Κυριακή, Ιουλίου 10, 2005

Δυο λογοι να συμπαθεις τον υπουργο Αλογοσκουφη

και δυο λογοι να αντιπαθεις τις φυλλαδες

Κινηση πρωτη:
Eνιαίος φορολογικός συντελεστής 25% θα ισχύσει από το 2007 για όλα τα εισοδήματα των πολιτών - Aυξάνεται σε 13.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς.

Τι σημαινει αυτο το σχεδιο του υπουργου Εθνικης Οικονομιας? Οπως εχουμε εξηγησει και παλαιοτερα, σημαινει οτι ολοι οι πολιτες θα πληρωνουν τα ιδια ή λιγοτερο για το ιδιο δηλωμενο εισοδημα. Ο σκοπος να απλοποιηθουν οι διαδικασιες χαρη στον μοναδικο φορολογικο συντελεστη και ετσι να μειωθουν τα εξοδα του κρατους, να μειωθει η γραφειοκρατια, να πεσουν τα αντικινητρα για εργασια (ενα ατομο που πηδα σημερα απο την φορολογικη κλιμακα του 15% στο 30% αντιμετωπιζει οριακο φορο 100%!) και το κυριοτερο να μειωθει η φοροδιαφυγη.

Σημερα ουσιαστικα διαλεγεις ποσο φορο θα πληρωσεις. Και πολλοι διαλεγουν λιγο. Οπως μου λενε ομως φιλοι ελευθεροι επαγγελματιες, ευχονται να ερθει η στιγμη που το κρατος θα τους φορολογει δικαια και θα μπορουν να δηλωνουν το πραγματικο εισοδημα (με τον σημερινο διεστραμμενο κωδικα απλα θα χρεοκοπουσαν αν δηλωναν τα παντα).

Κινηση δευτερη:
Ο κ. Αλογοσκουφης σαν πεπειραμενος οικονομολογος αντιστεκεται στο καθυστερημενο δογμα των εθνικων πρωταθλητων. Δεν προκρινει τις συγχωνευσεις των ελληνικων τραπεζων μεταξυ τους, αλλα θελει το πεδιο ελευθερο για την εισοδο ξενων παικτων. Ετσι θα ανεβει ο ανταγωνισμος και θα δυναμωσει το τραπεζικο συστημα που ειναι τοσο κρισιμο για την αναπτυξη και ειναι σημερα το πιο ακριβο στην ευρωζωνη!

Το σχολιο του Βηματος για το θεμα αξιζει το πρωτο βατομουρο. Γιατι εγκαταλειπει την πολιτικη των προηγουμενων κυβερνησεων που βασιζοταν στην εμπειρη γνωμη των τραπεζιτων Καρατζα και Κωστοπουλου, ρωτα ο αρθρογραφος?
Γιατι αγαπητε αρθρογραφε ειναι τραπεζιτες! Δεν νοιαζονται για τον ανταγωνισμο και για την αγορα, αλλα για το να αποκτησουν περισσοτερη δυναμη και ενα μεγαλυτερο γραφειο! Ο αρθρογραφος ομως μας λεει οτι γενικοτερα ο υπουργος:

Θα έπρεπε να επιδιώκει ταυτόχρονα και τους δύο στόχους· και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές διεθνώς. Οι δύο στόχοι δεν είναι ασύμβατοι μεταξύ τους.

Σοφιστια πρωτου μεγεθους! Μηπως δεν καταλαβαινουν στο Βημα οτι η επιδοτηση, εμμεση ή αμεσα μιας κινησης σημαινει ευθεια αποθαρρυνση των αλλων κινησεων? Αν πιεζεις τις επιχειρησεις να συγχωνευονται με ελληνικες, αποθαρρυνεις αμεσως την αγορα τους ή συνεργασια με μια ξενη! Και αυτο βλαπτει την αγορα!

Συγκρινετε την ισπανικη τραπεζικη αγορα που ειναι ανοιχτη, με την υπερπροστατευμενη και μεγαλυτερη ιταλικη. Οι ισπανικες τραπεζες εχουν γινει απο τις πιο ανταγωνιστικες στην Ευρωπη, με αποτελεσμα οι τιμες στην Ισπανια να ειναι χαμηλοτατες. Μαλιστα συμβαινει το αντιθετο απο την κινδυνολογια του Βηματος. Οι ισπανικες τραπεζες κανουν απο τις πιο μεγαλες και εξυπνες εξαγορες στην Ευρωπη! H BSCH π.χ. αγορασε προσφατα την Abbey National και εχει κανει πολλες εξυπνες εξαγορες στην Λατινικη Αμερικη. Η BBVA προσπαθησε μαλιστα να αγορασει την ιταλικη BNLκαι τωρα την Antoveneta, αλλα προσκρουει στις ιδεοληψιες της ιταλικης Κεντρικης Τραπεζας.

Η Ελλαδα χρειαζεται ξενες επενδυσεις, ξενη τεχνογνωσια, ξενα κεφαλαια. Κινησεις εναντια σε αυτη την κατευθυνση ειναι κινησεις που εμποδιζουν την αναπτυξη της χωρας και οσο πιο γρηγορα το καταλαβουμε, τοσο το καλυτερο.

Βατομουρο δευτερο: Ακολουθει στην επομενη καταχωρηση...

14 σχόλια:

S G είπε...

ειχα κανει ενα λαθος στην συνδεση με το αρθρο στο Βημα. το διορθωσα τωρα (χαρη σε υποδειξη του λιμπε) και συγγνωμη για αυτο...

GreekForum είπε...

Εντυπωσιακή κίνηση αυτή για τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή και ακόμη εντυπωσιακότερη είναι η απουσία αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.
Για αυτό το θέμα στις ΗΠΑ πέφτουν κορμιά μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Ίσως είναι μια απόδειξη ότι οι αντιδράσεις εδώ δεν έχουν γνήσιο ιδεολογικό χαρακτήρα αλλά απλά εμφανίζονται ανάλογα με το μέτρημα των "κουκιών". "Κανονικά", ένα "αριστερό" κόμμα (whatever that means...) θα έπρεπε να έχει ξεσηκωθεί γι'αυτό το θέμα αλλά προφανώς υπάρχουν πολλοί στο ΠΑΣΟΚ υψηλών εισοδημάτων και δεν θέλουν να τους δυσαρεστήσουν.

S G είπε...

μπααα περιμενε λιγο. νομιζω δεν το χουν παρει ειδηση ακομα

το Βημα και η ελευθεροτυπια δεν εχουν γραψει ακομα τιποτα για το θεμα!

Απο την αλλη ειναι δυσκολο να κατηγορησεις ενα μετρο που μειωνει την φορολογια για σχεδον ολα τα εισοδηματα! (επιμενω, δεν μειωνει απαραιτητα τις φορολογικες εισπραξεις αφου σκοπος ειναι να αυξηθει το παραγομενο εισοδημα και κυριως το δηλουμενο εισοδημα)

GreekForum είπε...

Είναι έξυπνο το ότι συνδυάζεται με την αύξηση του ύψους του αφορολόγητου έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει κριτική για επιβάρυνση των χαμηλόμισθων.

Λες να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία του Γιώργου;

Πάντως οι Βενιζέλοι και λοιποί σίγουρα περιμένουν τις φυλλάδες...

libertarian είπε...

μπααα περιμενε λιγο. νομιζω δεν το χουν παρει ειδηση ακομα

Αυτό ή τελικά έγιναν ρεαλιστές και κατάλαβαν ότι αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσει το Κράτος τα έσοδα του.

avatar είπε...

Το θέμα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ αλλά τι σκ@τά περιμένει ο Έβερτ και δε λέει κάτι? ;-)

libertarian είπε...

τελικά τείνω προς αυτό που λέει ο SG. Όντως είναι δύσκολο να κατηγορήσουν ακόμα και οι λαϊκιστές ένα τέτοιο μέτρο.

οι χαμηλόμισθοι με εισόδημα 11.000-13.000 έχαναν 15% του μισθού τους. Τωρα τον απολαμβάνουν ολόκληρο.

Η μεσαία τάξη με εισοδήματα από 13.000-23.000 έχαναν το 30% τώρα μόνο 25%, δλδ κέρδος 5% σε σχέση με πρίν.

Ασε που ένα τέτοιο μέτρο θα αυξήσει τις επενδύσεις (ελληνικές και ξένες) και άρα θα μειώσει και την ανεργία.

Βέβαια ο ορισμός του λαίκισμού (ΚΚΕ) θα αρχίσει πάλι τα περι πλουτοκρατίας, κακού κεφαλαίου κτλ. Δεν τους νοιάζει να γίνουν πιο πλούσιοι οι φτωχοί αλλά οι πλούσιοι να γίνουν φτωχοί.

pinky and the brain είπε...

για τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή το διάβασα την κυριακή ταξιδεύοντας για εξωτερικό και κόντεβα να πάω πετώντας μόνη μου. όπως επίσης για τις συγχωνεύσεις των τραπεζών. έτριβα τα μάτια μου. μου φαίνεται ότι τον είχα υποτιμήσει τον υπουργό. αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν υπήρχε σχολιασμός. στην "κ" ασχολιόντουσαν με τα μέτρα που προτείνει ο οοσα και πόσο άστοχα είναι...

S G είπε...

δεν ξερω τι συμβαινει πινκυ
η ελευθεροτυπια ειχε μια μικρη μνεια στο δημοσιευμα της καθημερινης περι ενιαιου φορου, ηταν υποσημειωση σχεδον. Ειτε το κρυβουν προς το παρον, ειτε το εχουν αποδεχτει σαν νορμαλ (??), ειτε απλα δεν ειναι σιγουρο ακομα. Εχω γενικα την εντυπωση οτι η Καθημερινη προετοιμαζει τον κοσμο για μεταρρυθμισεις, με ψιλοακραια πρωτοσελιδα, ωστε μετα να αποδεχονται οι ανθρωποι πιο ευκολα εστω μικρες αλλαγες...

pinky and the brain είπε...

sg, νομίζω ότι είσαι αισιόδοξος... μόνο ο στεργίου στην "κ" θα μπορούσε να γράψει κάτι. οι υπόλοιποι δεν μου φαίνονται ένθερμοι υποστηρικτές των μέτρων στην καθημερινή. και επίσης ποιον κόσμο να προετοιμάσει? η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που χρειάζονται προετοίμασμα είναι βυθμισμένοι στις απογευματινές εφημερίδες και η καθημερινή τους είναι λίγο intellectual οπότε ούτε καν την βλέπουν στο περίπτερο, let alone να τη διαβάσουν. το πασοκ προφανώς πάλι έχει πέσει στο γνωστό gap και τι να πει? οπότε προς το παρόν το περνάμε στο ντούκου και δεν γράφει κανείς τίποτα. μέχρι το '07 έχουμε χρόνο

S G είπε...

μου φαινεται πως εχεις δικιο. Εδω δεν ξερουμε καν αν θα ειναι κυβερνηση η ΝΔ το 2007. Παντως ελπιζω οτι ειναι δυσκολο να αρχισες να κανεις απεργιες εναντια σε... μειωσεις φορων!

ΥΓ εγω το ξερα οτι ο Αλογοσκουφης ειναι καλο παιδι. Αφου ειχε ελαχιστη αναμιξη με την πολιτικη εως προσφατα και σαν καθηγητης ειχε καποιο ενδιαφερον ερευνητικο εργο, δεν μπορει να μην ξερει τι πρεπει να γινει. η απορια ειναι αν θα τα καταφερει να το κανει πραξη.

pinky and the brain είπε...

απεργίες σε μειώσεις φόρων? why not, άλλο ένα τετραήμερο που θα κατσουν και θα ξυνονται...
θα πεισθούν από τον μεγαλοφυή πολυζ. ότι κατ'ουσίαν θα τους βλάψει γιατί ο χαμηλόμισθος θα συμβάλλει με το ίδιο ποσοστό που συμβάλλει και ο πλούσιος και αυτό είναι κοινωνική αδικία. ξερεις καλυτερα απο εμενα πως θα το φτιαξουν το παραμυθακι στα μετρα τους

όσον αφορά στον αλογοσκούφη, δεν τον είχα για τόσο τολμηρό. και πιστεύω ότι η νδ θα είναι κυβέρνηση το '07. το πασοκ ετσι πως εχει γινει ngo τι αντιπολιτευση να κανει

S G είπε...

αν και δεν μαρεσει να μιλαω για πολιτικα, εμενα ο giorgito (οπως ειπε ο "εγκυρος" Σπηγκελ οτι τον αποκαλουμε χαιδευτικα :-) μου φαινεται σωστος και πιστος σε καποιες αρχες.

Δεν πολυκανει αντιπολιτευση γιατι αυτα που κριτικαρουν οι παμφλεταριοι αυτος τα βρισκει σωστα. Αυτα που θα ηθελε ισως να γινουν(κοινωνικα φιλελευθερες κινησεις, οπως γαμοι ομοφυλων κτλ), δεν μπορει να τα ζητησει προς το παρον, οποτε τι να κανει? Δουλευει και εξορθολογιζει τον μηχανισμο του κομματος του, ησυχα, αθορυβα (το κανει NGO χεχεχε).

ΥΓ ο πολυζωγο πρεπει να προσεχει. στην επομενη χοντρη κουταμαρα, θα του την πεσω με τουρτες οπως εριχναν στον Γκεητς

pinky and the brain είπε...

σωστά, ο gap έχει κάποιες αρχές και τις πιστεύει κλπ κλπ. δεν μπορεί όμως να είναι αρχηγός κόμματος αν δεν μπορεί να πάρει αυτό που λέγεται πασοκ και να το κουμαντάρει. έχει απομονωθεί, δεν μπορεί να πει αυτό που θέλει γιατί θα έρθει σε ρίξη με όλο το κόμμα, και το πασοκ τελικά δεν κάνει αντιπολίτευση. εν τω μεταξύ μόνο εγώ τον καταλαβαίνω γιατί μεταφράζει απ'τα αγγλικά όταν μιλάει ελληνικά (ότι κάνω κι εγώ) και όταν του γράφουν τους λόγους του, ο gap τους διανθίζει με δικά του/μου ελληνικά και γίνεται ένα μπάχαλο. anyway, δεν ήθελα να ανοίξω πολιτική συζήτηση απλώς ήθελα να πω ότι η νδ δεν έχει ορατό κίνδυνο

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock