Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2006

Ντεμης εναντιον χουλιγκάνων

Επιτελους εγινε η πιο απλη κινηση στον κοσμο για να ελαττωθει το χαος στα γηπεδα. Ο Ντέμης Νικολαΐδης πηγε στην αστυνομια με βιντεο και στοιχεια για 9 ατομα που διαλυουν τα γηπεδα οποτε βρουν ευκαιρια.

Εμμ συγγνωμη, γιατι τα περιμενουν ολα απο τον Ντεμη? Δεν εχουν ανακαλυψει στην αστυνομια την ιδεα του βιντεο ακομα? Δεν χρειαζεται καν να εγκαταστησουν καμερες, τα καναλια βιντεοσκοπουν πολυ συχνα επεισοδια και με κοντινα πλανα! Πραγματικα απορω, αν ενδιαφεροταν καποιος για να κοπει η βια δεν θα μπορουσε να αναγνωρισει και συλλαβει ολους τους υπευθυνους μεσα σε 2-3 αγωνιστικες? Δεν ειναι διαφορετικα ατομα καθε φορα, δεν ειναι καμμια μαζικη κινηση, 200-300 κωλοπαιδια ειναι που καθε φορα ατιμωρητα διαλυουν περιουσιες, τραυματιζουν κοσμο και χαλανε το θεαμα, διωχνουν τους φιλαθλους (ανατριχιαζω οποτε στην Τιβι λενε τα χουλιγκανια "θερμοκεφαλους φιλαθλους". Τι φιλαθλοι, το μονο αθλημα που γουσταρουν ειναι το ξυλικι και η εκτοξευση αντικειμενων!).

Και το θεμα δεν περιοριζεται στα γηπεδα. Η νοοτροπια στην Ελλαδα οτι αν μαζεψεις αρκετους καφρους εχεις δικαιωμα να καις, καταστρεφεις, σπας, απειλεις χωρις καμμια τιμωρια, πρεπει να εξαφανιστει. Η πληρης ελλειψη στοιχειωδους ταξης και ασφαλειας στα γηπεδα, μαθαινει τα ιδια ατομα να ειναι το ιδιο βιαιοι και καταστροφικοι και εξω απο τα γηπεδα (ο ενας χουλιγκανος ας πουμε κατηγορειται και για επιθεση εναντιον του κ. Πολυζωγοπουλου! Οσο και να αντιπαθω τον εν λογω συνδικαλιστη, οφειλουμε να τον προστατευουμε απο βιαιες επιθεσεις!). Μαλιστα βαθυτερη επιπτωση ειναι τα μικρα παιδια να μαθαινουν οτι η βια και η παρανομια στην χωρα ειναι αποδεκτες και ατιμωρητες! Και βεβαια μην ξεχναμε οτι η υπαρξη των ΜΑΤ και η ανοχη της συχνα αυθαιρετης και ασκοπης βιας τους απο την κοινωνια γινεται μονο αποδεκτη ως αντιβαρο στα χουλιγκανια. Η μεγαλυτερη ειρωνεια ειναι οτι ακριβως στα ατομα του "αντιεξουσιαστικου" χωρου χρωσταμε την αυθαιρεσια και την συχνη χρηση της "βιας της εξουσιας"! Αν δεν υπηρχαν χουλιγκανια, δεν θα ειχαμε ΜΑΤ. Ειναι λοιπον σοβαρο θεμα να αναγνωριστουν, συλληφθουν και τιμωρηθουν επαρκως αυτα τα αμυαλα ατομα. Μπραβο στον κ.Νικολαϊδη* λοιπον, και ντροπη στους αλλους προεδρους που δεν φαινεται να ενδιαφερονται τοσο για τα προβληματα που προκαλουν οι οπαδοι των ομαδων τους...


*που επαξια εχει κερδισει το δικαιωμα να ονομαζεται κυριος, σε αντιθεση με κατι αλλους προεδρους μαφιες...

ΥΓ το αλλο τεραστιο προβλημα, απιστευτη παρανοϊκη ενδειξη καφριλας με τους συνδεσμους οπαδων να κολλανε αυτοκολλητα στα σηματα και πινακιδες της τροχαιας στους δρομους ελπιζω να λαβει και αυτο τερμα. Ομολογω οτι δεν εχω δει ολον τον κοσμο, αλλα τουλαχιστον στον πολιτισμενο κοσμο (15-20 χωρες που εχω παει) ειναι απλα αδιανοητο να συμβει κατι τετοιο. Ποσο δυσκολο ειναι να ριξει η αστυνομια τεραστια προστιμα σε οποιονδηποτε συνδεσμο εχει αυτοκολλητο του πανω σε πινακιδα? Υποτιθεται οτι η φθορα των πινακιδων τιμωρειται με εως και δυο χρονια φυλακιση! Αλλα βεβαια ποιος πολιτικος θα διαταξει την ερευνα, οταν ο ιδιος/ιδια για να εκλεγει γεμισε με παρανομες αφισες και βρωμια την πολη του?

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ , ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. ΠΡΩΤΟΝ , ΚΑΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΔΕ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΦΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΧΛΟ ΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ Ο Λ Ο Υ Σ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΠΡΑΓΜΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΣΤΙΣ ΘΥΡΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΣ ΤΣΕΚΑΡΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΕΝΑΝ , ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΚΑΡΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΑΒΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ.. ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ , Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΟΧΛΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΛΥΝΤΣΑΡΕΙ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΥΡΗΣΗ , ΠΡΑΓΜΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΦΥΣΙΚΑ. ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΕΓΚΛΩΒΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΨΑΞΙΜΟ ΕΝΑΝ ΕΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΝΤΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΨΗ .. ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΦΟΥ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΕΛΟΥΜΕ ΥΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΠΑΕ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ , ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΙΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΘΩ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ , ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΜΠΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΤΙΣ ΜΟΛΩΤΟΦ ΚΑΙ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΤΖΗΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΑΣΧΗΜΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΛΟ..ΑΥΤΑ ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Ανώνυμε Αξιωματικέ, συμφωνώ με όσα λέτε και νομίζω ότι καταλαβαίνω το πρόβλημα από την πρακτική του πλευρά. Μια ερώτηση σχετικώς λοιπόν: δεν είναι δυνατόν να σημαδεύωνται όσοι εγκληματούν με χρώμα; Συγνώμη αν είναι χαζομάρα αυτό που λέω, αλλά νομίζω δεν το έχω βγάλει από το κεφάλι μου. Δεν υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα, δεν χρησιμοποιείται στο εξωτερικό, να εντοπίζωνται με σφαίρες χρώματος όσοι καταλαμβάνονται επ' αυτοφώρω να εγκληματούν και δεν μπορούν να συλληφθούν αμέσως;

Όσο για την βία των ΜΑΤ: η απλή μου σκέψη είναι ότι κανείς αστυνομικός δεν φεύγει από το ζεστό σπιτάκι του με την πρόθεση να ανοίξη κεφάλια. Ξέρω πολλούς όμως που φεύγουν από το ωραίο καφενείο τους για να ανοίξουν κεφάλια αστυνομικών (και πολλούς άλλους φυσικά που θέλουν απλώς να διαδηλώσουν σαν άνθρωποι!). Έχω διαβάσει αποφάσεις για αστυνομικούς που έχουν αρπάξει φωτιά από μολότοφ...

Sg, έχεις απόλυτο δίκιο φυσικά σε όσα λες.

Spinoza είπε...

Επιτέλους συμφωνώ με κάθε λέξη του s_g . Πάντως γέλασα με τον τρόπο που προέβαλαν ορισμένα κανάλια την είδηση: " Σοκ από την αποκάλυψη ότι χούλιγκανς των γηπέδων είναι άτομα που φέρονται ως αναρχικοί". Ναι πολύ σοκ πάθαμε που το ακούσαμε.

Συμφωνώ κυρίως στο ότι δεν είναι δουλειά του κάθε πολίτη να δίνει στοιχεία στην αστυνομία για να κάνει αυτή τη δουλειά της. Δηλαδή δεν γίνεται σ'ενα τεράστιο, αστυνομοκρατούμενο κράτος η ευθύνη για τον εντοπισμό ενόχων να βαραίνει τους ίδιους τους πολίτες.

Kensai είπε...

Να προσθέσω πως- όπως απέδειξαν γενικότερα τα μοντέλα πάταξης εγκληματικής συμπεριφοράς στη ΝΥ του Giuliani- σημαντικότερο είναι το σίγουρο της ποινής, απ'την βαρύτητα της ποινής.

Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η [πρώτη] ποινή να είναι υπερβολικά αυστηρή αλλά να είναι ΣΙΓΟΥΡΗ. Ο υπεύθυνος πρέπει να έχει υπόψην του πως είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ πως θα συλληφθεί/τιμωρηθεί αν παρανομήσει, ιδιαίτερα σε θέματα χουλιγκανισμού.

Φυσικά ο [πολλάκις] υπότροπος πρέπει να σαπίζει στην ψειρού. Σ'όλες τις χώρες του κόσμου στα γήπεδα πάνε οικογένειες με τα μικρά παιδιά τους, εκτός από εμάς που το μόνο που ακούς είναι βωμολοχίες, χυδαιότητες, απειλές, και φασαρίες... :(

Roark είπε...

Μερικά σκόρπια σχόλια για το θέμα των ημερών.

Κατ'αρχήν τα βίντεο και τα στοιχεία περίπου 30 χουλιγκάνων που βανδαλίζουν κατ'επανάληψη, ο Ντέμης δεν τα παρέδωσε τώρα στην Αστυνομία. Το έχει κάνει από πέρυσι (αν θυμάμαι καλά μετά το ματς με τον Λεβαδειακό). Σχεδόν επί ένα χρόνο η Ααστυνομία δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ. Και δεν μιλάμε να τους βρει στο γήπεδο, αλλά να κάνει στοιχειωδώς την δουλειά της, όπως έκανε πριν λίγες μέρες. Το ότι την έκανε τώρα δείχνει ότι δεν είναι ανίκανη, όταν θέλει, να εντοπίζει και να συλλαμβάνει τους παρανομούντες. Η ενεργοποίηση έγινε τώρα, μετά τις δηλώσεις Ντέμη στο ντέρμπυ με τον Παναθηναϊκό. Το γιατί το έκανε τώρα, και όχι επί ένα χρόνο που είχε τα στοιχεία να κάθονται, δείχνει ότι ότι είναι ζήτημα θέλησης να κάνει την δουλειά της.

Δύο οπαδοί της ΑΕΚ που συνελήφθησαν έξω από το γήπεδο στον αγώνα με τον ΠΑΟ, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, καταδικάστηκαν σε 10 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή και βρίσκονται τώρα στην φυλακή για "βλασφημία" και "εξύβριση"! Η πάταξη της βίας στα γήπεδα δεν μπορεί να γίνει με επιλεκτικές εξοντωτικές ποινές για αστεία παραπτώματα. Είναι γελοίο να φυλακίζεται κάποιος για "βλασφημία"!!! Ο πέλεκυς δεν μπορεί να πέφτει αδιάκριτα, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη.

Κ.Τ - FREEBLOGGER είπε...

Νομίζω ότι την αποκλειστική ευθύνη για την υπόθεση της ασφάλειας εντός των γηπέδων πρέπει να έχει εφεξής η διοργανώτρια αρχή και οι κατά τόπους ΠΑΕ. Αν θεωρήσουμε ότι και το ποδόσφαιρο, αν και με ιδιαιτερότητες, εντάσσεται στην ευρεία κατηγορία των θεαμάτων -όπως μια μεγάλη ρόκ συναυλία ή μια θεατρική παράσταση- δεν βλέπω τον λόγο της εμπλοκής των αστυνομικών δυνάμεων σε αυτό το ζήτημα. Εκτός κι αν οι παράγοντες και τα κανάλια -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας τους- θέλουν σώνει και καλά πρώτη ύλη για τα δελτία των 8...

Μην τρελαθούμε κιόλας!!! Οι ΠΑΕ και η διοργανώτρια αρχή δεν εισπράττουν απο το θέαμα που προσφέρουν στους πελάτες τους, ας αντιμετωπίσουν τότε και τους πελάτες τους...

Ας βρούν τον τρόπο κι ας αφήσουν ήσυχους!!!

Ανώνυμος είπε...

Το αστείο φυσικά του πράγματος είναι ότι άτομα του "αντιεξουσιαστικού χώρου" δρούν υπέρ ιδιωτικών ανωνύμων εταιριών, και μάλιστα χρωματίζονται με τα χρώματα τους, όταν τα -υποτίθεται- πιστευω τους είναι εναντίον των ιδιωτικών εταιριών.

Τι διάολο ληγμένα ναρκωτικά παίρνουν;

Roark είπε...

Η ΠΑΕ ΑΕΚ τα τελευταία 2 χρόνια έχει οικονομικές ζημιές πάνω από 1,8εκ.ευρώ λόγω της δράσης αυτών των ατόμων. Δεν νομίζω αυτό να είναι δράση υπέρ ιδιωτικής εταιρείας. Ότι μπορούν κάνουν για να προκαλέσουν φθορά.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τα κυρίως σχόλια, αλλά βασικά μου έπεσε το σαγόνι από ένα παράπλευρο σχόλιο του Roark:

"ένα αγόρι και ένα κορίτσι, καταδικάστηκαν σε 10 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή και βρίσκονται τώρα στην φυλακή για "βλασφημία" και "εξύβριση"! "

Plz, πες μου ότι κάτι δεν κατάλαβα καλά στο παραπάνω! Γιατί αν είναι όντως έτσι όπως λες, ΓΑΜΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΚΡΑΤΟΣ, που αφήνει εγκλήματα ατιμώρητα και τιμωρεί με σκληρότητα και τυχαιότητα τόσο γελοία πράγματα!!!

Roark είπε...

Όπως στο λέω είναι.

Καθώς οι οπαδοί της ΑΕΚ πλησίαζαν στο γήπεδο, συνοδεία αστυνομικών, δέχθηκαν επίθεση από τους χουλιγκάνους του ΠΑΟ, που τους την είχαν στήσει. Ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια, όπου συνελήφθησαν οι δύο οπαδοί της ΑΕΚ. Επειδή για τους συγκεκριμένους δεν μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν σοβαρές κατηγορίες, αλλά έπρεπε να φανεί ότι κάτι κάνουμε για την βία, κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για βλασφημία, εξύβριση και απειλή χάρη στο νέο νόμο Ορφανού.

Ενώ αυτοί εδώ, κυκλοφορούν σαν κύριοι, λες και δεν συνέβη τίποτα.

Roark είπε...

Προσέξτε την απάθεια των αστυνομικών στην δεύτερη φωτογραφία, την ώρα που ο αλήτης πετάει μπροστά στα μάτια τους ένα ολόκληρο κιγκλήδωμα με προορισμό τα κεφάλια των οπαδών της ΑΕΚ (άνοιξαν αρκετά τελικά).

Ανώνυμος είπε...

πρακτικα μιλωντας παντα και αν παρουμε για παραδειγμα το σταδιο οακα το οποιο εχει 18 θυρες κάτι τέτοιο δεν γινεται διοτι σου λεω και παλι οτι θα επρεπε εμεις οι αστυνομικοι να στηνομαστε και να μπουζουριαζουμε τους στιγματισμένους με χρωμα , πραγμα που θα ξεσηκωνε παρα πολλες αντιδρασεις. το να συλλαβεισ σε ενα πληθος κοσμου ειναι εξαιρετικα δυσκολο διοτι η ψυχολογια του οχλου εκεινη τη στιγμη ειναι μαζι με τους χουλιγκαν πωσ να το κανουμε. θυμιζω αλλωστε την αντιδραση τυου δημοσιογραφου πρετεντερη στο μπασκετ του οακα που πεταξε μπουκαλι νερο γεματο μεσα στον αγωνιστικό χώρο. συνεπως αναζητουμε πιο πρακτικες λυσεις που ειναι και παλυ για μενα που το ζω καθε κυριακη τα κιγκλιδωματα που εγκλωβιζουν ενα ενα φιλαθλο αλλα και παλι υστερουν σε χρονο , ψαξιματος αλλα ειπαμε μονο ετσι γινεται σωστη δουλεια. θυμασαι τι γινοταν στους ολυμπιακους αγωνεσ?

Andrew είπε...

Οι αστυνομικοί δεν είναι ότι δεν μπορούν. Είναι ότι δεν έχουν εντολές να το κάνουν.
Από λύσεις (αν βεβαιώς αποκτήσουν τις εντολές να το κάνουν) υπάρχουν με τις σφαίρες χρωματισμού και άλλα μέσα.

Σίγουρα βέβαια δεν θέλουν να πάνε να παίξουν το κεφάλι τους μέσα στους χούλιγκανς. Αλλά ο Ντέμης θέλει να τους δώσει μερικούς στο πιάτο, άλλο αν και πάλι δεν θέλουν να τους πάρουν!

S G είπε...

ειχα γραψει ενα μεγαλο σχολιο και δυστυχως χαθηκε...

ελεγα οτι φυσικα αυτο που λεει ο Ρορκ ειναι πολυ λυπηρο και ισως θα
επρεπε να κανουμε κατι για αυτο. Το βρισκω πραγματικα απαισιο νεα παιδια να μπαινουν στην φυλακη μαζι με βιαστες και εγκληματιες, επειδη λεει βλασφημισαν! αν ειναι ετσι θα επρεπε να κλεισουν ολα τα καφενεια της επαρχιας! και βασικα να μπουνε μεσα και ολοι οι ματατζηδες!

γενικα πιστευω βαθια οτι η φυλακιση ειναι η υστατη ποινη και πρεπει να εφαρμοζεται σε εξαιρετικες περιπτωσεις, δηλαδη ουτε καν στα πραγματικα χουλιγκανια (εκτος αν βλαψουν βαρια ανθρωπο). Ενα γερο προστιμο, ισο των ζημιων που προκαλουν, θα ηταν μια χαρα νομιζω (και φυσικα αποβολη απο τα γηπεδα για καποιο διαστημα). Φτανει να εφαρμοζεται με συνεπεια, καθε φορα που κανουν ζημιες, γιατι οπως ειπε ο Κενσαϊ η συχνοτητα επιβολης τιμωριας παιζει σημαντικο ρολο. Στην Ελλαδα ομως προτιμουμε να γινομαστε Δρακοντες οταν ειναι της μοδας το θεμα, και να μην γινεται τιποτα τις αλλες μερες.

Δυστυχως δεν ειναι η πρωτη φορα που υπο την πιεση της δημοσιοτητας και των κραυγων για δραση συλλαμβανονται αθωοι, εχω δει πολλες δικες παιδιων σε γηπεδα ή στα Εξαρχεια που συνεληφθησαν απλα επειδη ακριβως ηταν αθωοι, δηλαδη δεν ετρεχαν μακρια και δεν ηταν οργανωμενοι σε ομαδες που να κανουν τα ΜΑΤ να φουβουνται! συνηθως αθωονονται σε πρωτο ή δευτερο βαθμο, βρισκω απιστευτο οτι τωρα 2 απο αυτους μπηκαν φυλακη! Απιστευτο.

Οντως οι ΠΑΕ πρεπει να αναλαβουν την ευθυνη φυλαξης των χωρων, οχι η αστυνομια. Και ειναι αληθεια οτι μερικα παιδια των ΜΑΤ δεν εχουν καν επιλεξει να ειναι σε απαισια ωραρια να φυλανε πορειες και γηπεδα! Αλλα η αληθεια ειναι οτι απο την μερια τους απεχουν πολυ απο το αριστο. Η δυσκολια συλληψης δεν δικαιολογει σε ΚΑΜΜΙΑ περιπτωση συλληψεις αθωων, στην τυχη, ουτε την εμφυτευση στοιχειων σε αθωους, την απαγγελια πλαστων κατηγοριων κτλ Αν γιωργο (αποτι καταλαβα εισαι ο ανωνυμος πριν?) αμφισβητεις οτι αυτα γινονται, ισως οχι συνεχως, αλλα γινονται και περιεργως υπευθυνοι ποτε δεν βρισκονται και δεν τιμωρουνται, μπορω να παραθεσω τονους στοιχεια (πχ υποθεση Τσαπμαν). Δεν υπαρχει δικαιολογια, αυτο το πραγμα πρεπει να κοπει. Και αυτο εννοω οταν λεω οτι τα ΜΑΤ θρεφονται απο την βια. Φυσικα ολες οι χωρες εχουν μοναδες τηρησης ταξης, αλλα σαν τα ελληνικα ΜΑΤ δεν εχω δει (ευτυχως) ποτε. Και ναι εχω παει και σε γηπεδο με 95.000 ατομα (Καμπ Νόου), σε συναυλιακο χωρο με 300.000 ατομα (Ροκ αμ Ρινγκ). Την απαραδεκτη και αντιδεοντολογικη συμπεριφορα της αστυνομιας δεχεται (λανθασμενα) η κοινωνια μας μονο ως αντιβαρο στην υπερβολικη βια στην Ελλαδα. Μολις εκλειψει αυτη, θα εκλειψει (ελπιζω) και η αστυνομικη αυθαιρεσια.

Τωρα η λυση για το συγκεκριμενο θεμα, εως οτου αποδωθει η ευθυνη στις ΠΑΕ ειναι απλη. Η αληθεια ειναι οτι οι φασαριες δεν γινονται απο χιλιαδες, λιγες εκατονταδες το πολυ ειναι οι υποκινητες. Ο οχλος απλα ακολουθει.

Οι συλληψεις λοιπον πρεπει να γινονται με συστηματικη συγκριση φωτογραφιων με τα ατομα που θελουν να εισελθουν στο γηπεδο, φυσικα με μπαρες ασφαλειας, πριν προλαβουν να οργανωθουν σε ομαδες και να κινδυνευουμε ο οχλος να παρει το μερος τους. Απλα και διακριτικα, παει καποιος κατηγορουμενος για επεισοδια να μπει στο γηπεδο, τον τσιμπαμε κατα την εισοδο του και τον παμε στο τμημα.
Εξαλλου ξερουμε και που να τους βρουμε σε ασχετες μερες, στους γνωστους συνδεσμους, γνωστα ειναι τα ατομα αυτα, φτανει να υπαρχει θεληση.

Kensai είπε...

Φτανει να εφαρμοζεται με συνεπεια, καθε φορα που κανουν ζημιες, γιατι οπως ειπε ο Κενσαϊ η συχνοτητα επιβολης τιμωριας παιζει σημαντικο ρολο. Στην Ελλαδα ομως προτιμουμε να γινομαστε Δρακοντες οταν ειναι της μοδας το θεμα, και να μην γινεται τιποτα τις αλλες μερες.

Στην Ελλάδα πρέπει να περιμένουμε να αποκεφαλιστούν παιδάκια στα Τέμπη για να γίνουν προληπτικοί έλεγχοι στα υπέρβαρα φορτία των φορτηγών, καταλαβαίνεις τώρα για τον χουλιγκανισμό που θεωρείται... πταίσμα! :(

Η σιγουριά της ποινής και η σταδιακή κλιμάκωση της βαρύτητάς της είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός δίκαιου και λειτουργικού σωφρονιστικού συστήματος.

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΙΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ. ΝΑΙ ΤΟΥΣ ΤΣΙΜΠΑΣ ΠΡΙΝ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΛΛΑ ΠΩΣ? ΕΣΥ ΛΕΣ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΕΦΙΚΤΟ? ΑΠΟ ΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΣΟΥ ΛΕΩ ΟΧΙ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΟΒΕΙΣ ΦΑΤΣΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕ ΠΟΣΑ ΑΤΟΜΑ 10 , 20 ΑΣ ΠΟΥΜΕ 15. ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΩ ΚΟΙΤΑΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΠΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΩ. ΣΕ ΜΙΑ ΘΥΡΑ ΠΕΡΝΑΝΕ 5000 ΑΤΟΜΑ....ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΟΛΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΩΡΑΙΑ. ΛΕΣ ΝΑ ΤΟΣ ΤΣΙΜΠΑΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ , ΠΡΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ , ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΑΦΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ. ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΡΟΛΟ ... ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΡΟΣΕΞΕ ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΜΗΔΕΝΙΣΕΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.. ΣΚΕΧΟΥ ΜΟΝΟ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ.ΤΩΡΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΝ ΒΓΑΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΑΠΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ.

S G είπε...

ΛΕΣ ΝΑ ΤΟΣ ΤΣΙΜΠΑΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ , ΠΡΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

οχι βεβαια! λεω να τον τσιμπατε διακριτικα, 7 μερες κατοπιν της τελεσεως της πραξεως (καλα το πα?) αλλα χωρις βια ουτε σπρωξιδια, ουτε φασαρια, για να μην αντιδρασει αρνητικα ο κοσμος.

λες οτι περνανε 5000 ατομα απο μια θυρα. αν και υπερβολικο το νουμερο, ας το δεχτω. οι ζημιες που εξοικονομουνται, βαζοντας 20 απλα ατομα, υπαλληλους του γηπεδου να κοιτανε σε καθε θυρα ποιος μπαινει, να αναγνωριζουν τα ατομα απο φωτογραφιες και να φωναζουν τον αρμοδιο για την συλληψη ειναι πολλαπλασιες απο το κοστος των υπαλληλων (20 ατομα επι 20 θυρες επι 20 ευρω? 8000 ευρω. Πραγματικα ψιχουλα.) Να μην μιλησω για ενα απλο συστημα με ψηφιακες καμερες.

και μεσα στα γηπεδα παρομοιως, μια δυναμικη αλλα διακριτικη παρουσια των δυναμεων της ταξης (και θα ελεγα με στολη αλλα χωρις ασπιδες που φερνουν κακους συνειρμους). Στην ψυχολογια του οχλου, βασικο χαρακτηριστικο ειναι η κατακλυσμιαιη εξελιξη των γεγονοτων. Ενα μικρο προβλημα αν δεν ελεγχτει φερνει τεραστιες επιπτωσεις και βια. Αλλα αν επεμβαινει κανεις εγκαιρα, με σαφη και συνεπη επιδειξη αποφασιστικοτητας, δεν φτανουμε ποτε στην βιαιη καταστολη. Οπως πχ στα αγγλικα γηπεδα, με το που αρχιζει καποιος να δειχνει υπερβολικα ζηλο μια υπερτερη δυναμη του δειχνει διακριτικα αλλα σταθερα την πορτα. Το ιδιο γινετα στα κλαμπ στην Γερμανια, ακομα και με 5000 ατομα, οταν μεθυσμενοι κανουν φασαρια ερχονται ταχυτατα ατομα της ασφαλειας και σηκωνουν τον ταραχοποιο ευγενικα και τον βγαζουν εξω, πριν προλαβει να παρει διαστασεις το θεμα.

"ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ [η αστυνομια] ΝΑ... ΜΗΔΕΝΙΣΕΙ [τις ζημιες] ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.. ΣΚΕΧΟΥ ΜΟΝΟ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ"

ναι σωστο. αλλα στην αστυνομευση γενικα ισχυει νομιζω αυτο που λεω. διακριτικη συνεπης παρουσια της αστυνομιας φερνει θαυματα σε σχεση με το βαρυ χερι του κρατους που χτυπα ομως επιλεκτικα και αυθαιρετα. Στην Γερμανια βλεπεις σχεδον σιγουρα λιγοτερη αστυνομια αποτι στην Ελλαδα. αλλα ξερεις οτι αν γινει κατι η αστυνομια θα επεμβει ταχυτατα και δεν σε γλιτωνει κανεις, δεν εχει χάρες ουτε γνωριμιες.

Παντως αν επιτρεπεται ενα προσωπικο σχολιο, χαιρομαι ιδιαιτερα που το ψαχνεις το θεμα και δεν συμβιβαζεσαι με την αδρανεια και την σαπιλα. Μακαρι να ηταν ολοι ετσι στην δουλεια τους.

παρεπιμπτοντως ενα βιβλιο που εξαιρετικα αλλα και με πολυ χιουμορ εξηγει την τηρηση της ταξης σε μεγαλες μαζες ειναι το Night Watch του Terry Pratchett. Μυθιστορημα φαντασιας ειναι, κανενα διδακτικο σκοπο δεν εχει, αλλα καταφερνει να ειναι φιλοσοφημενο και νομιζω αληθινο.

xpan είπε...

Ο Ντέμης φωνάζει γιατί η ελληνική αστυνομία παίρνει το 10% απο τα εισιτήρια και το 5% απο τα τηλεοπτικά για να ειναι μέσα στα γήπεδα και τις περισσότερες φορές δεν κάνει τίποτα.

Εφόσον λοιπόν δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της (που κατα τη γνώμη μου ΔΕΝ θα έπρεπε να ειναι καν εκεί μέσα) τότε γιατί δεν διακόπτει τη συνεργασία της με την ΕΠΑΕ/ΣουπερΛιγκα;

Και εφόσον γίνει αυτό, τότε η ιδιωτική αστυνομία (και εφόσον της δοθεί το δικαίωμα σύλληψης) θα πηγαίνει μερικούς στο αυτόφωρο ώστε να εμφανίζονται κάθε φορά που παίζει η ομάδα τους στο αστυνομικό τμήμα για τα επόμενα 2 χρόνια.

Είναι τόσο απλό και φθηνό, γιατί λοιπόν δεν γίνεται;

Derevirn είπε...

Ας μην μπαίνουμε στο τριπάκι τών ΜΜΕ που τα ρίχνουν όλα στους αναρχικούς/αντιεξουσιαστές/whatever. Στα επείσοδια της ΔΕΘ πχ. υπήρξαν εντάσεις μεταξύ αναρχικών και άσχετων ταραξιών που έκαιγαν αμάξια. Παραθέτω επίσης κάποια σχόλια που έγιναν στο indymedia σχετικά με την πορεία υπέρ του παοκ που έγινε την προηγούμενη μέρα.

"Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ζητούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, 15% για την παιδεία, την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Λίβανο, εξω οι βάσεις του θανάτου, απαγόρευση των πυρηνικών, νομιμοποίηση των γάμων των γκέη, νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης.
Προφανώς αστειεύομαι, ενδεχομένως κακόγουστα.
Για τα οικονομικά προβλήματά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ βγήκαν στο δρόμο, για τα συμφέροντα δηλαδή μια Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας... "

"Έχουμε ξεφύγει εντελώς!
Σπουδαία αιτήματα δλδ. οι ΠΑΟΚτζήδες!
Κι εγώ χάρηκα γιατί νόμιζα πως ήταν αναρχικοί! Αει στο διάβολο,μη σώσουν και βρουν πρόεδρο!"

ultrasonic15 είπε...

Η ουσία είναι ότι δεν είναι δυνατό να πληρώνει το κράτος (δηλ. εμείς κατ’ επέκταση) για ό,τι ζημιές κάνουν κάτι κωλόπαιδα κάθε φορά στα γήπεδα. Όλες αυτές τις ζημιές που έχουν κάνει τόσα χρόνια μόνο στο ΟΑΚΑ φτάνουν πιστεύω για να γινόντουσαν κανα δυο Ωνάσεια έτσι για πλάκα (μη στέκεστε στην υπερβολή που ενδεχομένως να έχει η φράση).

Πρέπει να πληρώσουν ό,τι χρειάζεται οι κύριοι του ποδοσφαίρου. Έξοδα παραστάσεως, ασφάλεια των εργαζομένων τους (παίκτες, προπονητές κλπ) και των πελατών τους (οπαδοί). Επίσης τα έξοδα της super λίγκας ή όπως θέλουνε να λένε τη διοργάνωση με αυτές τις σούπες φιδέ που σερβίρουν σε κάθε αγωνιστική.
Και όχι μόνο αυτό. Αν υπήρχε σοβαρό κράτος θα έπρεπε να υποχρεώνει αυτούς τους κυρίους που έχουν τη διοργάνωση να ασφαλίζουν τον κόσμο που συμμετέχει στις εκδηλώσεις τους εκεί (στους αγώνες δηλαδή) και να αναγκάζονται να πληρώνουν σε όποιον πάθαινε κάτι εντός γηπέδου αποζημιώσεις. Αποζημιώσεις που θα τους γονάτιζαν αν δεν ασφάλιζαν τη διοργάνωσή τους.

Με λίγα λόγια θα έπρεπε μια σοβαρή πολιτεία να τους πει:
“Κύριοι πάρτε τα γήπεδα αυτά (που τα έχετε άλλωστε) να κάνετε όσους αγώνες θέλετε. Φυλάξτε τα, χρηματοδοτήστε τα, κάντε το παιχνίδι σας και προς το συμφέρον σας και το συμφέρον των πελατών σας θα είναι αν έχετε ‘εκκλησίες’ τα γήπεδα. Εσείς θα κονομήσετε απ’ αυτό και από το θέαμα που θα δώσετε και από το αν περάσουν καλά οι πελάτες σας. Αν συμβεί όμως ο οποιοσδήποτε τραυματισμός από φωτοβολίδα μέσα απ’ τον όχλο ή ο όχλος προβεί σε κλωτσομπουνίδια ή άλλα έκτροπα, τότε τα δικαστήρια του κράτους θα επιδικάσουν γρήγορα τέτοιες αποζημιώσεις στους παθόντες που θα εύχεστε να διοργανώνατε τους αγώνες του πρωταθλήματός σας σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου μέσα στη μέση του Ωκεανού”.

Αλλά τέτοια πράγματα δεν είναι δυνατό να γίνουν εδώ στο ελλάντα, που έλεγε και ο Γκμοχ. Εδώ ο καθένας πιέζει γιατί έχει συμφέροντα. Εδώ βγαίνουν οι μαφιόζοι που ασχολούνται με τις διοικήσεις των ομάδων και κατηγορούν την αστυνομία ότι δεν τους προφυλάσσει από τους εκλεκτούς οπαδούς τους. Από ποιους να προφυλάξει ρε? Από τον ‘υπέροχο κόσμο’ του Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και λοιπών? Ο ‘υπέροχος κόσμος’ είναι αυτός που κάνει τα έκτροπα. Όταν μας συμφέρει είναι ‘υπέροχος κόσμος’ σαν τον όμορφο κόσμο του Αρναούτογλου και όταν δε μας συμφέρει και στο γήπεδο γίνεται της πουτάνας, τότε φταίει η αστυνομία που δεν μπορεί να τιθασεύσει τον ‘υπέροχο κόσμο’?
Είπαμε όμως. Εδώ είναι ελλάδα. Εδώ ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Εδώ ο καθένας νομίζει ότι τα λεφτά του κράτους είναι για να συντηρούνται οι στρατοί ομάδων Α.Ε. Ή όπως θα ‘λεγαν και οι Τρύπες: ΄’Εδώ οι μέρες ταξιδεύουν σα χελώνες νεκρές’.

Θέλει αρχίδια για να γίνει αυτό που έγινε στην Αγγλία – αλλά και εκεί είχαν φτάσει στο σημείο να θρηνήσουν δεκάδες νεκρούς για να κάνουν κάτι.

Έχω ακούσει από την άλλη το εξής ωραίο. Οι ομάδες και η διοργανώτρια αρχή λένε: ‘Να χρηματοδοτούμαστε λέει από τον ΟΠΑΠ, από το στοίχημα και από τα κέρδη του γιατί σε μας ποντάρουνε οι τζογαδόροι στο προπο και στο στοίχημα. Άρα, θέλουμε μερίδιο από τα κέρδη’.

Πριν κάτι μήνες είχα δει ένα δικτυακό τζογαδόρικο site όπου ποντάριζες σχεδόν τα πάντα. Από το αν θα παντρευτεί ο πρίγκιπας Γουϊλιαμ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα και το champions league μέχρι το αν θα αποχωρήσουν οι αμερικανοί εντός έξι μηνών από το Ιράκ.
Με τη λογική των απίθανων απατεώνων του ποδοσφαίρου θα πρέπει λοιπόν η βασιλική οικογένεια της αγγλίας και οι κύριοι Ράμσφελντ και Μπους να ζητήσουνε μερίδιο από τη γκανιότα και τα καθαρά κέρδη αυτού (και οποιουδήποτε άλλου) site τζόγου.

Για τον τίτλο τέλος του ποστ: παρά το ότι δεν πήγαινα ούτε και πάω με τίποτα το ντέμη ούτε σα παίκτη ούτε σα προσωπικότητα, έχουμε φτάσει σ’ αυτή τη χώρα να είναι ο μόνος πρόεδρος που έκανε το αυτονόητο. Ήμαρτον που λέει και ο άλλος. Πού σαι ρε Μάκαρε…. Από τότε που έφυγε ο Μακ έχασε και τις όποιες πινελιές σουρεαλισμού το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ανώνυμος είπε...

Ως αξιωματικός της αστυνομίας έχω να συμπληρώσω σε αυτά που είπε ο συνάδελφος μου τα εξής:
Όλοι συμφωνούμε ότι σε ένα Κράτος Δικαίου αυτός που παραβιάζει την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να τιμωρείται. Η πολιτεία ως γνήσιος εκφραστής της βούλησης της κοινωνίας οφείλει να λαμβάνει άμεσα μέτρα εναντίον αυτών που θέτουν τον εαυτό τους σε σύγκρουση με το κοινωνικό σύνολο.
Η αστυνομία είναι ένας από τους μηχανισμούς που έχει υποχρέωση και καθήκον να εξασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη, δημόσια ασφάλεια και τάξη.
Αναφορικά με τη βία στα γήπεδα, τα περιστατικά που βλέπουμε συχνά να διαδραματίζονται είναι αποτέλεσμα αποτυχίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ως αξιωματικός της αστυνομίας δεν θα σταθώ καθόλου στους άλλους θεσμούς ούτε θα σχολιάσω το ποσοστό ευθύνης τους στη σημερινή κατάσταση. (Αποφάσεις δικαστικών αρχών, εμπρηστικά άρθρα εφημερίδων,δηλώσεις παραγόντων κ.τ.λ.) Θα σταθώ μόνο στο ρόλο της αστυνομίας και στην ευθύνη μας απέναντι στο πρόβλημα.
Δεν πρόκειται να εκφραστώ "συντεχνιακά" ούτε θα προστατέψω το "συνάφι" μου, από την άλλη όμως δεν θα μεταθέσω ευθύνες άλλων στο αστυνομικό σώμα.
Πολύ σωστά πράτετε και ασκείτε κριτική στην αστυνομία και αναρωτιέστε γιατί δεν συλλαμβάνουμε όλους αυτούς τους χουλιγκάνους.
Το πρόβλημα όπως όλα τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας είναι πολυδιάστατο. Όσον αφορα την αστυνομία, μην παραβλέπουμε ότι και οι αστυνομικοί ζούμε στην ίδια κοινωνία με τους άλλους ανθρώπους και αλληλεπιδρούμε με αυτούς. Το ιδανικό ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Ο ιδανικός αστυνομικός δεν υπάρχει όπως δεν υπάρχει ο ιδανικός πολιτικός, ο ιδανικός γιατρός, ο ιδανικός δικηγόρος, ο ιδανικός δημοσιογράφος κ.τ.λ. Όλοι προσπαθούμε να είμαστε επαγγελματίες και αυτή είναι η επιδίωξη μας όμως δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας. Κάποιος θα σκεφτεί ίσως ότι ο αστυνομικός είναι δημόσιος υπάλληλος και οφείλει να είναι τέλειος επειδή τον πληρώνει ο φορολογούμενος ενώ ένας δικηγόρος αν δεν είναι καλός απλά θα χάσει την πελατεία του. Εάν όμως πάρουμε στα σοβαρά αυτό το επιχείρημα και απαιτούμε από τους δημόσιους υπαλλήλους να είναι τέλειοι επειδή πληρώνονται από τους φορολογούμενους τότε στο τέλος θα πρέπει όλοι να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι για να λειτουργεί τέλεια η κοινωνία. Αυτό όμως νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι απέτυχε σαν τρόπος οργάνωσης του κράτους, κάτι που αποδεικνύει ακριβώς ότι αυτό το αίτημα είναι υπερβολικό. Φυσικά είναι θεμιτό να απαιτείς από έναν δημόσιο λειτουργό να ασκεί σωστά τα καθήκοντα του αλλά θα πρέπει πάντοτε να τον κρίνεις σε συνάρτηση με το περιβάλλον του.
Άρα με βάση τα ανωτέρω καταλήγω ότι η κοινωνία μας ακόμα είναι ανεκτική στο χουλιγκανισμό. Όταν η ίδια η κοινωνία θα φτάσει στο σημείο να επιδεικνύει μηδενική ανοχή στο φαινόμενο τότε να είστε σίγουροι ότι και η αστυνομία θα επιδείξει μηδενική ανοχή. Ειναι αλληλένδετα και δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε.
Τα ανωτέρω δεν δικαιολογούν αδράνεια και ολιγωρία από μέρους μας και ο αναποτελεσματικός αστυνομικός πρέπει να τιμωρείται όμως η κρίση της κοινωνίας προς εμάς νομίζω ότι θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη όλα τα παραπάνω και όλοι κάνοντας την αυτοκριτική μας να βοηθήσουμε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες γιαυτό. (Ακόμα απέχουμε αρκετά).

Ανώνυμος είπε...

Ομολογώ ότι έχω εξοργιστεί με τα γραφόμενα των (ανώνυμων, αλλά ελπίζω ειλικρινών) αστυνομικών.

Δε θέλουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα της αστυνομίας, αυτό όμως κάνουν.

Η καραμέλα ότι η ... κοινωνία είναι ανεκτική στον χουλιγκανισμό έχει πια λιώσει. Ας δοκιμάσουν να συλλάβουν κανέναν (ή καλύτερα καμμια δεκαριά) σε ένα παιχνίδι, και θα δούμε την ανεκτικότητα του κόσμου. Η' μήπως οι χουλιγκάνοι μας είναι πιο άγριοι από τους Εγγλέζους στη Χευζελ εποχή ή τους Ιταλούς νεοναζί που πάνε στο γήπεδο, χαιρετάνε ναζιστικά -- αλλά επεισόδια δεν κάνουν κάθε βδομάδα, διότι εκεί η αστυνομία κάνει τη δουλειά της.
Έχω βαρεθεί να ακούω από τον κάθε δημόσιο "λειτουργό" που δεν θέλει να κάνει τη δουλειά του σωστά ότι "εδώ είναι Ελλάδα" και άρα δεν ισχύουν τα ίδια με άλλες χώρες. Ειναι χαμηλότερος ο αριθμος αστυνομικών στο γήπεδο απ'οτι ήταν στην Αγγλία όταν άρχισαν να καταπολεμανε τα επεισόδια; Αν ναι, γιατί δεν βγαίνει η ηγεσία της ΕΛΑΣ να πει δημόσια, για να πατάξουμε το προβλημα έχουμε κάνει ολοκληρωμένες προτάσεις αλλά οι Χ,Υ φορείς ΔΕΝ θέλουν λύση; Εδώ μας λέτε ότι δήθεν δεν υπάρχει λύση αν δεν αλλάξει ... η κοινωνική αντίληψη.

Ο αστυνόμος δίνει έναν όρκο. Ο όρκος δεν προβλέπει να κάνει ο αστυνόμος τον ... κοινωνιολόγο και να προσπαθεί να ερμηνεύσει το zeitgeist και το λαϊκό αίσθημα πριν εφαρμόσει το νόμο, αυτά είναι δουλειά των βουλευτών που φτιάχνουν τους νόμους, αντε και των δικαστών που τους ερμηνεύουν. Εδώ άλλωστε δε μιλάμε για εγκλήματα χωρίς θύματα, μιλάμε για καταστροφές περιουσίας, απειλές κατά της ζωής, επιθέσεις, κλπ κλπ.
Αλλά ξέχασα, εδώ είναι Ελλάδα: Ας πιάσει η αστυνομία καποιον με 10 γρ. χασίς, να δεις αστυνομικό ζήλο. Άλλωστε οι χουλιγκάνοι βαράνε κιόλας -- σιγά μην είναι μέσα στο job description να τα βάζουμε στα σοβαρά μαζί τους.

Είμαι στον ακαδημαϊκό χώρο, και η μόνη εξήγηση που βρίσκουμε για την ανικανότητα της αστυνομίας και της δικαιοσύνης να συλλάβει τους 100 αλήτες ή/και ηλίθιους που προκαλούν κάθε χρόνο (μήνα/εβδομάδα) επεισόδια (με τρόπο καρμπον κάθε χρόνο) είναι ότι υπάρχει συνωμοσία -- τους προστατεύει για τη βολεύει η ύπαρξή τους. Λογική εξήγηση άλλη δεν υπάρχει...

Για τους υπόλοιπους: Με αυτή την αστυνομία (και τους δικαστές) που έχουμε, προφανώς δεν μπορούμε να περιμένουμε λύση στο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα.

Ανώνυμος είπε...

Η αιτία του χουλιγκανισμού δεν είναι ούτε η φτώχεια (σιγα μην είναι όλοι αυτοί προλετάριοι), ούτε η τηλεοπτική βία, ούτε το κακό ποδόσφαιρο (δηλαδή στην Ουγγαρία τι έπρεπε να κάνουν ,μάχες με όπλα;) ,είναι η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ.
Μας λένε οι αστυνομικοί ότι αν προσπαθήσουν να πιάσουν ένα από το πλήθος που σπάει καθίσματα ,το πλήθος θα τον υποστηρίξει. Έτσι είναι. Για αυτούς που περνάνε μέσα κροτίδες, καπνογόνα και μαχαίρια στο ημίχρονο τι έχετε να μας πείτε; Για όσους τη στήνουν στα Τέμπη; Για το ξύλο έξω από συνδέσμους; Έξω από το γήπεδο ποιος έχει δικαιοδοσία αν δεχτούμε ότι μέσα στο γήπεδο θα οφείλαν οι ΠΑΕ να αναλάβουν την περιφρούρηση.
Γιατί κάποιες ομάδες δεν έχουν χούλιγκανς και άλλες έχουν;

mantz είπε...

@στον τελευταίο Ανώνυμο (μη αστυνομικό):
Γράφεις "σιγά μην είναι μέσα στο job description να τα βάζουμε στα σοβαρά μαζί τους" και νομίζω ότι άθελά σου αγγίζεις τον πυρήνα του προβλήματος. Το οποίο είναι ότι α) δεν υπάρχει "job desciption" (περιγραφή θέσης εργασίας), και β) δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο βασικό στοιχείο διοίκησης (management) που θα συναντούσε κανείς σε ένα φυσιολογικό οργανισμό. Όχι μόνο στην αστυνομία αλλά σε ολόκληρο το ελληνικό δημόσιο. Και αυτή είναι η πηγή του κακού συνολικώς.

Δεν υπάρχουν κίνητρα για τους επικεφαλής (προϊσταμένους),
δεν υπάρχουν περιθώρια αυτονομίας δράσης στο προσωπικό (ούτε και στους προϊσταμένους - συχνά ούτε τους πολιτικούς προϊσταμένους / όλα ρυθμίζονται με συγκεντρωτικούς νόμους),
υπάρχει υπέρμετρη γραφειοκρατία που αποθαρρύνει ή αποσπά από την ουσιαστική δράση,
το όλο σύστημα είναι δομημένο με βάση την καχυποψία,
οι περισσότεροι οργανισμοί λειτουργούν "από συνήθεια" χωρίς αποστολή, σκοπό και στόχους,
το ηθικό του προσωπικού είναι πεσμένο,
δεν υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού (και σε τι να εκπαιδευτεί αφού δεν υπάρχει καν job desciption ή στόχοι για τη μονάδα στην οποία ανήκει),
δεν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω (αφού οι προϊστάμενοι δεν έχουν κίνητρο) κ.ο.κ., δηλ. φαύλος κύκλος.

Για να βγουν οι δημόσιες υπηρεσίες από το φαύλο αυτό κύκλο, δύο πράγματα θα έπρεπε να συμβούν. Είτε, αυτοβούλως, κάποιοι πολιτικοί προϊστάμενοι να πάρουν πρωτοβουλίες οι οποίες όμως δεν θα ενδιέφεραν την κοινή γνώμη (βαρετά και δυσνόητα πράγματα αυτά τα διαχειριστικά) είτε ο μέσος ψηφοφόρος/τηλεθεατής να ξυπνήσει και να πάψει να εντυπωσιάζεται από τις εργολαβίες και τα "έργα" και να απαιτήσει να γίνουν ουσιαστικές διοικητικές μεταρυθμίσεις.

Δηλ., χαιρέτα μας τον πλάτανο.
Νομίζω ότι μόνο σε μεμονωμένες νησίδες ποιότητας μπορούμε να ελπίζουμε.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να απαντήσω στον ακαδημαικό φίλο για τις παρατηρήσεις που έκανε
1¨"Η καραμέλα ότι η ... κοινωνία είναι ανεκτική στον χουλιγκανισμό έχει πια λιώσει. Ας δοκιμάσουν να συλλάβουν κανέναν (ή καλύτερα καμμια δεκαριά) σε ένα παιχνίδι, και θα δούμε την ανεκτικότητα του κόσμου."
2"Έχω βαρεθεί να ακούω από τον κάθε δημόσιο "λειτουργό" που δεν θέλει να κάνει τη δουλειά του σωστά ότι "εδώ είναι Ελλάδα""
3" Αν ναι, γιατί δεν βγαίνει η ηγεσία της ΕΛΑΣ να πει δημόσια, για να πατάξουμε το προβλημα έχουμε κάνει ολοκληρωμένες προτάσεις αλλά οι Χ,Υ φορείς ΔΕΝ θέλουν λύση; Εδώ μας λέτε ότι δήθεν δεν υπάρχει λύση αν δεν αλλάξει ... η κοινωνική αντίληψη."
4"Ο όρκος δεν προβλέπει να κάνει ο αστυνόμος τον ... κοινωνιολόγο και να προσπαθεί να ερμηνεύσει το zeitgeist και το λαϊκό αίσθημα πριν εφαρμόσει το νόμο,"
5"η μόνη εξήγηση που βρίσκουμε για την ανικανότητα της αστυνομίας και της δικαιοσύνης να συλλάβει τους 100 αλήτες ή/και ηλίθιους που προκαλούν κάθε χρόνο (μήνα/εβδομάδα) επεισόδια (με τρόπο καρμπον κάθε χρόνο) είναι ότι υπάρχει συνωμοσία -- τους προστατεύει για τη βολεύει η ύπαρξή τους.
6"Για τους υπόλοιπους: Με αυτή την αστυνομία (και τους δικαστές) που έχουμε, προφανώς δεν μπορούμε να περιμένουμε λύση στο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα.

Στην πρώτη παρατήρηση σου για την "λιωμένη καραμέλα" θα θελα σε παρακαλώ να μου απαντήσεις σε πια άλλη χώρα του κόσμου μαθητές, φοιτητές και εξωσχολικοί καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια παρανόμως φυσικά και προκαλούν υλικές φθορές σε δημόσια περιουσία με τους γονείς να παρακολουθούν σε πλήρη απραγία,κάποιους από τους καθηγητές να τους υποστηρίζουν για τους δικούς τους λόγους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σπεύδουν να πάρουν το μέρος των πανταχού καταφρονεμένων και αδυνάτων "μαθητών" δικαιολογώντας τους τα αδικαιολόγητα? Σε πια άλλη δημοκρατική χώρα κάθε ημέρα γίνονται τόσες πορείες και διαδηλώσεις, (φυσικά όταν είναι νόμιμες και τηρούν τις διατάξεις του Συντάγματος και των νόμων δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του δικαιώματος των ανθρώπων να τις πραγματοποιούν) με αποτέλεσμα συνήθως την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και δυσάρεστη κατάληξη την σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής.Αν οι παραπάνω ιδιομορφίες της ελληνικής πραγματικότητας δεν μαρτυρούν ανοχή στη βία τότε τί σημαίνουν?

Για την δευτερη παρατήρηση σου δυστυχώς επειδή δεν με γνωρίζεις δεν μπορώ να σου αποδείξω ότι δεν ανήκω στην κατηγορία του "δημόσιου λειτουργού που δεν θέλει να κάνει σωστά τη δουλειά του". Αν από όσα είπα στο προηγούμενο σχόλιο μου αυτό κατάλαβες τότε ζητάω πρώτος συγγνώμη...

Στην τρίτη παρατήρηση σου δυστυχώς δεν γνωρίζεις την αθλητική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι αθλητικές εγκαστάσεις πρέπει να τηρούν κάποιες προυποθέσεις οι οποίες φυσικά δεν πληρούνται σε κανένα γήπεδο ποδοσφαίρου πλην αυτών που αποτελούν ολυμπιακές εγκαταστάσεις.Από τα υπόλοιπα γήπεδα κανένα δεν έχει άδεια λειτουργίας αθλητικής εγκατάστασης διότι κανένα δεν εξασφαλίζει την επαρκή ασφάλεια των θεατών και αθλητών. Οι ανωτέρω συνθήκες όπως καταλαβαίνεις κάνουν δύσκολο το έργο της αστυνομίας να εξασφαλίσει την τάξη σε αντίθεση με τα σύγχρονα γήπεδα της Αγγλίας και της Ιταλίας που τηρούν όλες τις προυποθέσεις. Έτσι έχουμε το κωμικοτραγικό φαινόμενο να διεξάγονται αθλητικοι αγώνες χωρίς η αθλητική εγκατάσταση να έχει άδεια λειτουργίας... Γίνεται αυτό στην Αγγλία και την Ιταλία που επικαλείσθε?

Για την τέταρτη παρατήρηση σου ότι δεν θέλεις τον αστυνομικό κοινωνιολόγο, το σέβομαι απόλυτα, είναι η άποψη σου... Όμως πάλι φαίνεται να μην γνωρίζεις πως για να είναι αποτελεσματικός ένας αστυνομικός πρέπει να είναι καλός κοινωνιολόγος, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός κλπ... Τουλάχιστον αυτό πρέπει να ισχύει αν θέλουμε βελτίωση των υπηρεσιών της αστυνομίας. Αθελά σου πιστεύω μας λες ότι θες μια αστυνομια χωρίς κοινωνικό πρόσωπο, χωρίς ευαιθησία, χωρίς προβληματισμό!

Στην πέμπτη παρατήρηση σου σε διαβεβαιώ πως είμαι ο τελευταιος που θα πίστευε σε "ιστορίες συνωμοσίας" και θα τα απέδιδε όλα εκεί. Νομίζω πως οι απόψεις μου είναι συγκεκριμένες, προσπαθω να κάνω σωστά τη δουλεία μου και ξέρω πως αυτό εξαρτάται κυρίως από μένα. Θεωρώ πολύ άδικο από μέρους σου να μιλάς για ανικανότητα της αστυνομίας και των δικαστών και θα θελα να μας πεις ποιοι για εσένα είναι ικανοί σε αυτόν τον τόπο?

Τέλος στην τελευταία απαισιόδοξη παρατήρηση σου θα θελα να σου θυμίσω πως με την θεωρητικολογια,φαντάζομαι λόγω του θεωρητικού επαγγέλματος σου, την ισοπέδωση και την κακοπροαίρετη κριτική που κάνεις σίγουρα δεν θα βελτιωθεί τίποτα...

S G είπε...

Ανωνυμε δυο (μη αξιωματικε :-) ) γενικα συμφωνω με την γκρινια σου. Αλλα δεν χρειαζεται να ισοπεδωνουμε και σιγουρα οχι να βλεπουμε συνωμοσιες. Αν υπαρχει συνωμοσια, ειναι η συνωμοσια της μετριοτητας και τεμπελιας. Συνωμοσια του ωχαδερφισμου και της αλληλοκαλυψης.

Σε καθε περιπτωση (περιεργως) ο ανωνυμος αξιωματικος με βρισκει αρκετα συμφωνο. Μην τον βασανιζουμε επειδη εκανε το λαθος να εκφραστει. Και μονο το γεγονος οτι αναζητα, γραφει και ακουει δειχνει οτι ειναι ευσυνειδητος και ενδιαφερεται για την δουλεια του. Αυτο πρεπει να το στηριζουμε, μην γινομαστε σαν εκεινους τους ηλικιωμενους που οταν τους επισκεπτεσαι, βρισκουν την ευκαιρια να γκρινιαζουν με τις ωρες για τους αλλους που δεν τους επισκεπτονται!

Στο θεμα, φοβαμαι οτι ο Μαντζ εχει δικιο, απουσιαζει πληρως ο δημοκρατικος ελεγχος και οδηγηση της αστυνομιας. Αν θελαμε μια ευγενικη και αποτελεσματικη αστυνομια δεν θα επρεπε να περνανε συγκεκριμενα τεστ οι αστυφυλακες? Εχω δει στην αστυνομια ατομα ψυχοπαθη, που δεν θα μπορουσαν να εχουν περασει κανενα στοιχειωδες ψυχολογικο τεστ!

Παρομοιως ειναι αληθεια, και το τονισα στην αρχη οτι η κοινωνικη ανοχη στην χουλιγκανικη βια (αλλα και στην αστυνομικη αυθαιρεσια) ειναι ο λογος που συντηρουνται. Πως μπορει ο αστυνομικος να κανει την δουλεια του, οταν ενας συλληφθεντας που φανερα ειναι ενοχος αλλα εχει καλες διασυνδεσεις αθωωνεται τελικα στο δικαστηριο λογω πολιτικων πιεσεων?
Πως απο την αλλη περιμενουμε να εξαλειφθει η αστυνομικη αυθαιρεσια, οταν οι πολιτες οχι μονο την ανεχονται αλλα καμμια φορα την ζητανε! ("ειναι κατι περιεργοι μεταναστες εξω απο το σπιτι μου, ελατε να τους μαζεψετε...")

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι αν και επώδυνες, οι διαπιστώσεις του Μαντζ είναι σωστές. Νομίζω ότι περιέγραψε το πρόβλημα σε όλες τις διαστάσεις του.
Θα θελα μόνο να προσθέσω ότι στο Δημόσιο Τομέα χάνεται κάθε έννοια ατομικότητας. Λειτουργείς αναπόφευκτα μέσα σε σύνολο. Δεν υπάρχει χώρος για ατομική πρωτοβουλία αφού αυτή καταπνίγεται είτε από την γραφειοκρατία είτε από την συνολική μετριότητα όπως σωστά επισημαίνει ο S.G. Η απόδοση σου δυστυχώς είναι άμεσα εξαρτημένη από την απόδοση του προσωπικού της υπηρεσίας σου. Έτσι αν τύχει και έχεις εργατικό και φιλότιμο προσωπικό κάνεις θαύματα, αν όμως έχεις μετριότητες η μπάλα παίρνει και σένα. Τίποτα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα αλλά από ένα πλέγμα ευθυνών και διαδικασιών. Αν είσαι δικηγόρος αναλαμβάνεις μια υπόθεση και τη διεκπεραιώνεις χωρίς τη μεσολάβηση κανενός. Αν είσαι καλός δικηγόρος θα κάνεις σωστή δουλειά. Στο δημόσιο όμως όσο σκληρά και να εργασθείς (πέρα του ότι δεν υπάρχει κίνητρο γιαυτό όπως επισημαίνει και ο Μαντζ) πάντα θα παρεμβάλλεται και κάποιος άλλος που θα αλλοιώνει το αποτέλεσμα (όχι πάντα προς το χειρότερο).
Η λύση νομίζω είναι απλή (οι αντιδράσεις φυσικά πολλές) και μάλιστα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό (αντιθέτως). Άμεση σύνδεση απόδοσης - μισθού, κατάργηση επετηρίδες αξιωματικών κ.λ.π.Δεν θα επεκταθώ περισσότερο γιατί νομίζω οι λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω δεν θα σας ενδιαφέρουν.
Τέλος όσον αφορά τη διαπίστωση του S.G για "ψυχοπαθείς αστυφύλακες" δεν θα την αντικρούσω. Όμως θεωρώ ότι το σύστημα εισαγωγής στις αστυνομικές σχολές μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων είναι το καλύτερο δυνατό. Είμαι 25 ετών, προέρχομαι από αυτό και νομίζω πως συγκριτικά με την προ πανελληνίων εποχή το αστυνομικό προσωπικό είναι βελτιωμένο. Δέχομαι φυσικά ότι ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να μπορούμε να σταθούμε, χωρίς να νιώθουμε φτωχοί συγγενείς, δίπλα σε αστυνομικούς προηγμένων χωρών όπως Αμερική, Αγγλία, Γερμανία όμως έχουμε κάνει αρκετά βήματα. Επιπλέον ας μην μυθοποιούμε καταστάσεις διότι είμαι της γνώμης ότι ακόμα και αν φέρουμε την αγγλική αστυνομία στην Ελλάδα δεν θα αλλάξουν και πολλά πράγματα. Οι δομές μας πρέπει να αλλάξουν και η νοοτροπία όλης της κοινωνίας.
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον Μαντζ και τον S.G.

mantz είπε...

Για την ιστορία να προσθέσω ότι όταν επί Θάτσερ έγιναν διοικητικές μεταρρυθμίσεις στο Η.Β. την ευθύνη την είχε το ίδιο το Γραφείο Πρωθυπουργού και ένας από τους βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ήταν να δοθεί αυτονομία σε επιμέρους οργανισμούς με πρόσληψη των επικεφαλής με συμβόλαιο και πληρωμή αναλόγως της επίτευξης των στόχων τους.
Αντιθέτως στην Ελλάδα της νομο-λαγνείας είχε βγει νόμος (επί ΠΑΣΟΚ/Σκανδαλίδη) που ...όριζε νομοθετικά ότι οι επικεφαλής θέτουν στόχους (ή κάτι τέτοιο φαιδρό)! Και πως θα τους θέσει βρε άσχετε πολιτικάντη τους στόχους ο ... υφιστάμενός σου αν δεν τους ορίσεις εσύ (σε συνεργασία μαζί του) ως επικεφαλής;;; Και τι νόημα έχει μια τέτοια διάταξη; Είναι σαν να νομοθετείς την υποχρέωση να ενεργούν ορθολογικά (έχεις και να δείχνεις στα προεκλογικά σου φυλλάδια ότι "κάτι προσπάθησες να κάνεις") ενώ αυτό που λείπει δεν είναι η νομοθετική υποχρέωση αλλά οι απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις ώστε να γίνει κάτι τέτοιο.

Μ'όλα αυτά δε λέω ότι δεν έχουν ευθύνες όλοι για το χώρο τους αλλά όσο πιο ψηλά είσαι, τόσο πιο πολλές και οι ευθύνες.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock