Δευτέρα, Νοεμβρίου 06, 2006

Ε οχι και χορηγος του δημου Ολυμπιας η Κοκα Κολα!

Καιρο ειχα να διαβασω Ελευθεροτυπια και σημερα που την ανοιξα δεν ηξερα τι να πρωτοκριτικαρω. Κατι μικρο και ζουμερο:

Ο δημαρχος Ολυμπιας "αποκαλυψε" λοιπον, (γιατι μυστικο ηταν?) οτι

δέχθηκε να είναι χορηγός η Coca Cola (!) στο αθλητικό κέντρο που πρόκειται να κατασκευαστεί μελλοντικά στην περιοχή.

Μου αρεσει πολυ αυτο το θαυμαστικο. Μα ειναι δυνατον, Κοκα Κολα? Χαθηκε ρε να ζητησουμε χορηγια απο καποιον παραδοσιακο παραγωγο οπως τα τυροκομεια Τυρναβου (που προφανως εχουν πολλα εκατομμυρια να ριξουν)? Δεν καταλαβαινω αυτη την ηττοπαθη μιζερη συμπεριφορα. Αν καποιος δεν συμπαθει την Κοκα Κολα πρεπει να χαιρεται βασικα που την κοροϊδεψε να του φτιαξει ενα αθλητικο κεντρο!

Αλλα βεβαια υπαρχουν και μερικοι που το πανε πιο μακρια.

Εναντίον οποιασδήποτε μορφής εμπορευματοποίησης της Αρχαίας Ολυμπίας, δήλωσε χθες ότι είναι ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της πόλης Γιώργος Αηδόνης

Φανταζομαι προτιμα ενα απο τα σημαντικοτερα μνημεια στην Ελλαδα και φυσικος πολος ελξης τουρισμου να μεινει χωρις επισκεπτες? Η μηπως εννοει οτι στον δημο Ολυμπιας δεν πουλανε την Αρχαια Ολυμπια ως εμπορευμα? Ισως επισκεπτονται οι τουριστες (οσοι λιγοι καταφερνουν να υπερπηδησουν το εμποδιο των αθλιων μεταφορικων υποδομων*) την πολη του για να δουν το φημισμενο εμμ... δημαρχιακο μεγαρο της πολης? Ισως για να θαυμασουν τις τρομερες κιτς ταβερνες της? Αστειευομαστε τωρα? Στην Ολυμπια κολλαει 100% η ρηση του Καισαρα στους Αθηναιους: Ως ποτε οταν τα κανετε εσεις μανταρα θα σας σωζει η φημη των προγονων σας?

Δεν ξερω τι να πω, αυτη η νοοτροπια αγγιζει τα ορια της καταστροφικης ιδεοληψιας εως ηλιθιοτητας. Πως γινεται τα φτωχοτερα μερη στην Ελλαδα να εχουν και τις πιο κολλημενες αντιναπτυξιακες ιδεες? Δεν εχουν δει αρκετη σαπιλα ακομα? Προσωπικα ντρεπομαι που η αρχαια Ολυμπια δεν ειναι πνιγμενη στην αναπτυξη, στο γουστο, στην καλαισθησια. Ντρεπομαι που γενικα η ελληνικη επαρχια εχει βυθιστει στην ασχημια, στον ρατσισμο και στην επαιτεια! Η Ολυμπια εχει ενα απο τα γνωστοτερα ονοματα παγκοσμιως! Και αντι να γινει μηχανη αναπτυξης για την περιοχη και ισως την χωρα, ζητα λεφτα απο τον ελληνα φορολογουμενο? Ισως δεν φταινε ομως μονο αυτοι, ολο και καποιος σοφος απο το αθηναϊκο κεντρο τους δινει τα φωτα του:

Ο πρόεδρος των Ελλήνων Αρχαιολόγων Δημήτρης Αθανασούλης... τόνισε όμως ότι η κατασκευή ενός αθλητικού κέντρου σε έναν ιστορικό τόπο, όπως η Ολυμπία, καλό θα ήταν να γίνει με χρήματα της χώρας μας και όχι χορηγών.

Φυσικα κυριε Αθανασουλη, η Κοκα Κολα, αν της αρνηθουμε να χορηγησει κατι στην Ολυμπια, θα το χορηγησει στον Δημο Ανω Παναγιας. Λογικο αλλωστε, δεν περιμενει αντικρυσμα απο την χορηγια, για την ψυχη της μανουλας της το κανει... Χμμ, η κοινη λογικη δεν διδασκεται πια στις αρχαιολογικες σπουδες? Και αραγε στην αρχαιολογικη σχολη μαθαινουν οτι η βαση της ευημεριας της Αρχαιας Αθηνας ηταν το ελευθερο εμποριο? Θυμουνται ισως οτι η ιδιωτικη χορηγια ηταν ενα βασικοτατος θεσμος, με τους πλουσιους να χορηγουν πλοια, εορτες ή τραγωδιες ας πουμε?

Η δικη μου λογικη λεει κατι απλο: οσο περισσοτερο χρημα μπορει να εισρευσει στην Ολυμπια τοσο το καλυτερο. Οσο καλυτερους αρχιτεκτονες μπορουμε να πληρωσουμε για καθε νεο κτιριο στην περιοχη τοσο το καλυτερο. Οσο πιο καθαρη, ευπρεπης, περιποιημενη μπορει να ειναι η ευρυτερη περιοχη τοσο το καλυτερο. Οσο μπορουμε να ξεφυγουμε απο την κιτσαρια και την μιζερια, οσο μπορουμε να γλιτωσουμε την εκφραση στα προσωπα των επισκεπτων "μα καλα, πως καταντησε ετσι ο λαος που εφτιαξε καποτε την Ακροπολη?" τοσο το καλυτερο. Και αν το τιμημα ειναι μια μικρη υποσημειωση οτι μας βοηθησε η Κοκα Κολα, ας ερθει αυτη και αλλοι 20!


ΥΓ δεν ζητανε και καμμια χορηγια να φτιαξουν μια ιστοσελιδα στον δημο Αρχαιας Ολυμπιας?

*Γερμανιδα καθηγητρια με καποια μικρη ελληνικη ριζα εκανε το λαθος να επισκεφτει την Ολυμπια, και μαλιστα να ταξιδεψει με τρενο. Ποτε στην Ολυμπια δεν γυρισε, ουτε στην Ελλαδα βασικα. Και πριν βιαστειτε να την κατηγορησετε για αντιπαθεια στον ευρωπαϊκο νοτο, η γυναικα μενει στην Βαρκελωνη εδω και 15 χρονια. Οπως ομως ευγενικα και με λιγη ντροπη μου ειπε: η Ελλαδα δεν ειναι ακομα ακριβως Ευρωπη, ετσι? Ας σημειωσω παραπλευρα οτι ολα τα κτιρια του Γαουδί στην Βαρκελώνη φροντιζονται αριστα απο μια ιδιωτικη τραπεζα (Caixa Catalunya) με συμπαθητικες ξεναγους , υλικη υποστηριξη, ανακαινισεις, συντηρηση, πληροφοριακο υλικο κτλ

9 σχόλια:

ellinida είπε...

Οκ σιχαίνομαι την Κόκα κόλα και όλα όσα αντιπροσωπεύει αλλά εδώ που φτάσαμε , δεν βρίσκω και άλλη λύση για την ταπεινή Ψωροκώσταινα . Ούτως ή άλλως όλα τα έχουμε ξεπουλήσει από καιρό .

averel είπε...

Λιγο ασχετο σχολιο, περι Ελευθεροτυπιας.
Πανεμορφο το συνθημα "Οταν κλεινει η ΤV αρχιζει η ζωη" που τοσο λαϊκιστικα χρησιμοποιησε την Κυριακη. Χμ, ειναι ενδιαφερον οταν προερχεται απο εφημεριδα μετοχου καναλιου - οχι αμετοχου στην αηδια του τηλοπτικου τοπιου. Ομορφιες. Αν ημουν 17 ισως και να ψαρωνα.

YΓ οσο για την Κοκα Κολα και την Ολυμπια, εδω εχουν γινει αλλες υποχωρησεις, στα σημειολογικα θα κολησουμε;

S G είπε...

οχι οχι! δεν καταλαβαινω τι σημαινει ξεπουλημα, σκεπτικο μου δεν ειναι οτι μπροστα σε τοσα κακα ας κανουμε αλλο ενα.

Θεωρω οτι συμβασεις χορηγιας δεν ειναι εξορισμου ανεπιθυμητα πλην ομως αναγκαια, κακα. Συναλλαγη ειναι! δινουμε διαδημιστικο χωρο, παιρνουμε χρηματα για αναπτυξη. Αντι να ειναι μια αδιαφορη διαφημιση στην τηλεοραση, ειναι μια χρησιμη διαφημιση συνεργασια μεταξυ ιδιωτων και δημοσιου. Ελαφρυνει το δημοσιο και μαλιστα εγγυαται ποιοτητα. γιατι ενω το δημοσιο δεν εχει ιδιαιτερα κινητρα να κανει καλη δουλεια συντηρησης και πληροφορησης σε εναν αρχαιολογικο χωρο, μια ιδιωτικη εταιρεια και ειδικα της κλασης της Κοκα Κολα δεν θελει να συνδεει το ονομα της με αποτυχιες και μιζερια. Ριξτε μια ματια στο Μεγαρο Μουσικης και πειτε μου οτι οι χορηγιες το εβλαψαν.

Και οπως ειπα, οποιος εχει παει στην Βαρκελωνη ας ριξει μια ματια στα ενημερωτικα φυλλαδια των κυριοτερων τουριστικων τοπων. Να μην μιλησω για την Νεα Υορκη που οι κυριοτεροι τουριστικοι τοποι ειναι φτιαγμενοι απο ιδιωτες, τους διαχειριζονται ιδιωτες, τους συντηρουν ιδιωτες και τους επισκεπτονται... ιδιωτες.

Ανώνυμος είπε...

Λέει ο SG:

Πως γινεται τα φτωχοτερα μερη στην Ελλαδα να εχουν και τις πιο κολλημενες αντιναπτυξιακες ιδεες?

Μα ακριβώς επειδή εχουν τις πιο κολλημενες αντιναπτυξιακες ιδεες, είναι και τα φτωχότερα μέρη. Αν και από την άλλη, το χρήμα δεν φέρνει απαραίτητα και καλαισθησία...

Ανώνυμος είπε...

Σωτήρη,

μια επιπλέον επισήμανση. Η Ελληνική Κόκα Κόλα δεν είναι σε μεγάλο βαθμό και Ελληνικών συμφερόντων μέσω της 3Ε-(Λεβέντης και άλλοι μικρομέτοχοι) ή κάνω λάθος? Εκτώς αν, όταν λέμε χρήματα από τη χώρα, εννοούμε μόνο των Αλλήνων φορολογούμενων.

Πάντως όταν δίδασκα στο Πανεπιστήμιο Έμορυ στην Ατλάντα, το οποίο έχει ένα Business School και μια τεράστια βιβλιοθήκη φτιαγμένα με χορηγίες της Κόκα Κόλα είδα από κοντά τα "κακά" αυτών των χορηγιών.

Ορίστε μας, αντί να πάρει η Κόκα Κόλα τα κέρδη από όσα προϊόντα της αγοράζουν έτσι και αλλιώς οι Έλληνες καταναλωτές και να τα φέρει στην Αμερική,ca πάει και τα ξοδεύει στην Ολυμπία. Αίσχως! Ως κάτοικος Αμερικής διαμαρτύρομαι για την έλλειψη πατριωτισμού των Αμερικάνικων πολυεθνικών.

Α, ρε, και τι άλλο θα δούμε.

S G είπε...

η 3Ε ειναι οντως ο δευτερος μεγαλυτερος εμφιαλωτης της Κοκα Κολα στον κοσμο. Ευθυνεται εν μερει για την τρομερη διαδοση της Κοκα Κολα σε πολλες χωρες του κοσμου με πρωτη την Ελλαδα, τοσο που λεμε "κοκα" (πιασε μια κοκα ακομα και αν ειναι πεπσι) αυτο που η μιση ευρωπη λεει "κολα" (γιατι απλα δεν πινουν μονο κοκα κολα).
δινει βεβαια δουλειες σε χιλιαδες ελληνες.

αλλα νομιζω οτι η συμφωνια θα γινοταν με την αμερικανικη κοκα κολα, αρα σωστα λες πρεπει να ξεκινησεις διαμρτυρια για τα μη πατριωτικα αισθηματα της κοκα που σπαταλει τα λεφτα της για χορηγιες σε κατι μυστηριες βαλκανικες χωρες :-)


γρηγορη το σκεφτηκα αυτο που λες. αλλα δεν θα επρεπε μια περιοχη οταν μενει στην ψαθα να αριχζει να μαλακωνει τις ιδεοληψιες της μπας και δει ασπρη μερα? τοσο κολλημα πια?

Ανώνυμος είπε...

coca cola πάει με όλα!!

Andrew είπε...

H ρήση απ΄ότι θυμάμαι ήταν του Σύλλα πάντως.

Τις χορηγίες βεβαίως και δεν τις δίνουν οι εταιρείες χωρίς κάποιο όφελος (στον διαφημιστικό τομέα ανήκουν). Τόσα χρόνια πάντως χωρίς χορηγίες δεν βλέπω να χτίστηκε κάποιο αθλητικό κέντρο στην Νέα Ολυμπία.

Ανώνυμος είπε...

Το κοινό της Ε απαιτεί εδώ και τώρα χορηγία από την καθόλα ελληνική ΕΨΑ Cola της ελληνικότατης Λάρισας.
-Ερώτημα: Στο κυλικείο του αθλητικού κέντρου -όταν και αν γίνει- θα επέτρεπε η Ε να πωλείται Coca Cola; Στο δήμο Ολυμπίας εν γένει; Αν η χορηγία ήταν από τη Blue Sky σε μια βδομάδα σπάει της Κίνας;
Αν τα λεφτά προέρχονταν από ρώσικες επιχειρήσεις;
..........συμπερασμα: τέτοια δημοσιεύματα δεν πρέπει να τα παίρνει κανείς στα σοβαρά.

Υ.Γ. Αφού θα ήταν ξεπούλημα να γίνει στο δήμο Ολυμπίας ένα έργο υποδομής με χορηγία αμερικανικής πολυεθνικής προτείνω να ξεπουλήσουμε όλοι οι Έλληνες τα στερεοφωνικά μας για να γίνει ένα έργο υποδομής που θα μας γεμίζει εθνική περηφάνεια και επιπλέον χρέη.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock