Σάββατο, Ιουλίου 23, 2005

Τρομοκρατική παράνοια

Μία μέρα μετά από τις αποτυχημένες (όσον αφορά τις ανθρώπινες απώλειες, αλλά άκρως επιτυχημένες όσον αφορά την παράτηση του κλίματος τρόμου) τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, η αστυνομία της Ν. Υόρκης προχώρησε σε τυχαίους ελέγχους αποσκευών των επιβατών του υπογείου σιδηροδρόμου. Όπως ανέφερε και ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης, Michael Bloomberg, το μέτρο θα συνεχίστει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα με κύριο στόχο την πρόληψη αλλά και τον εφησυχασμό των επιβατών των μέσων μαζικής μεταφοράς. Από τη Δευτέρα οι τυχαίοι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε ορισμένες γραμμές τρένου και αστικών λεωφορείων (το άρθρο του Reuters).
Ανεξαρτήτως ή όχι αν το μέτρο αποδειχτεί αποτελεσματικό ως προς την πρόληψη και την ασφάλεια, είναι λυπηρή η διαπίστωση ότι εν τέλει οι τρομοκράτες έχουν επιτύχει με ουσιώδες τρόπο να αλλάξουν τη ζωή μας και ιδίως σε περιοχές του κόσμου όπως η Ν. Υόρκη και το Λονδίνο οι οποίες αποτελούν υποδείγματα και σύμβολα μιας διεθνούς πολυπολιτιστικής κοινωνίας. Λυπηρό είναι ότι ένα τόσο παρεμβατικό μέτρο όπως ο έλεγχος αποσκευών στα πλαίσια της καθημερινότητας μπορεί να εμφανιστεί σε αυτές τις ακραίες περιστάσεις ως κάτι απαραίτητο και τελείως αυτονόητο (επί της αρχής διαφωνώ κάθετα με το μέτρο μόνο και μόνο επειδή ουσιαστικά υπαγορεύεται από τους ίδιους τους τρομοκράτες. Κάθε απώλεια ελευθερίας είναι και μια μικρή νίκη και απόδειξη ότι οι τακτικές τους είναι καρποφόρες. Από την άλλη μιας και δε ζω σε μια πόλη που έχει δοκιμαστεί τόσο πολύ από την τρομοκρατία και δεν είμαι άμεσος μέτοχος αυτής της ανησυχίας ίσως δεν αξιολογώ σωστά την κατάσταση..)

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Fovamai oti akoma den ehoume dei tipota. Kai nai, einai niki tous.

J95 είπε...

Όχι. Είναι ήττα μας.

Phantasmak είπε...

Ακριβώς. Είναι ήττα της κοινωνίας που θέλουμε να χαρακτηρίζουμε "Ανοιχτή".

pinky and the brain είπε...

έχεις δίκιο sub που λες ότι οι τρομοκράτες έχουν καταφέρει να αλλάξουν τη ζωή μας. if και αν το μέτρο θα είναι αποτελεσματικό ο καιρός θα δείξει. μάλλον χλωμό το βλέπω. ωστόσο, με τα δεδομένα, δεν μπορεί μια κυβέρνηση να κάτσει με σταυρωμένα χέρια και να περιμένει κάτι να τις συμβεί. συνήθως after the event εφαρμόζονται μέτρα για να αποτρέψουν αυτό που ήδη συνέβει. η τρομοκρατία όμως - όπως και ο ιός του aids - μεταλλάσσεται οπότε τα μέτρα πρέπει να φτάνουν πιο βαθιά στη ρίζα του κακού.
αυτό που με ανυσηχεί και πιστεύω ότι θα γίνει με την εφαρμογή του εν λόγω μέτρο είναι ότι θα λειτουργήσει ρατσιστικά - δεν θα σταματήσουν ποτέ εμένα που πάω κι έρχομαι. θα σταματήσουν τον μαύρο, τον ασιάτη, τον πακιστάνο, κλπ κλπ. θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στο πως εφαρμόζεται και στο πως γίνονται οι έλεγχοι

Roark είπε...

Η υπηρεσίες ασφαλείας έχουν πεπερασμένες δυνατότητες. Όσο και να εξελίσσονται, όσο και να περιορίζουν τις ελευθερίες των πολιτών, είναι πρακτικά αδύνατον να ελέγξουν πλήρως κάποιους αποφασισμένους για τυφλά χτυπήματα.

Ειδικά σήμερα είναι πολύ δυσκολότερο, όχι πιο εύκολο, να αστυνομευτούν οι συναλλαγές, οι επικοινωνίες και οι μετακινήσεις. Η τρομοκρατία δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί παθητικά, αυτό είναι σίγουρο. Αν μπορεί να αντιμετωπιστεί ενεργητικά είναι ένα δύσκολο ερώτημα, που ας ελπίσουμε για το καλό όλων (πλην των τρομοκρατών) να είναι καταφατική η απάντηση.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock