Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2005

Το μαυρο πωλειται ελευθερα εδω!

Διαβασα στον Αρκουδο για μια ενδιαφερουσα διαφημιση τσιγαρων που ειχε σαν σλογκαν την φραση: Το μαυρο πωλειται ελευθερα εδω.

Καποιοι αγανακτησαν με την διαφημιση και ειχαμε την παρεμβαση εισαγγελεα. Το πολυ ενδιαφερον ειναι ο συνεχης παραλογισμος της κρατικης εξουσιας:


Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Εισαγγελέας Εφετών Αναστάσιος Κανελλόπουλος με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Δημήτρη Πεφάνη, αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα να αποσυρθούν οι πινακίδες. Παράλληλα από πλευράς Εισαγγελίας θα εξεταστεί αν υπάρχει ποινικό αδίκημα στο πλαίσιο της πρόβλεψης του νόμου για την έμμεση διαφήμιση ναρκωτικών ουσιών.


Ο πινακας αυτος ειναι προφανης διαφημιση της κανναβης! Να καταστραφει!

Δηλαδη, πρωτα αποσυρουμε τις πινακιδες και μετα μελετουμε την νομιμοτητα τους! Εχουμε δηλαδη την περιπτωση της διαστροφης του παταξον μεν, ακουσον δε , αλλιως, πρωτα βαραμε μετα ρωταμε... Πρεπει να ειναι υπερηφανος ο δημος Πατρας για την αυθαιρεσια του.

Δηλαδη οχι μονο το ελληνικο κρατος βαραει καποιους πολιτες του, επειδη τους αρεσει το καπνισμα ενος φυτου, χωρις να ενοχλουν κανεναν, αλλα απαγορευει ακομα και την αναφορα* σε αυτο. Αληθεια, αν και ασχετο με το θεμα της ελευθεριας λογου, ποιο το κακο αν το μαυρο πωλουταν οντως ελευθερα εδω?

Η παραπληροφορηση πεφτει βεβαια συννεφο. Σημερα πχ η Ελευθεροτυπια μιλαει για τους 2.478 θανατους απο ναρκωτικα την τελευταια δεκαετια. Για καποιον ακατανοητο λογο, μεσα στο αρθρο περιλαμβανει και τις κατασχεσεις κανναβης. Στο μυαλο του μεσου ανιδεου πολιτη λοιπον, προφανως κανναβη=θανατος. Ε οχι αγαπητη φυλλαδα! Δεν υπαρχει κανενα στοιχειο για θανατο απο υπερβολικη χρηση κανναβης! Προφανως αν το παρακανεις μπορει να λιποθυμισεις, οπως αν το παρακανεις με τον καπνο ή ακομα και με την κοκα κολα. Αλλα εγω θεωρω γκριζα δημοσιογραφια και παραπληροφορηση να μιλαμε για θανατους και κανναβη στο ιδιο αρθρο!

Δεν θα μπω τωρα βαθια στο θεμα περι κανναβης. Συνοπτικα θα πω οτι η κανναβη δεν βλαπτει περισσοτερο απο τις περισσοτερες ουσιες που εχουμε ελευθερες. Ο πολεμος κατα της κανναβης το μονο που κανει ειναι να προσφερει μια βρωμικη πηγη κερδους για παρανομες, μυστηριες φιγουρες και κινδυνους για τους χρηστες. Η καταχρηση της κανναβης ειναι πιθανη, οσο ο κοσμος δεν ενημερωνεται. Χρειαστηκαν χρονια να μαθουν οι ανθρωποι να χρησιμοποιουν το τζιν πχ στο παρελθον. Ακομα και σημερα οι Αμερικανοι εφηβοι χρειαζονται χρονια για να μαθουν να χρησιμοποιουν αλκοολ με μετρο, ακριβως εξαιτιας των παραλογων περιορισμων στις ΗΠΑ. Οι απαγορευσεις δεν ειναι λυση. Η πληροφορηση, ενδυναμωση της κριτικης ικανοτητατς και πιστη στην προσωπικη επιλογη των ανθρωπων να οριζουν την ζωη τους ειναι ο δρομος...
Για περισσοτερα κοιταξτε αν θελετε το εξαιρετικο αρθρο του Εκονομιστ The case for legalisation (δωρεαν), την μεγαλη ερευνα ή την συλλογη αρθρων εδω (θελουν τα περισσοτερα συνδρομη).

Προσθηκη εκ των υστερων: Μολις ειδα στο μπλογκ "φιλοσοφια" ενα κειμενακι περι ναρκωτικων με ομορφα στατιστικα λαθη που αξιζει να τα αναφερω σαν εξαιρετικο δειγμα παραπληροφορησης:

Το 2003, το ΚΕ.Θ.Ε.Α εξυπηρέτησε περισσότερα από 8.500 άτομα, χρήστες ουσιών και οικογένειες. Η κύρια ουσία κατάχρησης είναι η ηρωίνη και τα οπιοειδή (ποσοστό 83,4%) και ακολουθούν η κάνναβη (10,9%), η κοκαΐνη-αμφεταμίνες (2,6%) και τα υπνωτικά-κατασταλτικά (2,2%). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ηρωίνη επικρατεί ως κύρια ουσία κατάχρησης και στον πληθυσμό των εφήβων.

Ειναι αυτονοητο οτι στο ΚΕΘΕΑ δεν θα πανε χρηστες κανναβης, γιατι δεν τους προκαλει πραγματικα προβληματα! Αυτο δεν σημαινει ουτε για αστειο οτι οι χρηστες κανναβης ειναι λιγοτεροι απο τους ηρωϊνομανεις!

Περισσότεροι από 8 στους 10 χρήστες δηλώνουν την κάνναβη ως ουσία έναρξης της χρήσης. Δέκα χρόνια μετά, τα άτομα αυτά θα απευθυνθούν για πρώτη φορά στις υπηρεσίες θεραπείας και ενώ έχουν στο ενεργητικό τους έξι χρόνια συστηματικής χρήσης ηρωίνης.

Μα συγγνωμη, ή αυτο ειναι εντελως χαλαρη γραφη (αλλα λεμε, αλλα εννοουμε) ή ο συγγραφεας του ΚΕΘΕΑ δεν ειναι στα καλα του! Οπως ειπα και στον Αρκουδο: Η θεωρια οτι η κανναβη οδηγει στην ηρωινη ειναι πρωτης ταξεως αρλουμπα. Δεν υπαρχει φαρμακολογικη σχεση μεταξυ των δυο και η στατιστικη συσχετιση ειναι ελαχιστη. Να σημειωσω οτι η πολυειπωμενη στατιστικη σχεδον ολοι οι ηρωϊνομανεις εχουν δοκιμασει κανναβη ειναι παραπλανητικη. ΟΛΟΙ οι ηρωϊνομανεις εχουν δοκιμασει, τσιγαρο, εχουν πιει μπυρα, να μην πω κοκα κολα. Κανεις δεν ζηταει την απαγορευση τους! Το θεμα ειναι ποσοι χρηστες κανναβης, οντως περνανε στην ηρωϊνη (5%?). Και σημαντικοτερο: Ποσοι θα περνουσαν, αν το κρατος δεν τσουβαλιαζε μαζι ολα τα ναρκωτικα, σπρωχνοντας τον περιστασιακο χρηστη κανναβης στην παρανομια και στον υπερλέρα έμπορα ναρκωτικων, γυναικων και οπλων...

Και μια καλη συζητηση που βρηκα στο Α Κοντραριο...

*Το αν η διαφημιση ηταν καλογουστη ή οχι, ειναι προσωπικο σας θεμα (εμενα μου φαινεται αρκετα κιτς). Παντως το κακο γουστο δεν διωκεται στην χωρα μας, τουλαχιστον επισημα.



ΥΓ Ελπιζω ειλικρινα να μου την πεσει και μενα κανας εισαγγελεας τωρα. Η χωρα εχει αναγκη απο μια δίκη που θα της ανοιξει τα ματια...
ΥΓ2 Αληθεια τα περιοδικα περι μαριχουανας σαν το Hanfblatt ή το Cáñamo πουναι γεματη ολη η Ευρωπη, ειναι παρανομα στην Ελλαδα?
ΥΓ3 σημερα σας εχω πρηξει λιγο, ζητω συγγνωμη

11 σχόλια:

Η Κουρούνα είπε...

Εδώ λογοκρίθηκαν τα ποιήματα του Καββαδία όταν μελοποιήθηκαν, και το "χασίς" έγινε ξαφνικά "καπνός". Τι να λέμε τώρα...

dgalanis είπε...

θα πρέπει να γίνει εδώ και τώρα η πλήρης αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών ... τα υπόλοιπα είναι κρατικοί φαρισαϊσμοί

avatar είπε...

Νομίζω κολλάει να παραθέσω εδώ ένα ψιλοσχετικό παλαιότερο ποστ μουστο gl:

παραθέτω τα κριτήρια διάγνωσης εξάρτησης από ουσίες σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία:

Η εξάρτηση διαφόρων ουσιών διαγιγνώσκεται όταν τρία ή περισσότερα από τα επόμενα κριτήρια παρατηρούνται μέσα σε ένα διάστημα 12 μηνών.

1)Ανοχή, όπως ενδείκνυται από την:
α.Αύξηση της ποσότητας της ουσίας για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα ή
β. Μείωση των επιδράσεων του φαρμάκου όταν συνεχίζεται η ίδια δόση.

2)Απόσυρση, όπως ενδείκνυται από την:
α.Εμφάνιση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων απόσυρσης με την παύση της ουσίας ή
β.Χρήση της ουσίας (ή κάποιας παρόμοιας) για την αποφυγή των συμπτωμάτων απόσυρσης

3)Χρήση της ουσίας σε μεγαλύτερη ποσότητα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό το οποίο υπήρχε πρόθεση

4)Έμμονη επιθυμία για την ουσία. Ανεπιτυχής προσπάθειες για μείωση ή έλεγχο της χρήσης της.

5)Καταναλώνεται υπερβολικός χρόνος για την απόκτηση, τη χρήση και την ανάληψη του ατόμου ύστερα από την λήψη της ουσίας.

6)Σταμάτημα ή μείωση επαγγελματικών, κοινωνικών και διασκεδαστικών δραστηριοτήτων λόγω λήψης της ουσίας.

7)Συνέχιση χρήσης της ουσίας παρά την επίγνωση ότι παρουσιάζεται φυσικό ή ψυχολογικό πρόβλημα στον ίδιο ή και στους γύρω του, το οποίο προβλέπεται να ενταθεί με τη λήψη της ουσίας.

H νικοτίνη π.χ. είναι πιο εξαρτησιογόνος από την ηρωίνη. Χαρακτηριστικός πίνακας της εξαρτησιογόνου επικινδυνότητας ουσιών: αν 100 άτομα λάμβαναν μία από τις παρακάτω ουσίες θα εξαρτηθούν από αυτή, οι:

Νικοτίνη=33
Ηρωίνη=25
Κοκαΐνη=16
Αλκοόλ=15
Αμφεταμίνες=11
Μαριχουάνα=9

Επισημαίνοντας βέβαια την πολύ μικρή ποσότητα νικοτίνης που περιέχει το τσιγάρο, αρκετή όμως για να οδηγήσει σε εξάρτηση σημαντική μερίδα του πληθυσμού. Πέραν της εξάρτησης, οι βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος προέρχονται κυρίως από τις χιλιάδες άλλες τοξικές ουσίες που περιέχει το τσιγάρο. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί καπνιστές θα αναγνωρίσουν στον εαυτό τους τουλάχιστον 2 από τα κριτήρια που παρέθεσα, αν ρωτήσουν κι ένα κοντινό τους πρόσωπο θα τους θυμίσει και το τρίτο βεβαίως :P

Η ποινικοποίηση της μαριχουάνας είναι σκέτη υποκρισία...

S G είπε...

Σε περιμενα αβαταρ!

Ανώνυμος είπε...

Αυτόν τον κακομοίρη που πέθανε στην Πτολεμα΄ίδα,ποιος τον σκότωσε; Η κάνναβη ή η απαγόρευσή της;
Πέρσι πάλι "λόγω κάνναβης" δεν είχε σκοτωθεί ένα παλληκάρι στην Κρήτη που προσπάθησε να ξεφύγει από αστυνομικό έλεγχο;
Γιατί μήπως κι αυτοί οι 300/400 θάνατοι το χρόνο από "ηρωινη" δεν χρεώνονται στην απαγορευτική πολιτική;
Αυτή ευθύνεται για την ποιότητα της πρέζας,
σε συνθήκες παρανομίας πάντα θα βρεθεί αυτός που θα νοθέψει, θα αισχροκερδίσει, θα κάνει τη μαύρη αγορά.
Φτάνει πια με τις σταυροφορίες ενάντια στα ναρκωτικά. Δείτε και τη σελίδα της www.encod.org, όπου η συγκλονιστική ελληνική παρουσία στη συλλογή υπογραφών επαναποδεικνύει την αξιοζήλευτη μαγκιά και δειλία του έλληνα.

Αμάν τσατίστηκα,φάνηκε;

Αλλά δεν είναι κρίμα που πηγαίνουν στράφι τόσες ζωές (τόσος κόσμος σε φυλακές, κυνηγημένος, φοβισμένος υπό διαρκή απειλή και σε χρόνια υποκρισία) για κάτι σαν την κάνναβη που στη χειρότερη περίπτωση απλά δεν σου κάνει καλό, οπότε μόνος σου το κόβεις;

y0

GreekForum είπε...

Πρόκειται για τον ίδιο εισαγγελέα που είχα ζητήσει να γίνεται κατάσχεση αυτοκινήτων για υπερβολική ταχύτητα.

S G είπε...

αλλο καραγκιοζιλικι αυτο απο κει. Στην Ελλαδα ο καθε αξιωματουχος νομιζει οτι ειναι τοπικος τυρρανος υπερανω λογικης και νομων...

subterranean είπε...

Dystychos h Ellada den apotelei to mono meros opou yparchei mia idiazousa adimetopish ths kanavhs se schesh me safos pio epikindines synhtheies opos to alkool h to kapnisma kapnou (sorry gia toys latinikous charakthres alla eimai se termatiko choris ellhnikous charakthres).
Stis 6 Iouniou to Anotato Dikasthrio ton HPA apagorepse thn iatrikh chrhsh ths indikhs kanavhs. H kanavh echei chrhsimopoihthei os analghtiko se termatika arrostoys astheneis kai os adiemetiko se karkinopatheis pou pernoun chhmeiotherapeia. Den katalavaino akrivos giati prepei na aposteroume apo anthropous me mia termatikh pathhsh mia farmakeftikh anakoufish.. Edo paragoga morphinhs pio dynata apo hroinh einai diathesima me iatrikh sydagh. Profanos h apagorefsh de schetizetai me episthmonika dedomena.
En toutois den einai toso athoa h chrhsh kanavhs. Borei na prokalsei kriseis panikou kai paranoia eno symfona me erevnes toy psychiatrikou institoutou sto Londino afxanei shmadika thn pithanothta schizophreneias (oi schizopreneis den einai aparaithta akindynoi. p.x. polles phores schizopreneis skotonoun ta paidia toys choris na to katalavainoun ekeinh th stigmh) kai epiteinei ta symptomata se paschodes (an skeftoume oti to pososto schizophreneias einai peripou 1% sto geniko plhthysmo einai axiologh parenergeia). Taytoxrona epeidh kapnizetai yparchei o idios kindynos karkinoy pneymona me to kapnisma kapnou.
Epishs den yparchei omofoneia gia to an einai exarthsiogona ousia. To ypoyrgeio ygeias toy Hnomenou Vasileiou leei oti h kanavh apotelei mia asthenh exarthsiogona ousia alla prokalei shmadikh exarthsh se ena mikro arithmo taktikon christon.
Pados to 1999 to Institouto Iatrikhs ton HPA evgale to syberasma oti den yparchoun apodeixeis oti h kanavh odhgei sth chrhsh pio ischiron ousion.
Profanos den einai to thema an h kanavh einai epivlavhs gia thn ygeia. Epivlaveis einai epishs to poto, to kapnimsa, to poly alati, ta hamburger, h katachrhsh kafe, bla, bla, bla. H lista einai terastia. To thema einai an h apagoreysh veltionei thn katastash. De nomizo oti veltionei thn katastash kai de nomizo oti einai eparkeis oi episthmonikoi logoi gia na katalhxoume se periorismo ths elethereias mas. Nomizo oti h eythhnh peftei sta cheria ton chrhston kai mono.

S G είπε...

υπογειε τα εχουμε πει κιαλλου για τις ΗΠΑ. Για μενα στο θεμα της Μαριχουανας ειναι 100% αυτο που ελεγε ενας γαλλικος ταξιδιωτικος οδηγος: οι αμερικανοι ειναι συντηρητικοι και πουριτανοι :-)

(σας θυμιζουν μια χωρα της ΕΕ που μονη της επιμενει να θεωρει την κατοχη μαριχουανας εγκλημα αξιο ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ?)

κατα τα αλλα για τις ψυχωσεις, σχιζοφρενεις κτλ βαλε στην θεση της λεξης "κανναβη" την λεξη "αλκοολ" και "καταχρηση" και μπορω να σου βρω 20 ερευνες που να βρισκουν τα ιδια συμοτωματα. Σας ειπε κανεις οτι η καταχρηση αλκοολ, νικοτινης ή ακομα και σοκολατας δεν προκαλει ψυχολογικα προβληματα ή εξη??????

Εδω η νικοτινη αποδεδειγμενα δημιουργει απιστευτη εξη (εχετε δοκιμασει να κοψετε το τσιγαρο?)

subterranean είπε...

Όσον αφορά τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που μπορούν να κατηγορηθούν για πουριτανισμό. Μόνο στην Ολλανδία και τον Καναδά (από το 2001 και με αυστηρό κρατικό έλεγχο) είναι επιτρεπτή η χρήση για ιατρικούς σκοπούς ενώ σε άλλες χώρες είναι επιτρεπτή η χρήση φαρμακευτικών παραγώγων της κάνναβης και όχι αυτή καθεαυτή. Π.χ. στη Μ. Βρετανία απαγορεύεται αυστηρά.
Όσον αφορά τις ψυχιατρικές εκδηλώσεις από όσο γνωρίζω (και από όσο έψαξα) ούτε η νικοτίνη ούτε το αλκοόλ συνδυάζεται με την εκδήλωση σχιζοφρένειας απλά οι σχιζοφρενείς μετά την εκδήλωση της πάθησής τους είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην κατάχρηση ουσιών και ιδίως καπνού.
Νομίζω ότι από τις ουσίες αυτές μόνο η κάνναβη έχει συνδυαστεί με την εκδήλωση σχιζοφρένειας (όχι ότι έχει και πολύ σημασία μιας και δεν είναι αυτό το point μιας και το αλκοόλ και ο καπνός συνδυάζονται με μια πληθώρα άλλων καταστρεπτικών παθήσεων απλά επειδή το ανέφερε ο S G).

S G είπε...

υπογειε οι ΗΠΑ κατηγορουνται για πουριτανισμο και υποκρισια γιατι ειναι αυτες που σηκωνουν τα λαβαρα του Πολεμου κατα των Ναρκωτικων. Αυτες μαλιστα επιβαλλουν μεσω συνθηκων του ΟΗΕ την ποινικοποιηση της κανναβης ( στην Ολλανδια δεν ειναι νομιμη, υπαρχει ανοχη).

Τωρα πρακτικα, αποσες χωρες της ΕΕ εχω παει, η Ελλαδα εχει το πιο αυστηρο και παραλογο ποινικο πλαισιο. Στην Ισπανια, Γερμανια, Ιταλια παλιοτερα (τωρα με τον Μπερλουσκονι εχει χαλασει), αν σε σταματησουν την ωρα που καπνιζεις θα σου κανουν καποια συσταση, στην Ελλαδα μπορει να πας εως και φυλακη! (το θεμα δεν ειναι αν παει κανεις τελικα. Οχι ελαχιστοι πανε. αλλα γιατι στον διαολο να περασεις μια νυχτα στο τμημα, να πληρωνεις για δικαστικα εξοδα κτλ και να θεωρεισαι εγκληματιας για κατι τοσο απλο οσο το οτι εβαλες στο στομα σου ενα τσιγαρο!??!?!)

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock