Δευτέρα, Ιουλίου 11, 2005

Πως να προκαλειτε μια γενικη συσκοτιση (μπλακ-αουτ)

Στα όριά της σήμερα η ηλεκτροπαραγωγή, εκκληση κανει η ΔΕΗ για περιορισμο της καταναλωσης. Εκκληση? Ακομα καλυτερος ο τιτλος της Ημερησιας:

ΔΕΗ-θώμεν για την αποφυγή μπλακ άουτ

Ετσι ειναι. Ευστοχος τιτλος. Οι πρωτογονοι ανθρωποι προσευχονται στο τοτεμ για να μην τους βρει το κακο. Αν τους βρει, θυσιαζουν οτι βρουν μπροστα τους. Οι προνοητικοι, νοημονες ανθρωποι προβλεπουν την καταστροφη και αντιδρουν. Ε, στην Ελλαδα δεν εχουμε φτασει ακομα εκει...
Εμεις προσευχομαστε στον θεο των τσαπατσουληδων κρετινων να μην γινει η συσκοτιση, κανουμε εκκληση στους πολιτες να μην σπαταλουν ρευμα, και θυσιαζουμε τους παραγωγους λεγοντας τους να μην χρησιμοποιουν ηλεκτρισμο (γιατι δεν τους λεμε καλυτερα να το κλεισουν το μαγαζι?). Τελος ευχομαστε να πανε ολα καλα, παρολο που δεν καναμε τιποτα για να λυσουμε το προβλημα...


Ενεργειακη πολιτικη α λα ελληνικα: Δεν εχει ρευμα? Κοψει ρευμα!

Ο λογος για το προβλημα? Βρισκεται στην συνεχεια του αρθρου της Ε:

ο υφυπουργός Ανάπτυξης επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο ενεργειακής ανεπάρκειας. Οπως τονίζει, ελάχιστες μονάδες προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια και οπωσδήποτε λιγότερες από αυτές που απαιτούν οι ανάγκες της ζήτησης, κατάσταση που επιδεινώθηκε από τις ανεπάρκειες του δικτύου μεταφοράς
...
σε ερώτηση της «Ε» για το κατά πόσο η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων θα έχει επιπτώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επισημαίνει ότι οι αυξήσεις θα είναι στα επίπεδα του πληθωρισμού. Ακόμη, ότι το ποσοστό των αυξήσεων θα ορίζεται με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για όσο διάστημα η ΔΕΗ διατηρεί το 80% της αγοράς

οπως στρωσεις θα κοιμηθεις! Αν προσπαθεις τεχνητα να κρατας τις τιμες χαμηλα, φυσικα θα εχεις ελλειμμα προσφορας και υπερβαλλουσα ζητηση! Η λυση προφανως πρεπει να περιεχει μια ανοδο των τιμων γιαι να εχουμε ολοι ενεργεια, καθως οι χρηστες θα περιοριζουν τις σπαταλες, περικοπtοντας δραστηριοτητες που τους ωφελουν λιγοτερο*. Οχι ομως, εμεις εχουμε την καταπληκτικη ιδεα των μπλακ-αουτ! Το ηλεκτρικο θα κοβεται περιοδικα, ανα περιοχες και θυσιαζοντας ολες ανεξαιρετως τις δραστηριοτητες των κατοικων. Οριστε, αυτες ειναι πρωτοποριακες ιδεες!

Και αυτο ειναι μονο η αρχη, ερχονται χειροτερα, οσο ανεβαινει η ζητηση αλλα δεν δημιουργουνται νεες μοναδες παραγωγης. Ειμαι σιγουρος μαλιστα οτι καποιοι θα τα ριξουν συντομα στην ελευθερη αγορα. Γιατι υποτιθεται οτι εχουμε απελευθερωσει την αγορα ηλεκτρισμου, αρα φταινε οι ιδιωτες που δεν επενδυουν!

Μα πως να επενδυσουν, που με τις σημερινες τιμες ακομα και η ΔΕΗ, που λαμβανει μυριες κρυφες επιδοτησεις για να παραγει ενεργεια με τον υπερβρωμικο φτηνο λιγνιτη**, δυσκολα τα βγαζει περα?

Να δειτε που οι επικινδυνοι ιδεοληπτικοι που σχεδιαζουν το ενεργειακο μας μελλον, θα καταφερουν να μας φερουν σε χειροτερη θεση απο την Καλιφορνια...

* π.χ. κλεινοντας την τηλεοραση οταν δεν βλεπετε, χαμηλωνοντας τον κλιματισμο κτλ
**αληθεια που ειναι οι οικολογοι να κανουν πορειες για την μολυνση που προκαλει η ΔΕΗ?

ΥΓ Το οτι η τρισκαταρατη ΔΕΗ εχει καψει στους γονεις μου που μενουν στην Αθηνα, 1 τηλοραση (90 ευρω ζημια) και 1 ψυγειο (αναγκαστικη αγορα UPS, περ. 60 ευρω) λες και ειμαστε στην Ινδια και τα κανονικα δυτικα προιοντα δεν αντεχουν για τις κακες υποδομες μας, μενει για το επομενο επεισοδειο...

12 σχόλια:

J95 είπε...

Κοίτα το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι απλή υπόθεση.

Η κατανάλωση κυμαίνεται απίστευτα και είναι απολύτως φυσιολογικό να μην επαρκεί η προσφορά τις ημέρες του καύσωνα (ξέρεις τι σημαίνει 3.000.000 ερ κοντίσιον;).

Δηλαδή έστω ότι ήταν 100% ελεγχόμενη από ιδιώτες η αγορά και όντως μπορούσε να καλύψει άνετα τη ζήτηση σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη μέρα το 40% αυτών δε θα μπορούσε να πουλήσει ούτε μισό βατ. Δεν έχει σημασία που θα έπεφταν οι τιμές: κανείς δε θα τα ήθελε.

Τέλος πάντων, είναι ένα από τα ζητήματα που το αόρατο χέρι της αγοράς δε μπορεί να λύσει, διότι το διακυβευόμενο αγαθό δεν είναι το χρήμα. Βελτιστοποιείτε λάθος μεταβλητή.

Εν προκειμένω, δηλαδή γιατί να μην ανοίξει η ΔΕΗ άλλα τρία εργοστάσια και να λήξει το θέμα; Πού κολλάει η δομή της αγοράς; Δε συζητάμε για τα κέρδη, συζητάμε για την επάρκεια. Μη μου τα μπλέκεις.

Η Καλλιφόρνια... περίεργο που την αναφέρεις. Εκεί είχαν αν δεν κάνω λάθος περί τα 60 μπλακ άουτ σε διάστημα λίγων χρόνων, από τότε που απελευθερώθηκε η αγορά μέχρι τότε που ξαναμπήκε υπό καθεστώς ρύθμισης. Αν θυμάμαι καλά μάλιστα, ένας από τους παροχείς, η Enron, προκαλούσε εσκεμμένα έλλειψη ρεύματος προκειμένου να πωλεί στη συνέχεια σε εξωφρενικές τιμές.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση ανάμεσα στους στόχους της επαρκούς κάλυψης της ζήτησης και του μέγιστου κέρδους. Πρόκειται για trade off, όχι για αναλογία. Κανέναν δε συμφέρει να δίνει ρεύμα στο Καστελλόριζο, κανείς δε θα το κάνει εφ' όσον κριτήριο είναι το συμφέρον. Κανένα δε συμφέρει να διαθέτει άχρηστη υποδομή για να καλύψει διπλασιασμό της ζήτησης που θα προκύψει 3 μέρες το χρόνο, κανείς δε θα το κάνει. Αυτές είναι επενδύσεις που τις κάνουν μόνο κράτη ή εταιρίες που υποχρεώνονται από κράτη και -ναι, τι έκπληξη- δε μεγιστοποιούν το κέρδος.

Πες μου "γουστάρω απελευθέρωση π.χ. για να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας", ή "για να γίνουν επενδύσεις στη χώρα" ή κάτι τέτοιο. Αλλά το κεντρικό σου επιχείρημα σήμερα είναι τεχνικά irrelevant.

S G είπε...

πρεπει να ξεχωρισουμε δυο θεματα

α) η σωστη τιμολογηση

β) η βελτιστη διαρθρωση της αγορας

α) ειναι προφανες ελπιζω οτι μια υψηλοτερη τιμη ειναι προτιμοτερη απο μια σειρα μπλακ αουτ. Επειδη, as I briefly mentioned, τα μπλακ αουτ δεν σου δινουν δικαιωμα να διαλεξεις τι θα πρωτοπεριορισεις. Τα κοβεις ΟΛΑ μαχαιρι.
Η τιμη σημερα σιγουρα δεν ειναι σωστη, απο την στιγμη που δηλωνουν οτι θα κανουν αυξησεις στα ορια του πληθωρισμου την ωρα που γνωριζουμε οτι το πετρελαιαο ανεβαινει αρκετα παραπανω. Μαλιστα, οπως ειπα, λογω επιδοτουμενου λιγνιτη, οι τιμες ειναι ηδη απαραδεκτες, απο τις χαμηλοτερες στην ΕΕ (τεχνητα, οχι λογω χαμηλοτερου κοστους).

Βλεπεις το trade off δεν ειναι μεταξυ κερδων/ηλεκτρισμου για ολους. Υπαρχει και το περιβαλλον, η ορθολογικη αξιοποιηση των πορων μας κτλ

Δεν ειναι κατι νεο οτι το ηλεκτρικο οπως τα λεωφορεια/μετρό, οι αυτοκινητοδρομοι ή τα αεροδρομια, εχει ωρες και εποχες αιχμης. Και το κοστος των εταιρειων οριζεται σχεδον αποκλειστικα απο το κοστος αιχμης (πρεπει να εχεςι εγακαταστασεις ετοιμες για αυτην την αιχμη). Ο καλυτερος τροπος να περιοριζεις τις αιχμες ειναι οι τιμες, μεταβαλλομενες αναλογα την ωρα και την εποχη.

Γιαυτο οπως τα εξυπνα διοδια αλλαζουν αναλογα με την κινηση στον δρομο, τα εξυπνα τιμολογια ρευματος αλλαζουν (ηδη) αναλογως την ωρα της ημερας. Γιατι να μην αλλαζουν αναλογως και την εποχη? Σπαταλες να αποφυγουμε, ωστε να πεσει η καταναλωση, ΠΑΝΤΑ υπαρχουν.
Αν θυμοσαστε το προβλημα της λειψυδριας στην Αθηνα, μεσα σε 3 χρονια μαθαμε να περικοπτουμε εκατο ειδων σπαταλες και μειωσαμε την καταναλωση, κανοντας καλο στις τσεπες μας ΚΑΙ στο περιβαλλον.

Ετσι λοιπον, οντως η ΔΕΗ μπορει να φτιαξει 3-4 νεα εργοστασια χωρις μεγαλη οικονομικη επιβαρυνση για να καλυψει την ζητηση. Αλλα αυτο δεν ειναι ορθολογιστικο, ειναι σπαταλη και βλαπτει το περιβαλλον. (αφηστε που προσκρουει στην αντισταση των κατοικων που δεν θελουν αλλα ρυπαινοντα εργοστασια της ΔΕΗ).

Η ορθολογιστικη διαχειριση των πορων δεν ειναι προνομιο ή αποκλειστικοτητα των ιδιωτικων αγορων. Ειναι υποχρεωση μας και ειναι και προς το συμφερον μας. Και το καλυτερο εργαλειο ειναι οι τιμες.

Αν φοβομαστε οτι καποιες ευπαθεις ομαδες δεν θα μπορουν να το πληρωσουν (που αποκλειεται με τοσο χαμηλες τιμες), τοτε τους δινουμε μια επιδοτηση, ανεξαρτητως καταναλωσης. Ετσι πετυχαινουμε τον στοχο να εχουν τα σωστα κινητρα (αντιμετωπιζουν την σωστη, υψηλη τιμη), αλλα να μην χρεοκοπουν.

για το (β) θα επιστρεψω οταν εχω χρονο και αφου γινει το (α) κατανοητο (ελπιζω)

NickTheCreek είπε...

SG νομίζω πως ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τις αιχμές είναι να αντιμετωπίσεις τα αίτια που τις παράγουν - μπλακάουτ ή μεταβλητή τιμολόγηση είναι ασπιρίνες εξηγώ αμέσως: Στην Αθήνα την τελευταία δεκαετία κυρίως χτίστηκαν (με την ανοχή των αρχών, βέβαια) ενεργοβόρα κτίρια, ενώ η άκριτη εγκατάσταση κλιματιστικών (12.000 BTU για δωμάτιο 10-15 τ.μ., έλεος) έχει επιβαρύνει σημαντικά το δίκτυο. Παράλληλα δεν δημιουργήθηκαν νέες μονάδες (συμβατικές ή εναλλακτικές) και εικάζω πως ένας από τους λόγους (ίσως όχι ο σημαντικότερος, τουλάχιστον λίγο πιο σημαντικός από τη βλακεία) ήταν η μετοχοποίηση της ΔΕΗ. Λειτούργησε η λογική πως πρόσθετες επενδύσεις θα επιβάρυναν τα οικονομικά αποτελέσματα και θα έκαναν την εταιρεία λιγότερο ελκυστική στους επενδυτές τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα (και το κράτος ως γνωστόν δεν κοιτά πέρα από τη μύτη του, όπως έχει δείξει γενικώς με τις "ιδιωτικοποιήσεις", άλλο καπέλο αυτό όμως). Το παράδειγμα με τη λειψυδρία νομίζω πως είναι ατυχές, α) η λειψυδρία ήταν καθαρά συγκυριακή, β) ρεύμα παράγεται από διάφορες πηγές, νερό όμως; γ) όταν επιτέλους έβρεξε οι περιορισμοί καταργήθηκαν (βγάλαμε τα τούβλα από τα καζανάκια αν θυμάσαι). Στο προκείμενο, αν π.χ. η ΔΕΗ δεν ενισχύσει την προσφορά της και παράλληλα δεν ληφθούν μέτρα στα αίτια που προκαλούν την ανεξέλεγκτη αύξηση της ζήτησης του χρόνου τα μπλακάουτ θα είναι και πάλι εδώ όσο και να πάει η κιλοβατώρα. Ετοιμαζόμουν να γράψω για την Καλιφόρνια αλλά με κάλυψε ο J95...

S G είπε...

καλα εκανα και δεν προχωρησα λοιπον στο δευτερο σημειο, αν δεν συμφωνουμε στο πρωτο :-)

οντως δεν εχουν δημιουργηθει πολλες νεες μοναδες (στο Λαυριο νομιζω μια). Οντως ενας λογος ειναι οτι ηθελαν να δωσουν αδειες σε ιδιωτικες εταιρειες, για να ανοιξει η αγορα. Ομως δεν εδωσαν κινητρα στις ιδιωτικες εταιρειες, οπως εξηγησα. Αν το μελλον ειναι αβεβαιο γιατι δεν υπαρχει το θεσμικο πλαισιο για την πωληση ρευματος στην ΔΕΗ απο ιδιωτες και αν οι τιμες ειναι τοσο χαμηλες (λογω του επιδοτουμενου βρωμολιγνιτη οπως εξηγησα) και χειροτερα αν υπαρχει ενα παντοδυναμο μονοπωλιο, ο ιδιωτης δεν εχει κανενα συμφερον να επενδυσει. Ειναι αυτο που ο Εκονομιστ αποκαλει botched deregulation, με λιγα λογια δεν απελευθερωσαν την αγορα, απλα τα εκαναν ολα σαλατα...

Ενας δευτερος καλος λογος για την μειωμενη παραγωγη ειναι ο ΝΙΜΒΥΙσμος (not in my back yard, δειτε κιαυτο) μας. Κανεις δεν θελει μια μοναδα της ΔΕΗ στην αυλη του, κανεις δεν θελει καλωδια υψηλης τασης (ξερετε οτι η Αθηνα ειχε διακοπες ρευματος λογω του οτι δεν κατασκευαζοταν η τριτη γραμμη μεταφορας επειδη 20 αγιοστεφανιωτες αντιστεκοντουσαν?).

Ολα αυτα καλα. Η αυξηση της παραγωγης ομως δεν λυνει τιποτα, ειναι μονο ενας φαυλος κυκλος. Οπως εξηγησε ωραια ο Ι95, το προβλημα των αιχμων ειναι τεραστιο. Η χειμερινη βραδυνη καταναλωση απο την καλοκαιρινη το μεσημερι απεχει απιστευτα! Δεν ειναι ουτε λογικο, ουτε οικολογικο να παραγουμε τοσο πολυ, μονο για την ωρα αιχμης. Ειναι απαραιτητο, λογικο και δικαιο να αποθαρρυνουμε την καταναλωση αιχμης, βαζοντας τον καταναλωτη να πληρωνει τουλαχιστον μερος του απιστευτου κοστους που προκαλει ανοιγοντας τερμα τον κλιματισμο μεσημερι Ιουλιου. Το κοστος για την ΔΕΗ δεν ειναι το ιδιο ολη την ωρα, γιατι να ειναι οι τιμες?

Και οι τιμες διδασκουν, πιστεψε με. Τσεκαρε τα αρχεια της ΕΥΔΑΠ. Με τις υψηλες τιμες μειωθηκαν οι σπαταλες, διορθωθηκαν οι διαρροες που πριν δεν μας ενοιαζαν και βελτιωθηκε η οικολογικη συνειδηση (εχω να κανω μπανιο στην Αθηνα με γεματη μπανιερα απο 13 χρονων, λογω λειψυδριας! σπανια βλεπεις πια κανενα στην Αθηνα να σπαταλαει υπερβολικο νερο για να πλυνει το αμαξι ή να ποτισει τα φυτα. Μαθαμε!)

Ενα συμπληρωματικο εργαλειο, που δεν εξαφανιζει την αναγκη ορθολογικης τιμολογησης, ειναι η διασυνδεση με την Βορεια Ευρωπη. Στην Γερμανια η αιχμη ειναι τον χειμωνα, ετσι το καλοκαιρι εχουν αχρησιμοποιητη δυναμικοτητα. Αντι να χτιζουμε 200 νεες μοναδες για 3 μερες τον χρονο, ειναι πολυ πιο φτηνο να αγοραζουμε απο τις υπαρχουσες... (και γλιτωνουμε και μολυνση).

Οπου υπαρχει θεληση υπαρχει λυση. Οταν ομως ειμαστε ιδεοληπτικοι ξεροκεφαλοι τεμπεληδες, μονο προσευχη μπορουμε να κανουμε!

(για την Καλιφορνια και τις ιδιωτικοποιησεις στο επομενο επεισοδιο)

isobel είπε...

εγώ μια παρατήρηση έχω να κάνω
θυμάστε αυτό το κλασικό κόλπο της πενταήμερης που όλοι συγχρονίζαν τα ρολόγια κ πηγαίναν να τραβήξουν καζανάκι;
Λίγη φαντασία. λίγη οργάνωση κ να το το σωστό το μπλακ αουτ

NickTheCreek είπε...

Αγαπητέ SG, οι διαρροές εξακολουθούν να είναι μείζον θέμα για την ΕΥΔΑΠ, απλώς τώρα έχουμε νερό σε επάρκεια και δεν μας νοιάζει. Η πολιτική της μεταβλητής τιμολόγησης επιμένω πως δεν έχει νόημα αν δεν εξαλειφθούν τα αίτια που αυξάνουν τη ζήτηση και τα οποία δεν έχουν να κάνουν με το ίδιο το προϊόν (π.χ. δεν βελτιώθηκε ή χειροτέρεψε το ρεύμα). Η αύξηση της ζήτησης οφείλεται (όχι αποκλειστικά) στην ανεξέλεγκτη δόμηση ενεργοβόρων κτιρίων και στην εγκατάσταση κλιματιστικών χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης μελέτη. Αν εξαιρέσουμε το ζήτημα της μεταβλητής τιμολόγησης, πάντως, δεν νομίζω πως διαφωνούμε, ναι 20 άνθρωποι μπορούν να μπλοκάρουν τη διέλευση μιας γραμμής υψηλής/μεσαίας τάσης. αλλά μιας και το 'φερε η κουβέντα γιατί αυτά τα καλώδια δεν τα περνούν υπογείως και τα περνούν εναερίως ξυστά πάνω από τα δάση;

S G είπε...

η αυξηση της ζητησης νικ ερχεται συνεχως. ο μονος τροπος να αντιστοιχεις την ζητηση στην προσφορα ειναι ο μηχανισμος των τιμων.

τα (οντως) υπερβολικα ενεργοβορα κτιρια και η σπαταλη των κλιματιστικων αποθαρρυνονται μονο απο υψηλοτερες τιμες. Δεν βλεπω που ειναι η διαφωνια σου...

παρεπιμπτοντως και το θεμα των γραμμων ειναι θεμα σωστων τιμων. Οι υπογειες γραμμες ειναι ακριβες. Αν η ΔΕΗ πληρωνε την ζημια που προκαλει στους κατοικους με τις υπεργειες γραμμες ομως, ισως θα προτιμουσε υπογειες. Οπως εχω παντως ξαναπει, η Αθηνα ειναι η μονη σοβαρη πολη που ξερω, ποσο μαλλον πρωτευουσα, που οι γραμμες ηλεκτρικου ειναι υπεργειες! Εχουμε πεζοδρομιακια 30 εκατοστων και σαν να μην ηταν αρκετα μικρα εχουμε κολωνες της ΔΕΗ καθε 20 μετρα!

ΥΓ οι διαρροες της ΕΥΔΑΠ εχουν πεσει κατα πολυ. Μιλαμε οτι χαναμε γυρω στο 30% της καταναλωσης νερου σε διαρροες!

pinky and the brain είπε...

το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας είναι σύνθετο και ως μη ενεργειολόγος δεν ξέρω όλες τις λεπτομέρειες.
αρχικά, όταν λέμε "απελευθέρωση" της αγοράς δεν εννοούμε "απελευθέρωση" παντού. ξεκινάει με την απελευθέρωση των επιλογοντων πελατων υψηλής τάσης (των ενεργοβόρων, δηλ, βαριές βιομηχανίες). αυτές στην ελλάδα είναι όλες κι όλες 25! for perspective, στις υπόλοιπες χώρες της ε.ε. είναι το 30% των επιχειρήσεων. αυτές λοιπόν μπορούσαν να αγοράσουν/ προμηθευτούν ενέργεια από οποιονδήποτε παραγωγό. η άλλη απελευθέρωση είναι στην παραγωγή όπου δεν έχει γίνει κατ'ουσίαν τίποτα και διατηρεί η δεη το μονοπώλιο. έτσι, δεν μπορούν να προμηθευτούν από αλλού. συγχρόνως, δεν μπορούμε να εισάγουμε από το εξωτερικό ρεύμα σε εποχές αιχμής γιατί η υποδομή είναι χάλια και δεν είναι σωστά συνδεδεμένη η χώρα. το ρεύμα δεν αποθηκεύεται οπότε πρέπει να παραγείς αρκετό ρεύμα για να ικανοποίησεις το πιο ψηλό σημείο ζήτησης. η δεη δεν είχε προβλέψει σωστά την αύξηση της ζήτησης λόγω των a/c και νάμαστε εδώ. τα τιμολόγια της δεη για τα νοικοκυριά είναι αρκετά χαμηλά, ένα ιστορικό φαινόμενο ελληνικής μαλακίας: χρεώναμε ψηλά τη βιομηχανία και χαμηλά τα νοικοκυριά!!! (ψήφοι είναι αυτοί).
επίσης, τα κτίρια στην αθήνα ειδικά έχουν χτιστεί λες και ζούμε στη βόρεια ευρώπη: όλο τζάμι και απαράδεκτη μόνωση.
η απελευθέρωση αργότερα θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις μέσης τάσης (περίπου 7.500) και ακολουθούν οι επιχειρήσεις χαμηλής τάσης (το 95%+ των επιχειρήσεων) και τα νοικοκυριά. όπως και νάχουν τα πράγματα, η ε.ε. μας σέρνει στα δικαστήρια γιατί η ελλάδα έχει καθυστερήσει πολύ.
από την άλλη το φυσικό αέριο αργεί πολύ. κάποιες μεγάλες βιομηχανίες χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στην παραγωγική διαδικασία και συγχρόνως παράγουν ρεύμα το οποίο καταναλώνουν οι ίδιοι και δεν το πωλούν σε τρίτους. αυτός είναι ένας τρόπος "παραγωγής" ηλεκτρικής ενέργειας. τέλος, υπάρχουν και το αιολικά πάρκα τα οποία σνόμπαρε η δεη, έχουν μπει ιδιώτες με υποστήριξη της ε.ε. τα οποία είναι πολύ αποδοτικά αλλά ακόμα λίγα.
η ανεπάρκεια ενέργειας οφείλεται 100% στην απραξία του κράτους (σε συνδυασμό με τη δεη) η οποία δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της απελευθερωμένης αγοράς. φυσικά και ο κοινός θνητός πιστεύει ότι η απελευθέρωση είναι κάτι κακό γιατί μπαίνει το κακό κεφάλαιο και η "ξένη" στη χώρα. δεν σταματάει να σκεφτεί ότι μόνο ο ίδιος θα επωφεληθεί

Ανώνυμος είπε...

η συνέχεια στο θέμα της απελευθέρωσης:
Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει: «Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα δύο νομοσχέδια για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ήδη παραδώσει στο υπουργείο τα τελικά κείμενα, όπως έχουν προκύψει μετά τις διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς και αναμένεται εντός των επομένων ημερών να δοθούν στη δημοσιότητα. Στόχος του υπουργείου είναι η κατάθεση και η ψήφισή τους από τη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2003/54».
δηλαδή, ακόμα φτιάχνουμε τη νομοθεσία :)

pinky and the brain είπε...

το τελευταίο comment ήταν δικό μου, κάτι λαθος έκανα και βγήκε anonymous. για να συνεχίσω, έχουμε καθυστερήσει 6 χρόνια (!) για να νομοθετήσουμε. no wonder μας σέρνει η ε.ε. στα δικαστήρια

bromptonista είπε...

Η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τις ώρες αιχμής δεν μπορεί να ελαττωθεί αυξάνοντας απλά την τιμή. Το a/c στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο είναι είδος πρώτης ανάγκης, και μάλιστα επηρεάζει απευθείας την παραγωγικότητα: δουλεύει κανείς με 35 βαθμούς χωρίς κλιματισμό;

Τα λάθη που έγιναν με τα "ενεργοβόρα" κτίρια έχουν επηρεάσει δραματικά τη ζήτηση, αλλά όχι για την "οικιακή", περιοριζόμενη με αυξήσεις στις τιμές κατανάλωση. Δεν μπορείς να κλείσεις τα κλιματιστικά στις εταιρείες και τις τράπεζες που βράζουν στα γυάλινα κτίρια όπως δεν μπορείς να κατεβάσεις τους διακόπτες στους servers και τα workstations. Τι θα κάνουν όλοι αυτοί μετά, μπιρίμπα θα παίζουν στα γραφεία και θα κουνάνε τα φύλλα τους βεντάλια για να δροσίζονται;

Ανάλογα φαινόμενα "συνωστισμού" παρατηρούνται πάντως και σε άλλες υπηρεσίες, και άλλοτε αντιμετωπίζονται ορθά, άλλοτε όχι. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πχ καλύπτουν ικανοποιητικά ακόμα και τα πρώτα λεπτά μετά την Ανάσταση ή τον ερχομό του νέου χρόνου. Το δίκτυο DSL ανά περιοχές μπορεί ή να καλύπτει τη ζήτηση ή να καταρρέει (Κηφισιά γκρρρρρ). Το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών, ενώ τις ώρες μη αιχμής δε βγάζει ούτε τα λεφτά του ούτε τη μόλυνση που προκαλεί, στην αιχμή (και παραδίπλα) δεν καλύπτει τη ζήτηση σε καμία περίπτωση - και γι' αυτό πάμε όλοι με αυτοκίνητα.

Δεν καταλαβαίνω την άποψη ότι "δε συμφέρει κανέναν να πάει ρεύμα στο Καστελόριζο". Γιατί; Θα το χρεώσει, θα το πουλήσει, θα βγάλει κέρδος. Και αν δε βγάλει αυτός, θα εισάγει ρεύμα από την Κίνα το Καστελόριζο ή θα βάλει συσσωρευτές, ηλιακή ενέργεια, αιολικές γεννήτριες, πυρηνικό εργοστάσιο στην τελική. Ας κάνει 20 χρόνια να κάνει απόσβεση...

S G είπε...

γιατρε περιθωριο για περιορισμο της σπαταλης υπαρχει ΠΑΝΤΑ. το θεμα εχει μελετηθει εκτενως. Θα παω στην ακραια περιπτωση που η ενεργεια ειναι δωρεαν οπως στις φοιτητικες εστιες στην Γερμανια. Ε εχω δει ατομα να εχουν το καλοριφερ στο τερμα και ανοιχτα παραθυρα!

Με τον κλιματισμο συμβαινει το ιδιο, πολλοι δεν προσεχουν, το εχουν πολυ ψηλα, ανοιγουν παραθυρα και πορτες, επειδη το ρευμα ειναι φτηνο.
Επισης θα περιοριζεται η καταναλωση αλλων μορφων στις ωρες αιχμης. Αν ξερεις οτι το ρευμα εχει τριπλασια τιμη το μεσημερι, προφανως θα βαζεις πλυντηρια κτλ το βραδυ. Οι βιομηχανιες παρομοιως θα προσαρμοσουν την παραγωγη τους.

Ασε που ξαναλεω, τα κτιρια δεν εχουν σχεδιαστει σωστα, ΕΠΕΙΔΗ δεν υπαρχουν τα κινητρα. Οι ανθρωποι δεν ειναι ηλιθιοι, απλα δεν τους συμφερει σημερα να σχεδιαζουν βιοκλιματικα κτιρια γιατι θα γλιτωνουν ελαχιστο κοστος. Αν ομως το ρευμα ηταν πιο ακριβο, η επενδυση σε βιοκλιματικο σχεδιασμο θα γινοταν πιο συμφερουσα...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock