Σάββατο, Ιουνίου 18, 2005

Πόσο μας βλάπτουν οι κηφήνες;

Πέρα από τους φόρους που πληρώνουμε, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, για να συντηρούμε τον τεράστιο άχρηστο στρατό των δημόσιων κηφήνων (των οποίων η μόνη χρησιμότητα είναι η πελατειακή σχέση τους με τα κόμματα εξουσίας, τους κάθε λογής Πολυζωγόπουλους και όσους παρασιτούν με λαδώματα, γρηγορόσημα κτλ), ο γραφειοκρατικός μηχανισμός που συγκροτούν από μόνος του είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τις παραγωγικές επενδύσεις, την οικονομική ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με έρευνα των ΣΕΒ/ΙΟΒΕ που παρουσίαζει η Ημερησία (είχε παρουσιαστεί νωρίτερα σε ημερίδα για το Έτος Ανταγωνιστηκότητας 2005), η πολυνομία και η κακή δημόσια διοίκηση επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις με τεράστιο κόστος.

Στο 7,2% φθάνει το κόστος της γραφειοκρατίας για μία μικρή επιχείρηση, όπως αποκαλύπτει μελέτη, που παρουσίασαν χθες ΣEB και IOBE, για το βαρύ τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη γραφειοκρατία και στην πολυνομία, αποκαλύπτει μελέτη που παρουσίασε χθες ο ΣEB. Για μία επένδυση της τάξης των 7,5 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι η γραφειοκρατία θα επιφέρει καθυστερήσεις 10 μηνών, κόστους 562,5 χιλ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 9% του προς επένδυση κεφαλαίου.

H έρευνα για την ποσοτική μέτρηση της γραφειοκρατίας αποκάλυψε ότι η απασχόληση που απαιτείται για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις απαιτήσεις του κράτους αποτελεί το 8,91% της απασχόλησης για μία μεγάλη επιχείρηση, το 14,62% της απασχόλησης για μία μεσαία και το 53,11% της απασχόλησης για μία μικρή επιχείρηση. Για τις μεσαίες επιχειρήσεις το κόστος της γραφειοκρατίας φθάνει στο 3,7% της προστιθέμενης αξίας και για τις μεγάλες στο 1,6%. Στόχος του ΣEB είναι τα νομοσχέδια να αξιολογούνται για τις επιπτώσεις τους, ώστε να μειωθεί το κόστος της γραφειοκρατίας. Σε 18 χώρες- μέλη του OOΣA έχει ήδη θεσμοθετηθεί μηχανισμός ανάλυσης των επιπτώσεων του νομοθετικού έργου στην ανταγωνιστικότητα.

Δεν φτάνει που για να τους πληρώνουμε χάνουμε από τα μεγαλύτερα ποσοστά του εισοδήματός μας στην ΕΕ και οι επιχειρήσεις χάνουν διαρκώς σε ανταγωνιστικότητα, αλλά και η λειτουργία τους μας κοστίζει τόσο πολύ που θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση αν απλά τους πληρώναμε για να κάθονται χωρίς να ανακατεύονται καθόλου στην οικονομία!

H γραφειοκρατία και τα προβλήματα που δημιουργεί είναι η κυριότερη τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη, πράγμα που ισχύει σε όλο τον Τρίτο Κόσμο. Να δούμε μέχρι πότε οι κηφήνες του δημοσίου και όλοι οι υπόλοιποι εκβιαστές-νονοί της ελληνικής κοινωνίας θα μας κρατάνε ομήρους για να επιβιώνουν αυτοί και οι απαράδεκτες πρακτικές τους!

6 σχόλια:

pinky and the brain είπε...

στοιχεία του οοσα (oecd) για την ελλάδα είναι εξίσου διαφωτιστικά ως προς το τι επικρατεί. πχ, για να ανοίξει κανείς επιχείρηση, στην ελλάδα απαιτείται:
procedures (διαδικασίες;): 15
χρόνος (ημέρες): 38
κόστος (% income/capita): 35.2
ελάχιστο κεφάλαιο(% income/capita): 125.7

ο μέσος όρος του οοσα είναι:
procedures (διαδικασίες;): 6
χρόνος (ημέρες): 25
κόστος (% income/capita): 8
ελάχιστο κεφάλαιο(% income/capita): 44.1

η γραφειοκρατία η οποία υπάρχει για να συντηρούνται οι διάφοροι "κηφήνες" που λες κι'εσύ γονατίζουν την οικονομία της χώρας και μειώνουν το επίπεδο της ζωής μας. σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και κάνουν δύσκολη τη ζωή των ήδη υπαρχόντων. αυτή η μελέτη του οοσα (2004) επίσης αναφερόταν στην ευκολία/δυσκολία να προσλάβεις και να απολύσεις εργαζομενους. Οι δείκτες υπολογίστηκαν λαμβάνοντας υπ'όψιν διάφορα δεδομένα όπως η ύπαρξη part-time workers, minimum wage laws, κλπ. στην ελλάδα λοιπόν ο δείκτης δυσκολίας πρόσληψης φτάνει στο 78 (σε κλίμακα από το 1 έως το 100) ενώ ο μέσος όρος του οοσα είναι μόλις 26.2! ο δείκτης δυσκολίας απόλυσης είναι 40 ενώ ο μ.ο οοσα είναι 26.8.

απ'όπου και να το πιάσεις, η γραφειοκρατία της ελλάδας είναι εκτός ελέγχου

S G είπε...

ετσι ειναι...
η γραφειοκρατια μας κοστιζει αμεσα τοσο μεγαλα ποσα. Φανταστειτε οτι εμμεσα μας κοστιζει πολυ περισσοτερο σε χαμενη ευημερια, καθως διωχνει επενδυσεις και καταστρεφει εισοδηματα. Σκεφτειτε απλα, οτι δεδομενουν οτι ειμαστε στην ΕΕ με ανυπαρκτα συνορα, επρεπε να εχουμε λιγο πολυ τους ιδιους μισθους σε καθε εκπαιδευτικο επιπεδο (σαν χωρα οχι, γιατι δεν εχουμε το ιδιο επιπεδο εκπαιδευσης γενικα...). Οτι διαφορα εχουμε λοιπον, οφειλεται στην διαφορα του ελληνικου δημοσιου με το γερμανικο πχ!

κατι ασχετο. Τις δημοσκοπησεις που να τις συζηταμε? Αυτη τωρα με τον προϋπολογισμο ειναι λιγο περιεργη. Δεν ξερω τι να απαντησω. Θα αυξηθει ο προϋπολογισμος και τα λεφτα θα πανε που?

kouk είπε...

Τα πολύ ενδιαφέροντα νούμερα που αναφέρει ο SG για το σχετικό κόστος της γραφειοκρατίας στις επιχειρήσεις φαίνονται σε μένα να αντιτίθονται στην λογική που εκφράζεται συχνά στην Ελλάδα ότι το κράτος προστατεύει τους μικρούς και αδύνατους επιχειρηματίες. Από τα νούμερα αυτά φαίνεται ότι, τουλάχιστον σε σχέση με την επιχειρηματικότητα, το μεγάλο και παρεμβατικό κράτος ενισχύει περισσότερο τις μεγάλες επιχειρήσεις προσδίδοντας τους ένα πλεονέκτημα απέναντι στις μικρές.

S G είπε...

καλη παρατηρηση κουκ. Ειναι σιγουρο οτι οι μικρες επενδυσεις πασχουν περισσοτερο. Ετσι κι αλλιως μια μεγαλη εταιρεια στην τελικη μπορει να μιλησει κατευθειαν με τον Υπουργο ;-)

ΥΓ τα νουμερα τα εβαλε ο Ροαρκ οχι εγω...

Ανώνυμος είπε...

Θα φανεί περίεργο αλλά συμφωνώ με τα προηγούμενα σχόλια.

Πράγματι υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία στην Ελλάδα και η ύπαρξη ΚΕΠ ή Κέντρων Ολοκληρωνένης Εξυπηρέτησης όπως θα μετονομαστούν δεν αποτελεί λύση. Χρειάζεται ουσιαστική εισαγωγή της πληροφορικής στην δημόσια διοίκηση (αλλη μια θλιβερή πρωτιά του ελληνικού δημοσίου, η ελλειπής έως και ανύπαρκτη εισαγωγή Η/Υ και εκπαίδευσης των υπαλλήλων σε χρήση Η/Υ) και απλούστευση των διαδικασιών.

Το γεγονός ότι η ΜΜΕ και ΠΜΕ επιχείρηση είναι η άμεσα θιγώμενη ενώ η μεγάλη επιχείρηση συννενοείται απευθείας με τον αντίστοιχο γραφειοκράτη-στελέχος αποδεικνύει που έχει φτάσει η κατάσταση και ποιούς εξυπηρετεί. Όσο για την αυταπάτη ότι το κράτος προστατεύει την μικρή επιχείρηση, τα νούμερα από τις επιδοτήσεις τις ΕΕ δείχνουν ποιές επιχειρήσεις οφελούνται περισσότερο.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τα όσα λες αν και το νούμερο 38 ημέρες για ίδρυση επιχείρησης στην Ελλάδα μου φαίνεται υπερβολικά μικρό. Δεν ξέρω σε τι ακριβώς αναφέρεται και πως υπολογίστηκε.
Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με το χαρακτηρισμό "κηφήνες" αν υπονοεί (όπως νομίζω) το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο. Όπως δεν υπάρχει ένα πράγμα, μονοσήμαντα, που να λέγεται "ιδιωτική επιχείρηση" έτσι και ο Δημόσιος Τομέας έχει κάθε λογής υπηρεσίες, ανθρώπους, διαφορετικές καταστάσεις, προβλήματα κτλ...
Οι γενικεύσεις δε βοηθούν.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock