Σάββατο, Νοεμβρίου 11, 2006

Το μπλουζάκι του Τσε και το Black Metal

-" Τί διαβάζεις, άρχοντά μου; "
- " Λέξεις, λέξεις, λέξεις..."

Τα παραπάνω λόγια, ανήκουν στον πιο διάσημο κι ονειροπόλο πρίγκηπα του κόσμου, τον Πρίγκηπα Άμλετ της Δανιμαρκίας κι έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για να περιγράψουν την "αβάσταχτη ελαφρότητα" του διαδικτυακού λόγου στα μπλογκς από τους πιο καλοπροαίρετους επικριτές τους. Για άλλη μια φορά όμως, κατά τα τελευταία δέκα χρόνια που ασχολούμαι με το διαδίκτυο, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πως οι " λέξεις, λέξεις, λέξεις..." που μας εξιτάρουν, μας εξοργίζουν, μας γοητεύουν, μας παθιάζουν, πληκτρολογούνται από δάχτυλα που ανήκουν σε ανθρώπους με ματιά λαμπερή, χαμόγελο στραβό, παιχνιδιάρικο, ενίοτε και ειρωνικό, με χειρονομίες έντονες, θεατρικές· παρουσίες νεανικές που προσπαθούν με συνέπεια και συνέχεια, να ορίσουν την παρουσία τους στο χώρο και στο χρόνο...

Χτες βράδυ... Χτες βράδυ, στη συνάντηση των φίλων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και των αναγνωστών αυτού του μπλογκ, ήταν ανέλπιστα ( για μένα) καλά. Φάτσες νεανικές, εύστροφες, γελαστές, τελείωναν στα γρήγορα με τα διαδικαστικά- " Είμαι ο Σπινόζα, εσύ;" - και έμπαιναν κατευθείαν στο "καυτό ψητό": Τί θα κάνουμε, ποιοι είμαστε, τί γράψαμε, πού μπορούμε να φτάσουμε.

Φυσικά είμασταν λίγοι αλλά περισσότεροι απ'όσους περιμέναμε. Στη συντριπτική πλειοψηφία άντρες ( κορίτσια, ελάτε στη Φιλελεύθερη Συμμαχία!!), με τους δικηγόρους να κοντράρουν τους γιατρούς σε ποσοστά.

Δίπλα μου στέκονται μια ξανθιά που φοράει ένα μπλουζάκι με τον Τσε Γκεβάρα κι ένας ψηλός με μαλλιά πιο μακριά από της ξανθιάς, μορφή "βυζαντινή" κι ελαφρώς εξωτική, φοράει ένα μπλουζάκι μ'ενα έμβλημα του heavy metal. Συζητούν. Στήνω αυτί:

-" Από πού είναι η καταγωγή σου; Το όνομά σου είναι περίεργο".
-" Ο πατέρας μου έχει καταγωγή από τη Μέση Ανατολή" της απαντάει αυτός!
-" Φοβερό! Κι εγώ έχω γεννηθεί στο Ισραήλ!" του απαντάει η ξανθιά ενθουσιασμένη.
- " Βαριά η κληρονομιά της Μέσης Ανατολής για ένα Φιλελεύθερο", της ψιθυρίζει πολύ σοβαρά και συνωμοτικά. Η ξανθιά, κουνάει το κεφάλι της με ένταση, συμφωνεί.
-" Ναι, σε πρώτη προσέγγιση είναι δύσκολο".

Συζητούν για το πόσο είναι εφικτή η διάδοση της Δημοκρατίας στους Άραβες. Διαφωνούν αλλά διαφωνούν με ευγένεια κι αγωνία. Απομακρύνομαι ήσυχη: όσο συζητούν, θα τη βρουν την άκρη.

Όσοι συμμετεχουν και έχουν σκοπό να συμμετάσχουν στην κίνηση της "Φιλελεύθερης Συμμαχίας" γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσουν ποτέ την εξουσία. Συμμαχούμε για να διαλεχθούμε με την κοινωνία, για να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τις ιδέες εκείνες πάνω στις οποίες χτίστηκαν οι σύγχρονες δημοκρατίες. Δεν είμαστε Κόμμα υπάκουων, ομονοούντων οπαδών. Είμαστε Συμμαχία: πολίτες που ανήκουν στον ευρύτερο Φιλελεύθερο χώρο, από τους αναρχοκαπιταλιστές και τους αναρχοφιλελεύθερους ως τους μονεταριστές και τους αριστερούς φιλελεύθερους, μας ενώνει η πεποίθηση πως η Ελευθερία του Ατόμου είναι το υπέρτατο και αδιαπραγμάτευτο αγαθό μπροστά στο οποίο, όλα έπονται.

Χθες βράδυ, παρατήρησα στις κουβέντες μια έντονη και εντελώς δικαιολογημένη αποστροφή προς ο,τιδήποτε κρατικό. Ελπίζω ότι σε μια κοινωνία που όλοι απαιτούν περισότερους νόμους και περισσότερους ρυθμιστικούς "θεσμούς", εμείς οι Φιλελεύθεροι, να βγούμε προκλητικά μπροστά για να υποστηρίξουμε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερους νόμους και θεσμούς για να προστατευτεί από τον εαυτό της αλλά χρειάζεται πρωτίστως ν'αλλάξουμε εμείς: ν'αποβάλλουμε την ανάγκη ενός "πατερούλη", είτε με τη μορφή του κράτους, είτε με τη μορφή του νόμου ή του παπά που θα μας προστατεύει και θα μας εγκαλεί στην τάξη.

Εχουμε δρόμο, έχουμε μπροστά μας διάβασμα αλλα και πολλές συζητήσεις!! Ελπίζω να σας δω ξανά όλους σύντομα, μέσα σ'ενα πανεπιστημιακό αμφιθέατρο στην πρώτη συνάντηση για συζήτηση που θα διοργανώσουμε σύντομα!!

" Γιατί φοράς το μπλουζάκι με τον Τσε Γκεβάρα κι όχι αυτό με τη Θάτσερ που έχουμε φτιάξει;", ρωτούσαν την τρελαμένη ξανθιά. Δεν τους απαντούσε, όμως εγώ νομίζω πως ξέρω την απάντηση:

Οι ιδέες, δεν γεννιούνται στο μυαλό αλλά πρώτα στην καρδιά. Από την καρδιά και το "στομάχι" περνούν από το φίλτρο του εγκεφάλου για να διατυπωθούν ως ιδεολογία.

Η επαναστατημένη καρδιά που φλέγεται, που γεννά ιδέες που οδηγήσε στις ανατρεπτικότερες επαναστάσεις της Ιστορίας της Ανθρωπότητας ανήκει στους Φιλελεύθερους.

Το μπλουζάκι ήθελε να θυμίσει πως εμείς, είμαστε οι αληθινοί επαναστάτες και όχι οι απλοί διαχειριστές! ;-)

Σπινόζα.

24 σχόλια:

Roark είπε...

Μάλλον οι δικηγόροι μας έφαγαν, αλλά θα επανορθώσουμε την επόμενη φορά.

Θα κρατήσω πάντως τις ενστάσεις μου επί του τσεγκεβαρισμού. Η διαφορά της μπλούζας Τσε από την μπλούζα Μάγκυ είναι η διαφορά του συναισθήματος από την συναισθηματικοποίηση της λογικής. Επειδή για μένα ο ορθολογισμός είναι η ασπίδα της προσωπικής μας ελευθερίας, και η κάθε εικονολατρεία απειλή της, θα προτιμήσω το δεύτερο.

Spinoza είπε...

Αγαπητέ συμφωνώ μαζί σας, περισσότερο απ'όσο φαίνεται. Άλλως τε, φωτογραφία της Θάτσερ έχω στο γραφείο μου, όχι του Τσε.

Το μπλουζάκι ήταν επικοινωνιακό τρυκ κι ως τέτοιο την έκανε μια χαρά τη δουλειά του.

Χάρηκα πολύ που σας γνώρισα και κυρίως χάρηκα που γνώρισα τον άνθρωπο που έβριζα επί μήνες: τον διαχειριστή της σελίδας του Ανθρωπολογικού Μουσείου. Χαχα! :-D

avatar είπε...

Κι έτσι είχες επιτέλους την ευκαιρία να του τα χώσεις από κοντά, αλλά το αυτί του δεν ίδρωσε! :-b

Ήταν πράγματι πολύ καλά χτες. Πολύ καλύτερα από όσο περίμενα. Και πολλές γαμάτες μορφές που γνώριζα μόνο διαδικτυακά και μέσα από τα κείμενά τους αποδείχτηκαν ακόμη καλύτερες όταν τους γνώρισα από κοντά.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Σπάζομαι που δεν ήμουν εκεί. Για την επόμενη φορά ξέρω ένα ωραίο cafe στη Χάγη να συναντηθούμε. Κι αν δε μπορείτε, ίσως κάπου σε Γερμανία μεριά.

S G είπε...

ναι εχω ακουσει οτι στην Γερμανια η πρωην πρωτευουσα προσφερεται για τετοια πραγματα :-)

σοβαρα τωρα, κατα τα Χριστουγεννα πρεπει λογικα να κανουμε και καμμια ρουστεροσυναντηση. Εσυ γιωργο δεν κατεβαινεις ποτε?

cobden είπε...

Xμμμ, αν το μέλλον του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα, βασίζεται στους δικηγόρους, μάλλον πρέπει να ανησυχούμε!Μιλάω εξ ιδίας πείρας! :)
Πάντως έχει δίκιο ο avatar, πως χτές ηταν πολύ καλά!Να ξαναβρεθούμε σύντομα!

Anarchocapitalist είπε...

Λένε πως το μέλλον ανήκει στους νέους, αλλά ήμουν ο μοναδικός κάτω των 20 και ακόμα φοιτητής. Ισως, να πρέπει να φέρω και μερικούς ομοιδεάτες συμφοιτητές στην Συμμαχία.

kouk είπε...

εντάξει βρε αναρχοκάπιταλιστ, δηλαδή και εμείς οι αιώνιοι φοιτητές δεν μετράμε για νέοι δηλαδή :-P

Spinoza είπε...

Κάτω από 20; Την επόμενη φορά να προσέλθετε με βεβαίωση του κηδεμονα σας ότι επιτρέπει αυτές σας τις δραστηριότητες, που θα μας την πείτε κι από πάνω. :-)

κ.Σαρηγιαννίδη, s_g, Elvira, σας αναζήτησα.

Anarchocapitalist είπε...

Υπήρχε και άλλος φοιτητής και δεν τον γνώρισα; Εχω ενηλικωθεί και δεν χρειάζομαι καμία άδεια από κηδεμόνα. Η οικογένεια (και δη η ευρύτερή γιατί όσοι με γνώρισαν θα ξέρουν τι εννοώ λέγοντας ευρύτερη οικογένεια) έχει μερικές αντιρρήσεις,αλλά έχω τις ευχές της.

Maria Velliou είπε...

Εγώ παιδιά δεν ήρθα, διότι πρώτον, δεν έχω καταφέρει αν μελετήσω ακόμη τα σχετικά με την Φιελλεύθερη Συμμαχία. Δεύτερον-κι ας μην παρεξηγηθεί- επειδή κατάλαβα πως μάλλον δεν θα ήταν ο SG.
Τρίτον, επειδή, μη έχοντας μελετήσει επαρκώς τα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, λόγω φόρτου, νόμιζα ότι το πάτε για ίδρυση κόμματος, οπότε μ' έπιασε το αλλεργικό μου και το αντιεξουσιαστικό μου που με κρατάει μακριά από αυτά τα πράγματα.
Έτσι όπως σας διαβάζω, όμως, θα κοιτάξω να ενημερωθώ και ίσως έρθω σε επόμενη συνάντηση, αν ανακοινωθεί.
Χαίρομαι που ακούω ότι περάσατε καλά, και εις άλλα με υγεία!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας και από εμένα. Είμαι αυτός που διαβάζει πολύ τα ποστ αλλά ποτέ δε γράφει, το του Ναυαγίου κολλητάρι, ο χαζές απορίες περί τέχνης έχων (cobden, τα ξανασκέφτηκα όλα αυτά που συζητήσαμε περί θεάτρου). Χάρηκα πολύ για όσους γνώρισα και περιμένω υπομονετικά την επόμενη συνάντηση. Μαρία Βέλλιου, και εγώ δεν ήθελα να εμπλακώ σε μία ακόμα κομματική συμμορία, με χαρά διαπίστωσα ότι δεν επρόκειτο για κάτι τέτοιο. Μάλλον φιλοσοφική σέκτα θα το ονόμαζα (με ολίγη μπύρα) :-) Θα πρότεινα η επόμενη συνάντηση να ονομαστεί «κοκκοροσυγκέντρωση» ώστε να έλθουν και όσοι δε γουστάρουν Κοραή – για αισθητικούς λόγους εννοείται (Tέκνα μου, Ρούστερς γενναίοι, Δράμετ' άνδρες τε και νέοι• K' είπατε μεγαλοφώνως, Eίπατε τ' όλοι συμφώνως, Aσπαζόμεν' είς τον άλλον, M' ενθουσιασμόν μεγάλον: Έως πότ' η τυραννία; ZHTΩ H EΛEYΘEPIA!).

ΥΓ.Κουτσομπολιά. Ήθελα να κάνω και μία αποκάλυψη για όσους δεν ήρθαν: Εάν τελικά ο Άβαταρ είναι αυτός ο που φαίνεται στη φωτογραφία του προφίλ του, αλλά όχι, δε θα σας το πω για να έχετε κίνητρο να έρθετε την επόμενη φορά. Επιπλέον με έκπληξη διαπίστωσα ότι μερικοί με ανδρικό νικνέημ είναι τελικά γυναίκες, συνήθως έχουμε το αντίστροφο φαινόμενο στο ίντερνετ, χαίρομαι για την πρωτοτυπία.

urbane71 είπε...

Να προσθέσω και την δική μου μαρτυρία για την συνάντηση της Παρασκευής. Νομίζω πως ήταν πολύ καλύτερα απ' ότι περίμενε ο καθένας ξεχωριστά. Οχι μόνο γιατί οι φίλοι και οι (δύο;) φίλες που μαζεύτηκαν ήταν μία χαρά παιδιά (με την ευρύτερη έννοια του όρου) αλλά επειδή κάτι υποθετικά άχαρο (άτυπη πολιτική συνάντηση ήταν, έστω και υπό τους ήχους του "Ι will survive") εξελίχιθηκε σ' ένα πολύ όμορφο και "γεμάτο" βράδυ. Προσβλέπουμε, λοιπόν, στην επόμενη συνάντηση, τώρα που ζεστάθηκε το πράγμα.

υγ1: γιώργο, αγόρασες αϋν ραντ? είναι γαμώ! (φοβάμαι πως την άλλη φορά θα πέσει πρόχειρο διαγώνισμα και o Φώτης δεν αστειεύεται).

Spinoza είπε...

Χαχα! Ναι το θυμάμαι " το κολλητάρι του Ναυαγίου", έλλη μια φοβερή φάτσα. Πάντως εκτός από πολύ μικροί, μου φανήκατε όλοι πολύ ωραίοι. :-)

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Ωωωωωωωω, spinoza, ευχαριστώ, δεν ήταν ανάγκη...:)

Roark είπε...

Η ιδέα για πρόχειρο διαγώνισμα δεν είναι καθόλου άσχημη! Καθόλου άσχημη βεβαίως, βεβαίως...

Anarchocapitalist είπε...

Διαγώνισμα οιουδήποτε είδους μόνο στον Friedrich Nietzche και στον Murray Rothbard γράφω.

ultrasonic15 είπε...

Από τα σχόλια μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι ήταν μια συνάντηση που τουλάχιστο άξιζε τον κόπο.

spinoza τρέλανέ μας όλους:
"Άλλως τε, φωτογραφία της Θάτσερ έχω στο γραφείο μου..."
Και 'γω που νόμιζα ότι είμαι βιτσιόζος....
Χάθηκε μια φοτογραφία της Εύας Καϊλη? Έστω μια της Έλενας Ράπτη? Ολόσωμες με βραζιλιάνικο μαγιό.

Anarchocapitalist είπε...

Μην ανοίγετε πληγές ρε παιδιά, και κυρίως μην ανοίγετε το θέμα Ελενα Ράπτη. Υπάρχουν και εργένηδες άνθρωποι που δεν τα αντέχουν αυτά (του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου).

IdentityCafe είπε...

Krima pou eimai toso makrya! Tha ithela poly ki egw na hmoun ekei...an kai anthrwpoi pou moirazontai paromoies apopseis sunhthws dhmiourgoun "amplification incest"...afou enisxyei o enas thn apopsh tou allou. Makari oi fileleutheroi na borousan na ephreasoun megalytro kommati ths koinwnias!

Ανώνυμος είπε...

Ποια είναι η Έλλη ρε παιδιά; Αν έμενα -ακόμη- Αθήνα θα ερχομουν και εγώ.
@Διαβάζω: Από τρίτους τα μαθαίνω όλα ,καλά......

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ή ευτυχώς, μόνο ετοιμασία για κόμμα δεν είδα. Ελλειπαν τα λογύδρια, οι στητές φάτσες, οι γραβάτες και τα γυάλινα/ γιάπικα ύφη, όπως και τα κλισέ. Περίσσευε η παρέα και αξιολογότατα άτομα, από αυτά που θα πρέπει να κάνουν ΠΟΛΥ ΑΓΩΝΑ για να ακουστούν μέσα στην κακοφωνία των συμμοριών που λυμαίνονται τη χώρα μας.

Οσο για μένα, η σκιαγράφηση της καρμικής μου πορείας έκανε εμφανές σε αυτή την ωραία συγκέντρωση το εξής, όσον αφορα τη μανία μου για τα ψηλά κτίρια και γενικώτερα για τις αναλόγου επαναστατικότητας ιδέες για την Ελληνική πραγματικότητα:

Δεν είναι δυνατόν ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ το οπισθοδρομικό σύμπλεγμα που μας κυβερνάει με πράσινο και μπλέ μανδύα να αποδεχτεί κατα βάθος οποιαδήποτε φιλελευθερη ή/ και ρηξικέλευθη ιδέα. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο οι Φιλελεύθεροι μιλούν με πάθος για παραλογισμό όσον αφορά το θέμα των ψηλών/ ξεχωριστών/ εμβληματικών κατασκευών, ενώ όλοι οι άλλοι θέλουν να σταματήσουν, κοντύνουν, ισιώσουν, ματαιώσουν οτιδήποτε καλό πάει να γίνει σε αυτό τον τόπο.Και δεν είναι μόνο τα κτίρια, εδώ μιλάμε για αντιλήψεις για την παιδεία, την κοινωνία και πάει λέγωντας. Δεν είναι τυχαίο, το ήξερα και τώρα το επιβεβαίωσα.

Ακόμα και η ΝΔ που λεκτικά τουλάχιστον υποτίθεται ότι θα απελευθέρωνε ορισμένες πλευρές της ζωής μας, κινείται τόσο αργά που ώσπου να κουνηθεί το ένα πόδι βρωμάει το άλλο. Δεν θέλουν βρε παιδια οι άνθρωποι, δεν τους βγαίνει, είναι μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και κολώνουν λες και θα τους κάνουν ντα δέκα φρικιά μέ ή χωρίς κουκούλες και δέκα απολιθώματα περασμένων εποχών...

Από τη μια αναθάρρησα βλέποντας τόσους καλούςκαι ανυποκριτους ανθρωπους με τόσο φρεσκιες ιδέες. Από την άλλη, συνειδητοποίησα πόσο "μακράν" είμαστε από τον υπόλοιπο κόσμο που είναι παγιδευμένος σε αυτό το αποκρουστικό matrix της γκρίζας και ζοφερης νεοελληνικής πραγματικότητας.

Αφήστε τα κόμματα,δεν είστε (είμαστε) τόσο λερωμένοι. Προτιμώτερο μου φαίνεται να γίνει κανένας ραδιοφωνικός σταθμός (Ρooster Ρadio), για αρχή καλός είναι...

Ανώνυμος είπε...

Εννοούσα Rooster Radio :)

Roark είπε...

Πριν καταλήξουμε στο video, σκεφτόμασταν και το net-radio. Αλλά ήθελε τόσο δέσμευση χρόνου και κόπου, που δεν μας φάνηκε αυτή τη στιγμή κατάλληλο.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock