Σάββατο, Ιουλίου 16, 2005

O κοιμώμενος γίγαντας αλλάζει πλευρό

Η ατλαντική στροφή της Γερμανίας.

Σε λίγο καιρό ο κ.Σιράκ χάνει το alter ego του στην Ευρώπη. Τον κ.Σρέντερ. Εκεί που η Ευρώπη δείχνει το πιο οπισθοδρομικό και αντιδραστικό της πρόσωπο, ξαφνικά πετάγονται ακτίνες ελπίδας για κάτι διαφορετικό.

Η η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών και χεδόν βέβαιη επόμενη καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας ενώπιον των ανταποκριτών ξένου τύπου, ανέλυσε τους βασικούς άξονες της εξωτερικής της πολιτικής, βασικός στόχος της οποίας είναι η αναθέρμανση των σχέσεων με ΗΠΑ. Εκτός όμως από την φιλοαμερικανική στροφή στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας, δήλωσε μεταξύ άλλων ακόμα:

«Θέλουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά όχι πίσω από τις πλάτες των γειτόνων μας. Αυτό αφορά περισσότερο την Πολωνία. Σημαίνει επίσης ότι δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τις εσωτερικές ‘προβληματικές’ πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία. θα πρέπει να μας δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουμε ακόμη και για το ζήτημα της Τσετσενίας. Να μπορούμε να ασκήσουμε κριτική σε συγκεκριμένες αποφάσεις της ρωσικής κυβέρνησης».

«Ήταν σωστό που η γερμανική κυβέρνηση βοήθησε στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, θα πρέπει βέβαια να αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση σε περίπτωση που αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Καταρχήν όμως πρέπει να πούμε ότι εδώ υπάρχει ένα κοινό σημείο που ακούει στο όνομα συνέχιση της πολιτικής αυτής».

«Δεν είναι έντιμο να προσφέρουμε στην Τουρκία ορίζοντα διαπραγματεύσεων με στόχο της πλήρη ένταξη. Ακριβώς επειδή η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ υπάρχουν πολλές δυνατότητες να συμπεριλάβουμε την Άγκυρα στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας».

Η μετατόπιση του βάρους της Γερμανίας από τον γαλλογερμανικό άξονα (δηλ. τους Γάλλους να τους σέρνουν από τη μύτη) σε μια νέα στενότερη συμμαχία με τις ΗΠΑ θα συμβάλει αποφασιστικά στην κατάλυση της κυριαρχίας των αμερικανοφοβικών στην ΕΕ. Θα ενισχύσει ακόμα την προσπάθεια να ξεκολλήσει η ΕΕ από την γραφειοκρατική, ιδεοληπτική ακινησία της. Η Ευρώπη των Μπλερ, Μέρκελ, (και μελλοντικά) Σαρκοζί είναι ότι πιο αισιόδοξο έχει να ελπίζει ο σύγχρονος Ευρωπαίος.


Tα quote είναι από την Deutshe Welle

14 σχόλια:

Greg είπε...

Πρίν καταφύγω στη φαρμακολογία, για να ξεπεράσω την απελπισία που μου δημιούργησε η "ελπίδα" που περιγράφεις ως μοναδική διέξοδο από την γραφειοκρατική ακινησία της ΕΕ,

ειλικρινά πιστεύεις ότι είναι αισιόδοξη η στενή συνεργασία με μια χώρα που διατηρεί

1. εφτά στόλους ανα την υφήλιο
2. 4 μυστικές υπηρεσίες που χρηματοδοτούν ή ελέγχουν το 99% της "τρομοκρατίας" και των μισών δικτατοριών
3. καταφανές και πλειστάκις καταγγελθέν από τους πολίτες της δουλεμπόριο νοτιοαμερικανών
4. στρατόπεδα συγκέντρωσης αιχμαλώτων-υπόπτων
5. λίστες ανεπιθυμήτων λόγω ιδεολογικών διαφορών
6. εκβιαστές (επί ποινή ολοκληρωτικής καταστροφής) προξένους και πολιτικούς μεσολαβητές αν στενοχωρηθούν ακόμα και τα γεωργομεταλλαγμένα τους μονοπώλια (που σημειωτέον έχουν τελειώσει την "νταβατζίδικη" δουλειά εντός των πυλών της χώρας τους με δικαστικούς εκβιασμούς)
7. την θεοκρατική-θεογονική αντίληψη και προσπαθεί να την επιβάλει (παρά την προ 100 περίπου ετών απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου τους)
8. λατρεύει τους βομβαρδισμούς με "μαλακά πυρηνικά"

αρκετά γιατί μπορώ να γράφω καμμιά ώρα...

Μου θυμίζει το "Εμπρός-Πίσω" του Πόπωτα!

Ανώνυμος είπε...

Αν έγραφες ότι η Ευρώπη των Μπλερ-Μέρκελ-Σαρκοζί σε γεμίζει ελπίδα παρά την πιθανή ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική του Μπους, ίσως να ξεκινούσε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Τώρα περιμένω τουλάχιστον μια αξιόλογη υπεράσπιση αυτής της εξωτερικής πολιτικής.

J95 είπε...

Τα πάντα παίδες είναι ζήτημα οπτικής γωνίας.

Και αν αυτή η οπτική γωνία είναι η σωστή βέβαια.

Roark είπε...

Υοrgo έχεις δίκιο. Το πιο αισιόδοξο σημείο για μένα την επικείμενης τριάδας (ήθελα να πω τριανδρία αλλά δεν γίνεται) είναι στα εσωτερικά ζητήματα. Η συνέντευξη όμως περιορίστηκε στην εξωτερική πολιτική. Αυτό που βγαίνει όμως από το ποστ μου δεν είναι η ανάγκη δικαιολόγησης της αμερικανικής πολιτικής όσο γιατί η Ευρώπη έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει με το να είναι μαζί της παρά εναντίον της. Πόσο ποιο εμφανές πρέπει να γίνει ότι ΗΠΑ-Ευρώπη βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, είτε αυτό είναι η ανάδυση της Κίνας, είτε είναι η τρομοκρατία και η διεθνής ασφάλεια κτλ κτλ;

Greg ξέχασες να γράψεις ότι οι Αμερικανοί προκάλεσαν και το τσουνάμι με τα πυρηνικά τους.

Αν θέλεις να σου απαντήσω στην λογική σου, όλα αυτά που λες τα έκαναν χειρότερα οι Ευρωπαίοι πριν άρα γιατί να μην συνεργαστούνε με τους πνευματικούς τους διάδοχους;

1. Η Βρετανία διατηρούσε το 1900 8 στόλους (των 8 πλοίων της γραμμής το κάθε ένα, Rule Britannia, Britannia rule the waves κτλ) συν τους άλλους στόλους των υπόλοιπων Ευρωπαίων.
2. Οι Ευρωπαίοι ήλεγχαν σχεδόν όλο τον γνωστό κόσμο με αποικίες ή προτεκτοράτα
3. Δημιούργησαν το τεράστιο δουλεμπόριο μεταξύ Αφρικής και Αμερικής.
4. Οι Ευρωπαίοι έφτιαχναν στρατόπεδα συγκέντρωσης, γκιλοτίνες, θάλαμους αερίων, μαζικούς τάφους κτλ για τους πολιτικούς αντιπάλους.
5. Οι Ευρωπαίοι εκβίαζαν με πολέμους τρίτες χώρες ακόμα και για επιβάλλουν όχι καλλιέργιες μεταλλαγμένων αλλά οπίου.
7. Οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν την Ιερά Εξέταση, έκαναν δεκάδες θρησκευτικούς πολέμους με εκατομμύρια θύματα και ακόμα και σήμερα σκοτώνονται σε κάποιες περιοχές για θρησκευτικούς λόγους.
8. Οι φουκαράδες οι Ευρωπαίοι δεν είχαν πυρηνικά αλλά τους βομβαρδισμούς με τις κανονιφόρους τους τις λάτρευαν εξίσου.

Αν μπει κανείς στην λογική σου νομίζω οι Αμερικανοί είναι αυτοί που δεν θα πρέπει να θέλουν να συνεργαστούν με την Ευρώπη, όχι το αντίθετο!

Greg είπε...

Στα λόγια μου έρχεσαι! Και από τότε κάναμε ΜΙΣΟ (το τονίζω) βήμα εμπρός!

Είναι λοιπόν ελπιδοφόρο να ξαναγυρίσουμε στο χειρότερο παρελθόν μας (εμείς οι Ευρωπαίοι δηλαδή) συντασσόμενοι αναφανδόν με τους Ταλιμπάν του Δυτικού κόσμου;

Έξω από μια τραγικά μικρή μειοψηφία που ζεί σε τρείς πόλεις και 15-20 πανεπιστήμια, η "βαθειά Αμερική" που υποστηρίζει την σημερινή ηγεσία και τις επιλογές της (αλλά και την εκάστοτε μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο) σκοτώνει ακόμη γιατρούς στην Wichita γιατί έκαναν άμβλωση για ιατρικούς λόγους σε ασθενή! Εξαγγέλει σταυροφορίες δια στόματος Προέδρου! Κάθε χωριό (εκτός από στάδιο που είναι καλό) έχει και Μασσονική στοά (που είναι γελοίο)!

Για να καταλάβει κανείς την υποκρισία που ζεί ο Αμερικανικός Λαός, πρέπει να δεί το Υπουργικό Συμβούλιο να προσεύχεται πρίν την έναρξη της συνεδρίασής του κάθε πρωΐ! Όπου νάναι θα στρώνουν το μπουχάρα κάτω και θα πέφτουν στα τέσσερα! Γιατί πιστέψτε με τον ζηλεύουν τον Θρησκευτικό φανατισμό των άλλων.

Οι Αθηναίοι όταν κατέστρεψαν την Μήλο, 3000 χρόνια πρίν, δεν τους πέρασε από το μυαλό να αιτιολογήσουν την πράξη τους ούτε σαν θέλημα Θεού ούτε σαν επιταγή της Δημοκρατίας. Και θα συνταχθούμε εμείς σήμερα με κάποιους που λίγο ως πολύ ισχυρίζονται ότι
"Με την βοήθεια του Θεού θα τους Γα****με την Πα***α! Για την Δημοκρατία;

Πόρρω λοιπόν απέχει η σημερινή Αμερική, από τον ορθολογισμό που μέχρι σήμερα αναζητάς με τα γραπτά σου!

subterranean είπε...

Greg, νομίζω ότι είναι υπερβολικά αφελής ο τρόπος με τον οποίο κρίνεις τις ΗΠΑ ιδίως όταν αναφέρεσαι στον ανορθολογισμό τους.
Δεν είμαι σε καμία θέση να υποστηρίξω ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σοβαρά ελαττώματα και από τη στιγμή που είναι ουσιαστικά ακόμη η μόνη υπερδύναμη (η Κίνα χρειάζεται μερικά χρόνια ακόμη) τα ελαττώματά της έχουν τεράστια σημασία καθώς επηρεάζουν όλο τον πλανήτη.
Αλλά δεν παύουν να ισχύουν αυτά που λέει ο Roark για τα εγλήματα της Ευρώπης και την απίστευτη ηθικολογίστικη υποκρισία της. Η Ευρώπη κρατά γερά τα ηνία του ανορθολογισμού με παραδείγματα να κυμαίνονται από τις οικονομικές πολιτκές, την απίστευτη γραφειοκρατία της ΕΕ, την αδιαλλαξία σε θέματα επιστήμης όπως τα γενετικά τρόφιμα (όπου ο ανορθολογισμός και ο φασισμός των οικολογικών οργανώσεων είναι παροιμιώδης) και την εξωτερική πολιτική. Η Ευρώπη είναι ακόμη υπόλογη για πολλά από τα προβλήματα του πλανήτη με τρόπο που οι ΗΠΑ δεν πορούν να τους ανταγωνιστούν ούτε στο ελάχιστο.
Επίσης έχω να κάνω παρατηρήσεις για κάποια προηγούμενα σχόλιά σου.
Για το ποσοστό που αναφέρεις για 99% έλεγχο της τρομοκρατίας θα ήθελα να ήξερα ποιά είναι η πηγή σου για κάτι τέτοιο. Αν υπάρχει μια χώρα που χρηματοδοτεί ένα τόσο μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας ισλαμιστικής τρομοκρατίας, αυτή θα είναι η Σ. Αραβία και τα άλλα μεσαιωνικά κράτη της Μ. Ανατολής όπως έχει αποδειχτεί κατ' επανάληψη μετά από την 11/9. Επίσης θα ήθελα να ξέρω για ποιό λόγο έχεις τη λέξη τρομοκρατία μέσα σε εισαγωγικά.
Όσο για τη θεογονική-θεοκρατική αντίληψη οι ΗΠΑ αποτελούν παράδειγμα κράτους όπου υπάρχει σαφής διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους πράγμα το οποίο επαληθεύται συνεχώς από δικαστικές αποφάσεις. Το να αναφέρεις ότι τα μέλη του Υπ. συμβουλίου προσεύχονται πριν από κάθε συνεδρίαση δε μου λέει τίποτα (αν είναι αληθές) μιας και είναι δικαίωμά τους. Πολυ πιο σημαντικό για μένα είναι ότι στα δημόσια σχολεία δε διδάσκονται θρησκευτικά και ότι ούτε υποχρεώνοντα τα παιδιά κάθε πρωί να συμμετάσχουν σε συλλογική προσευχή!! Το σύνταγμα των ΗΠΑ κατοχυρώνει ξεκάθαρα το διαχωρισμό και το σύνταγμα δεν αλλάζει εύκολα άρα μάλλον πιστεύω ότι ο διαχωρισμός καλά κρατεί.
Επίσης θα ήθελα να ήξερα αν έχεις να κάνεις τα ίδιου είδους σχόλια για άλλες χώρες του πλανήτη με πολύ βαρύτερο ποινικό μητρώο όπως π.χ. η Κίνα, η Ρωσία, χώρες της Μ. Ανατολής, η Κούβα, η Β. Κορέα κτλ, κτλ, μπορώ να συνεχίσω για πολύ ώρα. Διότι αν μιλούμε για ανορθολογισμό και τη δύναμή του νομίζω ότι κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας αν κατηγορήσουμε τις ΗΠΑ για αυτό και αφήσουμε απ' έξω σχεδόν το 90% του πλανήτη που σίγουρα κρατά τα πρωτεία (μην ξεχάσουμε την Ελλάδα βέβαια).

Greg είπε...

@subterranean

Εκείνο που αισθάνομαι είναι ότι ενώ ουσιαστικά δεν διαφωνούμε όλοι οι προλαλήσαντες, έχουμε διαφορές στη διαβάθμιση του "βάρους" των πραγμάτων...

Ξεκινώντας λοιπόν από το τέλος λές ότι

...θα ήθελα να ήξερα αν έχεις να κάνεις τα ίδιου είδους σχόλια για άλλες χώρες του πλανήτη με πολύ βαρύτερο ποινικό μητρώο όπως π.χ. η Κίνα, η Ρωσία, χώρες της Μ. Ανατολής, η Κούβα, η Β. Κορέα κτλ,...

Απαντώ με τα λόγια σου

...είναι ουσιαστικά ακόμη η μόνη υπερδύναμη (η Κίνα χρειάζεται μερικά χρόνια ακόμη) τα ελαττώματά της έχουν τεράστια σημασία καθώς επηρεάζουν όλο τον πλανήτη.

Γράφεις σωστά

όπου ο ανορθολογισμός και ο φασισμός των οικολογικών οργανώσεων είναι παροιμιώδης

αλλά παραβλέπεις ότι η Υπερδύναμη απειλεί αν τοποθετηθούν σε ξεχωριστά ράφια τα μεταλλαγμένα

Η πληροφόρησή μου για το ποσοστό χρηματοδότησης της "τρομοκρατίας" (τα εισαγωγικά θα τα σχολιάσω μετά) προέρχεται (προφανώς, αλλιώς δεν θα μιλάγαμε εδώ) από την παρακολούθηση του φαινομένου με προσοχή από τον τύπο για πολλά - πολλά χρόνια και με μνήμη... Δεν έχει περάσει οργάνωση που σε κάποια φάση να μην έχει αποκαλυφθεί (στα ψιλά) η στενή της διασύνδεση με χρηματοδότηση ή κάλυψη ή εκπαίδευση με κάποια μυστική υπηρεσία που ανήκει ή ελέγχεται από την Αμερική.
Άλλωστε λες ότι
Αν υπάρχει μια χώρα που χρηματοδοτεί ένα τόσο μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας ισλαμιστικής τρομοκρατίας, αυτή θα είναι η Σ. Αραβία και τα άλλα μεσαιωνικά κράτη της Μ. Ανατολής όπως έχει αποδειχτεί κατ' επανάληψη μετά από την 11/9

Και ποιός τις ελέγχει τις χώρες αυτές;

Τώρα για το "δικαίωμα" του Υπ. Συμβουλίου να προσεύχεται on line από την TV, καταδεικνύει την ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ που τους κατηγόρησα, η οποία είναι διαφορετική από την ανεξιθρησκεία. Προκαλώ όποιον έχει τα "κουράγια" να πάει στο Kansas City (όχι σε καμμια Utah που θάταν αυτοκτονία) και να υποστηρίξει δημόσια ότι δεν υπάρχει Θεός...

Τώρα για την διαδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία, εδώ είναι η μεγάλη παγαποντιά!
1. Μια και έχουν καμμια 100-στή διαφορετικά δόγματα, από καθολικούς ή βαπτιστές μέχρι televangelists, είναι πρακτικά αδύνατον να κάνεις μάθημα Θρησκευτικών.
2. Θα μπορούσες να κάνεις θρησκειολογία, αλλά αυτό είναι κακό, διότι δημιουργεί κριτικό πνεύμα! Δεν θέλουν συζήτηση επί του θέματος αλλά μυστηριακή αποδοχή!
3. Χωρισμός κράτους εκκλησίας; Ε όχι! In god we trust γράφει το dollar. Η διαφορά έγκειται ότι δεν υπάρχει επικρατούσα εκκλησία για να φανεί το πράγμα. Υπάρχει όμως επικρατούσα θρησκεία. Πρώτα θα γίνει πρόεδρος μαύρη τραβεστί και μετά μή χριστιανός... (ευτυχώς για μένα τον άθεο, μια και θεωρώ τους άλλους χειρότερους πλέον)
Και θα ορκίζεται στο Θεό ο εκάστοτε Πρόεδρος από την "ενθρόνισή" του μέχρι να φύγει. Τώρα αν το κακό είναι να σε ορκίζει ο Χριστόδουλος ή κάποιος άλλος δημόσιος υάλληλος, ομολογώ έσφαλα...

Τελειώνω με τα "εισαγωγικά".
Κάθε τί που εμφανίζεται με προσωπείο και δεν είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκει, από ποιόν κατευθύνεται κλπ. συνηθίζω να το τοποθετώ εντός εισαγωγικών. Δεν αφορούν το αποτέλεσμα όπως το βιώνει ο μέσος άνθρωπος.

Αυτά, αν και νομίζω ότι παρεκλίναμε λίγο του θέματος όπως το είχε στο νού του ο οικοδεσπότης.

Ανώνυμος είπε...

"Οι Γάλλοι σέρνουν από τη μύτη τους Γερμανούς"
Μήπως αναφέρσαι στον πόλεμο του Ιράκ Roark; Δηλαδή τί έπρεπε να κάνουν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί; Να καταπιούν αμάσητες τις μπούρδες που πλάσαρε ο Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας; (Του αξίζουν συγχαρητήρια για την ψυχραιμία του, δεν είναι εύκολο να λές τέτοια φούμαρα και να κρατιέσαι να μή σκάσεις από τα γέλια)
Έπρεπε να ακολουθήσουν τούς Μπους Τσένι κλπ σ'αυτόν τον αδιέξοδο πόλεμο; Δηλαδή θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να ακολουθούμε τους Αμερικανούς σε κάθε παρανοϊκή περιπέτεια που κατεβάζει η κούτρα του κάθε πυροβολημένου τηλεχριστιανού που τυχαίνει να είναι και Πρόεδρος των ΗΠΑ;
(Κι'αυτοί οι ευλογημένοι οι Εγγλέζοι, 400 χρόνια αποικιοκράτες, δυό - τρεις συμβουλές της προκοπής δεν μπορούν να δώσουν στους άσχετους;)
Συμμαχία Ευρώπης με ΗΠΑ : Ποιός διαφωνεί όταν αυτή είναι σε ισότιμη βάση και στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό των εταίρων. Για την τωρινή κυβέρνηση των ΗΠΑ ΄΄ομως, όλα αυτά σημαίνουν : Πλήρη υποταγή στη δική της πολιτική

kouk είπε...

Greg, έχεις πάει στην Αμερική; Εγώ έχω ζήσει εκεί, συγκεκριμένα στην Atlanta και την Charlotte NC συχνά επονομαζόμενη και ως "the buckle of the bible belt". Επίσης έχω ταξιδέψει αρκετά στον Νότο. Ε λοιπόν ούτε μασονικές στοές σε κάθε χωριό έχω δει ούτε και είναι αυτοκτονία να πεις ότι δεν υπάρχει θεός σε καμία πόλη της Αμερικής. Το χειρότερο που έχω ακούσει είναι για μια κοπέλα που είχε ένα διαβολάκι στην μπλούζα της και όταν μπήκε σε ένα diner σε κάποιο κωλοχώρι του Texas της ζητήσαν ευγενικά να φύγει. Δεν λέω, ακραία συμπεριφορά, αλλά αν αυτό είναι το χειρότερο που συμβαίνει στις ΗΠΑ τότε νομίζω ότι εδώ στην Ελλάδα είμαστε ολίγον τι χειρότερα.

Επίσης μάλλον σε κάποιο όνειρο σου είδες τις ΗΠΑ να ελέγχουν την Σαουδικη Αραβία. Ότι τα δύο κράτη έχουν μια ιδιαίτερη σχέση σήμερα αυτό είναι αληθές, όμως το χέρι του ελέγχου πάει και προς τις δύο φορές, τουλάχιστον αν πιστέψουμε τον Michael Moore. Υποτίθεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τον τελευταίο, ότι η οικογένεια Bush είναι υποχείρια του Saud. Τελικά ποιός ελέγχει ποιόν;

Roark είπε...

Δηλαδή η σημερινή ευρωπαϊκή πολιτική είναι αποτέλεσμα "ωριμότητας", "ανθρωπισμού" κτλ σε σχέση με τους ημιβάρβαρους Αμερικανούς; Σόρρυ αλλά όποιος πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ηθικότερα κριτήρια στις επιλογές τους απλά πλανάται. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν πια όσα έκαναν (και να για να μην παρεξηγηθώ, απλά θέλω να δείξω το άτοπο της ηθικολογίας ως βάση για αντίθεση στις ΗΠΑ, όχι να καταδικάσω τις πολιτικές της Δύσης). Ενώ πχ οι Γάλλοι ήταν αντίθετοι στην επέμβαση στο Ιράκ, είχαν ταυτόχρωνα παράνομα στρατό σε 8 χώρες του κόσμου!

Όταν για 40 χρόνια οι ΗΠΑ ήταν η μόνη ασπίδα της Ευρώπης απέναντι στις σοβιετικές ορδές, δεν διλεύσαν την συμμαχία τους με τις ΗΠΑ όταν αυτές έκαναν πράγματα στο Βιετνάμ που κάνουν τις σημερινές τους πράξεις να μοιάζουν με χάδια.

Και στο κάτω κάτω, η Ευρώπη είναι σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ (δηλ στενότερη από κάθε άλλο παγκόσμιο παίχτη). Πρέπει να την διαλύσουμε επειδή το αμερικανικό υπουργικό συμβούλιο προσεύχεται;

Την σχέση με τις ΗΠΑ οφείλουν να την καθορίζουν τα κοινά μας συμφέροντα. Και η στροφή της Γερμανίας θα συμβάλει θετικά σ'αυτό. Όποια ένσταση πάνω σ'αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε. Αλλά πάνω σε ηθικολογικές βάσεις καμία συζήτηση δεν πρόκειται να βγάλει πουθενά.


Το ότι η Γαλλία σέρνει την Γερμανία από τη μύτη δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Είναι μια κατάσταση εδώ και δεκαετίες που έχει εξασφαλίσει στη Γαλλία μια προνομιούχο θέση στην ΕΕ (με την πλάτη της Γερμανίας) που δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη της. Είτε πρόκειται για οικονομικά θέματα, είτε για εξωτερικά θέματα.

Ανώνυμος είπε...

Αν η ισλαμική τρομοκρατία μας υπαγορεύει την εξωτερική πολιτική μας, τότε δεν υπάρχει κανένα μέλλον. Καλύτερα να μεταναστεύσουμε πριν αρχίσει να μας υπαγορεύει και την εσωτερική (πχ Γαλλία με την μαντήλα)...

Greg είπε...

@Roark

Αλλά πάνω σε ηθικολογικές βάσεις καμία συζήτηση δεν πρόκειται να βγάλει πουθενά.

Πέστα χρυσόστομε στούς Bush και Βlair!

Είδες που συμφωνούμε στα βασικά (και περιέργως(;) αυτές οι συμφωνίες αποτελούν και την απαρχή των ουσιαστικών διαφωνιών)!

Να κάνουμε κάποια στιγμή μια συζήτηση για το κατά πόσο η άνευ ουσίας ηθικολογία, εμφανίζει (άμεσα, έμμεσα ή ανάποδα...)
το βαθύτερο και ουσιαστικό πλαίσιο των αξιών στις οποίες στηρίζεται ο λεγόμενος ορθολογισμός μας.

Roark είπε...

Να παρατηρήσω βέβαια ότι ο ορθολογισμός μας δεν στηρίζεται ούτε σε αξίες, ούτε αρχές. Ο ορθολογισμός είναι αποτέλεσμα κριτικής σκέψης και τον αστηρών κανόνων της λογικής. Οι αρχές μας και οι αξίες μας στηρίζονται στον ορθολογισμό μας.

Greg είπε...

@Roark

Ώπα! Την βρήκαμε την απαρχή των διαφωνιών!

Ε, λοιπόν όχι. Η λογική χρειάζεται αξιωματικό πλαίσιο (αξίες-αρχές) για να δομήσει τις προτάσεις της. Δεν στηρίζεται στον "αέρα".

Πόσο έκδηλη άλλωστε δεν ήταν η αναγκαιότητα αυτή σε νεώτερο σημείωμά σου για τα μεταλλαγμένα(*)

Η κριτική σκέψη είναι μεταγλώσσα και μπορεί να είναι κοινή και στους δυό μας!

Θα γράψω κάποια στιγμή ένα σημείωμα γι' αυτό και θα σε ειδοποιήσω να σχολιάσεις.


(*) Παρατήρησε, ότι ο τίτλος άλλου σημειώματός σας (Μια κοινωνία σε ομηρία) θα ταίριαζε και στα δικά σου λεγόμενα και στα των διαφωνησάντων για τα ΓΤΠ

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock