Προφανώς κανένα από τα δύο σκέλη της ερώτησης που θέτεις δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Νομίζω ότι ένα σίγουρο συστατικό (το οποίο είναι οφθαλμοφανές) είναι μια φανατική και δογματική ιδεολογία. Το έλλειμα γνώσης καιμόρφωσης δε φαίνεται να είναι το ίδιο σημαντικό μιας και ορισμένοι εκ των τρομοκρατών από ότι φαίνεται είχαν μια τυπική μόρφωση δυτικού τύπου. Όμως το έλλειμα μόρφωσης είναι απαραίτητο για την ανοχή και την υποστήριξη της τρομοκρατίας στις ισλαμικές χώρες. Όσο για το τί μπορεί να γίνει αυτό είναι ακόμη δυσκολότερη ερώτηση. Η ενίσχυση των μετριοπαθών ισλαμικών χωρών με κύριο παράδειγμα την Τουρκία, αλλά και σε λιγότερο βαθμό την Αλγερία, το Λίβανο, τη Συρία (αν και πολλοί την θεωρούν υποστηρικτή της ισλαμικής τρομοκρατίας, το '80 ήταν σε ανοιχτό πόλεμο με τους Muslim Brothers πολύ πριν τους μάθει η Δύση). Τί είδους ενίσχυση; Κατά κύριο λόγο ενσωμάτωση στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι (για αυτό και το κλείσιμο της πόρτας στην Τουρκία από την ΕΕ δεν ήταν και ότι καλύτερο όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος). Αυτή η ενίσχυση ακούγεται αυτονόητη. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν προληπτικές επεμβάσεις έχουν κάποιο νόημα σες χώρες όπου υπάρχει ξεκάθαρη υποστήριξη της τρομοκρατίας. Αυτό είναι ερώτημα που το αφήνω ανοιχτό για σχολιασμό.
το ερωτημα περι προληπτικων επεμβασεων που εχει να κανει αμεσα με την ερωτηση αν υπαρχει δικαιος πολεμος (αλλο νομιμος που τσαμπουνανε ολοι και αλλο δικαιος) ειναι μια ερωτηση που με απασχολει πολυ. Θα ερθει καποια στιγμη ενα αρθρο για το θεμα...
3 σχόλια:
Προφανώς κανένα από τα δύο σκέλη της ερώτησης που θέτεις δεν είναι εύκολο να απαντηθεί.
Νομίζω ότι ένα σίγουρο συστατικό (το οποίο είναι οφθαλμοφανές) είναι μια φανατική και δογματική ιδεολογία. Το έλλειμα γνώσης καιμόρφωσης δε φαίνεται να είναι το ίδιο σημαντικό μιας και ορισμένοι εκ των τρομοκρατών από ότι φαίνεται είχαν μια τυπική μόρφωση δυτικού τύπου. Όμως το έλλειμα μόρφωσης είναι απαραίτητο για την ανοχή και την υποστήριξη της τρομοκρατίας στις ισλαμικές χώρες.
Όσο για το τί μπορεί να γίνει αυτό είναι ακόμη δυσκολότερη ερώτηση. Η ενίσχυση των μετριοπαθών ισλαμικών χωρών με κύριο παράδειγμα την Τουρκία, αλλά και σε λιγότερο βαθμό την Αλγερία, το Λίβανο, τη Συρία (αν και πολλοί την θεωρούν υποστηρικτή της ισλαμικής τρομοκρατίας, το '80 ήταν σε ανοιχτό πόλεμο με τους Muslim Brothers πολύ πριν τους μάθει η Δύση). Τί είδους ενίσχυση; Κατά κύριο λόγο ενσωμάτωση στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι (για αυτό και το κλείσιμο της πόρτας στην Τουρκία από την ΕΕ δεν ήταν και ότι καλύτερο όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος). Αυτή η ενίσχυση ακούγεται αυτονόητη. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν προληπτικές επεμβάσεις έχουν κάποιο νόημα σες χώρες όπου υπάρχει ξεκάθαρη υποστήριξη της τρομοκρατίας. Αυτό είναι ερώτημα που το αφήνω ανοιχτό για σχολιασμό.
το ερωτημα περι προληπτικων επεμβασεων που εχει να κανει αμεσα με την ερωτηση αν υπαρχει δικαιος πολεμος (αλλο νομιμος που τσαμπουνανε ολοι και αλλο δικαιος) ειναι μια ερωτηση που με απασχολει πολυ. Θα ερθει καποια στιγμη ενα αρθρο για το θεμα...
Εννοείς φυσικά δίκαιος επιθετικός πόλεμος. Νομίζω η όλη κουβέντα στο μέλλον περιστραφεί γύρω από το δικαίωμα της άμυνας και μέρχι που αυτό εκτείνεται.
(Δεν κάνω login γιατί είμαι εκτός)
Δημοσίευση σχολίου