Είναι ίσως η πρώτη φορά στη θητεία αυτή της κυβέρνησης που μπορώ να πω ότι λειτούργησε όπως ακριβώς έπρεπε.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε:
Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Είμαστε πολίτες αυτής της χώρας, μιας χώρας που εδώ αναπτύχθηκαν τα πιο ευγενή ιδεώδη. Δεν μπορεί να τα αμαυρώνουν μερικοί οι οποίοι, θα έλεγα, είναι έξω από τις μεγάλες αρχές και τις ηθικές αρχές της ελληνικής κοινωνίας.Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου αμφισβήτησε την ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας των καθηγητών της άτυχης μαθήτριας:
Ζητείται να διερευνηθεί, εάν εκλήθησαν σε απολογία, νόμιμα και εμπρόθεσμα, όλοι οι εμπλεκόμενοι μαθητές και η μαθήτρια, προκειμένου, ο Σύλλογος των Διδασκόντων, να σχηματίσει εμπεριστατωμένη άποψη για το συμβάν, με βάση την οποία, έλαβε τη σχετική απόφαση, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.
Η υπουργός εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη έκανε νομίζω και την πιο πετυχημένη δήλωση:
Στην χώρα μου τις τελευταίες ημέρες ζήσαμε ίσως την πιο απαίσια εμφάνιση ενός λανθάνοντος ρατσισμού. Ρατσισμού ενάντια σε μια γυναίκα, ρατσισμού ενάντια σε μια μετανάστρια. Και πρέπει να το δούμε, να το αναγνωρίσουμε και να το καταδικάσουμε. Δεν έχει νόημα να κρύψουμε για άλλη μια φορά, το κεφάλι μας στην άμμο.Την ώρα που γίνονται αυτές οι δηλώσεις, οι καθηγητές του Λυκείου Αμαρύνθου (μεταξύ των οποίων και ο θεολόγος πατέρας ενός από τους κατηγορούμενους ως βιαστές) εμμένουν στην απόφασή τους να αποβάλουν και το θύμα. "Ενώ είχε τη δυνατότητα και το χρόνο να αποφευχθεί αυτή η ασελγής πράξη", λένε "δεν το έκανε".
Πριν από 8 χρόνια, ο δήμαρχος που επέλεξαν οι πολίτες της Αμαρύνθου - και σήμερα ο ίδιος είναι - έδωσε διορία 8 ημερών για να εκκενώσουν την περιοχή όλοι οι λαθρομετανάστες.
Σήμερα, οι πολίτες της Αμαρύνθου μένουν στα σπίτια τους και σιωπούν. Ούτε πορείες, ούτε συμπαραστάσεις. Που είναι οι συλλογές υπογραφών; Που είναι τα άρθρα στις εφημερίδες, τα τοπικά blogs, οι φωνές διαμαρτυρίας;
Κουράστηκα πια να ακούω για πολίτες που σφυρίζουν αμέριμνα ενώ δίπλα τους βιάζονται οι συμπολίτες τους.
Μετά από 8 χρόνια, ελπίζω να ακούμε Αμάρυνθο και να κοκκινίζουμε. Να θυμόμαστε τη σιωπή της ντροπής και την εγκληματική στάση των καθηγητών του Λυκείου Αμαρύνθου. Να θυμόμαστε τους συμπολίτες μας, που ενώ σύσσωμη η πολιτική ζωή καταδίκαζε τη στάση τους, αυτοί συνέχιζαν αδιάφοροι στον κατήφορο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας ή της εγκληματικής αδιαφορίας.
12 σχόλια:
"Είμαστε πολίτες αυτής της χώρας, μιας χώρας που εδώ αναπτύχθηκαν τα πιο ευγενή ιδεώδη."
Πρώτα απ' όλα προσέχουμε μην πούμε το χουντικό "στην οποία" και λέμε το δημοκρατικώτερο "που", κι ας είναι σόλοικο. Μετά, ας θυμηθούμε η χώρα δεν έχει πολίτες, έχει κατοίκους, το κράτος έχει πολίτες. Κατόπιν, ας μην ξεχνάμε ότι όταν "αναπτύχθηκαν τα πιο ευγενή ιδεώδη", το κράτος αυτό δεν υπήρχε. Διότι, αν υπήρχε, αυτά τα ευγενή ιδεώδη δεν θα αναπτύσσονταν.
Επί της ουσίας, κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε με δηλώσεις. Αν τόσο ντρέπονται οι κύριοι αυτοί και οι κυρίες να εκπροσωπούν έναν λαό που είναι τόσο χαμηλότερα απ' αυτούς σε ηθικά επίπεδο και αρχές, ας παραιτηθούν και ας ιδιωτεύσουν. Απ' όσο ξέρω, τα παιδιά των πολιτικών έχουν ακόμα πιο ακραίες συμπεριφορές απ' αυτές των υπολοίπων παιδιών. Και οι γονείς τους έχουν τα μέσα να τα προστατεύσουν από την κατακραυγή. Πολλές φορές, μάλιστα, να τα αναδείξουν και σε διαδόχους τους. Αυτό το φωτεινό παράδειγμα ακολουθούν επαξίως οι γονείς των μαθητών του Λυκείου της Βάθειας.
Εκτίμησα ιδιαίτερα την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας που ως όργανο super partes δήλωσε κάτι αντικειμενικά και καθολικά αποδεκτό.
Οι πολιτικοί (κεντρικοί και τοπικοί) ας ακούνε περισσότερο...
"Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι"
Δηλαδή κανένας !
"Ζητείται να διερευνηθεί, εάν εκλήθησαν σε απολογία, νόμιμα και εμπρόθεσμα, όλοι οι εμπλεκόμενοι μαθητές και η μαθήτρια, προκειμένου, ο Σύλλογος των Διδασκόντων, να σχηματίσει εμπεριστατωμένη άποψη για το συμβάν, με βάση την οποία, έλαβε τη σχετική απόφαση, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία."
Η χρήση της παθητικής φωνής στον πολιτικό λόγουποκρύπτει σχεδόν πάντοτε πρόθεση εξαπατήσεως. Τάδε έγραψε Τζώρτζ Όργουελλ στην "Πολιτική και την Αγγλική Γλώσσα". Αν διαβλαζω σωστά την μακρά πρόταση (άλλο σύμπτωμα κακής πολιτικής γλώσσας) της κυρίας υπουργού, το πρόβλημά της δεν είναι με τον βιασμό, αλλά με την πλήρη ή όχι πληροφόρηση του Συλλόγου Διδασκόντων. Δηλαδή, δεν έιναι καθήκον των διδασκόντων να ξέρουν τι γίνεται στο σχολείο και στα παιδιά που τους εμπιστεύθηκε ο φορολογούμενος ;
"Στην χώρα μου τις τελευταίες ημέρες ζήσαμε ίσως την πιο απαίσια εμφάνιση ενός λανθάνοντος ρατσισμού. Ρατσισμού ενάντια σε μια γυναίκα, ρατσισμού ενάντια σε μια μετανάστρια. Και πρέπει να το δούμε, να το αναγνωρίσουμε και να το καταδικάσουμε. Δεν έχει νόημα να κρύψουμε για άλλη μια φορά, το κεφάλι μας στην άμμο."
Προφανώς ο λανθάνων ρατσισμός μπορεί να κάνει και ωραία εμφάνιση, αλλά η κυρία Υπουργός βρήκε αυτήν την συγκεκριμένη εμφάνισή του "απαίσια".
Αν η Υπουργός έχει τόσο αγανακτήσει, να πει ότι αν δεν ευρεθούν και τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, θα παραιτηθεί. Έτσι για να μην κρύψει για άλλη μια φορά το κεφάλι στην άμμο.
- Οι τέσσαρες ανήλικοι είναι αθώοι μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου και δικαιούνται
- ψυχολογική υποστήριξη
- υπεράσπιση
- μια τίμια δίκη με βάση τις αρχές της ποινικής δικονομίας και όχι με «το κοινό περί δικαίου αίσθημα»
- συνέχιση των σπουδών τους
- να απαιτήσουν επιείκεια λόγω του νεαρού της ηλικίας των
Αν αποδειχτεί η ενοχή τους (η δεν μπορέσουν να αποδείξουν την αθωότητά τους) φυσικά θα τιμωρηθούν.
Διαφορετικά θεμελιώνουμε μια νέα μορφή ρατσισμού κατά των «αδυνάτων» και των δικαιωμάτων τους
"Αν η Υπουργός έχει τόσο αγανακτήσει, να πει ότι αν δεν ευρεθούν και τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, θα παραιτηθεί."
ανεξαρτησια της δικαιοσυνης, την εχεις ακουστα? Συμφωνω μαλλον με τον Τασσο, με εκνευριζει πολυ που το δικαστικο μας συστημα ειναι τοσο αδυναμο που συνεχως χρειαζονται ειδικες επεμβασεις για να αποδοθει σωστα δικαιοσυνη! Ωραια αυτη η υποθεση προβληθηκε στα ΜΜΕ, με τις αλλες που δεν προβαλλονται τι γινεται?
Η υποθεση πρεπει να λυθει με την συνηθισμενη διαδικασια που προβλεπεται και αν η διαδικασια δεν ειναι καλη πρεπει να την αλλαξουμε γενικα σημερα, οχι ειδικα για αυτην την περιπτωση. τωρα, η συμπεριφορα του συλλογου διδασκοντων με βαζει σε πολλες σκεψεις. Εχω μια εξηγηση νομιζω που θα την κανω ποστ.
Μπορούν να τιμωρηθούν διοικητικά με κάτι περισσότερο από το χάδι της πενθημέρου αποβολής, που επέβαλε ο Σύλλογος Διδασκόντων και στο θύμα !
Και πρέπει να τιμωρηθούν για άλλο, κυρίως, λόγο. Διότι είναι πολύ ..αλάκες. Σε μιαν εποχή όπου τα ήθη είναι τόσο ελεύθερα, θα πρέπει να μπορούν να βρουν και να κάνουν ότι θέλουν συναινετικώς. Όχι με την βία.
Επεξήγηση :
Άμα βλέπετε κύριοι ότι η κυρία διστάζει καθ' οιονδήποτε τρόπο, έχει κι αλλού πορτοκαλιές ! Απλά τα πράγματα. Προσέχουμε πού βάζουμε την υπογραφή μας και όχι μόνο ... Άλλωστε κυκλοφορούν και ασθένειες.
Να σημειώσω ότι δεν αναφέρομαι στη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη πρέπει όντως να είναι και να λειτουργεί ανεξάρτητη.
Αναφέρομαι στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, του δημάρχου, της ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ στάσης των καθηγητών του σχολείου.
Το να τιμωρεί όμως η ολομέλεια των καθηγητών τους σχολείου (με τη συμμετοχή και των γονέων ενός από τους κατηγορούμενους βιαστές) και το θύμα, προκαλεί ανατριχίλα. Ντρέπομαι και που βρίσκομαι στον ίδιο πλανήτη με τέτοιους ανθρώπους. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζω ότι συνεχίζουν να διδάσκουν σε δημόσιο σχολείο και ‘καθοδηγούν’ και τους μελλοντικούς πολίτες της Αμαρύνθου.
Δε θα περιμένω 2-3 χρόνια μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου για να τους κατακρίνω. Η στάση που κατακρίνω είναι άσχετη με την αθωότητα των κατηγορούμενων. Ούτε αυτοί περίμεναν 2-3 χρόνια για να κατέβουν στο δρόμο και να διαδηλώσουν υπέρ των φερόμενων βιαστών.
Και βέβαια δε μπορώ να καταλάβω γιατί 4 16χρονοι δικαιούνται ψυχολογική υποστήριξη. Κάθε φορά που καταγγέλλεται κάποιος ως βιαστής θα του στέλνουμε και ψυχολόγο; Δε διαφωνώ ότι δικαιούνται δίκαιη και γρήγορη δίκη. Δε διαφωνώ ότι δικαιούνται την καλύτερη δυνατή υπεράσπιση. Από αυτό όμως μέχρι και να τους εξισώσω με το θύμα και να τους πληρώσω και τον ψυχολόγο, υπάρχει απόσταση την οποία δεν είμαι διατεθειμένος να εκμηδενίσω.
Τελειώνοντας, να σημειώσω ξανά ότι οι πράξεις των τεσσάρων (7;) δε με αφορούν. Αυτές είναι όντως υπόθεση της δικαιοσύνης. Αυτό που με αηδιάζει είναι η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας – οι αντιδράσεις της επόμενης μέρας. Αναρωτιέμαι τι θα λέγανε αν το θύμα ήταν ελληνίδα και οι φερόμενοι ως δράστες (λαθρο-) μετανάστες.
kirioi
i dora ine i epomeni igetida tis elladas:D
συμφωνώ με όλα όσα υπόθηκαν αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι 16 χρονών παιδιά και τα άλλα. Έκαναν ένα τραγικό λάθος, σίγουρα χωρίς να αντιληφθούν ούτε μακράν τις συνέπειες, αλλά εκτός από τον ψυχολόγο ο οποίος έχει πολύ σημαντικό & συγκεκριμένο έργο πια είναι η άλλη πρώταση? Να πάνε σε αναμορφωτήτιριο? Να γίνουν 200% μελλοντικοί εγκληματίες, στις φυλλακές αναλύκων? Δηλαδή να τους βιάσουν κι αυτούς για να μάθουν άλλη φορά γιατί αυτό θα γίνει αν μπούνε φυλακή αυτά τα παιδιά..
εδώ πρέπει να δούμε τι μπορούμε σώσουμε όχι τι μπορούμε να σφάξουμε.
Από εκεί και πέρα η στάση των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών είναι άνευ προηγουμένου.. νομίζω πως είναι καλή ευκαιρία για την Γιαννάκου να γίνει ηρωίνα στα μάτια πολλών αναλαμβάνοντας.. "δράση".
Δημοσίευση σχολίου