Τετάρτη, Νοεμβρίου 22, 2006

H οδύσσεια ενός ξενιτεμένου

Μερικές φορές η γραφειοκρατία μας σπάει τα νεύρα. Μερικές φορές η εξυπηρέτηση του πολίτη του κοστίζει κάτι παραπάνω. Μερικές όμως φορές πραγματικά συντρίβει το άτομο κάτω από το καταθληπτικό βάρος των γραναζιών της. Η ιστορία με τα νέα διαβατήρια είναι σχεδόν κωμική (εγώ χρειάστηκα πάνω από 1 μήνα ταλαιπωρίας και 3 απορρίψεις λόγω ακατάλληλης φωτογραφίας τον περασμένο Μάρτιο). Στην περίπτωση όμως του φοιτητή στη Σιγκαπούρη Στέφανου Ζανάτου η ιστορία παρουσιάζει τις τραγικές της διαστάσεις. Διαβάστε την ιστορία του, για να δείτε την επιπολαιότητα με την οποία το κράτος και οι λειτουργοί του αντιμετωπίζουν τους πολίτες, την ασχετοσύνη τους, τα συντριπτικά προβλήματα που δημιουργούν και που την ανασφάλεια που γεμίζουν τον απλό πολίτη για ένα ζήτημα που έπρεπε να είναι μια τυπική διαδικασία.

22 σχόλια:

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Μερικά σχόλια:

You may try to cure the disease called ciitizenship to no avail. You have been marked.

Υπάρχει πλέον ο θεσμός της αποποίησης της ιθαγενείας. Αν δεν του αρέση η ελληνική ιθαγένεια, μπορεί (μάλλον) να μας ξεφορτωθή.

First of all there is no Greek embassy in Singapore.

Υπάρχει όμως, όπως φαίνεται, επίτιμος πρόξενος. Καλό θα ήταν να τον δοκίμαζε προτού διαμαρτυρηθή.

Some remarks the page is only in Greek. What about the Greeks who live in a foreign coutnry and speak no Greek?

Υποθέτω οι σελίδες του βρετανικού ΥπΕξ είναι γραμμένες και στα ούρντου;

There was no mention of the conslulate on any Greek website nor any contact information. So this discovery was announced to me by our glorious french counterparts.

Πλάκα με κάνεις: http://www2.mfa.gr/www.mfa.gr/el-gr/policy/geographic+regions/asia-oceania/bilateral+relations/singapore/singapore.htm. Αμφιβάλλω βέβαια τα μάλα ότι ο άμισθος επίτιμος πρόξενος μπορεί να βγάλη διαβατήριο. Για τα προξενικά θέματα αναφέρεται ρητώς ότι αρμόδιοι είναι οι Γάλλοι, οι οποίοι φυσικά και αυτοί είναι αναρμόδιοι.

She gave some paternalistic advice like i should have "renewed" my passport while i was a soldier! Clever advice.

Εξίσου έξυπνο με το να φύγης για την άλλη άκρη του κόσμου με διαβατήριο που λήγει σε δύο μήνες, όπως ξέρει ΌΛΟΣ ο κόσμος. Δεν σου φταίει ο (βλαξ) αστυνομικός που σε ενημέρωσε...

I am trading my greek citizenship with singaporean right now!

Στο καλό.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά συμβαίνουν όταν αντί να βγείς στο γυαλί το Σεπτέμβριο του 2004 (πρίν είχαμε Ολυμπιακούς, remember? ) και να βάλεις την τροφαντή και αντι-lifestyle φάτσα σου στο "γυαλι" και πείς "το πάρτυ τελείωσε" κοιτάς να χαϊδέυεις αυτούς που δε σε ψήφισαν, και ούτε πρόκειται γιατι σε άλλη πολιτική και ιδεολογική τράπεζα έχουν καταθέσεις.

Και τους χαϊδεύεις ενώ και ο πιό άσχετος οχι από πολιτική αλλά από την ίδια τη ζωή ξέρει ότι θα στην έχουν στημένη σε κάθε σου βήμα και επειδή τα ελέγχουν τα πόστα και ξέρουν τα κατατόπια δε θα σε αφήσουν σε χλωρό κλαρι, και φυσικά, όλο και κάποιος παπάρας Ρεγκούζας ή άλλος από το θίασο των καρτούν στελεχών σου θα πάει να πατήσει την μπανανόφλουδα που θα σου έχουν ρίξει στη μέση του γηπέδου. Tι να σας κάνω που είσαστε και κλώνοι του Αϊνσταϊν πανάθεμα σας εκτός φυσικά του Βύρωνα που μάλλον για κλώνος του Μιγιαμοτο Μουσάσι το πάει... :)

Kαι άντε μετά εξήγα στον Κακαουνάκη, την Τρέμη, την "Ελλη" με τα όμορφα μάτια και τον Χατζηνικολάου ότι δεν είσαι ελέφαντας. Πως το λένε, "δημοκρατικές διαδικασίες στο Νταχάου μεταξύ SS και Εβραίων. Λιοντάρια - Χριστιανοί 1-0. Οπως και έγινε, με τη διαφορά ότι απλά ο λαός φαίνεται ότι μπούχτησε με το ΠΑΣΟΚ και αυτό σώνει τον ΚΚ - ακόμα. Εχει και η υπομονή τα όρια της όμως κύριε Καραμανλή...

Στα καθ υμάς λοιπόν:Γιατι ο κάθε αλητήριος ο οποίος σχεδιάζει διαδικασίες να μην ολιγωρήσει; πρόκειται να απολυθεί; ελέγχεται από κανένα; ή μήπως θα ανταμειφθεί από τους υπόλοιπους που αποτελούν αυτό τον οπισθοδρομικό εσμό που ονομάζεται "δημόσιος τομέας; Η μήπως θα τολμήσει να τον πειράξει κανένας. Στο κάτω-κάτω πόσοι μήνες μένουν ακόμα μέχρι τις εκλογές; 16; Ε, αγάλι αγάλι θα τους βγάλουμε, αρκεί να μην γίνει καμμιά στραβή που έλεγε κάποιος υπουργός της ΝΔ.

Τώρα βέβαια, μήπως έχει δίκιο ο Τράγκας όταν στραβώνει το στόμα του από την ένταση (τα χάπια σου Γιώργο, έχεις και πίεση...) και φωνάζει για το "αν κάποιοι φοράνε παντελόνιααααα..."

Αυλαία...

Ανώνυμος είπε...

Ο φίλος από τη Σιγκαπούρη έχει πελαγώσει κάπως και η απόσταση του δημιουργεί επιπλέον άγχος. Είναι κατανοητό.

Το ΥπΕξ όμως επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις όταν ανανεώνεις διαβατήρια...

Αλλάξαν το σύστημα μεταγραφής ελληνικών ονομάτων με λατινικούς χαρακτήρες. Δίχως να υπάρχει πρόβλεψη για την διατήρηση προγενέστερης μεταγραφής -- αφού κι αυτή είχε αποφασιστεί από την Ελληνική Διοίκηση (ήτοι την επι Γης Αυθαιρεσία).

Πριν 15+ χρόνια η Ελληνική Διοίκηση μου έβγαλε διαβατήριο με το επώνυμό μου ως "Herakliotis" (αυτή θεωρούταν τότε η σωστή μεταγραφή του "Ηρακλειώτης"). Αργότερα με βαφτίσαν "Irakliotis" κι έτσι ήρθα στις ΗΠΑ. Πρόσφατα επιχειρήσαν να με βγάλουν "Irakleiotis" (προσοχή στο "ei"!).

Διαμαρτυρήθηκα, έψαξα προεδρικά διατάγματα, και τελικά κατάφερα να τους πείσω να μου βγάλουν διαβατήριο που να με αναφέρει ως

Irakliotis or Irakleiotis

κι επιπλέον να έχει σε μια από τις σελίδες του σημείωση (γραμμένη στο χέρι) και σφραγισμένη, πως "Mr Leonidas Irakliotis and Mr. Leonidas Irakleiotis is the same person").

Ακόμη και μ αυτή τη διευκρίνηση όμως μου δημιουργούνται προβλήματα.

Ματαίως ο Συνήγορος του Πολίτη επιχείρησε να μεταπείσει τα αρμόδια Υπουργεία να εφαρμόσουν την μεταγραφή ελαστικά διατηρώντας παλιότερες μεταγραφές προκειμένου να μην αναγκάσουν χιλιάδες Έλληνες να αλλάξουν τα στοιχεία τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δημόσια έγγραφα, κ.ά., στη χώρα διαμονής τους.

Η επι Γης Αυθαιρεσία δεν καταλαβαίνει από τέτοια.

libertarian είπε...

"μπορεί (μάλλον) να μας ξεφορτωθή."

η ιθαγένεια δεν είμαστε εγώ και εσύ. Είναι status.

Αν τελικά επιλέξω να ζήσω σε άλλη χώρα θα την σουτάρω και εγώ γιατί δεν προσφέρει τίποτα άλλο παρά προβλήματα.

S G είπε...

τεινω να συμφωνησω με τον θαναση. Η ελληνικη γραφειοκρατια ειναι σαπια αλλα αυτη η γκρινια ειναι ψιλοαπαραδεκτη.

Και ας μου εξηγησει ενας φιλελευθερος γιατι πρεπει για ΕΝΑΝ ανευθυνο πολιτη (ταξιδι στους αντιποδες με διαβατηριο που ληγει συντομα!!) να εχουμε προξενειο στη Σιγκαπουρη...

Εχω την εντυπωση οτι ο γκρινιαζων εχει ενα αλλο τυπικο ελληνικο χαρακτηριστικο: μανια απεμπολησης ατομικης ευθυνης και τα περιμενει ολα απο το κρατος...

Andrew είπε...

O επίτιμος πρόξενος (από όσο γνωρίζω) δεν έχει την δυνατότητα έκδοσης διαβατηρίων.

Από εκεί και πέρα ήταν σίγουρα βλακεία του να μην ανανεώσει το διαβατήριο όσο ήταν Ελλάδα. Αλλά το θέμα είναι τι γίνεται τώρα.

Πάντως αλίευσα αυτό από το blog του


Why do Greeks who do not like Greece and complain all the time about all things Greek not either a) form the own party, come into power and then change things or b) work and live in another EU member state (courtesy ? Seems a simple binary decision "tree", does it not?

All this wragging, all the time !!! And to what effect? What is "MBA" about that?

Posted by: fellow_MBA | November 22, 2006 at 23:43

Ανώνυμος είπε...

Σωτήρη αναρρωτιέσαι γιατι πρεπει για ΕΝΑΝ ανευθυνο πολιτη (ταξιδι στους αντιποδες με διαβατηριο που ληγει συντομα!!) να εχουμε προξενειο στη Σιγκαπουρη...

Προξενείο στην Σιγκαπούρη βέβαια δεν χρειαζόμαστε για τον κάθε περιστασιακά ξεχασιάρη συμπολίτη μας.

Χρειαζόμαστε όμως προξενείο εκεί προκειμένου να παρατηρεί τις εξελίξεις της οικονομίας, παιδεία, και καινοτομίας στην πολή-νησί-κράτος και να τις αναφέρει στην Ελλάδα μήπως και προβληματιστούν τίποτα (δήθεν) υπεύθυνοι και δούμε προκοπή στον τόπο μας κάθε μέρα.

Ε ας κλείσει ένα από τα υπεράριθμα προξενεία στις ΗΠΑ (μόνο στην Καλιφόρνια νομίζω έχουμε δύο) κι ας ανοίξει ένα στη Σιγκαπούρη!

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Έχω κι εγώ το ίδιο πρόβλημα.
Την προηγούμενη βδομάδα - ένα μήνα πριν λήξει το διαβατήριό μου – επικοινώνησα με το ελληνικό προξενείο στην Ολλανδία για να βγάλω καινούργιο. Η απάντησή τους ήταν ότι μπορώ να κλείσω ραντεβού για να καταθέσω τα χαρτιά μου το ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ. Το αποτέλεσμα είναι να μείνω σε λίγες μέρες χωρίς διαβατήριο. Να μη μπορέσω να πάω με την κόρη μου στη EuroDisney σε δυο βδομάδες που της είχα υποσχεθεί και να μη μπορέσω να κάνω ένα ταξίδι για τη δουλεία μου που είχα προγραμματίσει.

Ευτυχώς για μένα το πρόβλημα είναι μικρό, μιας και τα Χριστούγεννα θα κατέβω στην Ελλάδα και είμαι στην ΕΕ. Φαντάζομαι εκτός ΕΕ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Απορώ ποιος έξυπνος σκέφτηκε πως έπρεπε όλοι οι Έλληνες να βγάλουν διαβατήριο με τη μία. Ο ίδιος έξυπνος όμως θα έπρεπε να υπολογίσει το φόρτο εργασίας και να κάνει καλύτερο προγραμματισμό.

Chrysotheras είπε...

Παρ'όλη την σχετική "ελαφρότητα" με την οποία ο εν Σιγκαπούρη παθών φίλος μας αντιμετώπισε το θέμα του ληξιπρόθεσμου διαβατηρίου προτού αναχωρήσει για μέρη "εξωτικά" (κατανοητό λόγω του νεαρού της ηλικίας), η περίπτωσή του καθώς και όλων των συμπατριωτών μας που ταλαιπωρήθηκαν -και θα ταλαιπωρηθούν- στην διαδικασία έκδοσης, είναι ενδεικτική της "ηγεμονικής", "φεουδαρχικής" ή εάν προτιμάτε, "σοσιαλ-αυταρχικής" νοοτροπίας που διακατέχει το εν γένει "δημόσιο" προς τους πολίτες της χώρας ...
...για προγραμματισμό βέβαια δεν τίθεται θέμα. Είναι απλώς ένα άπιαστο όνειρο.
Q.E.D.

S G είπε...

ληρ
"Χρειαζόμαστε όμως προξενείο [στην Σιγκαπουρη] προκειμένου να παρατηρεί τις εξελίξεις της οικονομίας, παιδεία, και καινοτομίας στην πολή-νησί-κράτος και να τις αναφέρει στην Ελλάδα"

χμμ. με ολον τον σεβασμο που εχω στο θαυμα της Σιγκαπουρης, δεν νομιζω οτι εχουμε πολλα να μαθουμε απο αυτους. Το μερος εχει μια δικατορια. Ισως καλων προθεσεων, ισως πολυ αποτελεσματικη, αλλα δικτατορια.

και τελοσπαντων δεν θεωρω οτι ειμαι σε θεση να κρινω την αριστη τοποθεσια ενος ελληνικου προξενειου. Μην γκρινιαζουμε τοσο πολυ πια...

να επικεντρωνοταν ο τυπος στην χαρτομανια του γραφειοκρατικου βασιλειου της Ελλαδας, με καποιες σοβαρες προτασεις ΟΚ. Αλλα που δεν εχουμε προξενειο στην σιγκαπουρη για την αφεντια του, ε νταξει τι να πω. Τι να πουν τοτε οι Λουξεμβουργιοι που δεν εχουν πουθενα στον κοσμο προξενειο! Μικρη χωρα ειμαστε, αν μπορουμε να χρησιμοποιουμε τις μεγαλες χωρες της ΕΕ (στις οποιες δικαιουται να απευθυνεται Ελληνας πολιτης εν απουσια ελληνικου προξενειου) και το διαδικτυο για να περικοψουμε και κανα προξενειο καλο θα ηταν...

τωρα οσο για την ηλιθιοτητα του να αναναεωσουν ολα τα διαβατηρια μεσα σε τετοιο χρονικο διαστημα και μαλιστα με τον χαοτικο τροπο που εγινε, τι να πω, εκει καθε γκρινια ειναι λογικη...

Ανώνυμος είπε...

Έλεος! Πρόκειται για άλλη μια κλασσική περίπτωση νεοέλληνα, ΚΑΛΟΜΑΘΗΜΕΝΟ ΨΩΝΙΟ...

ΟΧΙ στο ανεύθυνο Κράτος ΟΧΙ όμως και στους ανεύθυνους πολίτες που αποτελούν αυτό το Κράτος!!

Υ.Γ Καλός ....σιγκαπουριανός πολίτης!
Η χώρα θα επιβιώσει και χωρίς εσένα...

Andrew είπε...

Να αναφέρω και εγώ την εμπειρία μου από τα διαβατήρια (παλιά βεβαια αλλά δεν έχει σημασία).
Πάω ωραία και καλά στο ΚΕΠ στη Θεσσαλονίκη παίρνω τη λίστα με τα δικαιολογητικά, βλέπω να ζητάνε ειδικά για μένα (λόγω του ότι έχω γεννηθεί εκτός ΕΕ) αλλά 4-5 δικαιολογητικά. Τα οποία δικαιολογητικά για να τα συγκεντρώσω θα έπρεπε να κάνω κάτι εκστρατείες.

Οπότε γιατί να ασχολούμαι πάω στην πρεσβεία και σε λιγότερο χρόνο είχα διαβατήριο που δεν απαιτεί και visa για τις ΗΠΑ (σε αντίθεση με τα Ελληνικά τα οποία εξακολουθούν να απαιτούν) και αν πάω από εκεί θα αποφύγω την ανάκριση στην Αμερικανική πρεσβεία.

zanat0s είπε...

εαν διαβάζατε θα καταλαβαίνατε ότι όσο ήμουν φαντάρος ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να κάνω ανανέωση, κατανοητό?
2:) οι σπουδές μου άρχιζαν μετά από 10 μερές από την απολύση. Πήγα σε αστυνομικό τμήμα για να δω τι πρέπει να κάνω και μου είπαν ότι εαν δεν πάω Αμερική δεν έχω πρόβλημα. παρακαλώ μην βλέπετε μόνο ότι σας αρέσει. Δεν έφυγα ντουγρου. Εκανα θητεία μου και ξεκινήσα. Και επειδή εδώ που είμαι κανένας δεν μου δίνει σωστές απαντήσεις, έχω τρελλαθεί. Δεν ήρθα σε εξωτικά μερή για διακοπές, αλλα για σπουδές και δουλειά.Σας ευχαριστώ. Εαν έχετε αλλές απορίες σχετικά με τις "διακοπές" μου ενημερώστε με.

Andrew είπε...

zanatos: μπορεί να σε παραπληροφόρησε η αστυνομία αλλά μπορείς να βγάλεις διαβατήριο όσο είσαι στο στρατό (υπάρχει και η ειδική άδεια εξωτερικού για αυτό το λόγο!).
Το ζητούμενο είναι τι θα κάνεις τώρα. Και το καλύτερο όπως βλέπω είναι να πάρεις ένα emergency passport για να βγάλεις κανονικό μετά.

Ανώνυμος είπε...

Σωτήρη η Σιγκαπούρη αυτή τη στιγμή κάνει άλματα σε θέματα καινοτομίας και ανώτατης παιδείας. Μπορούμε να διδαχτούμε κάποια πράγματα από αυτούς.

Το καθεστώς είναι μεν λυπηρό αλλά άσχετο όσον αφορά την πρόοδο που σημειώνει το κρατίδιο σε θέματα καινοτομίας.

Δεν λέω να στήσουμε προξενείο στην Σιγκαπούρη για να εξυπηρετούνται οι απεγνωσμένοι Έλληνες πολίτες. Αυτοί ούτε στην Ελλάδα εξυπηρετούνται έτσι κι αλλιώς.

Όσον αφορά τα διαβατήρια προβλέπω και ελπίζω πως θα δοθεί παράταση στα ισχύοντα και δεν θα λήξουν στις 31.12.2006.

Βεβαίως η διαδικασία για την έκδοση διαβατηρίων είναι αισχρή. Το έγραψα και αλλού αυτό. Θα μπορούσε η διαδικασία να απλοποιηθεί πολύ και να γίνεται και μέσω του διαδικτύου. Όλο κι όλο ένα email χρειάζεται με την ψηφιακή φωτογραφία, τον αριθμό ταυτότητας του αιτούντος, και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου (για να μπορούν να αφήσουν και μήνυμα αν χρειαστεί) όπου θα ειδοποιηθεί κάποιος όταν το διαβατήριό του είναι έτοιμο προς παραλαβή. Αυτά βεβαίως κινούνται στη σφαίρα εξυπηρέτησης των πολιτών και είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας για την Ελλάδα.

space-navigating είπε...

Εγώ από τη στιγμή που κατέθεσα τα δικαιολογητικά μου για έκδοση νέου διαβατηρίου, το παρέλαβα μέσα σε μία εβδομάδα και χωρίς καμία ταλαιπωρία. Αυτό το λέω για να μην βλέπουμε μόνο τις ατυχείς περιπτώσεις. Και δεν ήμουν εξαίρεση. Όσοι παρελάμβαναν την ίδια μέρα μ'εμένα το νέο τους διαβατήριο ήταν όλοι ικανοποιημένοι από τη διαδικασία.
Εγώ πήγα τον Οκτώβριο και ήδη θεωρούσα ότι πήγα τελευταία στιγμή. Το να πηγαίνουν όλοι μαζί αρχές Δεκεμβρίου να βγάλουν διαβατήριο, ένα μήνα πριν τη λήξη του παλιού τους, είναι απλώς αντικατοπτρισμός ενός άλλου τυπικού στοιχείου στην Ελλάδα: πηγαίνω για τις δουλειές μου πάντα τελευταία στιγμή και επειδή υπάρχει συνωστισμός μου φταίνε όλοι οι άλλοι που έκαναν το ίδιο μ'εμένα ή το κράτος που δε μπορεί να με εξυπηρετήσει άμεσα και άκοπα παρ'όλο που υπήρξα ανεύθυνος και αναβλητικός.

Αυτό βέβαια δεν αφορά την περίπτωση ενός φαντάρου, ο οποίος και να θέλει, δεν μπορεί να βγάλει διαβατήριο. Εκεί υπάρχει όντως πρόβλημα στην παροχή υπηρεσιών. Θα έπρεπε ο φαντάρος να μπορεί σε κάποια άδειά του να κάνει κατάθεση των δικαιολογητικών και αίτηση για την έκδοση διαβατηρίου στον τόπο στον οποίο υπηρετεί και να μπορεί να παραλάβει το νέο διαβατήριο μόνο με επίδειξη του απολυτηρίου του. Ίσως και να γίνεται κάτι τέτοιο, δεν γνωρίζω.

Επίσης πρόβλημα αναγνωρίζω και στο ότι η σελίδα με τις πληροφορίες για την έκδοση διαβατηρίων, η οποία ανήκει στο υπουργείο δημόσιας τάξης, δεν είναι και στα αγγλικά (η σελίδα του υπουργείου εξωτερικών υπάρχει και στα αγγλικά, αντίθετα απ'ό,τι ειπωθηκε, όπως και στα γαλλικά). Είναι θέμα πρακτικό και όχι αρχής. Και έχει μεγάλη διαφορά απ'το να περιμένουμε απ'τις αγγλικές υπηρεσίες να παρέχουν τις ιστοσελίδες τους στα ούρντου. Το να παρέχουμε τις σελίδες μας και στα αγγλικά, αποτελεί απλώς αναγνώριση του γεγονότος ότι η αγγλική είναι η γλώσσα επικοινωνίας ανάμεσα σε ανθρώπους που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες. Μια τέτοια γλώσσα χρειάζεται (γιατί δεν μπορούμε όλοι να μιλάμε όλες τις γλώσσες) και έχει καθιερωθεί στην πράξη η αγγλική. Ας μην τα βλέπουμε όλα ως κακομαθημένα πεντάχρονα ("γιατί η Ελενίτσα και όχι εγώ;"). Μου θυμίζει μερικούς Έλληνες, οι οποίοι με έναν εντελώς κακώς νοούμενο εγωισμό θεωρούν ότι οι αστυνομικοί στα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να μπορούν να διαβάσουν τις ελληνικές ταυτότητες (παλαιού τύπου, χωρίς λατινικά στοιχεία)! Δηλαδή τώρα που θα γίνει ισότιμο μέλος και η Βουλγαρία, αν προστεθεί η βουλγαρική στις επισημες γλώσσες της ΕΕ, οι Έλληνες αστυνομικοί θα πρέπει να μπορούν να διαβάζουν το κυριλικό αλφάβητο;;; Θα ήθελα να το δω αυτό...

Για να μη φεύγω απ'το θέμα πάντως, θα ήθελα να προσθέσω το εξής. Μας είπε ο ταλαιπωρημένος φίλος από την Σιγκαπούρη, ότι έπρεπε να φύγει σε 10 μέρες από την απόλυση απ΄το στρατό για τις σπουδές του. Αυτό για εμένα δε συνιστά δικαιολογία. Δεν ήταν υποχρέωση αλλά επιλογή του. Από τη στιγμή που επέλεξε να το κάνει, πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη για την έλλειψη χρόνου απαραίτητου για την τακτοποίηση των υποθέσεών του και να υποστεί τις συνέπειες. Αναγνωρίζω ότι το να εμπιστευθεί τον (υποτίθεται) αρμόδιο αστυνομικό για την παροχή τόσο σημαντικών πληροφοριών ήταν μεγάλη ατυχία. Αλλά από εκεί και πέρα ο ίδιος αποφάσισε να φύγει εσπευσμένα και να αρκεστεί για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα σε μια και μόνο πληροφορία (και μάλιστα δεν ξέρω αν την έδωσε αστυνομικός σε απλό αστυνομικό τμήμα ή σε τμήμα έκδοσης διαβατηρίων - δεν είναι όλα τα τμήματα αρμόδια). Ήταν δηλαδή για μένα απερίσκεπτη και επιπόλαιη ενέργεια η τόσο άμεση αναχώρηση, για την οποία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να υποστεί τις συνέπειες, στην έκταση που δεν αποτελούν γραφειοκρατικό παραλογισμό.
Και το γεγονός ότι μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα δεν έχει πρεσβεία σε κάθε χώρα, δεν είναι παραλογισμός (παρεμπιπτόντως τα στοιχεία του ελληνικού προξενείου στην Σιγκαπούρη, όπως και όλων των ελληνικών αρχών στο εξωτερικό, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΥπΕξ, εδώ: http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/el-GR/Services/
Directory/GreekAuthoritiesAbroad).
Επίσης δεν είναι παραλογισμός ότι δεν μπορούν να πάνε οι γονείς μας να βγάλουν διαβατήριο για εμάς. Απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία μας και είναι απόλυτα λογικό, δεδομένου ότι πρέπει να διαπιστώνεται η ταυτοπροσωπία μας (τουλάχιστον κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών). Δεν μπορεί να πηγαίνει άλλος (έστω κι αν είναι η μητέρα μας) να ζητάει έκδοση διαβατηρίου για άλλον. Ακόμα κι αν είσαι ασθενής, σε επισκέπτεται ο αρμόδιος υπάλληλος. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σε δει, εσένα τον ίδιο και όχι άλλον, και να διαπιστώσει ποιος είσαι, όπως και στην έκδοση ταυτότητας.
Εφόσον λοιπόν κάποιος αποφασίζει ελεύθερα να φύγει εσπευσμένα και χωρίς όλα τα απαραίτητα έγγραφα, πρέπει να υποστεί και τις (λογικές) συνέπειες που προκύπτουν από αυτή του την απόφαση. Στην περίπτωσή μας πρέπει να υποστεί την ταλαιπωρία και τα έξοδα της μετάβασης στην Ταϋλάνδη ή της επιστροφής άμεσα στην Ελλάδα για έκδοση διαβατηρίου (με συνέπεια απώλεια χρόνου εις βάρος των σπουδών του). Δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Οι μόνοι παραλογισμοί τους οποίους προσωπικά αναγνωρίζω και για τους οποίους θεωρώ ότι ένας πολίτης έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται είναι ότι α) δεν δίνεται η δυνατότητα αποστολής του νέου εκδοθέντος διαβατηρίου ταχυδρομικώς στο προξενείο της Σιγκαπούρης (με έξοδα του ενδιαφερομένου βέβαια) και παραλαβή του απο εκεί, ώστε να αποφευχθεί η δεύτερη μετάβαση για παραλαβή στην Ταϋλάνδη και β) δεν είναι πιο ευέλικτη η επικοινωνία με τους αρμοδίους (διάδοση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, αναπλήρωση καθηκόντων σε περίπτωση άδειας ενός αρμοδίου από άλλον υπάλληλο, υπεύθυνη και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, σωστή ενημέρωση όλων των αρμοδίων υπαλλήλων).

Στην περίπτωση που μας απασχολεί όμως, η ζυγαριά δεν γέρνει εντελώς προς τη μία πλευρά. Το ελληνικό κράτος φταίει εκεί που είναι ανεύθυνο και δυσλειτουργικό, αλλά και ο πολίτης έχει τις ευθύνες του επί επιπόλαιων πλην όμως ελεύθερων αποφάσεών του. Και πρέπει να τις αναγνωρίζει και αναλαμβάνει. Κέρδισε κάτι (έγκαιρη έναρξη σπουδών) φεύγοντας εσπευσμένα και όχι έτοιμος, πρέπει να θυσιάσει κάτι άλλο (χρόνο και χρήμα) για την κάλυψη των κενών που άφησε πίσω του. Όπως είπα, δεν μπορούμε να τα θέλουμε όλα δικά μας και έχουμε δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε μόνο όταν όλα τα έχουμε κάνει σωστά και η ευθύνη αφορά μόνο τον άλλον.

Ανώνυμος είπε...

γνωρίζω το πανεπιστημίο που πήγε το παλικάρι. ειμάστε συμφοιτητές. Πήγαμε μαζί να ανανέωσουμε τα διαβατήρια μας. ΤΟυ αρνηθηκανε να του το ανανεώσουν γιατί δεν ήταν πολίτης(φαντάρος). Δεν μπορούσε το παιδί να μην πάει στο πανεπιστήμιο μια που η εταιρία τον σπονσόραρε τα διδακτρά του. Δεν είχε επιλογές. Και υπόψη το διαβατήριο του λήγει "κανονικά" το 2008.

Fellow MBA

Phantasmak είπε...

Πήγα αρχές Νοεμβρίου να κάνω κατάθεση για καινούριο διαβατήριο και θεωρούσα ότι ήδη είχα πάει αργά αλλά βλέπω πως τώρα γίνεται ο χαμός.

Θα μπορούσα να είχα παει από πριν αλλά η διαδικασία με τρόμαζε. Φαντάσου να εισαι σε σοβαρή χώρα του εξωτερικού και να έχεις να μπλέξεις με ελληνική γραφειοκρατία και να πάρεις και άδεια απ΄τη δουλειά σου γι' αυτό (αυτό θ' αλλάξει αργότερα μαζί με την υπηκοότητα πάντως. Όπως είπε κι ο libertarian, μόνο προβλήματα δημιουργεί).

Η διαδικασία, μαζί με το χρόνο αποστολής των δικαιολογητικών και του διαβατηρίου προς κι από την Ελλάδα παίρνει κατά τα λεγόμενά τους 3 εβδομάδες και τα δικά μας θα έρθουν σε 4.5.

Ασφαλώς και η Ελλάδα δε μπορεί να έχει προξενείο σε κάθε γωνιά του πλανήτη αλλά εδώ η μεγαλύτερη ευθύνη είναι του κράτους.

- Βάζει όλους τους Έλληνες να αλλάξουν τα διαβατήριά τους σε μικρό χρονικό διάστημα.
- Το e-government είναι ανύπαρκτο.
- Δεν είναι όλο το προσωπικό ενημερωμένο.

Κατά τ΄ άλλα δεν καταλαβαίνω πώς το παιδί στη Σιγκαπούρη μπορούσε να κάνει τα πράγματα διαφορετικά. Τι έπρεπε να κάνει, να κάτσει Ελλάδα επειδή σε 2 μήνες έληγε το διαβατήριο; Ήθελε να φύγει για Σιγκαπούρη εκείνη τη χρονική στιγμή and that's that. Δεν είναι δικό του πρόβλημα και δεν είναι υποχρεωμένος να υποστεί καμία ταλαιπωρία. Και όπως διάβασα στο τελευταίο σχόλιο δεν είχε επιλογή να το καθυστερήσει.

Δεν ξέρω αν είναι "τυπικός Έλληνας" και πόσο είναι. Δεν ξέρω ποιοι από μας εδώ στα εξωτερικά τα περιμένουμε όλα από το κράτος και "τ' αφήνουμε ολα τελευταία στιγμή". Φαντάζομαι όσα χρόνια και να έχουμε κάτσει στις χώρες διαμονής μας εξακολουθούμε να κουβαλάμε μια σκατιά στον εγκέφαλο :) Δείτε κάτι ομογενείς που έχουν να δουν την Ελλάδα 30 χρόνια και κάτι Έλληνες δεύτερης γενιας που είναι χειρότεροι κι από γηγενείς.

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

space navigating: Επίσης πρόβλημα αναγνωρίζω και στο ότι η σελίδα με τις πληροφορίες για την έκδοση διαβατηρίων, η οποία ανήκει στο υπουργείο δημόσιας τάξης, δεν είναι και στα αγγλικά [...]. Είναι θέμα πρακτικό και όχι αρχής. Και έχει μεγάλη διαφορά απ'το να περιμένουμε απ'τις αγγλικές υπηρεσίες να παρέχουν τις ιστοσελίδες τους στα ούρντου. Το να παρέχουμε τις σελίδες μας και στα αγγλικά, αποτελεί απλώς αναγνώριση του γεγονότος ότι η αγγλική είναι η γλώσσα επικοινωνίας ανάμεσα σε ανθρώπους που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες.

Υπάρχει βέβαια μια μικρή τοσοδούλα ελάχιστη διαφορά: η αγγλική δεν είναι μητρική γλώσσα κανενός Έλληνα πολίτη, ενώ η ούρντου πολλών Βρετανών πολιτών.

space navigating: Μου θυμίζει μερικούς Έλληνες, οι οποίοι με έναν εντελώς κακώς νοούμενο εγωισμό θεωρούν ότι οι αστυνομικοί στα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να μπορούν να διαβάσουν τις ελληνικές ταυτότητες (παλαιού τύπου, χωρίς λατινικά στοιχεία)! Δηλαδή τώρα που θα γίνει ισότιμο μέλος και η Βουλγαρία, αν προστεθεί η βουλγαρική στις επισημες γλώσσες της ΕΕ, οι Έλληνες αστυνομικοί θα πρέπει να μπορούν να διαβάζουν το κυριλικό αλφάβητο;;; Θα ήθελα να το δω αυτό...

Πάλι λάθος: φυσικά και πρέπει να γίνονται δεκτές, διότι είναι γραμμένες σε μία από τις επίσημες γλώσσες της Συνθήκης Σένγκεν. Προφανώς και οι γαλλικές ταυτότητες δεν χρειάζεται να είναι γραμμένες με ελληνικό αλφάβητο, σωστά; Η ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ φυσικά δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την Σένγκεν.

Κατά τα άλλα συμφωνώ.

space-navigating είπε...

η αγγλική δεν είναι μητρική γλώσσα κανενός Έλληνα πολίτη, ενώ η ούρντου πολλών Βρετανών πολιτών

Υπάρχει κι αλλη μια (αρκετά μεγαλύτερη) διαφορά:
Εάν η Αγγλία έχει μειονότητα πολιτών που ομιλούν μόνο την ούρντου (δε μιλάω για πολίτες Άγγλους που η μητρική τους ήταν η ούρντου αλλά τώρα στην Αγγλία μιλούν και αγγλικά), τότε σαφώς και πρέπει να παρέχει τις κρατικές ιστοσελίδες και στα ούρντου, όπως και η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα πρέπει να παρέχει τις ιστοσελίδες της και στα αλβανικά για αλβανόφωνους (και μη ελληνόφωνους) Έλληνες πολίτες.
Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέω εγώ. Εγώ δεν αναφέρομαι σε μειονότητες και στην προστασία των συμφερόντων τους, άρα δεν έχει σχέση η μη υπαρξη αγγλόφωνης μειονότητας στην Ελλάδα. Μιλάω για παροχή των κρατικών ιστοσελίδων μας σε μια διεθνή γλώσσα για καθαρά πρακτικούς λόγους, λόγους επικοινωνίας με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο δεν ομιλεί ελληνικά. Το ίδιο θα ήθελα να μου παρέχεται και από την Κίνα, την Ισπανία, το Μαρόκο και το Ουζμπεκιστάν, αν ήμουν ενδιαφερόμενος. Και το ίδιο θα ήθελε ο ταλαιπωρημένος συμπατριώτης μας να του παρέχεται στην Σιγκαπούρη, σε κάθε περίπτωση που θα έπρεπε να συναλλαχθεί με το εκεί δημόσιο. Παλιά αυτή η "διεθνής" γλώσσα ήταν τα ελληνικά, μετά τα λατινικά κοκ. Σήμερα είναι τα αγγλικά.

φυσικά και πρέπει να γίνονται δεκτές, διότι είναι γραμμένες σε μία από τις επίσημες γλώσσες της Συνθήκης Σένγκεν

α) Δεν είπα καθόλου ότι δεν πρέπει να γίνονται δεκτές. Φυσικά και πρέπει να γίνονται δεκτές. Είπα ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον κάθε αστυνομικό να μπορεί να διαβάζει όλες τις γλώσσες και όλα τα αλφάβητα (τότε δεν θα ήταν καν αστυνομικός, αλλά πιθανότατα καθηγητής πανεπιστημίου). Αν χρειαστεί λοιπόν να ταλαιπωρηθούμε μέχρι να βρεθεί κάποιος που να μπορεί να διαπιστώσει ότι αυτό είναι ταυτότητα και όχι κάρτα μέλους σε τέννις κλαμπ, τότε θα πρέπει να το υποστούμε. Κι επειδή δεν θέλουμε να το υποστούμε, τώρα οι ταυτότητες βγαίνουν και με λατινικούς χαρακτήρες (και σεβόμαστε τη γλώσσα μας και εξυπηρετούμε τον εαυτό μας).

β) Επίσης αυτό με τη συνθήκη Σένγκεν δεν έχει σχέση με αυτό που λεώ εγώ (ή που είχα στο μυαλό μου τέλος πάντων και δεν το διατύπωσα σωστά): λέω λοιπόν ότι πολλοί Έλληνες στο εξωτερικό επικαλούνται το επιχείρημα της επίσημης γλώσσας της ΕΕ μόνο και μόνο για να τη σπάσουν στον (αδαή φυσικά) μπάτσο που κοιτάει σαν χάνος την ταυτότητα με τους ελληνικούς χαρακτήρες και δεν είναι σε θέση να διαπιστώσει μόνος του αν είναι πράγματι ταυτότητα. Εγώ σε αυτό το επιχείρημα απαντώ.

Αυτά είχα να προσθέσω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
Ως προς το κυρίως θέμα, εξακολουθώ να τονίζω ότι η άμεση και ανέτοιμη αναχώρηση του παιδιού (παρ'ολο που 10 μέρες ήταν αρκετές για κατάθεση έστω των δικαιολογητικών, αλλά δυστυχώς εμπιστεύθηκε τον άσχετο αστυνομικό) ήταν ελεύθερη απόφασή του και πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτήν (τη δική του μόνο, όπως είπα, όχι και κάθε δυσλειτουργίας του ελληνικού κράτους).
Ακόμα κι ένας φτωχός που παίρνει την απόφαση να πουλήσει τον νεφρό του, ελεύθερα αποφασίζει. Το ότι είσαι φτωχός ή βιαστικός ή σου προσφέρονται μεγάλα πλεονεκτήματα εις αντάλλαγμα δεν σου στερεί την ελευθερία επιλογών ούτε σε κάνει μαριονέτα της "μοίρας".

ultrasonic15 είπε...

Στο αρχικό ποστ λέει ο Roark.
"....τα συντριπτικά προβλήματα που δημιουργούν και που την ανασφάλεια που γεμίζουν τον απλό πολίτη για ένα ζήτημα που έπρεπε να είναι μια τυπική διαδικασία."

Δεν ξέρω αν το ΄χετε ακούσει around αλλά μετά την 11η Σεπτεμβρίου τίποτα που αφορά ταξίδια πια δεν είναι μια τυπική διαδικασία.
Είναι σε εκκρεμότητα η υιοθέτηση (ή η μη υιοθέτηση) του συστήματος ελέγχου των δεδομένων για επιβάτες αεροπορικών πτήσεων και η άμεση γνωστοποίησή τους σε άλλες (εκτός Ε.Ε.) αρχές.
Γι' αυτούς τους λόγους, όχι μόνο νέα διαβατήρια θα βγάλουνε (έτσι και αλλιώς τα διαβάτήρια των παντελώς ανίκανων νομαρχιών είχαν αναξιοπιστία ως εκεί που δεν παίρνει, ενώ τα έκλεβες από 'κει πιο εύκολα απ' ό,τι τις τσίχλες από ένα περίπτερο), αλλά και νερά -υγρά θα απαγορεύσουν (όπως το κάνουν) στις πτήσεις.
Μέχρι τις μίνι φούστες και τις γυναίκες που έχουν περίοδο θα απαγορεύσουν.

Πάντως για το παιδί που δεν μπορεί να βρει άκρη τον δικαιολογώ απόλυτα.
Εννοείται ότι θα έπρεπε την επομένη που θα έστελνε ένα e-mail του στυλ: 'Parakalw steilte mou to kwlodiavatirio' θα έπρεπε να ερχόταν συστημένος στο σπίτι του ο ίδιος ο πρέσβης για να του δώσει λύση, συνοδευόμενος από κανα δυο σουηδέζες τοπ μόντελ και ένα εισιτήριο αλέ ρετούρ για τις μαλδίβες με διανυκτέρευση στη βασιλική σουϊτα, όπου ντόπιες καλλονές θα στριμώχνονταν για το ποια θα κάνει τις καλύτερες πίπες.

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν μπόρεσε να προσφέρει το ελληνικό κράτος στον ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ.
Τς τς τς. Μα ΠΟΥ 'Ν' ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΕΛΙΚΑ!

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Εχμ, γκουχ, γκουχ, δεν ξέρω αν το ανέφερα πρηγουμένως, αλλά ούτε γω έχω βγάλει καινούργιο διαβατήριο και το χρειάζομαι για τις αρχές Ιαν. Δεν πιστεύω να τολμήση κανείς καρεκλοκένταυρος-γαλαζοφρουρός-σφραγιδοκράτωρ να μου δημιουργήση πρόβλημα χριστουγεννιάτικα!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock