Νέο άρθρο
Στην πατρίδα μας ομιλούνται παραδοσιακά, πλην της σαρωτικώς επικρατούσας ελληνικής, και κάποιες άλλες γλώσσες. Αυτές είναι λίγο πολύ οι εξής:
Η αρβανιτική, νοτιοαλβανική τοσκική διάλεκτος.
Η αρωμουνική, κλάδος της χυδαίας βαλκανικής υστερολατινικής, ξαδερφάκι της ρουμανικής (κατά την ορθότερη άποψη).
Η τουρκική, αλταϊκή μη ινδοευρωπαϊκή γλώσσα.
Η αθιγγανική, ινδική γλώσσα.
Η ισπανοεβραϊκή, η γλώσσα των Εβραίων της βόρειας κυρίως Ελλάδας.
Η πομακική γλώσσα/διάλεκτος, συγγενής έως συγγενεστάτη της βουλγαρικής.
Η σλαβομακεδονική γλώσσα/διάλεκτος, ομοίως ως ανωτέρω.
Εκτός από αυτές τις μη ελληνικές γλώσσες ομιλούνται και δύο παραμελημένοι ελληνικοί γλωσσικοί θησαυροί:
Η τσακωνική γλώσσα/διάλεκτος, συγγενής της αρχαίας δωρικής.
Η ποντιακή γλώσσα/διάλεκτος.
Δυό διευκρινίσεις είναι απαραίτητες:
Ως γνωστόν, είναι συχνότατα πολύ δύσκολο να διακριθή η γλώσσα από την διάλεκτο. Επειδή το θέμα είναι και πολιτικό, τείνω να υιοθετήσω το σαφές πραγματιστικό κριτήριο «γλώσσα είναι μια διάλεκτος με δικό της στρατό, ναυτικό [τέλος πάντων, αυτό μπορεί να λείπη] και αεροπορία» αντί του επιστημονικώτερου της αμοιβαίας κατανόησης. Βάσει αυτού, η σλαβομακεδονική είναι γλώσσα, η πομακική όχι, η τσακωνική όχι, η ποντιακή όχι.
*Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου*
12 σχόλια:
Ενδιαφέρον και τολμηρό. Πράγματι, η γλώσσα συνιστά πολύτιμο πολιτιστικό στοιχείο κάθε ομάδας, άξιο διαφύλαξης. Το να φτάσουμε σε κρατική διγλωσσία, έστω και τοπικά, είναι βέβαια ένα προχωρημένο στάδιο που προϋποθέτει ευρεία χρήση της γλώσσας αυτής (δεν ξέρω αν κάπου ισχύει αυτό, πλην της Δυτικής Θράκης, όπου είναι μάλλον απαράδεκτο το ότι δεν υπάρχει διγλωσσία). Τέτοια θέματα, βέβαια, είναι ταμπού για την ελληνική πραγματικότητα. Ένας παραπάνω λόγος για να θίγονται! :)
Μπράβο Κόκκορα, αυτό το ποστ είναι πολύ καλό και επιτέλους πρέπει να τελειώνουμε με αυτή τη μαλακία του "98% Ορθοδόξων Γνησίων Απογόνων Του Περικλή".
Ξέρεις όμως, για να καταλάβεις πόσο πίσω βρίσκεται η χώρα, αν τα έγραφες αυτά μόλις το 1992, θα αντιμετώπιζες τις κατηγορίες:
α) Της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
β) Της πρόκλησης διχόνοιας και διατάραξης της κοινωνικής ειρήνης.
γ) Της απόπειρας διατάραξης των σχέσεων με τα γειτονικά κράτη της Αλβανίας, της Τουρκίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ή μάλλον, 1992; "των Σκοπίων" τότε).
Σε περίπτωση που δεν πάθεις τελικά τίποτα, μάλλον θα αρχίσω κι εγώ να γράφω επώνυμα.
Ι95 το παιδι που το γραψε ειναι αρκετα ψαγμενος νομικος οποτε δεν κινδυνευει φανταζομαι :-)
περισσοτερα οταν επιστρεψω, γιατι ειμαι εκτος εδρας
Όπως λέει ο j95 είμαστε πολύ πίσω σε αυτά τα πράγματα. Μπορούμε να αντιπαραβάλουμε την Νορβηγία όπου, απ'ότι έμαθα δια στόματος ντόπιων, διδάσκονται προεραιτικά όλες οι γλώσσες των μειονοτήτων (ιθαγενών ή μη). Γνώρισα π.χ. κοπέλα, κόρη μεταναστών από την Κροατία, που έκανε στο σχολείο μαθήματα της Κροατικής γλώσσας.
Νομιζεις οτι οι Νορβηγοι δεν εχουν περασει αναλογα πραγματα με μας; Στο μεγαλυτερο μερος της ιστοριας τους ηταν παμφτωχοι και εχουν περασει μεγαλες πεινες. Πολιτικα ηταν σχεδον συνεχως εξαρτημενες απο αλλες δυναμεις (Δανια, Σουηδια, Χανσα). Ανεξαρτητοποιηθηκαν απο τους Δανους το 1814 μετα απο αυτο που ονομαζουν οι ιδιοι "400 χρονια νυχτας". Καπακι ομως προσαρτηθηκαν στην Σουηδια μεχρι το 1905. Εχουν περασει πολεμους, λοιμους, θρησκευτικες διωξεις και εδαφικες αμφισβητησεις.
Η τυχη τα εφερε ωστε ειναι παμπλουτοι τωρα λογω πετρελαιου αλλα η νοοτροπια τους δεν ειναι προιον αυτης της νεας εξελιξης. Ευτυχως για αυτους δεν εχουν την δικη μας νοοτροπια, την οποια εκφραζεις υπονοοντας οτι οι διαφορες μας απο τετοια πολιτισμενα κρατη ωφειλονται μονο στους κακους μας γειτονες.
Αν μας πεις τι θα πάθαινε ο συγγραφέας παρόμοιου άρθρου στην δημοκρατία (γκούχ - γκούχ) της Τουρκίας κάτι θα γίνει
Όχι και πολύ διαφορετικά πράγματα. Άντε να αντιμετώπιζε χειρότερες ποινές.
Βλέπεις η Τουρκία είναι και αυτή μια χώρα που οι κάτοικοί της βρίσκονται εκεί από το 3000π.Χ. τουλάχιστον, έχει την Ελλάδα να προσπαθεί να της πάρει το μισό Αιγαίο (αφού, σχετικά πρόσφατα, προσπάθησε σχεδόν επιτυχώς να της πάρει τη μισή Τουρκία), την Κύπρο που αν δεν ήταν ο κατοχικός στρατός οι Ε/Κ θα έσφαζαν του Τ/Κ στο γόνατο, τη Βουλγαρία που καταπιέζει την Τουρκική της μειονότητα, τους βρωμιάρηδες τους Αρμένιους που πάνε να βγάλουν τους Τούρκους εγκληματίες και πιο δίπλα Ιράν και Ιράκ, οπότε θα ήταν πολύ ηλίθιο εκ μέρους της να σεβαστεί τα οποιαδήποτε ανθρώπινα δικαιώματα.
Εγώ πάντως δε συγκρίνω τη χώρα μου με την Τουρκία. Προτιμώ να τη συγκρίνω με τη Νορβηγία.
Άλλωστε και η χώρα δε φαίνεται να μπορεί να πάρει μια απόφαση: στο Μεσοπόλεμο π.χ. οι Βλάχοι είχαν δικά τους σχολεία, με χρηματοδότηση και δασκάλους από Ρουμανία. Τώρα, απ' ό,τι φαίνεται, έτσι και ισχυριστείς ότι δεν είναι εκλατινισμένοι γνήσιοι Έλληνες(ΤΜ) διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις. Μέχρι το 1950, όλοι χρησιμοποιούσαν τις λέξεις "Αρβανίτες" και "Αλβανοί" χωρίς διάκριση, τόσο για τους Έλληνες Αρβανίτες όσο και για τους Αλβανούς (σκέτο). Σήμερα απ' ό,τι φαίνεται, οι Αρβανίτες αποδείχθηκαν τελικά Ούλτρα Γνήσιοι Έλληνες(ΤΜ) κατ' ευθείαν από την αρχαία πόλη Αρβανίτ. Όσο για τους σλαβόφωνους της Μακεδονίας, αυτοί ενώ ήταν η συντριπτική πλειοψηφία πριν την απελευθέρωση, τώρα υπάρχουν μόνο σε κάτι απογραφές του 1926 και στην εξωτερική πολιτική της χώρας, διότι μπορείς να λες μαλακίες στα εγχώρια πρόβατα αλλά οι ξένοι δεν τρώνε τόσο κουτόχορτο όσο τα ντόπια εθνίκια.
J95 δικαιολογείς την Τουρκία για το μη σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων; Τι σχετικισμός είναι αυτός; Και την βγάζεις λίγο-πολύ την "αθώα αδικημένη" από όλους;
Σαφώς και η Ελλάδα δεν είναι άγια. Αλλά δεν είναι και η μόνη (ή η πλέον) αμαρτωλή μεταξύ αγίων!
Να είμαστε έτοιμοι να της προσάψουμε ό,τι πρέπει. Αλλά δεν είναι απαραίτητο να "διαλέγουμε στρατόπεδο", ή το μαύρο ή το άσπρο, ή με "αυτούς" ή με "εκείνους".
Κριτική αντιμετώπιση όλων και καταλογισμός στον καθένα αυτού που πρέπει.
netpen, δεν κατάλαβες τον J95. Σου λέει απλά ότι οι Τούρκοι μπορούν με ευκολία να λένε όσα λέμε και εμείς για να δικαιολογηθούμε για τα κακώς μας κείμενα.
Μήτσο, συμφωνώ εν γένη με αυτά που λες. Ίσως πριν από 100 χρόνια το να προτείνω το Νορβηγικό μοντέλο για την Ελλάδα να ήταν κάτι ανεδαφικό. Ωστόσο σήμερα είναι λιγότερο έτσι τα πράγματα. Δεν είμαι υπερ του να καλλιεργούμε ενοχές για το παρελθόν αρκεί να απελευθερωνόμαστε από τις αγκυλώσεις του. Έτσι είναι ακραίο μεν να αποκυρήξουμε τις παρελθούσες επιλογές μας και να επιλέξουμε ως πρότυπο την Νορβηγία αλλά από την άλλη πιστεύω πρέπει να στοχεύουμε πάντα λίγο ψηλότερα απ'ότι είναι εφικτό ώστε τελικά να επιτύχουμε μια βελτίωση.
kouk, J95 αν είναι έτσι λυπάμαι για την παρανόηση από μέρους μου! Ή μάλλον χαίρομαι που ήταν παρανόηση!!
Έτσι είναι :)
1.Οι Σλαβόφωνοι
ήταν πλειοψηφία
μόνο στη Φλώρινα,Εδεσσα,Κιλκίς
αλλά και πάλι οι μισοί γραικομάνοι
ήτανε
2.H Noρβηγία είναι εκτός
ΕΕ και €
και Γενικώς δεν τους καίγεται καρφί
απομονωμένοι καθώς είναι
γεωγραφικά και σε πλήρη
σκανδιναβική συμμαχία
3.Μια φορά το 1993 για το Μακεδονικό έγινε μιά σχετική δίωξη
και πάλι αθωώθηκαν
Δηλαδή πριν τον Ραφαηλίδη
και τόσους άλλους που κυκλοφόρησαν
βιβλία μετά το 74 γιατί
το κράτος δεν τους καταδίωξε;;
Η "Μεταξική-Κεμαλική" Τουρκία δεν μπορεί
να συγκριθεί με την Ελλάδα
όπου ο καθένας έχει και από μία άποψη
Δημοσίευση σχολίου