Πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε ένα πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και σε μια συνέντευξη του σε μία εφημερίδα δήλωσε ότι δεν πιστεύει στον χριστιανισμό, στην έλευση του Χριστού στη γη κλπ.
Αυτό από μόνο του σε μια δημοκρατική κοινωνία που θέλει να υπερασπιστεί αρχές όπως η ελευθερία του λόγου, της σκέψης και της έκφρασης δεν θα μπορούσε να είναι παρά μόνο ένα ζήτημα που θα απασχολούσε τον ίδιο το ναύαρχο σε ένα υπαρξιακό ίσως επίπεδο και φιλοσοφικό. Αντ’ αυτού έγινε μεγάλος ντόρος γύρω από τη συγκεκριμένη δήλωση από διάφορους εθνοπατέρες και εθνοσωτήρες οι οποίοι ορμώμενοι από τα δικά τους πιστεύω (απόλυτα σεβαστά) κραύγαζαν για το περιεχόμενο αυτών των δηλώσεων και έμειναν άφωνοι από το θράσος του πρώην Α-ΓΕΝ να διατυπώνει μια τέτοια άποψη δημόσια. Άφωνοι δηλαδή από το γεγονός ότι ένας άνθρωπος, που η πατρίδα τον επέλεξε να την υπερασπιστεί εν καιρώ πολέμου και να φροντίσει για το αξιόμαχο των δυνάμεών της εν καιρώ ειρήνης, είπε ότι εγώ δεν πιστεύω στο χριστιανισμό.
Απορώ για την υποκρισία μερικών ανθρώπων και επίσης για το βαθύτατο συντηρητισμό που κάθετα και οριζόντια διαποτίζει την ελληνική κοινωνία. Σε μία χώρα με 2.500 χρόνια δημοκρατίας δεν είναι ακόμα δυνατό κάποιος να υποστηρίζει κάτι ενάντια σε μια θρησκόληπτη πλειοψηφία. Υπενθυμίζω, γιατί έγινε και σχετική ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για να καθαιρεθεί από το τιμητικό αξίωμα επίτιμου Α-ΓΕΝ ότι το αξίωμα το τιμητικό που έχει ο ναύαρχος είναι ακριβώς αυτό του Α-ΓΕΝ και όχι του επίτιμου αρχιεπισκόπου, μητροπολίτη (sic) ή όποιο άλλο αξίωμα διαθέτει η εκκλησία της Ελλάδας.
Ο άνθρωπος δεν βγήκε στα κανάλια για να μας πείσει για το δίκαιο ή το άδικο των πιστεύω του. Βγήκε και είπε τι πιστεύει και όλοι αυτοί που του επιτέθηκαν δεν το έκαναν για το δίκαιο ή το άδικο των απόψεων του αλλά ουσιαστικά γιατί τόλμησε να τις ξεστομίσει.
Πιστεύω ότι είναι καιρός η ελληνική κοινωνία να μάθει να ζει και να ενσωματώνει απόψεις απ’ όπου και αν προέρχονται και να τις αναλύει αν χρειάζεται, αλλά πάνω απ’όλα να τις δέχεται, χωρίς να τις χαρακτηρίζει αιρετικές, βλάσφημες και επικίνδυνες ρίχνοντας τες στην πυρά όπως στον μεσαίωνα τις «μάγισσες».
Μήπως δεν ήταν και ο χριστιανισμός μία αιρετική άποψη επί εποχής ρωμαιοκρατίας? Θυμάστε που τους τάιζαν τους πρώτους χριστιανούς που τολμούσαν να λένε αυτά που πίστευαν? Δεν θα έπρεπε σαν κοινωνία να έχουμε προχωρήσει λίγο από το Κολοσσαίο?
Μιχάλης Πρίντζος
Αθήνα
Σημείωση e-rooster: Το παραπάνω σχόλιο είναι επιστολή αναγνώστη, την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια, για ένα θέμα πάνω στο οποίο η στάση των περισσότερων ΜΜΕ ήταν απαράδεκτη (πλην των συνηθισμένων εξαιρέσεων, όπως ο Πάσχος Μανδραβέλης).
9 σχόλια:
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Σούρλας δεν είναι απλά ένας τυχαίος βουλευτής – είναι αντιπρόεδρος της Βουλής.
Ο πρώην ΓΕΝ καλά τα λέει, αλλά λιγάκι αργά. Το μόνο που καταφέρνει τώρα είναι να προκαλέσει την αντίδραση γραφικών βουλευτών και δημοσιογράφων. Η προσφορά του θα ήταν πιο ουσιαστική αν έλεγε τα ίδια πράγματα όντας αρχηγός του ΓΕΝ.
Εχει κάποιος την εντύπωση ότι υπάρχει γενικώς θρησκευτική ελευθερία; Ασυδοσία του παπαδαριού υπάρχει.
..και.. αν εκφράζεται με αυτό τον παραβατικό τρόπο ένα προβεβλημένο πρόσωπο και δη στρατιωτικός, πώς θα κατακτήσουμε τον πλανήτη το 2024 και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια;..
ΠΡΟΣΣΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ
;-) σατιρίζον το σχόλιο, αλλά δεν απέχει και πολύ από τα επιθεωρησιακά σύγχρονα δρώμενα
Από το Κολοσσαίο έχουμε προχωρήσει, από την Τουρκοκρατία είναι το θέμα πότε θα ξεκολλήσουμε.
για ένα θέμα πάνω στο οποίο η στάση των περισσότερων ΜΜΕ ήταν απαράδεκτη (πλην των συνηθισμένων εξαιρέσεων, όπως ο Πάσχος Μανδραβέλης).
και ο Γιάννης Παντελάκης της Ελευθεροτυπίας.
http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%ED%F4%F9%ED%E9%DC%E4%E7%F2&a=&id=94857708
και ο ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ στα ΝΕΑ
http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18691&m=N05&aa=3
http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18690&m=N05&aa=2
Ο επιστολογράφος δικαίως διαμαρτύρεται, για την μη ανεκτικότητα, που δείχνει η κοινωνία μας, όπως εκφράσθηκε στο πρόσωπο του Επιτίμου Α-ΓΕΝ.
Η αναφορά του, όμως, σε "θρησκόληπτη πλειοψηφία" αποτελεί- κατά την γνώμη μου- ατόπημα, από την άποψη της ευγένειας.
Ούτε ένα θετικό σχόλιο για τον Χριστόδουλο; Προς το παρόν δεν καταδίκασε... Αντίθετα με τους "φιλελεύθερους" Αφτιάδες, Παπαδάκηδες κλπ. Τί λέει ο Βασιλάκης γι' αυτό;
Έγραψα και εγώ ένα ποστάκι για αυτό το θέμα.
Θα ήθελα να σημειώσω την πρόταση του πρώην ΓΝΑ όπως την άκουσα (δεν ξέρω αν είναι σωστή): Δεν έχω πρόβλημα να πεθάνω για την πατρίδα μου αλλά δεν πρόκειται να πεθάνω για καμία θρησκεία.
Έχεις link της συνέντευξης;
Όσον αφορά τον στρατό (σαν απλός πολίτης που έκανα την θητεία μου): Ναι αν δεν ανήκεις στο κοπάδι της γνωστής-άγνωστης θρησκείας ατύχησες...
Όπως αναφέρει και το σύνταγμα και επισημαίνει και ο Μανδραβέλλης:
«Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός».
Δυστυχώς, πολλοί βουλευτές της ΝΔ δεν έχουν συνειδητοποιήσει γιατι πέρασε σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα για να δεί το κόμμα τους εξουσία. Ελπίζω βέβαια να μην ξαναχρειαστεί να πάρουν το,ίδιο μάθημα για άλλη μια φορά γιατι δεν θα αντέξει η χώρα...
Θα συμφωνήσω πλήρως στο πνεύμα του γράφοντος με μια μικρή αλλά σημαντική κατά την γνώμη μου διευκρίνιση - προσθήκη : Αυτό που γίνεται απολυτως σεβαστό δεν είναι το πιστεύω κάποιου αλλά το δικαιώμα του να πιστεύει ότι θέλει! Το ίδιο το πιστεύω του υπόκειται σε κρίτική ακόμη και όταν αυτή είναι σκληρή ή και ειρωνική εφόσον στηρίζεται σε επιχειρήματα. Αυτό ισχύει ακόμη και για τις θρησκευτικές αντιλήψεις (ιδίως για αυτές θα έλεγα) τίποτε δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο!
Δημοσίευση σχολίου