν Ελλάδι,θαυμαστές του Μάο Τσε Τουνγκ."

Όπα, βάστα τα αλογά σου!

Καλή η αφιέρωση στον Τσίπρα, αλλά οι "πολυάριθμοι θαυμαστές" από που προκύπτουν; Μήπως ανακάλυψες μαργαριτάρι και παρασύρθηκες από τον ενθουσιασμό σου;

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι από ενθουσιασμό. Απλώς έχουν βαλθεί να αποδομήσουν οτιδήποτε έχει αριστερή χροιά επειδή δεν μπορούν να προωθήσουν στην κοινωνία τις δικές τους ιδέες.

Και, βέβαια, τα εγκλήματα των Αμερικανών που συντελούνται μέχρι σήμερα και έχουν στείλει στον Άδη εκατομμύρια κόσμο τα ...ξεχνούν.

DrStein είπε...

O κήπος μου είναι απελπιστικά άκαρπος και θλιβερός τον τελευταίο καιρό... Λες να περάσω από τον Αλέξη για λίπασμα;

Ανώνυμος είπε...

Sygklonistiko apospasma auto apo to biblio. Omologw oti den iksera gia auti tin pleura tou Mao. Omws, parolo pou den eimai yposthrikths tou SYRIZA kai tou nearou Tsipra, den einai nomizw kathgorhtea h apopsh tou gia ton Mao afou den xreiazetai na sysxetisoume thn apopsh tou Tsipra me thn sygkekrimenh apanthrwph pleura tou kinezou diktatora. Den nomizw dhladh pws eixe sto myalo tou otan eksefere thn sygkekrimenh apopsh auth thn genoktonia. Eksallou kai shmera akoma kai gia en zwh hgetes,
afhnoume ta eushma mas gia thetikes prakseis tous kai apsifoume tis arnitikes. Oti mas symferei.

Ανώνυμος είπε...

Τέτοια αρθράκια περί Τσίπρα και Μάο και Μεγάλου Λιμού της Κίνας είναι μεν διασκεδαστικά, αλλά αποτελούν και ένδειξη πολιτικών συμπλεγμάτων.

Δεν με εκπλήσσει κάτι τέτοιο, αφού οι (νεο)(σοσιαλ)(κλασικο) φιλελεύθεροι, με δεδομένη τον ογκόλιθο της ΝΔ που τους υπερκαλύπτει και αγνοεί, πρέπει κάπως να προσδιοριστούν πολιτικά.

Ψαρεύουν, λοιπόν, μαργαριτάρια εδώ κι εκεί και αν βρούνε κάτι βαράνε τις πιο πολλές φορές άστοχα τα κόμματα της αριστεράς. Αφενός εξαιτίας χρόνιων προκαταλήψεων, αφετέρου για να "δώσουν στίγμα", δηλ. να δημιουργήσουν μπούγιο και ό,τι βγεί.

Ανώνυμος είπε...

Καλος μαλακας το αρβανιτογουρουνο Τσιπρας ( απο το αλβανικο Tsibra ).

Τα κομμουνια κι αν τα πλενεις,το σαπουνι σου χαλας...

Θα εχει τη καταληξη του Βουγια. Μπορει παντως να βγαλει βιλλα.

Ανώνυμος είπε...

"Απλώς έχουν βαλθεί να αποδομήσουν οτιδήποτε έχει αριστερή χροιά επειδή δεν μπορούν να προωθήσουν στην κοινωνία τις δικές τους ιδέες"

Από τη δική μου σκοπιά, απλά θεωρώ εξοργιστικό να εμφανίζονται σαν υπερασπιστές των αδυνάτων και της δημοκρατίας άτομα σαν τον Τσίπρα που ξεδιάντροπα εξυμνούν δικτάτορες (βλ. Κάστρο, Μάο κλπ.).

Αν βρισκόμασταν σε πρώην κομμουνιστική χώρα θα έτρωγε ΤΟ φτύσιμο, αλλά εδώ ο ελληνοκεντρισμός των περισσότερων (που τοποθετεί ιστορικά τους κομμουνιστές στη θέση των αδύνατων και όχι των καταπιεστών που ήταν όπου κατέλαβαν την εξουσία) κάνει άτομα με ολοκληρωτικές ιδεολογίες σαν τον Τσίπρα να φαίνονται "cool" (τρομάρα του).

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τη δημοσίευση. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να ξεμπροστιάζουμε τους υποστηρικτές του ολοκληρωτισμού. Οι υποστηρικτές της Ελευθερίας πρέπει να υιοθετήσουν επιθετική πολιτική απέναντι στους Κομμουνιστές στο ιδεολογικό επίπεδο. Εμείς έχουμε τις σωστές ιδέες για την πρόοδο της Ελλάδας και δεν πρέπει να ανεχόμαστε άκριτα επικοινωνιακά μηδενικά σαν τον Τσίπρα.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τόση ενασχόληση με τον ΣΥΡΙΖΑ?

cobden είπε...

@(πρώτος) ανώνυμος
Το ότι κανείς δεν αντέδρασε, σε μια τέτοια ανατριχιαστική δήλωση, δείχνει την ιδεολογική ασυλία που απολαμβάνουν στην Ελλάδα,οι αριστεροί δικτάτορες!

@το παρατήρητηριο του el kinky
Άντε πάλι με τους Αμερικάνους...Πού κολλάνε οι Αμερικάνοι με τα εγκλήματα του προέδρου Μάο?Έχετε μάθει να πιπιλάτε την ίδια καραμέλα συνέχεια και λέξη για ταμπακέρα!
Πάντως, μου κάνει πολύ εντύπωση που παραδέχεσαι πως τα εγκλήματα του Μεγάλου Τιμονιέρη, έχουν "αριστερή χροιά"!Τέτοια Αριστερά να την χαίρεστε!

@stathis kassios
Προφανώς ο Τσίπρας δεν εγκρίνει τους θανάτους που προκάλεσε το Μεγάλο Βήμα Προς Τα Εμπρός.Η συγκεκριμένη δήλωση όμως, δείχνει πως δεν έχει κατανοήσει πως συνδέεται η σκέψη του Μάο, με αυτές τις καταστροφές.Ο Τσίπρας και η υπολοιπη Αριστερά, δεν έχει κάνει την σύνδεση μεταξύ του απόλυτου κρατισμού της κομμουνιστικής ιδεολογίας και των εκατομμυρίων θανάτων που προκάλεσε.Και αυτό είναι το ανησυχητικό.
Kαι αναρωτιέμαι:Ποια ακριβώς είναι η θετική πλευρά της σκέψης και προφανώς, και της πολιτικής του Μαο, που τόσο θαυμάζει ο Τσίπρας?
Ας μας τη διευκρινίσει για να καταλάβουμε κι εμείς!

Athena Smith είπε...

Ρωτας ποια θα ηταν η αντιδραση αν ο Καρατζαφερης αναφεροταν στη σκεψη του Χιτλερ ως διαχρονικη. Υποπτευομαι οτι η αντιδραση θα ηταν χλιαρη. Εχω δει σε αρκετους δυστυχως μια αντιμετωπιση του Χιτλερ που αρχιζει με "Ναι μεν..." και μετα σου πετανε και το "αλλά."
Και φυσικα το "αλλά" αναφερεται στο Ολοκαυτωμα το οποιο παρα πολλοι στην Ελλαδα "κατανοησαν" για να το πω οσο πιο ηπια μπορω. Δεν θυμαμαι σε τι ποσοστο μαλιστα οι Ελληνες αρνουνται τις διαστασεις του ολοκαυτωματος.

Θα επρεπε να μιλησουμε καποια φορα για το τι συνεβη στη Θεσσαλονικη. ΟΙ Εβραιοι (ποσοστιαια) ουτε στην Βαρσοβια δεν υπεστησαν τετοιες απωλειες. Και εμεις το περασαμε ντουκου.

zanat0s είπε...

τύποι σαν τον τσίπρα δνε με πειράζουν.

Ο καθένας έχει δικαίωμα στην βλακεία, κουταμάρα και αγνοιά.

Το αρνητικκό φαινόμενο της υπόθεσης είναι πως υπάρχουν αρκέτα άτομα στον Ελληνικό χώρο που πιστεεύουν αυτά που λένε οι(σσύμφωνα με μένα πάντα) καραγκίοζηδες(βλεπε ΚΚΕ και λοιποί).

Την χώρα πρέπει να την τρέξουν ξένοι για να πάμε μπροστά(ξένοι από την Ελληνική κουλτούρα).

Ανώνυμος είπε...

Ποιον Μάο, για τους μάο-μάο είναι οι τύποι.

Αθήναιος είπε...

Μα το παιδί δεν ξέρει από αυτά. Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι ότι οι αριστεροί είναι διαβασμένοι. Διαβάζουν τα μασημένα που τους δίνουν στο κόμμα και στις εφημερίδες τους. Δεν ξέρει το παιδί.

Unknown είπε...

Δεν βλέπω ιδιαίτερη διαφορά πάντως ανάμεσα στον Μαο και την εμπορολαγνεία σας. Ίδιες τακτικές, άλλα λόγια...

Ανώνυμος είπε...

Όταν κάποιος λέει Τσε ενοεί τον Τσε Γκεβάρα και όχι τον Μάο Τσε Τουνγκ.Δεν υπάρχει καμμία σύγκριση , καμμία σχέση από οποιοδήποτε μεταξύ του Βελουχιώτη και του Μαο.Τελείως διαφορετικές προσωπικότητες τελείως διαφορετικές πορείες.Ο Συριζα δεν υποστηρίζει τον Μαο.
Δεν είμαι κουμουνιστής ούτε είμουνα ποτέ, αλλά στεναχωριέμαι όταν βλέπω τόσα χοντρά λάθη γιατί δείχνουν φανατισμό και έλλειψη γνώσης.Είναι σαν να μπερδεύεις τον Χίτλερ με τον Παύλο Μελλά.Και μην βγεί κανένας και μου πεί ότι ο Παύλος Μελλάς ήταν ήρωας και απελευθέρωσε την Μακεδονία μας , γιατί θα έχει κολήσει σε ένα παράδειγμα και θα έχει χάσει την ουσία , που είναι η έλειψη γνώσης.

Ανώνυμος είπε...

Το προβλημα είναι οτι πολλοι αριστεροι εν ελλάδι καμωνονται τους προοδευτικους και τους ανανεωτές αλλα κατ βάθος ειναι σταλινικοί, και με τετοιες δηλώσεις ψιλοξεσκεπάζεται το πραγματικό τους πρόσωπο. Έχουν το δόγμα τους και προχωράνε, δε πα να πεθάνουν και εκατομύρια.
Τώρα για όσους πάλι αναφέρουν το αιώνιο άλοθι τους, τους αμερικανους, να τονίσουμε ότι δεν είδα κανένα εδω μέσα να γράφει ότι εμπνέεται απο τις ιδέες του Μπούς. Εκτος αν θεωρείτε ότι ότιδήποτε Αμερικάνικό ειναι κακο και οτι όλοι οι Αμερικάνοι ειναι δολοφόνοι -εκτος του Τσομσκι βεβαια -. Τότε θα σας έλεγα ότι απλά είστε ρατσιστές.
Και για να τελειωσω απλα να πούμε ότι και μέσα στην αριστερά, ακόμα και στην κομουνιστογενή υπάρχουν αρκέτες προσωπικότητες, άλλες πιο θετικές άλλες πιο αρνητικές, το να διαλέγει καποιος ενα μαζικό δολοφόνο οπως τον μάο ειναι χαρακτηριστικό τις αγνοιας και της ιδεολογικής τυφλωσής του, αν διάλεγε για παράδειγμα τους ηγέτες της άνοιξης της Πράγας ως παράδειγμα που πάλεψαν για ενα σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο τότε δεν νομίζο οτι θα τον κατέκρινε κανείς ακομα και οι πλέον φιλελεύθεροι.

To Ελ. Παρατηρητηριο των Συμ. του El Kinky είπε...

"Ναι μεν..." και μετα σου πετανε και το "αλλά."
Και φυσικα το "αλλά" αναφερεται στο Ολοκαυτωμα το οποιο παρα πολλοι στην Ελλαδα "κατανοησαν" για να το πω οσο πιο ηπια μπορω. Δεν θυμαμαι σε τι ποσοστο μαλιστα οι Ελληνες αρνουνται τις διαστασεις του ολοκαυτωματος."

Oι έλληνες αρνούνται τις
διαστάσεις του ολοκαυτώματος; Για κάντε μας τη χάρη να θυμηθείτε το ποσοστό...

To Ελ. Παρατηρητηριο των Συμ. του El Kinky είπε...

Δεν βρίσκετε να γράψετε κάτι θετικό για την "ιδεολογία" σας (λέμε τώρα) και γράφετε διάφορα αρνητικά, όλως συμπτωματικώς, για αριστερούς ηγέτες.

Tώρα που μας έγραψες για τον Μάο, θα μας γράψεις και για κανέναν άλλο αιμοδιψή ηγέτη ή μόνο με τους αριστερούς έχετε κόλλημα εσείς οι δεξιοί;

Γράψε μας για κανέναν φρέσκο, τωρινό. Για τον Μπους, παραδείγματος χάριν. Μήπως θυμάσαι πόσα εκατομμύρια κόσμος έχει ξεκληριστεί με τις διάφορες "επιχειρήσεις" των αμερικανών;

Ανώνυμος είπε...

Ενω τα θετικά τις δικιας σου ιδεολογιας - βλ. δογμα - ειναι οι μαζικοι δολοφονοι.
Και μη με κατηγορησει κανεις οτι μεροληπτώ, μονοι σας τους αναφερετε ως παραδειγματα, πως το ειπε ο αλεξης, διαχρονικης σκεψης.

Dorotheos είπε...

ΣΥΡΙΖΑ & ΚΚΕ δεν είμαι, ούτε ψηφίζω. Αλλά το να ξεθάβουμε το Μεγάλο Λιμό της Κίνας, το Μάο και τον Άρη Βελουχιώτη, να εστιάζουμε στην απόσυρση του Κάστρο ή να συσχετίζουμε την "αριστερή ιδεολογία" με αυτή της ακροδεξιάς στο "Φαιοκόκκινο Μέτωπο", όλα αυτά συνιστούν, πράγματι, ιδεολογικοπολιτικά κόμπλεξ και υπεκφυγές από την κριτική σύγχρονων φαινομένων, όπως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στο Ιράκ & το Αφγανιστάν, το δράμα της Παλαιστίνης, η κατάσταση στην Αφρική κ.α. Αλλά αν σκάψουμε εκεί, φαντάζομαι, ότι θα καταρρεύσει το οποιοδήποτε φιλελεύθερο ιδεολογικό εποικοδόμημα - αν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Θλιβερό το άρθρο, θλιβερή και υποκριτική η στάση (όπως εύστοχα σημείωσε και το Παρατηρητήριο) των φιλελεύθερων.

Ανώνυμος είπε...

Καλα κανετε του ηληθιους ή οντως εισαστε, ειδατε κανεναν εδω μεσα να επικροτει τον Μπους ή την εισβολή στο Ιράκ; Έκτος αν θεωρείτε οτι ο φιλελευθερισμο ευθυνεται για τις σφαγες, πραγμα που δεν προκύπτει απο πουθενά, ο Μπους πάντως σιγουρα ούτε είναι ούτε δηλώνει φιλελεύθερος και οι περισσο΄τεροι φιλελεύθεροι εντος και εκτος Αμερικής ειναι εναντίον του.
Αντιθέτως μερίδα των "αρίστερών" και "προοδευτικών" θεωρεί θετικά προτυπα μαζικούς δολοφόνους, εσείς μόνοι σας τα λέτε, και ζητάτε μετά ασυλία, γιατι, επειδή οι δολοφόνοι εσφαζάν στο ονομά του λάου και επείδη δηλώναν αριστεροι; Φιλε μου αν εισαι αθώος και σε σφάξουν λίγο σε νοιαζει ο λόγος και ακόμα λιγοτερο αν καποιοι άλλοι σφάζουν κάπου αλλόυ.

Dorotheos είπε...

Πολλοί φιλελεύθεροι στις ΗΠΑ (κι εδώ) συναίνεσαν στην εισβολή στο Ιράκ και ξεδιάντροπα ακόμα την υποστηρίζουν. Και αν κρίνουμε τουλάχιστον από τη σχετική δημοσιογραφία σε αυτό το μπλόγκ ΣΙΓΟΥΡΑ επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς τα εγκλήματα του Στάλιν και του Μάο, σε σύκριση με αυτά του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, στο Βιετνάμ, στη Μέση Ανατολή κι αλλού.

Από τα οποία εγκλήματα πολλά συμβαίνουν όπως τώρα μιλάμε και δεν βλέπω πολλοί φιλελεύθεροι να βγαίνουν να τα καταγγέλουν, ενώ ο Μάο και ο Στάλιν με τους οποίους ασχολούνται τόσο συχνά, μας έχουν αφήσει χρόνους...

Αθήναιος είπε...

Φυσικά και συναινούμε στις παρεμβάσεις που έχουν σκοπό την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Για μας, η εθνική ανεξαρτησία δεν είναι σημαντικότερη από τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

Φυσικά και καταγγέλουμε τους σύγχρονους δικτάτορες. Τόσα ποστ έχουν γραφεί εδώ για τον Καστρο και του Κινέζους ακόμη και για τον Πούτιν.

Ανώνυμος είπε...

αυτοι μας εχουν αφησει χρόνους, αλλα στα μυαλα καποιών οι νοοτροπίες υπάρχουν ακόμα. Όσο για τους φιλελευθερους υπάρψουν και οι υπέρ, αν και ομολογώ οτι ειδικά για το Ιρακ δεν ειναι και τόσοι πολλοί, υπάρχουν και αρκετοί που ειναι κατά, όσο για τον Μπούς η συντριπτική πλειοφηφέια είναι κατά.
Και για να βαλουμε τα πραγματα σε μια ρεαλιστική βαση, δεν εχει την ιδια αξια τι λέω εγω μεσα σε ενα μπλογκ με αυτο που λεει ο αρχηγος του τρίτου - δημοσκοπικά - κομματος στη χώρα, εγω στη τελιή μπορώ να πω ότι μαλακια θέλω, ελαχιστα εώς καθόλου επηρεάζω.
Δεν εχώ δει πάντως κανέναν που να εκπροσωπεί το 17-19% των συμπολιτών μας να θεωρεί πρότυπο τον Μπους και να μην μας επιτρέπεται και να τον κρίνουμε κιολας, γιατι και άλλοι σφάζουν.

cobden είπε...

@Athena Smith

Έχει βάση αυτό που λες, αλλά έχω την εντύπωση πως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.Πράγματι πολλοί Έλληνες, είναι πολύ φιλικοί σε πολιτικές που σε άλλες χώρες υποστηρίζει μόνο η ακροδεξιά (π.χ. άρνηση ολοκαυτώματος,μίσος έναντι του Εβραϊκου λαού κτλ).Αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις, από Ν.Δ μέχρι Κ.Κ.Ε.Αν τους ρωτήσεις, δεν θεωρούν τον εαυτό τους φασίστα,ναζιστη ή ακροδεξιό.Ο Χίτλερ ακόμη εκπροσωπεί το απόλυτο κακό στο συλλογικό υποσυνείδητο, στα Μ.Μ.Ε.,στον πνευματικό κόσμο, έστω και αν ασυνείδητα, κάποιες από τις πολιτικές του μας είναι θελκτικές.Οπότε θεωρώ, πως οι αντιδράσεις θα ήταν πολύ μεγάλες, εαν έκανε μια τέτοια δήλωση ο Καρατζαφέρης, ακόμη και από ανθρώπους που αρνούνται το ολοκαυτωμα.Η ελληνική σχιζοφρένεια!

cobden είπε...

Επειδή καταντάει τόσο κουραστικό, κάθε φορά που ανοίγει ένα τέτοιο θέμα, να αρχίζουν διάφοροι να κατηγορούν τους φιλελεύθερους για άκριτο φιλοαμερικανισμό...Ρίξτε επιτέλους μια ματιά σε libertarian sites στο ιντερνετ (Independent Institute,Cato, Ludwig Von Mises Institute)Διαχρονικά,οι libertarians είναι oi πιο σφοδροί πολέμιοι της αμερικάνικης επεμβατικής εξωτερικής πολιτικής!

Ανώνυμος είπε...

Είναι γελοίο να μπερδεύει κανείς τον φιλελευθερισμό με τον Μπους. Ο Μπους είναι ένας θρησκόληπτος συντηρητικός ο οποίος εφάρμοσε πολιτική ελειμματικών προϋπολογισμών και αύξησε τα δημόσια έξοδα.

Όσο για τα προβλήματα της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, και του Ιράκ, αυτά οφείλονται στο θρησκευτικό και εθνοφυλετικό φανατισμό.

Δε νομίζω να έπαθε κανείς χειρότερα από τους Γιαπωνέζους από τους "κακούς Αμερικανούς" και όμως σήμερα η Ιαπωνία είναι κράτος στολίδι, γιατί (α) κατοικείται από Γιαπωνέζους, και (β) παράτησε τον προπολεμικό εθνικιστικό μιλιταρισμό της.

Ανώνυμος είπε...

http://www.progressiveaustin.org/lp_iraq.htm

Libertarian Party Opposition to War on Iraq

http://www.LP.org
For release: August 8, 2002

WASHINGTON, DC -- President Bush's unfolding plan to invade Iraq is totally unjustified, Libertarians say, because that nation poses no direct threat to the United States.

cobden είπε...

Tελικά ο Αλέξης έχει πολύ ψωμί!
Αρκετοί συνbloggers με κατηγόρησαν στο μπλογκ μου, πως απλά απομονώνω μια φράση για να δημιουργήσω λανθασμένες εντυπώσεις για τον σύντροφο Αλέξη!Για να δούμε και κάποιες άλλες δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδεικνύουν την ευαισθησία του,σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων:
Σε άρθρο του στο Βήμα(http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15295&m=A20&aa=2), μετα την αποχωρήση του Κάστρο από την εξουσία,υμνεί τον Κουβανό δικτάτορα, εκθειάζει το κοινωνικό του μοντέλο,και καταλήγει πως ο Κάστρο "αποχωρεί νικητής και εξαιρετικά αγαπητός από τον κουβανικό λαό"!Kαι το πιο λυπηρό σχεδόν δικαιολογεί την έλλειψη δημοκρατίας στην Κούβα επειδή "εδώ και πενήντα χρόνια βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο των ΗΠΑ"!!!!
("Το Βήμα", "Τα Νέα", τελικά πολύ τον στηρίζει ο ΔΟΛ τον δήθεν πολέμιο του κατεστημένου, Τσίπρα!)

Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο",μετά την επιστροφή του από τον σοσιαλιστικό παράδεισο της Βενεζουέλας όπου είχε πάει για να ζητήσει...φτηνό πετρέλαιο, ούτε λέξη για τον αυταρχισμό του Τσάβες! Αντίθετα λεει
«Με εντυπωσίασε η ελευθερία που απολαμβάνουν οι οπαδοί της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διαδήλωναν χωρίς την παρουσία της αστυνομίας, ενώ οι τηλεοπτικοί τους σταθμοί προπαγάνδιζαν το «όχι» στις αλλαγές του συντάγματος, χωρίς όμως να παρουσιάζουν και την άλλη άποψη. Αντίθετα, η κρατική τηλεόραση είχε και καλεσμένους από την αντιπολίτευση».
Ακολουθούν ύμνοι για την πολιτική του Τσάβεζ, και καταλήγει «Πιστεύω ότι ο Τσάβες εξάγει αλληλεγγύη στους φτωχούς και τους άνεργους, κάτι που στις δυτικές μητροπόλεις δεν υπάρχει»,
(http://lotofagus.blogspot.com/2007/12/blog-post_13.html)

Unknown είπε...

Τί κανατε στο Ιρακ;
Προασπίσατε τα "ατομικά δικαιώματα"; :ο

Τελικά είναι φοβερό το πόσο φασισμό μπορεί να βγάλει ένας "φιλελεύθερος" από μέσα του....

Και νόμιζα ότι το κρύβετε καλά να μην σας καταλάβουν...

Dorotheos είπε...

Ο libertarianism είναι ακόμα μια από τις ποικίλες, ίσως όχι η πιο αντιπροσωπευτική σχολή του φιλελευθερισμού. Ωστόσο η θέση του απομονώθηκε μάλλον εξαιτίας κάποιας βαριάς συνείδησης ή για να τηρηθούν κάποια προσχήματα, ποιος ξέρει...

Για τους (διαχρονικούς) liberal hawks καμιά λέξη! Για τους ΝΥ Times, το σύμβολο της φιλελεύθερης δημοσιαγραφίας στις ΗΠΑ και τη στάση του ως προς τον πόλεμο, βουβαμάρα! Ποιος θα το περίμενε, άλλωστε? Τουλάχιστον, ο "Αθήναιος" παραπάνω ήταν ειλικρινής.

Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, με τις δηλώσεις Τσίπρα για Μάο, Τσε, Βελουχιώτη, Κάστρο, Τσαβές, κτλ. Πρέπει να σημαίνουν πολλά για το μυαλό ορισμένων φιλελεύθερων.

Ανώνυμος είπε...

cobden said...
Επειδή καταντάει τόσο κουραστικό, κάθε φορά που ανοίγει ένα τέτοιο θέμα, να αρχίζουν διάφοροι να κατηγορούν τους φιλελεύθερους για άκριτο φιλοαμερικανισμό...Ρίξτε επιτέλους μια ματιά σε libertarian sites στο ιντερνετ (Independent Institute,Cato, Ludwig Von Mises Institute)Διαχρονικά,οι libertarians είναι oi πιο σφοδροί πολέμιοι της αμερικάνικης επεμβατικής εξωτερικής πολιτικής!


Γράψε κι εσύ κανένα για να μας πείσεις.

cobden είπε...

rebel@work, τρικυμία εν κρανίω, δυστυχως!Τί σχέση έχουν οι NY Times με τον κλασσικό φιλελευθερισμό?Οι liberals στην Αμερική εκπροσωπούν την κεντροαριστερά,και πράγματι υποστηρίζουν έναν ηθικολογικό παρεμβατισμό στην εξωτερική πολιτική(που έχει τις ρίζες του στα icons της αμερικάνικης κεντροαριστερας Ουϊλσον και Ρούσβελτ).Οι libertarians είναι πιο κοντά σε αυτό που εμείς στην Ευρώπη αποκαλούμε φιλελευθερισμό, που δεν είναι άλλος παρα ο κλασσικός φιλελευθερισμός (οικονομική-πολιτική ελευθερία).Το site αυτό, παρά τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν, είναι σαφές πως είναι πιο κοντα στον φιλελευθερισμό με την ευρωπαϊκη έννοια του όρου, και όχι στον αμερικάνικο φιλελευθερισμό!

Ανώνυμος είπε...

Γνωστοί φιλελεύθεροι, όπως ο κύριος Μάνος και ο κύριος Ανδριανόπουλος συνεργάσθηκαν με ένα κόμμα που έχει το πορτρέτο του Τσε και του Κάστρο σε πολλές του οργανώσεις.

Τι συμβαίνει; Αυτούς δεν τους εκτιμάτε ως φιλελεύθερους;

Και είναι καιρός να καταλάβετε ότι ο Τσίπρας θα κερδίσει όσους νέους αντιδρούν στα παραδοσιακά κόμματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ψηφίσουν συνειδητά, όπως δεν ήταν συνειδητές και οι ψήφοι που πήρε η Φιλελεύθερη Συμμαχία στις τελευταίες εκλογές. Το προφίλ του Τσίπρα είναι πιο ελκυστικό για απολίτικους ψηφοφόρους και οι ψήφοι της Φ.Σ. αναμένεται να μειωθούν σημαντικά στις επόμενες εκλογές γιατί ο Σύριζα και ο Τσίπρας δεν παίζουν μόνο μέσα στο διαδίκτυο όπως η Φ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Για τους ΝΥ Times, το σύμβολο της φιλελεύθερης δημοσιαγραφίας στις ΗΠΑ και τη στάση του ως προς τον πόλεμο, βουβαμάρα!

Στα πλαίσια της Αμερικανικής νομενκλατούρας liberal σημαίνει τους υπέρμαχους της κρατικής παρεμβατικότητας και των προσωπικών δικαιωμάτων, των μειονοτήτων, κτλ. κάτι δηλαδή σαν το Συνασπισμό...

Dorotheos είπε...

Ναι, πράγματι, το διαπιστώνω κι εγώ: "τρικυμία εν κρανίω"!

US liberalism, euroliberalism, classical liberalism, conservative liberalism, national liberalism,
libertarianism, neoliberalism
ordoliberalism, paleoliberalism, social liberalism...

Και να σκεφτεί κανείς ότι ξεκινούν από τις ίδιες ιδεολογικές αρχές και βάση (ή ίσως όχι, έχω μπερδευτεί...) και φτάνουν να διαφωνούν σε ένα τέτοιο κεντρικό σημείο, όπως η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Δηλαδή, αν ρωτήσω κάποιον φιλελεύθερο πως γίνεται να συμφωνεί με την πολιτική των ΗΠΑ στη Λ. Αμερική και τις σχέσεις με τον Chavez, θα μου απαντήσει: μα εγώ είμαι libertarian της ευρωπαϊκής απόχρωσης και όχι της κάστας του Ron Paul!

Ευχαριστώ πάντως για την παρέμβαση. Έχω ξεκαθαρίσει πλέον πολλά πράγματα και κατατοπιστεί πλήρως για το φιλελευθερισμό.

cobden είπε...

@rebel work
Και πάλι πιστεύω πως δεν έχεις ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα για τον φιλελευθερισμό, αλλά ανακαλώ το "τρικυμία εν κρανίω" και ζητάω συγνώμη αν ακούστηκε προσβλητικό.

Ανώνυμος είπε...

Το πιο εύστοχο σχόλιο είναι νομίζω αυτό του Αθήναιου:


Μα το παιδί δεν ξέρει από αυτά. Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι ότι οι αριστεροί είναι διαβασμένοι. Διαβάζουν τα μασημένα που τους δίνουν στο κόμμα και στις εφημερίδες τους. Δεν ξέρει το παιδί.



Μου θύμισε μια από τις κορυφαίες ατάκες του Φρανκ Ζάππα (την μεταφέρω όπως την θυμάμαι):

" Η ροκ δημοσιογραφία αποτελείται από συνεντεύξεις που δίνουν άτομα που δεν ξέρουν να μιλάνε σε άτομα που δεν ξέρουν να γράφουν για άτομα που δεν ξέρουν να διαβάζουν".

Αν αντί για "ροκ" βάλουμε "ελληνική δημοσιογραφία", έχουμε την καλύτερη περιγραφή της κατάστασης νομίζω.


Το γ' μέρος της ρήσης του Ζάππα επιβεβαιώνουν εδώ ο rebel@work, το παρατηρητήριο κ.ά. που, αν κατάλαβα καλά, θεωρούν τον χριστιανό φονταμεταλιστή Μπους φιλελεύθερο.

Nievskii είπε...

Ο Συριζα δεν υποστηρίζει τον Μαο.

Δεν είμαι κουμουνιστής ούτε είμουνα ποτέ, αλλά στεναχωριέμαι όταν βλέπω τόσα χοντρά λάθη γιατί δείχνουν φανατισμό και έλλειψη γνώσης.Είναι σαν να μπερδεύεις τον Χίτλερ με τον Παύλο Μελλά.


Συμφωνώ απόλυτα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαοϊκούς στις τάξεις του -βλ. ΚΟΕ - και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, και πιθανότατα μελλοντικά και του ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας με αυτές τις δηλώσεις του γλύφει τα άλλα κόμματα στον συνασπισμό κομμάτων που αποτελεί το κόμμα του. Για όσους δεν γνωρίζουν, η ΚΟΕ αποτελεί συνέχεια της...Α/συνέχειας, που αποτελεί συνέχεια του ΚΚΕ(μ-λ), που αποτελεί συνέχεια του ΟΜΛΕ, που αποτελεί διάσπαση του ΚΚΕ. Όχι μόνο αποτελούν συνέχεια του ΚΚΕ-μλ, αλλά στην διάσπαση της ΟΜΛΕ σε ΚΚΕ(μλ), δημιουργήθηκε και το...ΜΛ-ΚΚΕ, που ακολούθησε την γραμμή του Ντενγκ Χσιαοπίνγκ, τουτέστιν, στο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι σκληροπυρηνικοί Μαοϊκοί και όχι οι λάιτ οπαδοί του ντενγκισμού.

Προσωπικά θεωρώ την Γιουνκ Τσανγκ μη-σοβαρή συγγραφέα. Είναι εμπαθής, μη αποστασιοποιημένη από το θέμα της και συνέχεια επικαλείται "πηγές" που αποκαλύπτουν το δίκιο των λόγων της. Η καταγγελτική δημοσιογραφία είναι ενδιαφέρουσα, αλλά για γεγονότα που συμβαίνουν τώρα, όχι πριν 50 χρόνια. Η αξία της καταγγελίας υπάρχει για γεονότα που γίνονται σε παρόντα χρόνο. Στα παρελθόντα γεγονότα μπαίνει η κρίση.

Αλλά και πάλι, το γλύψιμο του Τσίπρα στους μαοϊκούς γλύψιμο. Να θυμίσω ότι μαοϊκός ήταν και ο Πολ Ποτ και η απορία που προκύπτει είναι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ αν θα μας στείλει στα χωράφια για να σκοτώσουμε τον μπουρζουά που έχουμε μέσα μας; Ή θα μπορεί ο Τσίπρας να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο, αφού το 17% των δημοσκοπήσεων δεν αποκλείει κάτι τέτοιο, όταν για τους 1,000 ανθρώπους τηε ΚΟΕ πρέπει να βγαίνει και να λέει τέτοιες αρλούμπες περί Μάο. Δηλαδή όταν έρθει η ώρα της πράξης τι θα κάνει; Βέβαια, δεν με εκπλήσσει ένα κόμα που είναι 20 χρόνια κοντά στο ελληνικό κοινοβούλιο και μόλις τώρα πορτάθηκε να κάνει...έκτακτο συνέδριο-ευτυχώς που δεν έγινε τελικά...- για να βγάλει προτάσεις για το τι θα κάνει όταν κυβερνήσει την χώρα. Κρίμα, γιατί υπήρχαν και άνθρωποι που δεν είχαν καταλάβει ότι τους κορόιδευαν ψιλό γαζί τα συνασπιστήρια μέχρι τώρα.

Dorotheos είπε...

@ni-me

Κάνεις λάθος. Δεν θεωρώ τον Bush φιλελεύθερο, ούτε τον Blair σοσιαλιστή, ούτε τη Thatcher μονεταρίστρια. Αν πρόσεξες, αποφεύγω να χαρακτηρίζω υποκείμενα με τέτοιους επιθετικούς προσδιορισμούς (το θεωρώ αφελές γιατί συνήθως οδηγούν σε αναλυτικά και ιδεολογικά αδιέξοδα). ΄Αλλωστε αυτό το νόημα είχαν και οι παραπάνω μου γραμμές και όπως απέδειξε η σχετική συζήτηση δεν σημαίνει απολύτως τίποτε να αυτοαποκαλείται κάποιος «φιλελεύθερος» ή να αποκαλεί κάποιον αντίστοιχα.

Χαρακτηρίζω, όμως, απόψεις και πολιτικές πράξεις και ομάδες που έχουν έναν κοινό παρονομαστή πεποιθήσεων.

Ανώνυμος είπε...

Βεβαια ο Αθηναιος παρολη την ειλικρινεια του, θα πρεπει να πει αν μεσα στον καταλογο των δικτατορων προστεθουν επισης και μερικοι γνωστοι κυριοι οπως ο Κισσινγκερ, ο Μακναμαρα, ο Αριελ Σαρον και καποιοι αλλοι. Διοτι και αυτοι παραβιασαν πολλα ανθρωπινα δικαιωματα.
Σε αλλο ποστ εχω ξεκαθαρισει πως σε ζητηματα εξωτερικης πολιτικης και εθνικου συμφεροντος θεωρω τα ανθρωπινα δικαιωματα irrelevant και ειμαι υπερ της ρεαλ πολιτικ. Οι φιλελευθεροι και οχι οι ελευθεριακοι που ειναι υπερ μιας παρεμβατικης εξωτερικης πολιτικης στιγματιζουν τους ανωθι κυριους?
Τι εχουν να πουν για τον αντιστοιχο Αγιατολλαχ του Θιβετ Δαλαι Λαμα?

Athena Smith είπε...

Παλι βαζεις ατομα με διαφορετικο "βαρος" σε ενα τσουβαλι. Ο Μακναμαρα ειδε την ματαιοτητα του πολεμου γι αυτο και απεμακρυνθη. Δεν ηταν -νομιζω- το ιδιο με τον Κισσινγκερ. Ουτε με τον Αριελ Σαρον.Διαβασα το βιβλιο του In Retrospect: The Tragedy and Lessons of Vietnam. - οπου αδειασε και γυμνωσε την ψυχη του κυριολεκτικα με ολες τις τυψεις που τον βαραιναν. Ολοι τον εφτυσαν γι αυτο το βιβλιο. Οι βετερανοι του Βιετναμ τον κατεδικασαν ως ανικανο υπουργο. ΟΙ αντιπολεμικοι, τον κατεδικασαν διοτι δεν μιλησε αρκετα νωρις. Ο συνταγματαρχης Σαμμερς (και πολιτικος αναλυτης) τον απεκαλεσε απατεωνα και κακοηθη. Οι Ταϊμς της Νεας Υορκης τον περιελουσαν με "διαρκη ηθικη κατακραυγη."
Οι αλλοι που δεν εγραψαν κανενα τετοιο βιβλιο ψυχικης απογυμνωσης, τι επαθαν; Ο ενας πηρε και βραβειο Νομπελ Ειρης.
Γι αυτο δεν τους τσουβαλιαζω (παλι στην ιδια κουβεντα γυρναμε Σαρδαναπαλε!)

Οσο για τον Νταλαϊ Λαμα, το οτι ειναι απολυτος αρχοντας δεν τον εξισωνει με τον Αγιατολαχ, εναν κατα συρροην δολοφονο. Το ξερω οτι το βραβειο Νομπελ ειρηνης δοθηκε και σε Αραφατ και Κισινγκερ αλλα δεν πιστευω οτι οταν του δωσαν εκαναν λαθος. Ουτε οταν του εδοθη το Congressional Medal of Honor, ηταν λαθος.
Σε μια συνενετευξη του ειχα διαβασει κατι πολυ πρωτοποριακες σκεψεις για την ομοφυλια, κι ας εναι εναντιον του σεξ ο ιδιος. Οχι και Αγιατολλαχ!
:)))

Ανώνυμος είπε...

Συγγνωμη αλλα υπαρχει η λιμπεραλ θεοκρατια του Δαλαι Λαμα και η ιλλιμπεραλ του Χαμενει?
Απο την αλλη ο Ρομπερτ Μακναμαρα οταν στο επιτελειο του Λυντον Τζονσον ως τι πρεπει να χαρακτηριστει οταν βομβαρδιζε αδιακριτα το Βορειο Βιετναμ. Εξακολουθω να λεω για τα φιλελευθερα κριτηρια των ανθρωπινων δικαιωματων κλπ αυτο ειναι απαραδεκτο. Για μενα που ειμαι οπαδος της ρεαλ πολιτικ δεν με βρισκουν αντιθετο. Αλλωστε ο Μακναμαρα εφυγε το 1968 και λιγο μετα ειχαμε εκλογες.

Athena Smith είπε...

Φυσικα μπορω και συγκρινω δυο θεοκρατιες με βαση τον αριθμο θυματων και την κουλτουρα της συγκεκριμενης κοινωνιας. Το Ιραν περιμενε δημοκρατια μετα τον Σαχη και του ηρθε κατακουτελα ενας μανιακος δολοφονος. (Δεν τον καταλαβαν στην αρχη, δεκτον). Ο Λαμα δεν εχει τετοιο ιστορικο και η κουλτουρα του συγκεκριμενου λαου τους κανει να του αναγνωριζουν προς το παρον το δικαιωμα τουτ απολυτου αρχοντα. Αλλα εφ'οσον βρισκεται σε εξορια, φυσικα και δεν θα μπορουσε να προβει στα εγκληματα που προεβη ο αλλος. Αν ποτε βρεθει σε θεση νομιμης εξουσιας σε κρατος που αναγνωριζεται τοτε θα τον κρινουμε.

Και επειδη δεν εγινα αντιληπτη για τον Μακναμαρα, επαναλαμβανω. Εδειξε να μετανοιωσε οικτρα και στο βιβλιο παραδεχεται και αμαρτιες που κατα τη γνωμη μου δεν ηταν δικες του. Αυτο τον ελαφρυνει αρκετα σε συγκριση με τον Κισινγκερ.

Ο καθενας με τα κριτηρια του Σαρδαναπαλε.
Different folks, different strokes.

mantz είπε...

@ rebel@work
Όταν γράφεις λιγάκι ειρωνικά US liberalism, euroliberalism, classical liberalism, conservative liberalism, national liberalism, libertarianism, neoliberalism
ordoliberalism, paleoliberalism, social liberalism...

και ο/η "Παρατηρητηριο του El Kinky" λέει, (βάζοντας ο ίδιος σε εισαγωγικά τη λέξη)
η "ιδεολογία" σας
νομίζω ότι υπάρχει ένα κοινό σημείο. Δείχνετε και οι δύο να θέλετε να βρείτε κάποιον "σαφή", "συγκεκριμένο", "καλουπαρισμένο" και στενό "ορισμό" του φιλελευθερισμού. Δεν νομίζω ότι θα βρείτε πολλούς απ'όσους αυτοαποκαλούνται / αισθάνονται φιλελεύθεροι διατεθιμένους να δώσουν ένα τέτοιο περιοριστικό ορισμό. Το κοινό στοιχείο είναι η αγάπη προς την ελευθερία και η απέχθεια προς την καταπίεση. Εκεί, ανάλογα με τι θεωρεί ο καθένας πιο απειλητικό για την ελευθερία θα βρείτε διαφόρες αποχρώσεις και ομάδες.
Θα έλεγα ότι ο φιλελεύθερος τείνει να απεχθάνεται τους περιορισμούς στη σκέψη και ένας ορισμός σαν αυτόν που δείχνετε να αποζητάτε μάλλον έτσι περιοριστικά θα λειτουργούσε.
Με τη σειρά μου να ρωτήσω κι εγώ (και το ρωτάω σοβαρά), τι είναι αυτό που σας κάνει να απεχθάνεστε (ή να αποστρέφεστε) την -τόσο ευρεία- έννοια του φιλελευθερισμού;
Γιατί αυτό συμπεραίνω εγώ από τα ποστ σας.

Ανώνυμος είπε...

Κωλοπαιδα του κρυφου φασισμου,πριν πιασετε τους Αμερικανους στο στομα σας να το ξεπλενετε με ακουαφορτε για να φυγουν τα καταλοιπα 400 χρονων Οθωμανικου...

Οι Αμερικανοι κανουν μονο εθνικοαπελευθερωτικες επιχειρησεις.

Οι κοκκινοι,μαυροι & καθε χρωματος φασιστες κανουν κατακτητικους & γενοκτονικους πολεμους...

Αντε τωρα να παρετε για μισθο το πουρμπουαρ Αμερικανου σερβιτορου...

Και πολυ σας πεφτει...

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα με τους αριστερούς είναι ότι εν έτει 2008 ακόμα δεν καταλαβαίνουν γιατί είναι κακό να υποστηρίζει κανείς το Μάο.

Οι πιο "αναθεωρητικοί" άντε να το θεωρήσουν κάπως kinky επιλογή, αλλά βέβαια πολύ καλύτερη από το σύγχρονο και διαχρονικό "τέρας" που αποτελούν οι Η.Π.Α.

To Ελ. Παρατηρητηριο των Συμ. του El Kinky είπε...

At 27/3/08 09:20, Αθήναιος said... "Μα το παιδί δεν ξέρει από αυτά. Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι ότι οι αριστεροί είναι διαβασμένοι. Διαβάζουν τα μασημένα που τους δίνουν στο κόμμα και στις εφημερίδες τους. Δεν ξέρει το παιδί."


Μεγάλη μπούρδα αυτό. Ο Τσίπρας και διαβασμένος είναι και από την εφηβεία του είναι μέσα στους αγώνες. Δεν είναι άκαπνος γιάπι που είδε φως στους φιλελεύθερους και μπήκε και νόμισε ότι αυτό φτάνει για να γίνεις πολιτικός.

Τόσο που τον φοβάστε, γιατί δεν ψάχνετε να βρείτε κανένα επιχείρημα της προκοπής για να τον πολεμήσετε παρά τον βγάζετε αδιάβαστο;

Ανώνυμος είπε...

@Μεγάλη μπούρδα αυτό. Ο Τσίπρας και διαβασμένος είναι και από την εφηβεία του είναι μέσα στους αγώνες. Δεν είναι άκαπνος γιάπι που είδε φως στους φιλελεύθερους και μπήκε και νόμισε ότι αυτό φτάνει για να γίνεις πολιτικός.

Τόσο που τον φοβάστε, γιατί δεν ψάχνετε να βρείτε κανένα επιχείρημα της προκοπής για να τον πολεμήσετε παρά τον βγάζετε αδιάβαστο;


Η λέξη "αγώνας", έχει πλέον να ισοπεδωθεί.

Σε ποιούς αγώνες πήρε μέρος ο Τσίπρας μωρέ;

Μήπως εννοείς τις καταλήψεις του χαβαλέ που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια στα πανεπιστήμια. Γιατί στη διάρκεια που αυτός ήταν φοιτητής και εκδήλωνε τον αγωνιστικό του οίστρο μόνο κάτι τέτοιους "αγώνες", θυμάμαι. Που ουσιατικό τους αίτημα δεν ήταν άλλο από το να διατηρηθεί το μπάχαλο στα Πανεπιστήμια. Αυτή ήταν η προσφορά και οι αγώνες του κατα τα άλλα προοδευτικού Τσίπρα.

Nievskii είπε...

Αντε τωρα να παρετε για μισθο το πουρμπουαρ Αμερικανου σερβιτορου...

Περίεργο που το λες, αλλά είχα ένα φίλο στο Σικάγο που μου έλεγε ότι σκεφτόταν να κάνει κάτι τέτοιο, αφού μετά από 5 χρόνια δουλειάς στο επάγγελμα μπορούσε να παίρνει κάποιος το μήνα 20,000 δολλάρια, με εξαντλητικά βέβαια ωράρια. Στην Ελλάδα του Τσίπρα και του σοσιαλισμού πόσα παίρνει ένα γκαρσόνι μετά από πέντε χρόνια δουλειάς;

Ο Τσίπρας και διαβασμένος είναι και από την εφηβεία του είναι μέσα στους αγώνες.

Α, ώστε διάβαζε! Τώρα μιλάμε για τον άνθρωπο που δεν ήξερε λ.χ. ποια είναι η βίλλα Αμαλίας ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, αλλά τώρα όλα εξηγούνται: αυτός διάβαζε. Κι από τα λεγόμενά του, τώρα ξέρουμε ότι ο Τσίπρας σπρώχνει Νέα Δημοκρατία με τα χίλια.

Δεν μας είπε κανείς, τελικά ο Τσίπρας θα μας στέλνει στα χωράφια, σαν τον άλλο φωστήρα του μαοϊσμού(μετά τον Τσίπρα εννοείται) Πολ Ποτ για να σκοτώσουμε τον καπιταλιστή που κρύβουμε μέσα μας; Ποιες είναι οι θεωρητικές θέσεις του φωτεινού αστέρα του κομμουνισμού, του Ηγέτη που περνά και κάνει τα λουλούδια να ανθίζουν(λίγη προσωπολατρεία σε μαοϊκούς Ηγέτες δεν βλάπτει!) για την συμμαχία των αγροτών με τους αστούς στην νεοελληνική κοινωνία;Όταν κάνει την επανάσταση, θα ανοίξει το γυμναστήριο του Χίλτον που πάει τώρα στον λαό που δεν διαθέτει το ευκαταφρόνητο ποσό των 1500 ευρώ τον χρόνο; Στο κόκκινο βιβλίο ξεκαθαρίζει ότι ο ταξικός εχθρός βρίσκεται μέσα στο κόμμα. Πότε θα αρχίσει ο Τσίπρας να εκτελεί τροτσκιστές που έχουν κάνει εισοδισμό στον ΣΥΡΙΖΑ; Καιρός δεν είναι. Θα ξεκινήσει και ιστιοπλοΐα, ώστε μετά τον Μεγάλο Τιμονιέρη να έχουμε τον Μεγάλο Ιστιοπλόο; Ποια πιστεύει ο Ηγέτης που κάνει τις αζαλέες και τις κερασιές να ανθίζουν πρέπει να είναι η θέση μας απέναντι στην προσπάθεια του συντρόφου Στάλιν να οικοδομήσει τον σοσιαλισμό σε μια χώρα; Είμαι σίγουρος με όσα διάβασα, ότι ο Ηγέτης που κολύμπησε τον Αχελώο με μια ανάσα, όπως ο Μάο κολύμπησε τον κίτρινο ποταμό, με την γερή του θεωρητική κατάρτιση που απέκτησε διαβάζοντας πονήματα μεγάλων συγγραφέων για θέματα που έχουν να κάνουν με τον σύγχρονο κόσμο, και πρώτα και κύρια τα πονήματα του συντρόφου Μάο, έχει όλα τα προσόντα να φέρει την Ελλάδα του 21ου αιώνα επιτέλους στην θέση που της αξίζει. Η επανάσταση που διακόπηκε βίαια θα συνεχιστεί. Το μόνο που με προβληματίζει είναι αν εκτός του Μάο ο Τσίπρας να κοιτάξει και άλλα πετυχημένα μοντέλα, όπως τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες της δημοκρατίας των μαζών την Λιβύης και πώς αυτό το μοντέλο θα παίξει στην ελληνική πραγματικότητα. Επειδή εδώ κάνουμε μια σοβαρή θεωρητική συζήτηση, θα παρακαλούσα οποιονδήποτε σύντροφο του ΣΥΡΙΖΑ να μας κάνει μια ανάλυση για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Ελληνική κοινωνία με βάση τις αρχές του Μάο, όπως διακηρυγμένα πλέον θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα ο σύντροφος Τσίπρας και ποιο το χρονοδιάγραμμά τους προς την επανάσταση, αλλά και μετά.

Υ.Γ. Πολιτιστική Επανάσταση πότε σκοπεύει να κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ανώνυμος είπε...

Tsoyzei, o Tsipras tha parei dipsifio pososto, eno eseis gia panta ypo to miden.

Giati den glifete to Mano mipos plisiasete ti monada?

Ανώνυμος είπε...

Respect στον Nievskii για το παραπάνω ποστ. Ακόμα γελάω....

Το κακό είναι ότι τέτοιους γελοίους τύπους τόσοι πολλοί συμπατριώτες μας τους παίρνουν στα σοβαρά.

cobden είπε...

Nievskii,απλά απολαυστικός!

Ανώνυμος είπε...

Αθηνα

προσωπικα μεταξυ μιας καλοβολης και μιας κακοβουλης θεοκρατιας δεν διαλεγω. Οπως δεν διαλεγω μεταξυ του κομμουνισμου του Ντουπτσεκ και του κομμουνισμου του Μαο. Βεβαια δεν θελω να φανει οτι υποστηριζω την κινεζικη κατοχη, αλλα δεν μπορω να κατανοησω το αγχος για την κατασταση των ανθρωπινων δικαιωματων αποι χωρες που κανουν μοκο και τουμπεκισταν σε καταφωρες παραβιασεις καθε ειδους δικαιωματος απο τα φιλαρακια τους. Πως να με πεισει η Δυση που θελει και καλα τον σεκουλαρισμο, την προωθηση της δημοκρατιας και αλλα ωραια οταν εχει αγαπημενο παιδι τον Δαλαι Λαμα που ειναι εκπροσωπος ενος φεουδραχικου-θεοκρατικου πολιτικου μοντελου. Ελεος πια.
Απλα το γεγονος οτι η Δυση κοροιδευει τον εαυτο της με τις ανοησιες περι ανθρωπινων δικαιωματων την κανει στο τελος να πιστευει τα ψεματα που λεει. Και αυτο ειναι εντελως καταστροφικο για την πολιτικη.
Και βεβαια τα ιδια συνεβησαν και στα Βαλκανια, οταν οι φιλοι μας οι Γερμανο-Αυστριακοι σπεκουλαριζαν με την διαλυση της Γιουγκοσλαυιας. Κατι που δεν ειναι γνωστο ειναι πως οι Σλοβενοι σκεφτονταν πολυ σοβαρα να προσαρτηθουν στην Αυστρια (η οποια εχει μικρη Σλοβενικη μειονοτητα). Απλα οταν ο Σερβικος στρατος φαινοταν να κερδιζει τις μαχες βρηκαν ολοι τον Μιλοσεβιτς και τον κατηγορησαν ως νεο Χιτλερ. Ομοιες ξιπασμενες διεθνεις πενες εβγαζαν Χιτλερ τον Σανταμ, καποιες τον Αχμαντινετζαντ κλπ κλπ.
Το ζητημα ειναι αν καποιοι παιζουν παιχνιδακια με αρχες, ιδεες, δημοκρατιες, ανθρωπινα δικαιωματα να ξερουν πως χανουν την αξιοπιστια τους οταν απευθυνονται στον κοσμο. Θα μου πεις αν πουν ξερα οι οποιοιδηποτε οτι μπουκαρουν καπου γιατι ετσι μας συμφερει θα αλλαξει τιποτα? Θα ελεγα ναι, διοτι μια χωρα η οποια αγωνιζεται για συμφεροντα ειναι προβλεψιμη και συμβιβασιμη και δευτερον η ιδια η χωρα γινεται πιο ρεαλιστικη στους στοχους της.

Nievskii είπε...

Tsoyzei, o Tsipras tha parei dipsifio pososto, eno eseis gia panta ypo to miden.

Φίλε εδώ κάνεις λάθος. Κατά πρώτον,πιστεύουμε πραγματικά ότι ο σύντροφος Τσίπρας θα οικοδομήσει τον σοσιαλισμό με μια χώρα και ξέρουμε ότι ως μαοϊκός πιστεύει στην συμμαχία των τεσσάρων τάξεων και θα συμμαχήσει πρώτα με μας τους αστούς. Η ΦΣ θα είναι μπροστάρισσα στην επανάσταση, οπότε πρόσεχε τι γράφεις γιατί η Επαναστατική Επιτροπή που θα αντικαταστήσει την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, θα κοινωνικοποιήσει όλα τα servers και στα log lists θα βρίσκονται όλες οι διευθύνσεις των λικβινταριστών του κινήματος, όπως εσύ. Σύντροφε δεν διαθέτεις γερές θεωρητικές βάσεις στον μαοτσιπρισμό, οπότε απόκτησέ τες πριν την πολιτιστική επανάσταση που θα κάνει ο Τσίπρας για να αποκαθαίρει τον ταξικό εχθρό μέσα στο κόμμα,μιας και είναι εμφανής ο μπουρζουάδικος τρόπος σκέψης σου με αυτά που λες για μονομέτωπο αγώνα. Φυσικά, αν συνεχίσεις να επιμένεις σε αυτά θα εκτελεστείς, αλλά πάντα για το κοινό καλό και την επικράτηση του σοσιαλισμού σε μια χώρα, οπότε δεν θα σε πειράξει.

Κατά δεύτερον, ο Μεγάλος Τιμονιέρης δεν έπαιρνε διψήφια ποσοστά, όπως φιλοδοξεί να πάρει ο σύντροφος Τσίπρας, αλλά τριψήφια, άλλοτε 104%, άλλοτε 116% και σε καλές μέρες και 142%. Ο σύντροφος Τσίπρας είναι ακόμα πίσω, αλλά ευελπιστούμε να πιάσει τον Μεγάλο Τιμονιέρη σε επιδόσεις.

Είχα διαβάσει στο πολύ αξιόλογο "η ιδιωτική ζωή του προέδρου Μάο" από τον προσωπικό του γιατρό Λι Ζισουί-που αργότερα κατέφυγε στις ΗΠΑ-σπουδαίος επιστήμονας, είχε δημοσιεύσει το πρώτο εγχειρίδιο ψυχοφαρμακολογίας στα κινέζικα-ότι ο Μάο δεν πλενόταν ποτέ και είχε υπεύθυνους χαρεμιού για να του φέρνουν συνέχεια καινούριες νεαρές κομμουνίστριες για την προσωπική - λάθος, συλλογική, προσωπική δεν υπήρχε στην Κίνα - του απόλαυση. Σκοπεύει ο σύντροφος Τσίπρας, στην προσπάθειά του για πλήρη ταύτιση με το ίνδαλμά του, τον Μεγάλο Τιμονιέρη, να βρωμάει και να ζέχνει από εδώ και εμπρός; Είναι άξιος να σπείρει τον σπόρο του σοσιαλισμού σε μια χώρα με όσο το δυνατόν περισσότερες συντρόφισσες, αλλά και με αγνές χωριατοπούλες ή ανεπαρκεί για το μεγάλο αυτό έργο;

Αθήναιος είπε...

Ξέρω ότι ο Τσε ήταν αυτός που βρώμαγε από χιλιόμετρα μακριά και πως τα ρούχα του ήταν άκαμπτα από την απλυσιά. Δεν ήξερα ότι και ο Μάο ήταν της ιδίας σχολής (sic).

Ανώνυμος είπε...

Nievskii to neofileleythero humor sou einai kryo san tin Antarktiki.

Eiste kai tha parameinete ypo to miden kai to ksereis. To de Tsipra aston na kanei ti doyleia toy kai na krithei gia tis praxeis toy. Ta ypoloipa einai complex perithoriakon filoimperialiston.

Ανώνυμος είπε...

"At 28/3/08 08:43, Αθήναιος said... Ξέρω ότι ο Τσε ήταν αυτός που βρώμαγε από χιλιόμετρα μακριά και πως τα ρούχα του ήταν άκαμπτα από την απλυσιά. Δεν ήξερα ότι και ο Μάο ήταν της ιδίας σχολής (sic)."

Πώς κατάφερες να έχεις τόσο υψηλό επίπεδο επιχειρημάτων; Μήπως σου κάνει σεμινάρια ο Ραν Ταν Πλαν;

Nievskii είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
περιούσιος είπε...

Κυρίες και κύριοι,

Τείνω να συμφωνήσω με τα δυσμενέστερα των σχολίων σας για τον κ. Τσίπρα. Η δε παρατήρηση του Αθηναίου περί μασημένης τροφής, που κατανάλωσε ο κ. Τσίπρας στις κομματικές οργανώσεις, όπου εθήτευσε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αρθρώσει λόγο διαφορετικό από αυτόν, που άκουγε σε αυτές τόσα χρόνια, είναι η πιο εύστοχη.
Περαιτέρω, χρήσιμο είναι να σταθεί κανείς στην κριτική προς τον κ. Τσίπρα από την κα. Βένα Γεωργακοπούλου στη "Ελευθεροτυπία"της 27ης Μαρτίου 2008(ω, ναι, στην εν λόγω εφημερίδα αποφάσισε κάποιος να τον κράξει). Εκεί, η εν λόγω δημοσιογράφος δεν χαρίζεται στον κ. Τσίπρα στο ελάχιστο. Τον κατηγορεί ότι δεν έχει διαβάσει αρκετά, τον παραπέμπει στο βιβλίο της Γιούνγκ Τσανγκ "Αγριόκυκνοι, τρεις γυναίκες της Κίνας", το οποίο διαδραματίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του στα χρόνια του Μάο και της Πολιτιστικής Επανάστασης , ως, επίσης, στις ταινίες "Αντίο παλλακίδα μου", "Χαρταετός" και άλλες, που μου διαφεύγουν, οι οποίες, επίσης, διαδραματίζονται στη μαοϊκή Κίνα και δείχνουν τα δεινά, που προξένησε ο Μάο στη χώρα του. Η κριτική της κας. Γεωργακοπούλου προς τον κ. Τσίπρα αποτελεί μια απόδειξη ότι δεν άφησε ο χώρος της δημοσιογραφίας να περάσει εντελώς απαρατήρητη η ρήση του κ. Τσίπρα. Αλλωστε, υπομονή, η ατάκα αυτή είναι φρέσκια, ακόμα, προλαβαίνουν πολλοί δημοσιογράφοι, ιστολόγοι και άλλοι να κρίνουν και να κατακρίνουν τον κ. Τσίπρα. Θα διαφωνήσω με τον nievskii, ο οποίος χαρακτηρίζει ως μεροληπτική συγγραφέα τη Γιούνγκ Τσάνγκ. Μέτρια ενδεχομένως να είναι αλλά τα βιβλία της διαβάζονται απνευστί και δεν κουράζουν, κάτι, που θέλει λίγα ψήγματα ταλέντου. Από το παραπάνω βιβλίο της διαφαίνεται μια προσπάθεια να καταγραφούν και τα όποια θετικά σημεία της διακυβέρνησης του Μάο, όπως ότι εξοντώθηκαν όλες οι συμμορίες, που λυμαίνονταν τη χώρα μετά την πτώση της δυναστείας των Τσινγκ, ότι μέχρι και πριν την Πολιτιστική Επανάσταση τα κρούσματα διαφθοράς στους κυβερνητικούς υπαλλήλους ήταν ελάχιστα κ.λπ. Πόθεν, λοιπόν, συνάγεται η μεροληψία της κας. Τσανγκ;

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε,πριν από καιρό, είχα ρωτήσει ένα φιλελεύθερο, πού έβαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνω από την εθνική κυριαρχία, αν θα έπρεπε οι διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί(ΝΑΤΟ π.χ.) να επέμβουν στην Κύπρο για να προστατέψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων που τόσο βάναυσα έχουν καταπατηθεί από την τουρκική εισβολή και κατοχή (σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ).
Ακόμα περιμένω απάντηση...

Ανώνυμος είπε...

Άρθρο είναι και όχι συνέντευξη, εγώ τουλάχιστον δε βλέπω άμεσο διάλογο.

Οπότε ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του για την αυθεντικότητα, ή την "αμεροληψία;;;;" του κειμένου...

Ανώνυμος είπε...

Καλά αν αυτό είναι συνέντευξη.. εγώ είμαι ο παπάς της Ρώμης..

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αθήναιος και οι λοιποί φιλελευθερομάχοι βρήκαν ευκαιρία μέσω ενός κίτρινου άρθρου να ξυφουλκήσουν στον ΣΥΝ, για θέματα τα οποία έχουν λυθεί από τον καιρό της ΕΔΑ ή του ΚΚΕ-εσωτ.

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ!

Nievskii είπε...

To de Tsipra aston na kanei ti doyleia toy kai na krithei gia tis praxeis toy.

Καταρχάς δεν είναι χιούμορ.Είναι ρεαλιστικό σενάριο του τι θα έκανε ο Τσίπρας αν αυτά που έλεγε τα εννούσε κιόλας. Όλοι ξέρουμε βέβαια ότι δεν τα εννοεί αυτά που λέει και φυσικά δεν περιμένουμε από κάποιον που σκάει 1500 ευρώ τον χρόνο για γυμναστήριο και μόνο να πει κάτι καλύτερο σε κάποιον που παίρνει 700 ευρώ το μήνα-αφού μπαίνει το "ταξικό" ζήτημα στη μέση.

Αν, βέβαια, τελικά θες να πας στα χωράφια να θερίζεις, όπως προτείνει ο Τσίπρας είσαι ευπρόσδεκτος-εκεί. Το πρόβλημα όπως τίθεται δεν είναι να μην είσαι μαοϊκός - για να παραφράσω τον Πανούση. Το πρόβλημα είναι να μην πιστεύεις αυτά που λέει. Ο Τσίπρας εμφανώς δεν πιστεύει αυτά που λέει; Εσύ τα πιστεύεις;

Σήμερα άκουγα ξανά τις δηλώσεις του Τσίπρα και του Αλαβάνου για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται την πρότασή του για το ασφαλιστικό, αφού δεν την έχει "μορφοποιήσει". Δηλαδή τόσο καιρό αντιδρούν σε κάτι για το οποίο δεν έχουν ιδέα για το τι πρέπει να γίνει. Έχεις δίκιο. Ας αφήσουμε τον Τσίπρα να κάνει τι; Να τον αφήσουμε ευχαρίστως. Αρκεί να ξέρουμε τι θέλει να κάνει. Εσύ θα άφηνες εμάς να κυβερνήσουμε; Κι αν όχι γιατί δεν θα μας άφηνες; Μήπως γιατί νομίζεις ότι ξέρεις τι θα κάναμε; Αλλά για τον Τσίπρα ξέρεις; Μπορείς να μας πεις; Γιατί εμείς ξέρουμε τι θέλουμε. Το να παρουσιάζεσαι σαν βουδοχίππης της αριστεράς έχει πλάκα, αλλά ως εκεί. Όταν έρχεται η ώρα να σηκώσεις τα μανίκια εκεί χρειάζονται a few good men.

Αν τον πιστέψουμε τον Τσίπρα, σκοπεύει να λιώσει τον μισό πληθυσμό στα χωράφια από ασιτία, ώστε να λυθεί αυτόματα το συνταξιοδοτικό και να παταχθεί η μπουρζουαζία. Γιατί άλλη πρόταση από αυτήν του Μάο δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα τωρινά δεδομένα. Κι αν έχει την κρατά καλά κρυμμένη. Κι αυτό που είπε ο Αλαβάνος περιγραμματικά για το συνταξιοδοτικό είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της δεξιάς: τρια ταμεία και αναδιανεμητικό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεξιά με κοινωνικό πρόσωπο.

Θα μπορούσαμε να αφήσουμε τον Τσίπρα να κάνει την δουλειά του. Εξάλλου η αποσυσπείρωση που προκαλεί στα μεγάλα κόμματα και η άρση της δυνατότητας αυτοδυναμίας, οφελεί πάρα πολύ ένα μικρό κόμμα στα πρώτα του βήματα, όπως η ΦΣ. Αλλά το κομματικό μας συμφέρον, δεν ταυτίζεται με το συμφέρον του ελληνικού λαού. Διατηρούμε το δικαίωμα, ζημιώνοντας τον εαυτό μας, να λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επιζήμιος και κακός για την Ελλάδα, γιατί αναπαράγει τον θεσμό του σιτιζίμενου από το πρυτανείο κομματικού στελέγχους και όχι μόνο δεν έχει καμιά επαφή με τα προβλήματα της κοινωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα αγνοεί επιδεικτικά, αφού δεν ασχολείται καθόλου μαζί τους, πλην κάποιων lifestyle επιδείξεων. Άλλά και τους άνεργους και τους αποκλεισμένους δεν εκπροσωπεί πραγματικά ο τωρινός πρόεδρος του ΣΥΝ, αφού υπήρξε άεργος και όχι άνεργος και μέλος της κομματικής κάστας και όχι αποκλεισμένος. Θα μου πεις ο απελπισμένος πιάνεται απόπου βρει. Και τα ΜΜΕ ξέροντας ότι ο Τσίπρας δεν αντιπροσωπεύει απειλή, αφού δεξιά με κοινωνικό πρόσωπο, είναι τον σπρώχνουν με τα χίλια.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού μπορούσε να κατέβει καταρχάς πρώτα βουλευτής, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές,αφού όλοι ήξεραν ότι θα έπαιρνε τα ηνία του Συνασπισμού. Προτίμησε να είναι εκτός βουλής, οπότε να κραυγάζει εναντίον των "διεφθαρμένων" και του "σάπιου καταστημένου", όταν στις επόμενες εκλογές ακριβώς θα επιδιώξει να μπει. Επαναλαμβάνω: παρά το ότι σαν κόμμα μας συμφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Τσίπρα, θεωρούμε -και ας μου επιτραπεί να μιλήσω και για περισσότερους από μένα- ότι είναι μια από τα ίδια. Χωρίς προτάσεις και μόνο με κραυγές ή μόνο με πορδές-όπως λέει και η παροιμία-δεν βάφονται αυγά.

Nievskii είπε...

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αθήναιος και οι λοιποί φιλελευθερομάχοι βρήκαν ευκαιρία μέσω ενός κίτρινου άρθρου να ξυφουλκήσουν στον ΣΥΝ, για θέματα τα οποία έχουν λυθεί από τον καιρό της ΕΔΑ ή του ΚΚΕ-εσωτ.

Και ποια είναι τα θέματα αυτά; Ας τα λύσει πρώτα ο πρόεδρος του ΣΥΝ που φιλοδοξεί να γίνει και του ΣΥΡΙΖΑ στο μυαλό του, και μετά ας τα εξηγήσει κι εμάς. Γιατί το ΚΚΕ-εσ ήταν ευρωκομμουνιστές, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν μόνο τέτοιοι. Μπορεί να κάνει αναδρομή και στους αναβαπτιστές του Μύνστερ και στον Σπάρτακο και όπου θέλει. Μπορεί να μιλά και με τις ώρες για τα θέματα που προέκυψαν από την αυτοοργάνωση των αρχανθρώπων των Πετραλώνων. Αυτό είναι δείγμα ακριβώς του ότι δεν υπάρχει καμιά επαφή με την πραγματικότητα και καμιά θέληση να ασχοληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με κάτι άλλο από ψόφια πράγματα, γιατί στα ζωντανά υπάρχει το ζόρι.

Είναι εκ του πονηρού το παραπάνω ποστ γιατί σταματά την ιστορία πριν την διάσπαση των μαοϊκών από το ΚΚΕ. Το '50 που κατέβαινε η ΕΔΑ στις εκλογές ο ΜΛ χώρος δεν υπήρχε ως ξεχωριστός χώρος. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαοϊκούς μέσα του, που προήλθαν από την ΟΜΛΕ, που ήταν μέλος του ενιαίου ΚΚΕ τα μέλη του ή όχι; Ο πρόεδρος του ΣΥΝ γλύφει τους μαοϊκούς στο κόμμα του γιατί φιλοδοξεί να γίνει και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά πώς λέει το γνωστό ανέκδοτο με το λαγό και το λιοντάρι "λέμε και καμιά μαλακία για να περάσει η ώρα". Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μη έχοντας θέσεις για κανένα ζήτημα που αφορά στη διακυβέρνηση της χώρας, ερίζει περί όνου σκιάς, για το αν και πώς θα πρέπει να προσωπο-λατρεύουμε τον Μεγάλο Ηγέτη Τσίπρα ή αν θα πρέπει να στείλουμε τους εργαζόμενους πίσω στα χωράφια ή τις φάμπρικες, ώστε να ξεφεύγει από την πραγματική συζήτηση αυτό που ισχύει: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της δεξιάς με κοινωνικά φιλικό πρόσωπο και όταν και όποτε εξέφρασε τις προτάσεις του, αυτές είναι ταυτόσημες με την Καραμανλοδεξιά.

Nievskii είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Γεια σου ρε Nievski, αχαχα, ότι ναι 'ναι.. πούλα τρέλα..

Ανώνυμος είπε...

Α και επειδή πήγα να το ξεχάσω.. να σκεπάζεσαι καλά τη νύχτα μην πουντιάσεις..

Ανώνυμος είπε...

"Γιατί ασχολείστε με το ΣΥΡΙΖΑ" ο ένας, "δεν είναι τυχαίο που ασχολείστε" ο άλλος.
Εγώ θά'λεγα να σοβαρευτείτε και να ωριμάσετε (όσο γίνεται).

Αφού σκοπεύετε να ...κυβερνήσετε, πρέπει να μάθουμε και τι πιστεύετε.
Αν και καταλαβαίνω ότι δεν σας πολυσυμφέρει να μάθουμε τι όντως πιστεύετε -ή τουλάχιστον τι λέτε ότι πιστεύετε (και πού έχετε μείνει).

Αθήναιος είπε...

Δεν έχω κρύψει ποτέ τον αντικομμουνισμό μου. Δλδ, τη βαθειά μου απέχθεια προς τον κομμουνιστοφασισμό. Παλιότερα, θεωρούσα τα κνιτάκια και τα συνασπιστήρια απλά ηλίθια. Τώρα τους θεωρώ βαθύτατα αγράμματους κάτι βέβαια που εξηγεί την προηγούμενη ιδιότητα, τη βλακεία, σωστό κι αυτό.

Προς τον Ελ βλάκα.

Το ότι ο Τσε δεν πλενόταν ποτέ, δεν είναι επιχείρημα βρε αγόρι μου, είναι γεγονός, που εγώ τουλάχιστον, το πληροφορήθηκα από κάποιον που λάτρευε τον Τσε, τον Taibo.

Διάβασε σχετικά, δεν είναι βιβλιο για να φοβάσαι μη σε δαγκώσει, λινκάκι είναι, άνοιξέ το.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

@Πέτρος

Νομίζω είσαι λιγάκι άδικος, αν αναφέρεσαι στη Φιλελεύθερη Συμμαχία… Ξανά και ξανά και ξανά πρώτος μας στόχος είναι πάντα να βάλουμε στο τραπέζι της συζήτησης όσα πιστεύουμε και τις προτάσεις μας για κάθε θέμα της επικαιρότητας και της γενικότερης πολιτικής.
Μπορείς να επισκεφτείς το site μας στο www.greekliberals.net για να βρεις αναλυτικά όλες μας τις απόψεις για κάθε θέμα που σε αποσχολεί.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω η κριτική του πέτρου στρέφεται σε όσους ζητάνε να μένει ο σύριζα στο απυρόβλητο της κριτικής, όχι στην ΦΣ.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου ρε Αθήναιε γίγαντα της πολιτικής εσύ!!!!

Παρακολουθώ τις πολιτικές σου αναλύσεις και μένω άναυδος, είναι κρίμα τέτοια νούμερα να τα τρώει η Ψαροκώσταινα..

Είναι πάντως τραγική ειρωνία, γιατί με τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιούσαν και για τον Χριστόφια στην Κύπρο, με αβανταδόρισα την κυπριακή εκκλησία, ότι τάχα μου θα εγκαθυδρίσει δικτατορία του προλεταριάτου, θα γίνει η Κύπρος Κούβα και άλλα ωραία.

Παρακαλώ συνεχίστε.. εγώ πιστεύω στους εξωγίηνους..

Αθήναιος είπε...

Ούτε ο Χριστόφιας πλένεται; Μα, τί διάολο, σας το απαγορεύουν στο Κόμμα;

Τα υπόλοιπα είναι τρικυμία εν κρανίω. Μάλλον τα άκουσες από τα εθνίκια του Τάσσου και τα μπέρδεψες.

Ανώνυμος είπε...

Κάθε άλλο, βλέπω εκλεκτικές συγγένεις μεταξύ σας.

Ανώνυμος είπε...

Πέτρος said...
Αφού σκοπεύετε να ...κυβερνήσετε, πρέπει να μάθουμε και τι πιστεύετε.

Αυτό που μου αρέσει πολύ στις συζητήσεις του ρούστερ είναι το αυθόρμητο γέλιο που βγάζουν κάποια σχόλια.

Παραβλέπω τα αποσιωπητικά πριν από το "κυβερνήσετε" και απαντώ στον Πέτρο: Κι εγώ θέλω να παίξω στην Επίδαυρο, αλλά δεν έχω τα προσόντα ούτε και τα φόντα.

Οπότε δεν έχει σημασία αν κάποιοι σκοπεύουν να κυβερνήσουν.

Όπως δεν έχει σημασία το ότι κάποιος απολίτικος Αθηναίος πιστεύει πως οι κνίτες και οι λοιποί νεολαίοι είναι απλά ηλίθιοι, γιατί κι εγώ πιστεύω ότι ο κάθε απολίτικος Αθηναίος είναι απλά ηλίθιος.

Η απαξίωση, άλλωστε, προς τους πολιτικοποιμένους νεολαίους είναι χαρακτηριστικό όλων των απολίτικων ανθρώπων.

Ανώνυμος είπε...

"εθνίκια του Τάσσου"

Αυτό κι αν είναι τρικυμία εν κρανίω. Αποδεικνύει όχι μόνο την πλήρη σύγχυση αλλά και την πλήρη αγραμματοσύνη ενός ανθρώπου που δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ "εθνικισμού" και "πατριωτισμού".

Άλλη μία φιλότιμη προσπάθεια από νεοταξίτη. Περάστε να πάρετε το γαλόνι σας από εκεί που ξέρετε
;-)

Αναρωτιέμαι αν οι συντελεστές του ρούστερ μπλογκ πιστεύουν ότι ο Τάσσος είναι ενθνικιστής.

Ανώνυμος είπε...

Το αστείο είναι, για να δείτε σε τι σύγχυση βρίσκεται ο Αθήναιος..

Ότι το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, οργάνωση στην οποία συμμετέχουν άτομα της Αριστεράς από τον ΣΥΝ και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (ακόμα και της μαοϊκής ΚΟΕ), μέχρι και άτομα από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και αυτόνομους, έκαναν χθές παρέμβαση στο Βόλο ενάντια στους Ολυμπιακούς αγώνες της ντόπας και τη μίζας αλλά και ενάντια στην καταστολή του φασιστικού Κινεζικού καθεστώτος.

Παρέμβαση η οποία αντιμετωπίστικε βίαια από την ελληνικής προέλευσης καταστολή.

Και έχουμε εδώ τον γελοίο Αθήναιο να μας κάνει αστειάκια αφ' υψηλού από τον καναπέ του..

Μπράβο Αθήναιε, οι απανταχού καταπιεσμένοι της γης μπορούν να ελπίζουν αφού υπάρχουν κάτι νούμερα σαν κι εσένα να αγρυπνούν στον υπολογιστή τους..

Nievskii είπε...

Καταρχάς μην μπερδέυουμε το Δίκτυο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αν θελήσουμε να το κάνουμε αυτό, τότε είχε δίκιο ο Πολύδωρας όταν έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποθάλπει την τρομοκρατία. Αν θεωρείς ότι ο Πολύδωρας είχε δίκιο που θεωρούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέθαλπε την τρομοκρατία να το πεις. Επίσης να δεχτείς, αφού συμφωνείς και με τον Πολύδωρα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απολογηθεί για τις εκτεταμένες καταστροφές στις πορείες που έγιναν τα 2 τελευταία χρόνια, αφού ΣΥΡΙΖΑ=Δίκτυο=μπάχαλοι. Επίσης να μας πεις για στενή σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την 17Ν, αφού η δικηγόρος του Κουφοντίνα, Κούρτοβικ, ήταν μέλος του Δικτύου. Τώρα ότι θα έφταναν οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμμαχήσουν με τον Πολύδωρα δεν το περίμενα. Αλλά από την άλλη, οι άλλοι αυτόνομοι που δεν συμμετέχουν στο Δίκτυο, τα μητροπολιτικά συμβούλια, το έχουν πει: ο καθένας έχει τους συμμάχους που του αξίζουν.

Ο ΣΥΝ είναι υπέρ της χούντας του Πεκίνου με τα χίλια, γιατί κανείς άλλος αυτές τις μέρες, όταν γίνεται ο χαμός από αντικινεζισμό-δικαίως ή αδίκως - δεν εκθείασε τόσο το κινέζικο καθεστώς, όσο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Τσίπρας με τις δηλώσεις περί Μάο. Κι επειδή ο ΣΥΝ είναι το 90% του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι σίγουρος ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρξει ποτέ επίσημη θέση θα είναι υπέρ του Πεκίνου. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη δεν έχει επίσημη θέση εμείς μπορούμε να του πούμε να πάει εκεί που αξίζει: στα σκουπίδια, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα που μας κοροϊδεύουν. Δεν μπορείτε να είστε και με τον αστυφύλαξ, και με τον χωροφύλαξ. Η μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς υπέρ της Κίνας. Αυτό για κάθε νοήμονα άνθρωπο σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της Κίνας.

Αυτό κι αν είναι τρικυμία εν κρανίω. Αποδεικνύει όχι μόνο την πλήρη σύγχυση αλλά και την πλήρη αγραμματοσύνη ενός ανθρώπου που δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ "εθνικισμού" και "πατριωτισμού".

Δεν μας το εξηγείς κι εσύ ρε φίλε, γιατί μέχρι τώρα ήξερα ότι ο σωβινισμός και η έμφαση στην λατρεία της πατρίδας, μαζί και ο ρατσισμός, είναι ίδιον αυτών που φέρουν την εθνικιστική ιδεολογία. Εκτός και αν θεωρείς ότι όσοι δεν συμμερίζονται τις απόψεις σου δεν αγαπούν την πατρίδα τους και μόνο εσύ εδώ μέσα την αγαπάς. Αλλά αν πιστεύεις κάτι τέτοιο είσαι και αυτόματα εθνικιστής, αφού βλέπεις τους συνέλληνές σου ως μιάσματα. Που πήγε το λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος; Αν θέλεις να μας εναντιωθείς για επουσιώδη ζητήματα, όπως η στήριξη του Τσίπρα στον Μάο, είσαι και εχθρός της πατρίδας σου, αφού διασπάς την ενότητα του ελληνικού λαού. Εμείς δεν είμαστε εθνικιστές πάντως.

Υ.Γ Έχει αρχίσει το θρεντ να θυμίζει press.gr ή μου φαίνεται;

Ανώνυμος είπε...

Nievski,

Είσαι άσχετος ή τρολλάρεις (διάλεξε) δεν μπαίνω καν στον κόπο να σου απαντήσω σοβαρά..

Μόνο ΑΥΤΟ ΡΕ ΓΕΛΟΙΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ..

"Το Τμήμα Δικαιωμάτων εκφράζει την αντίθεσή του στη σύλληψη μελών των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής της αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Ολυμπία. Τα μέλη των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα προσπάθησαν ειρηνικά να αναδείξουν την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στη Κίνα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη χώρα, αυτή που κυβερνά το αυτοαποκαλούμενο κομμουνιστικό κόμμα, σύμφωνα με έγκυρες και αμερόληπτες μη κυβερνητικές οργανώσεις , παρατηρούνται βαρύτατες, ποικίλες και εξακολουθητικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως συστηματικά βασανιστήρια, στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, ευρεία χρήση της θανατικής ποινής, ασφυκτική λογοκρισία μέσων ενημέρωσης, σκληρή εκμετάλλευση εργαζομένων σε άθλιες συνθήκες ενώ η κινεζική κυβέρνηση προέβη ,σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε σκληρή καταστολή διαδηλωτών στο Θιβέτ τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια μεγάλη κατάκτηση του ανθρώπινου πολιτισμού και η βάναυση καταπάτησή τους πρέπει να αναδεικνύεται και να καταπολεμάται με κάθε θεμιτό μέσο."


Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ"

ΓΕΛΟΙΕ!!..

Ανώνυμος είπε...

Κ.Παρατηρητήριε ...
επίσης δεν έχει σημασία ότι βρέχει γιατί κρατάω ομπρέλα. Στις βλακείες.

Η αριστερή αντίληψη περί "πολιτικοποίησης" σημαίνει ότι συμφωνείς με την πολιτική τους.
Αν δε συμφωνείς είσαι "απολίτικος".
Για να καταλαβαίνουμε όλοι τι εννοείτε με τους όρους που χρησιμοποιείτε.

Κάτι άλλο όμως πρέπει να απαντήσετε:
Εσείς δεν είστε εναντίον της "Νέας Τάξης" κι ο Σϋριζα αντιμετωπίζεται από εσάς ως "νεοταξικό" κόμμα;
Τι ζόρι λοιπόν τραβάτε τώρα και τον στηρίζετε; Και για το θέμα του ..Μάο μάλιστα;
Εϊστε κι εσείς των ίδιων αντιλήψεων;
Δηλαδή εναντίον της "Νέας Τάξης" σημαίνει υπέρ του Μάο, του Κιμ Γιογκ Ιλ και το κακό συναπάντημα;
Ε, τότε ούτε στοιχειωδώς σοβαροί "αντι-νεοταξίτες" δεν είστε.

Nievskii είπε...

Γελοίο είναι το τμήμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΝ που δεν παραιτήθηκε σύσσωμο όταν ο πρόεδρος του κόμματος τους τους άδειασε κανονικά, εκθειάζοντας το κινεζικό καθεστώς. Ο ΣΥΝ έσπασε για μια ακόμα φορά καρύδια καταφέρνοντας να μιλά με δυο γλώσσες. Μια ανακοίνωση από ένα τμήμα του που δεν το ξέρει κανένας, που στο τέλος γράφει και τσόντα "μπορεί και να καταπατήθηκαν τα δικαιώματα των Θιβετιανών", αφο΄τ περάσει γενεές δεκατέσσερεις την απομάκρυνση των Κινέζων από τον "πραγματικό" κομμουνισμό, και ταυτόχρονα ο προεδρός του, να γράφει όλα τα παραπάνω στα παλαιά του υποδήματα και να λέει ό,τι του γουστάρει, κλείνοντας το μάτι στο κινεζικό καθεστώς. Ο ΣΥΝ ψάχνει για πολιτικά αφελείς για μια ακόμα φορά. Η πολιτική κοροϊδία σε όλο το μεγαλείο της. Άντε και σ'ανώτερα!

Είναι εντυπωσιακή η αναφορά του κειμένου σε "δήθεν" κομμουνιστικό καθεστώς. Η Κίνα λοιπόν είχε πραγματικό κομμουνισμό κατά τον ΣΥΝ, αν συνδυάσουμε αυτό, με όσα λέει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ψοφούσαν της πείνας. Αυτό θέλει να φέρει ο ΣΥΝ στην Ελλάδα. Αυτά ονειρεύεται. Ο πληθυσμός της χώρας να σκάβει στα χωράφια και άλλα γραφικά. Στο μεταξύ ο ΣΥΝ βρήκε δυο θέσεις, μια από το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του για την Κίνα και μια του προέδρού του, και καμιά για το ασφαλιστικό, αφού το πρόγραμμά του για το θέμα το κρατά καλά κρυμμένο. Εκεί ίσως σπάσει το ρεκόρ του και παρουσιάσει 35 θέσεις, σε σχέση με τις ανώδυνες δυο θέσεις του για ένα θέμα για μια χώρα που δεν μας αφορά και οι περισσότεροι την έχουμε γραμμένη έτσι κι αλλιώς.

Υ.Γ. Εμένα η απορία θα μου μείνει: τελικά ο Πολύδωρας είχε δίκιο όταν έλεγε ότι ο ΣΥΝ στηρίζει την τρομοκρατία; Γιατί υποστηρικτές του ΣΥΝ το ισχυρίστηκαν κι αυτό: ότι ο Πολύδωρας είχε δίκιο.

Ανώνυμος είπε...

Nievski, σκπεπάσου ζεστά το βράδυ παλικάρι μου, ε και που σαι κλειδώσου και καλά γιατί το βράδυ κυκλοφορούν εξωγίηνοι..

Ανώνυμος είπε...

Πέτρο, μήπως η ομπρέλα σου έχει τρύπες; Eίδες να γράφω υπέρ του Μάο ή σου μοιάζει για στήριξη στον Τσίπρα αυτό που έγραψα ότι ο σύριζα είναι "πιο ελκυστικός για απολίτικους ψηφοφόρους";

Αυτό που τονίζω με τα διάφορα σχόλια είναι η συστηματική προσπάθεια των φιλελευθερίσκων να αποδομούν ό,τι έχει αριστερή χροιά. Κατά τα άλλα, πιστεύω ότι ο σύριζα (όπως και οι περισσότερες συνιστώσες του) είναι η νέα δεξιά. Η μεταδεξιά, για την ακρίβεια.

Ανώνυμος είπε...

"Ο/Η Tο παρατηρητήριο του El Kinky είπε... Αναρωτιέμαι αν οι συντελεστές του ρούστερ μπλογκ πιστεύουν ότι ο Τάσσος είναι ενθνικιστής."

"Ο/Η Nievskii είπε... Δεν μας το εξηγείς κι εσύ ρε φίλε, γιατί μέχρι τώρα ήξερα ότι ο σωβινισμός και η έμφαση στην λατρεία της πατρίδας, μαζί και ο ρατσισμός, είναι ίδιον αυτών που φέρουν την εθνικιστική ιδεολογία."


Δηλαδή εκτός από εθνικιστή τον Τάσσο Παπαδόπουλο, εσείς οι φιλο-φιλελεύθεροι, τον λέτε ΚΑΙ ρατσιστή;

Ανώνυμος είπε...

Έχουν πάρει σβάρνα τα blogs τα συνασπιστήρια, μην τυχόν και κατηγορηθεί ο Μεγάλος Ηγέτης.

Ανώνυμος είπε...

@ το παρατηρητήριο του ελ κινκι
Φαντάζομαι ότι ως "γνήσιος" αριστερός, εκτός από τα εγκλήματα του μαοισμού, υποστηρίζεις ολόκαρδα τα εγκληματά του Στάλιν, του Φιντέλ Καστρό και γενικά οποιουδήποτε εγκληματεί υπερ της "Επανάστασης". Φανταζομαί επίσης πως θα σου αρεσέ να ζεις στην ΕΣΣΔ επί Σταλίν και να φοβάσαι μηπώς εκτελεστείς για προδοσία από το παρανοίκο καθεστώς του προσφιλή σε εσένα Πατερούλη. Ίσως τοτέ καταλαβαίνες οτί οι δικτατορίες είτε αριστεράς είτε δεξίας είτε οποιασδήποτε χροίας, ειναί ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΕΣ. Τα εγκλήματα ειναί εγκλήματα ειτέ τα διαπράτουν Αμερικάνοι ειτέ Κινέζοι είτε Αρειανοί. Και εσύ τι νομίζεις, οτί η Αριστερά ειναί καλή και άγια επειδή απλά κυρήττει την κοινώνικη ισότητα? Το οτί αυτό το καθεστώς ειναί πρακτικά ανεφαρμοστό και οτί εχεί αποτυχεί και καταστρέψε τις χωρές στις οποίες εφαρμόστηκε, δεν σου λεεί τιποτά, πουλάκι μου? Εισαί τόσο βλακωδώς προσκολλήμενος στην δογματίκη αποψή σου που δεν μπορείς να δεις πως ο φιλελευθερίσμος που επικρατεί στην Δυσή ειναί η αιτία που ζούμε μια σχετίκα καλή ζωή και εχούμε ελευθερία λογού ωστέ εσύ να λες οποιαδήποτε μπούρδα σου ερθεί στο κεφάλι χωρίς κόστος? Αγνοείς οτί οι ΗΠΑ, παρά τα λαθή τους, με την ηγεμονία τους εχούν οδηγήσει την Δύση σε ειρήνη, οικονομική αναπτύξη που είχε γνωρίσει ποτέ στην ιστορία της?Αχ, ΕΣΣΔ που χρειάζεστε ορισμενοί αριστεροί για να στρώσετε...

Ανώνυμος είπε...

Οπως και να το δουμε παιδια η αριστερα ειτε ως κομμουνισμος ειτε ως σοσιαλισμος εχει αποτυχει παντου εκτος απο την Σκανδιναβια.
Οσως αφορα τον Τσιπρα ειναι φανερο σε οποιον εχει ψηγματα κριτικης σκεψης οτι ειναι ενα τιποτα με μπολικο καθολου. Μαλλον εχει δικιο η Παπαρηγα που μιλαει για lifestyle να κυριαρχει επι της πολιτικης. Ο Τσιπρας είναι μια σαλατα παλαιοκομμουνισμου, συνδικαλιστικου κορποραρισμου, οικονιμικου συντηριτισμου και κονσερβοποιημενης οικολογιας με σως λαικισμου και μεσσιανισμου και ενα ωραιο προσωπο ωστε να παρασυρθουν ολοι οι αριστεροδεξιοι που αποτελουν τους ελληνες ψηφοφορους

Ανώνυμος είπε...

el kinki xairomai otan koitazo ta link sou giati deixnoun tin pragmatiki sou tautotita.ypostriktis
tou karamali kai tou diktuoy 21 tou
lukourezou . Autes einai oi parees
tou karabelia kai toy papanikolaou.
O deuteros einai o aristeros kai kala
pou itan epi kamia pedaetia deksi xeri tou traga (arxisidaktis tis post)kai fusika os laiko paidi menei stin kifisia .

Nievskii είπε...

Κάποιος φίλος-προφανώς υποστηρικτής του ΤΣΥΠΡΙΖΑ με προτρέπει:

Nievski, σκπεπάσου ζεστά το βράδυ παλικάρι μου, ε και που σαι κλειδώσου και καλά γιατί το βράδυ κυκλοφορούν εξωγίηνοι..

Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον αν σκεφτούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει και τροτσκιστές. Τι πάει να πει αυτό; Στο παρελθόν στην Λατινική Αμερική, ο τροτσκιστής, μαθητής του έλληνα τροτσκιστή Μιχάλη Ράπτη-Πάμπλο, Ποσάδα είχε ιδρύσει το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που πίστευε ότι υπάρχουν εξωγήινοι και σαν ανώτερες κοινωνίες που είναι έχουν σαν κοινωνικό σύστημα τον κομμουνισμό. Επειδή όμως εμείς έχουμε καπιταλισμό, αρνούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας (οι εξωγήινοι εννοείται).

Τώρα δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τροτσκιστές και ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην προσπάθειά του να γλύψει τους μαοϊκούς που έχει το κόμμα-ομπρέλα του έγινε και...μαοϊκός, όταν έρθει η ώρα να γλύψει τους Τροτσκιστές δεν θα κωλώσει. Εξάλλου οι έλληνες ποσαδιστές στις τελευταιες δημοτικες εκλογες ειχαν προταση να κατεβει ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε κοινα ψηφοδελτια. Κάτι σαν την μόνιμη καούρα του ΣΥΡΙΖΑ για την ένωση των "δυνάμεων της αριστεράς".

Οπότε παιδάκια, εδώ θα είμαστε και περιμένω την αμέσως επόμενη δήλωση του Τσίπρα ότι οι εξωγήινοι υπάρχουν και έχουν κομμουνισμό και δη μαοϊκού τύπου.

Nievskii είπε...

Ακόμα δεν βρήκε απάντηση το ερώτημα για την επίσημη θέση του ΣΥΝ για την Κίνα και το Θιβέτ. Το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΝ, θεσμικό όργανο του ΣΥΝ, μιλά για "πιθανές" παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, θεσμικό όργανο του ΣΥΝ κι αυτός, την ίδια ώρα που γίνεται έντονος θόρυβος διεθνώς για την Κίνα και το Θιβέτ, και επικρατεί - καλώς ή κακώς - διεθνώς αντικινεζισμός, εξυμνεί τον Μάο Τσε Τουνγκ, τον άνθρωπο που επανεπιβεβαίωσε την κυριαρχία της Κίνας στο Θιβέτ με στρατιωτικά μέσα.

Ποια είναι τελικά η επίσημη θέση του ΣΥΝ; Πότε θα πάψει ο ΣΥΝ να μας δουλεύει κανονικά; Ρητορικό ερώτημα - μην απαντήσετε, μάλλον ποτέ.
Το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΝ θα έχει την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί, αφού αυτό θα πρέπει να γίνει αν πραγματικά πιστεύουν εκεί μέσα ότι η Κίνα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ο πρόεδρος του ΣΥΝ τους καπελώνει, ουσιαστικά θεωρώντας το θέμα ως μη υπάρχον; Ή μήπως η προοπτική του 17% και της συγκυβέρνησης κάνει την όποια καρέκλα στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο γλυκιά; Περιμένουμε μια λογική απάντηση - ας είναι και για τα κομμουνιστικά ούφο των τροτσκιστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανώνυμος είπε...

Θέλει το τρολλ ο Nievski να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει..

"Το Τμήμα Δικαιωμάτων εκφράζει την αντίθεσή του στη σύλληψη μελών των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής της αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Ολυμπία. Τα μέλη των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα προσπάθησαν ειρηνικά να αναδείξουν την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στη Κίνα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν λέει μπορεί λοιπόν, ούτε ίσως, εκφράζει βεβαιότητα και φυσικά δεν αναφέρεται μόνο στους Θιβετιανούς αλλά και στον Κινέζικο λαό ο οποίος υφίσταται την καταπίεση. Γεγονός που φαίνεται να ξεχνάνε οι υπόλοιπες λειψές αναλύσεις..ή φτάνοντας στο αντίθετο άκρο να υποστηρίζουν θρησκευτικούς ηγέτες..

Πάμε παρακάτω..


Στη χώρα, αυτή που κυβερνά το αυτοαποκαλούμενο κομμουνιστικό κόμμα, σύμφωνα με έγκυρες και αμερόληπτες μη κυβερνητικές οργανώσεις , παρατηρούνται βαρύτατες, ποικίλες και εξακολουθητικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως συστηματικά βασανιστήρια, στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, ευρεία χρήση της θανατικής ποινής, ασφυκτική λογοκρισία μέσων ενημέρωσης, σκληρή εκμετάλλευση εργαζομένων σε άθλιες συνθήκες


Το "σύμφωνα με έγκυρες και αμερόληπτες μη κυβερνητικές οργανώσεις.." δεν εκφράζει πιθανότητα ούτε εκτίμηση, εκφράζει φερεγγυότητα πηγής..


ενώ η κινεζική κυβέρνηση προέβη ,σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε σκληρή καταστολή διαδηλωτών στο Θιβέτ τις τελευταίες δέκα ημέρες.


Ενώ εδώ αναφέρεται σε ενα συγκεκριμένο γεγονός/είδηση, μοναδικό σημείο του κειμένου στο οποίο δεν εκφράζεται ο ίδιος βαθμός σιγουριάς.. αλλά μόνο για το συγκεκριμένο γεγονός.. αν θέλουμε να ξεψυρίσουμε το κείμενο..

Το Τμήμα Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια μεγάλη κατάκτηση του ανθρώπινου πολιτισμού και η βάναυση καταπάτησή τους πρέπει να αναδεικνύεται και να καταπολεμάται με κάθε θεμιτό μέσο."

Nievskii είπε...

Δηλαδή, αν πιστέψω τα παραπάνω, τελικά ο ΣΥΝ είναι υπέρ της κινεζικής καταστολής στο Θιβέτ. Αυτό κατάλαβαμε όλοι εξαρχής. Ή μήπως όχι; Προφανώς όλα τα υπόλοιπα είναι απλά προπέτασμα καπνού, αφού το γεγονός των ημερών είναι η καταστολή στο Θιβέτ και σ'αυτό αφορούν οι διαμαρτυρίες στην Ολυμπιάδα. Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι χρόνιες καταστάσεις, ούτε κάτι κανούριο για να ασχολείται μια ανακοίνωση για γεγονότα των ημερών. Όσο για αυτήν την αποστροφή "πολλές οργανώσεις καταγγέλουν" μου θυμίζει τους "αγανακτισμένους πολίτες" που μάζευε η Δεξιά. Μάλλον θα εννοεί τις "μη κυβερνητικές" οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που χρηματοδοτεί η δεξιά με ζεστό κρατικό χρήμα από την τσέπη των φορολογουμένων για να κάνουν τις "δράσεις" τους. Το τμήμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΝ λοιπόν, αν πιστέψουμε τον φίλο από πάνω, προσπάθησε να σχετικοποιήσει τα δεδομένα της καταστολής στο Θιβέτ. Δεν μπορεί να εκφραστεί υπέρ της καταστολής στο Θιβέτ, λέγοντας "καλά να πάθουν" με τέτοιο κλίμα που επικρατεί κατά της Κίνας, αλλά από την άλλη δεν θέλει να πάρει και θέση υπέρ των Θιβετιανών. Ο media darling πρόεδρος του ΣΥΝ από την άλλη - αφού μπορεί να λέει ατιμωρητί από τα media ό,τι μαλακία του καπνίσει, ως "νέος" και "αγωνιστής" - είναι ξεκάθαρος: Μάο-Μάο-γαμάω - αφού όπως καταγγέλει το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΝ συστηματικά βασανιστήρια, στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, ευρεία χρήση της θανατικής ποινής, ασφυκτική λογοκρισία μέσων ενημέρωσης, σκληρή εκμετάλλευση εργαζομένων σε άθλιες συνθήκες και τα τοιαύτα ήταν συνηθισμένη κατάσταση επί Μάο, που τόσο θαυμάζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κι ας με διαψεύσει οποιοσδήποτε φανατικός ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα.

Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάνουν πολιτική στου κασσίδη το κεφάλι. Έχουν 15 επίσημες ή ημιεπίσημες θέσεις για κάθε θέμα, σε τέτοιο σημείο που να μπερδεύονται οι οπαδοί τους, οι οποίοι βγάζουν αυτήν τους την απογοήτευση με επιθετικότητα σε όποιον το επισημαίνει. Όμως η απογοήτευση για την μπουρδελοποίηση της πολιτικής, από τον ΣΥΡΙΖΑ, των οπαδών του πρέπει να στραφεί ενάντια στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στους άλλους που το επισημαίνουν. Έτσι, για παράδειγμα ένα οπαδός του ΣΥΝ με αποκαλεί γελοίο γιατί δεν λέω ότι ο ΣΥΝ και το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, είναι υπέρ του Θιβέτ. Άλλος, αμέσως από κάτω, με αποκαλεί τρολ(ο ανώνυμος! βαβαί παπαί που έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες) γιατί δεν λέω ότι το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΝ δεν είναι υπέρ του Θιβέτ. Φυσικά, ούτε ο ίδιος ο ΣΥΝ, για να μην πω ο ΣΥΡΙΖΑ του...Δικτύου που δεν είναι και είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, που λέει τρίτος οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρει τι είναι. Ή μάλλον ξέρει. Ό,τι κατέβει του καθενός ατομικά και ό,τι πουλάει στα media. Και μετά κατηγορείται εμάς για ατομιστές. Βέβαια, όταν σκοπός είναι η εξουσία και η νομή αυτής, οι ιδεές έρχονται δεύτερες και καταϊδρωμένες. Όποιος ψάξει και βρει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την διακυβέρνηση της χώρας, μάλλον θα πρέπει να το αναζητήσει στα ούφο-συμμάχους των τροτσκιστών του ΣΥΡΙΖΑ που θα έρθουν από το διάστημα για να φέρουν τον...κομμουνισμό-μαοϊκού τύπου πάντα, εννοείται.

Ανώνυμος είπε...

Nievskii, μόνο εσύ τα έχεις μπερδεμένα στο κεφάλι σου αγορίνα μου γι' αυτό και σου ταιριάζει το παλιό γνωμικό "Όταν η άποψή μας έρ-
χεται σε σύγκρουση με την αλήθεια, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια"..

Δεν ξαναποστάρω στο θέμα.

Nievskii είπε...

Η παραπάνω φράση δεν είναι μια παραλλαγή της φράσης του Μπρεχτ, για το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας-ένα ακόμα καθεστώς που θαυμάζουν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ: αν δεν σας αρέσει αυτά που πιστεύει ο λαός, ή εσείς θα φύγετε ή ο λαός.

Είναι ενδιαφέρον ότι σε 100 ποστ δεν υπήρξε ούτε ένα(1) επιχείρημα από τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από κλαψουρίσματα γιατί "χτυπάνε τον ΣΥΡΙΖΑ" (οι εβραίοι ή οι κεφαλαιοκράτες;), ύβρεις "είσαι γελοίος", "είσαι troll, στο λέω εγώ ο ανώνυμος" κ.ο.κ. και προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας "δεν ξέρετε τι λέτε", "είστε μειωμένης νοημοσύνης και δεν καταλαβαίνεται τι έλεγε ο πρόεδρος του ΣΥΝ αν δεν σας το εξηγήσει πρώτα ένας οπαδός του ΣΥΝ" κ.ο.κ.

Από όλη την κουβέντα προκύπτει, για κάθε αναγνώστη που σέβεται τον εαυτό του, ότι οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν την απαίτηση για τον media darling προέδρό τους να τον γλύφουμε και ό,τι και να λέει να λέμε "τι ωραία που τα λέει", "μα πώς γίνεται να έχει πάντα δίκιο" κ.ο.κ. Αν τους έκαναν το χατήρι και τα υπόλοιπα κόμματα να μην κατέβαιναν καθόλου στις εκλογές-όπως στην δημοκρατική Κίνα του Μάο- ακόμα καλύτερα για τα συνασπιστήρια. Αλλά δεν φταίνε αυτοί: την ίδια απαίτηση έχει ο πρόεδρός του ΣΥΝ. Θαυμάστε αριστούργημα:

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πολιτικό σκηνικό εισέρχεται σε μια νέα φάση και ότι «η περίοδος του μέλιτος σε σχέση με την αντιμετώπιση -την αμήχανη αντιμετώπιση- που είχε αυτή η έκρηξη, όχι η δημοσκοπική, αλλά η κοινωνική έκρηξη που αντανακλάται στη δυναμική του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αυτή λοιπόν η αμήχανη αντιμετώπιση από την πλευρά των άλλων πολιτικών δυνάμεων αλλά και των ΜΜΕ, έχει τελειώσει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ προέβλεψε ότι στο εξής θα υπάρξει οξύτατη, σφοδρή αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ και εκεί, είπε, θα κριθεί και η δυνατότητα να μετατραπεί το κοινωνικό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαρκή σχέση Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, επίσης, ότι οι δυνάμεις που κυριάρχησαν το προηγούμενο διάστημα και κυβέρνησαν τον τόπο δεν έχουν να δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα προβλήματα και για τον λόγο αυτό ο κόσμος περιμένει απαντήσεις από τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο για εμάς ότι αυτή η επίθεση θα ενταθεί, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τις τελευταίες δυο-τρεις ημέρες βλέπουμε ότι σχεδόν όλες οι εφημερίδες, μεγάλες και μικρότερες, και τα ΜΜΕ κατακρεουργούν το Συνασπισμό, την ηγεσία του, το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπαθούν να παρουσιάσουν τον Αλαβάνο ως το Μέγα Ναπολέοντα, εμένα ενδεχομένως ως κάποιον επαρμένο σταρ ή ως τον πρωταγωνιστή της διαφήμισης του Τζόκερ, το νεόπλουτο που δεν ξέρει τι έχει» ανέφερε.


Από αυτά προκύπτουν δυο πράγματα. Πρώτον τα ΜΜΕ έσπρωξαν με τα χίλια τον πρόεδρο του ΣΥΝ, όπως ομολογεί ο ίδιος. Δεν μας είπε το γιατί τον έσπρωξαν μέχρι τώρα, αφού δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας "αστός" να πρωωθεί έναν "κομμουνιστή". Δεύτερον, ο πρόεδρος του ΣΥΝ φωνάζει προκαταβολικά, ώστε όποιος πει το παραμικρό να θεωρείται προκατειλημμένος και να επαναπαύεται σε ωραίες θεωρίες συνωμοσίας που θα φτιάχνει. "Δεν με πας γιατί είσαι χαφιές των αστών". Σαν την ομάδα στο ποδόσφαιρο που φωνάζει πριν το ματς για την διαιτησία, ώστε να την προκαταλάβει. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μασάμε όλοι με τέτοια συμπεριφορά.

Τελικά ποια είναι η θέση του ΣΥΝ για το Θιβέτ; Υπάρχουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων-έστω και πιθανές-ή όπως λέει και ο πρόεδρος του ΣΥΝ οι Θιβετιανοί είναι μαλάκες που ζητούν ανεξαρτησία, αφού καλά τους έκανε ο Μάο; Δεν ρωτώ την θέση του ΣΥΝ για πιο σοβαρά θέματα, αφού εκεί είναι απλώς ανύπαρκτη. Βλ. λ.χ. ασφαλιστικό.

Ανώνυμος είπε...

"Περίεργο που το λες, αλλά είχα ένα φίλο στο Σικάγο που μου έλεγε ότι σκεφτόταν να κάνει κάτι τέτοιο, αφού μετά από 5 χρόνια δουλειάς στο επάγγελμα μπορούσε να παίρνει κάποιος το μήνα 20,000 δολλάρια, με εξαντλητικά βέβαια ωράρια."

240,000$ το χρονο καθαριζει ο μεσος αμερικανος σερβιτορος; δηλαδη πλεον το επαγγελμα αυτο ειναι στη λιστα Forbes μεταξυ εκεινων που αφορουν το μεγαλυτερο εισοδημα ή το κρυβουν απο τα επισημα στοιχεια μηπως και ο καθε μικρος Tom, Dick or Harry δε θελησει να ακολουθησει καριερα γιατρου, δικηγορου, πιλοτου ή manager;
just curious

Nievskii είπε...

Ισχύει και ισχύει στο ακέραιο που λέει ο Κωστάκης. Μπορεί το ποσό να είναι λίγο λιγότερα, αλλά το ποσό δεν παίζει τρελά πιο κάτω. Δεν τα παίρνουν βέβαια όλοι αυτά τα λεφτά. Πρόσεξε τις διευκρινίσεις: τα παίρνεις αν κάτσεις 5 χρόνια στο επάγγελμα-και δικτυωθείς, αυτό είναι το νόημα-και τα παίρνεις αν δουλεύεις εξαντλητικά ωράρια:11-12 ώρες καθημερινά. Στην Ελλάδα παίρνεις τα αρχ... μου με τις ίδιες προϋποθέσεις. Ο λόγος που παίρνεις τόσα λεφτά είναι ότι ένα μέσο εστιατόριο βγάζει πολλά περισσότερα. Λ.χ. ένα μικρό εστιατόριο όπως των θείων του φίλου μου στο Σικάγο καταναλώνει -για πλάκα! - την εβδομάδα 20.000 αυγά. Λογάριασε τον τζίρο των εστιατορίων. Η εστίαση είναι big business. Κι αν σου φαίνεται περίεργο, να σου πω ότι ένας 20αχρονος που ανοίγει εστιατόριο πολύ εύκολα βγάζει περισσότερα από έναν νευροχειρουργό, που είναι ο καλύτερα αμοιβόμενος γιατρός στις ΗΠΑ και παίρνουν μόνο αμερικανούς υπηκόους σπουδαγμένους στις ΗΠΑ στο match. Και στην Ελλάδα είναι μεγάλος ο κύκλος εργασιών στην εστίαση, απλά στην Ελλάδα είμαστε πιο κοντά στην Νοτιοανατολική Ασία, με την κουλτούρα του street food, σε αμοιβές στον τομέα παρά στον αναπτυγμένο κόσμο.

Και κάτι ακόμα ενδιαφέρον. Αν ένα εστιατόριο πιαστεί να πουλά νοθευμένα ποτά, το κλείνουν. Κανείς δεν πουλά νοθευμένα ποτά γιατί αν σε κλείσουν έστω και για μια μέρα, είναι τέτοια η ζημιά που θα κάνει πολύ καιρό να ξαναπατήσει κανείς στο μαγαζί σου. Μάλιστα, οι μόνοι που τολμάνε να πουλήσουν νοθευμένα ποτά είναι - πάλι - λίγοι Έλληνες καταστηματάρχες. Στην Ελλάδα που είμαστε "έξυπνοι" και πιστεύουμε στον μαοϊσμό, όλα τα μπαρ πουλάνε νοθευμένα ποτά και κακές υπηρεσίες. Βλέπεις, η δυσκολία δεν είναι να κάνεις μεγαλόστομες διακηρύξεις για τον Μάο και τον κομμουνισμό, η δυσκολία είναι να κάνεις την ζωή των ανθρώπων πιο ανεκτή. Και αυτό θέλει δουλειά και ιδέες, λίγο πιο φρέσκες από τις ιδέες που είχε ο Μάο για να βγάλει την καθυστερημένη αγροτική Κίνα από την πείνα και την υπανάπτυξη που ακολούθησαν 40 χρόνια κατοχής και ένα παγκόσμιο πόλεμο που στοίχισε την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων από ιαπωνικές βαρβαρότητες. Ακόμα χειρότερα, ξεκινώντας από το μηδέν, ο Μάο παρέμεινε στα ίδια και χειρότερα -βλ. Μεγάλο Λοιμό- και μόνο μετά από δεκαετίες ήρθε ο Ντενγκ Χσιαοπινγκ με την πραγματιστική νοοτροπία του για να αρχίσει να διορθώνεται το κινέζικο βιοτικό επίπεδο και να φτάσει σε επίπεδα ανεκτά. Θα ακουστεί αστείο, αλλα αν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το πιο απλό πράγμα όπως το να πουλάνε νοθευμένα ποτά στο μπαρ, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις πολύ πιο σοβαρά ζητήματα-με την έννοια ότι αν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις απλά ζητήματα... Έτσι, όπως είδες, στις ΗΠΑ λίγο πολύ έχουν λύσει το βιοτικό τους πρόβλημα. Στην Ελλάδα πρέπει να μας πείσει ο Τσίπρας και ο κάθε Τσίπρας πώς θα βελτιώσει το μισθό του σερβιτόρου. Αλλά όταν κάποιος τρέφεται με κρατικές δαπάνες, όπως τα περισσότερα στελέγχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να καταλάβει αυτά τα πράγματα. Όπως λέει και ο λαός-σχετικό και με το θέμα μας-μεγάλη μπουκιά φάε,μεγάλο λόγο μην λες.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock