Από σήμερα μέχρι τις 15 Ιουλίου, όσοι έχετε την τύχη να μένετε στη Θεσσαλονίκη, μην χάσετε την Έκθεση: «Διεθνής Νέα Αρχιτεκτονική (1927-2002)» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Η έκθεση «Διεθνής Νέα Αρχιτεκτονική (1927-2002)» παρουσιάζει σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, ένα έργο των αρχών του 20ου. Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Στουτγάρδη το 1927, στην οποία περιλαμβάνονται ένας πρότυπος οικισμός με τα χτισμένα έργα-προτάσεις των σημαντικότερων αρχιτεκτόνων της εποχής, των οποίων οι προσεγγίσεις εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντικές στο πλαίσιο της σημερινής πραγματικότητας και της ιστορίας της αρχιτεκτονικής.
Η Νέα Αρχιτεκτονική υπήρξε μια κίνηση που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1920 και εξελίχθηκε σε μια κοινή προσπάθεια Ευρωπαίων και Ρώσων αρχιτεκτόνων που είχε αντίκτυπο στις Η.Π.Α., τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή.Οι αρχές της βασίστηκαν στη βελτίωση των συνθηκών κατοικίας και διαβίωσης με περισσότερο φως και αέρα στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και επαρκείς ελεύθερους χώρους στο ύπαιθρο. Οι απαιτήσεις που έπρεπε να πληρεί η οικοδόμηση ενός κτιρίου, τις οποίες όρισαν τότε τα νέα σχεδιαστικά πρότυπα, έχουν επηρεάσει μέχρι σήμερα τις κτιριοδομικές προδιαγραφές – μοναδική διαφορά, η πτυχή της οικολογίας που έχει προστεθεί.
Με την κίνηση της Νέας Αρχιτεκτονικής συνδέονται τα γνωστότερα ονόματα της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα, όπως π.χ.: o Frank Lloyd Wright, ο Mies van der Rohe, o Le Corbusier, o Walter Gropius και πολλοί άλλοι.
Mε βασικό άξονα η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία, οι αρχές της νέας αρχιτεκτονικής βασίστηκαν στη βελτίωση των συνθηκών κατοικίας και διαβίωσης με περισσότερο φως και αέρα στους εσωτερικούς χώρους αλλά και επαρκείς ελεύθερους χώρους στο ύπαιθρο. Σε μια προσπάθεια ανανέωσης του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που ακολουθούσε ακόμα αντιλήψεις του 19ου αιώνα, η αρχιτεκτονική αυτή υιοθέτησε τη χρήση υλικών (επιχρισμένο τσιμέντο, γυαλί και ατσάλι) την ελεύθερη κάτοψη, την ελεύθερη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων (ύψη ανάλογα με τις χρήσεις), την ελεύθερη όψη, την οριζόντια διαμόρφωση των ανοιγμάτων, την ανάπτυξη της πιλοτής για λόγους λειτουργίας και υγιεινής.
Μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθει το ελληνικό κοινό σε επαφή με τον κόσμο της αρχιτεκτονικής, και να δει μια καταπληκτική, πλην παραμελημένη, μορφή τέχνης. Δυστυχώς οι αισθητικές μας αντιλήψεις περιορίζονται στα νεοκλασικά και δίνονται ελάχιστες ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς για έργα νεωτερικής αρχιτεκτονικής. Οι πόλεις μας (όπως και τόσα άλλα στην κοινωνία μας) είναι βαθύτατα συντηρητικές.
Οι πληροφορίες είναι από το www.mpa.gr, το www.ekathimerini.gr και το www.in.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου