Πέμπτη, Ιουλίου 14, 2005

Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική, αλλά και σλαβομακεδονική, πομακική κλπ...

Νέο άρθρο

Στην πατρίδα μας ομιλούνται παραδοσιακά, πλην της σαρωτικώς επικρατούσας ελληνικής, και κάποιες άλλες γλώσσες. Αυτές είναι λίγο πολύ οι εξής:
Η αρβανιτική, νοτιοαλβανική τοσκική διάλεκτος.

Η αρωμουνική, κλάδος της χυδαίας βαλκανικής υστερολατινικής, ξαδερφάκι της ρουμανικής (κατά την ορθότερη άποψη).

Η τουρκική, αλταϊκή μη ινδοευρωπαϊκή γλώσσα.

Η αθιγγανική, ινδική γλώσσα.

Η ισπανοεβραϊκή, η γλώσσα των Εβραίων της βόρειας κυρίως Ελλάδας.

Η πομακική γλώσσα/διάλεκτος, συγγενής έως συγγενεστάτη της βουλγαρικής.

Η σλαβομακεδονική γλώσσα/διάλεκτος, ομοίως ως ανωτέρω.
Εκτός από αυτές τις μη ελληνικές γλώσσες ομιλούνται και δύο παραμελημένοι ελληνικοί γλωσσικοί θησαυροί:
Η τσακωνική γλώσσα/διάλεκτος, συγγενής της αρχαίας δωρικής.
Η ποντιακή γλώσσα/διάλεκτος.
Δυό διευκρινίσεις είναι απαραίτητες:

Ως γνωστόν, είναι συχνότατα πολύ δύσκολο να διακριθή η γλώσσα από την διάλεκτο. Επειδή το θέμα είναι και πολιτικό, τείνω να υιοθετήσω το σαφές πραγματιστικό κριτήριο «γλώσσα είναι μια διάλεκτος με δικό της στρατό, ναυτικό [τέλος πάντων, αυτό μπορεί να λείπη] και αεροπορία» αντί του επιστημονικώτερου της αμοιβαίας κατανόησης. Βάσει αυτού, η σλαβομακεδονική είναι γλώσσα, η πομακική όχι, η τσακωνική όχι, η ποντιακή όχι.

*Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου*

17 σχόλια:

neTpen είπε...

Ενδιαφέρον και τολμηρό. Πράγματι, η γλώσσα συνιστά πολύτιμο πολιτιστικό στοιχείο κάθε ομάδας, άξιο διαφύλαξης. Το να φτάσουμε σε κρατική διγλωσσία, έστω και τοπικά, είναι βέβαια ένα προχωρημένο στάδιο που προϋποθέτει ευρεία χρήση της γλώσσας αυτής (δεν ξέρω αν κάπου ισχύει αυτό, πλην της Δυτικής Θράκης, όπου είναι μάλλον απαράδεκτο το ότι δεν υπάρχει διγλωσσία). Τέτοια θέματα, βέβαια, είναι ταμπού για την ελληνική πραγματικότητα. Ένας παραπάνω λόγος για να θίγονται! :)

J95 είπε...

Μπράβο Κόκκορα, αυτό το ποστ είναι πολύ καλό και επιτέλους πρέπει να τελειώνουμε με αυτή τη μαλακία του "98% Ορθοδόξων Γνησίων Απογόνων Του Περικλή".

Ξέρεις όμως, για να καταλάβεις πόσο πίσω βρίσκεται η χώρα, αν τα έγραφες αυτά μόλις το 1992, θα αντιμετώπιζες τις κατηγορίες:
α) Της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
β) Της πρόκλησης διχόνοιας και διατάραξης της κοινωνικής ειρήνης.
γ) Της απόπειρας διατάραξης των σχέσεων με τα γειτονικά κράτη της Αλβανίας, της Τουρκίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ή μάλλον, 1992; "των Σκοπίων" τότε).

Σε περίπτωση που δεν πάθεις τελικά τίποτα, μάλλον θα αρχίσω κι εγώ να γράφω επώνυμα.

S G είπε...

Ι95 το παιδι που το γραψε ειναι αρκετα ψαγμενος νομικος οποτε δεν κινδυνευει φανταζομαι :-)

περισσοτερα οταν επιστρεψω, γιατι ειμαι εκτος εδρας

Μήτσος, ο καφετζής είπε...

«γλώσσα είναι μια διάλεκτος με δικό της στρατό, ναυτικό [τέλος πάντων, αυτό μπορεί να λείπη] και αεροπορία»

Σκέφτομαι πως με αυτό τον κανόνα, η ελληνική γλώσσα πριν το 1821 θα οριζόταν απλώς σαν διάλλεκτος. Ενώ παλαιότερα θα ήταν γλώσσα, όπως είναι και σήμερα.

Επίσης: στην αρχαιότητα (πάντα σύμφωνα με αυτό τον κανόνα) η ελληνική ήταν γλώσσα. Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ήταν διάλλεκτος. Μετά (στο Βυζάντιο) έγινε μάλλον γλώσσα, έπειτα διάλλεκτος, μετά ξανά γλώσσα.

Netpen: η γλώσσα είναι πολύ ισχυρότερο συνδετικό στοιχείο των ανθρώπων μεταξύ τους ακόμη κι από την θρησκεία. Με αφορμή τη γλώσσα ξεκινούν πολλοί πόλεμοι.

J95: δε τρομάζεις κανέναν. Αν μας πεις τι θα πάθαινε ο συγγραφέας παρόμοιου άρθρου στην δημοκρατία (γκούχ - γκούχ) της Τουρκίας κάτι θα γίνει...

kouk είπε...

Όπως λέει ο j95 είμαστε πολύ πίσω σε αυτά τα πράγματα. Μπορούμε να αντιπαραβάλουμε την Νορβηγία όπου, απ'ότι έμαθα δια στόματος ντόπιων, διδάσκονται προεραιτικά όλες οι γλώσσες των μειονοτήτων (ιθαγενών ή μη). Γνώρισα π.χ. κοπέλα, κόρη μεταναστών από την Κροατία, που έκανε στο σχολείο μαθήματα της Κροατικής γλώσσας.

Μήτσος, ο καφετζής είπε...

kouk:
Ναι, έχω πάει μια φορά στη Νορβηγία κι όντως είναι πολύ πιο προχωρημένοι εκεί. Παλιά είχανε κάτι προβλήματα με τους Τούρκους που παραβιάζανε τον εναέριο χώρο τους και θέλανε να τους πάρουν τη μισή χώρα, μετά κάτι Σλάβοι θέλανε να τους πάρουν την υπόλοιπη μισή, καπάκι κάτι Βούλγαροι, Αλβανοί κ.ο.κ., αλλά τώρα με την Ε.Ε. κλπ η Νορβηγία έστρωσε κι έγινε πολύ προοδευτική χώρα.

kouk είπε...

Νομιζεις οτι οι Νορβηγοι δεν εχουν περασει αναλογα πραγματα με μας; Στο μεγαλυτερο μερος της ιστοριας τους ηταν παμφτωχοι και εχουν περασει μεγαλες πεινες. Πολιτικα ηταν σχεδον συνεχως εξαρτημενες απο αλλες δυναμεις (Δανια, Σουηδια, Χανσα). Ανεξαρτητοποιηθηκαν απο τους Δανους το 1814 μετα απο αυτο που ονομαζουν οι ιδιοι "400 χρονια νυχτας". Καπακι ομως προσαρτηθηκαν στην Σουηδια μεχρι το 1905. Εχουν περασει πολεμους, λοιμους, θρησκευτικες διωξεις και εδαφικες αμφισβητησεις.

Η τυχη τα εφερε ωστε ειναι παμπλουτοι τωρα λογω πετρελαιου αλλα η νοοτροπια τους δεν ειναι προιον αυτης της νεας εξελιξης. Ευτυχως για αυτους δεν εχουν την δικη μας νοοτροπια, την οποια εκφραζεις υπονοοντας οτι οι διαφορες μας απο τετοια πολιτισμενα κρατη ωφειλονται μονο στους κακους μας γειτονες.

Μήτσος, ο καφετζής είπε...

Δεν είπα ακριβώς αυτό, άλοθι δεν δίνω σε κανέναν (άνθρωπο ή λαό). Είμαστε εδώ που είμαστε διότι εμείς το ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ. Αν αυτή η επιλογή έγινε με πίεση ή χωρίς ελάχιστη διαφορά υπάρχει. Το θέμα είναι πως η πορεία ενός λαού είναι θέμα επιλογών κι όχι επιβολής από "ξένα κέντρα εξουσίας" κ.ο.κ. Σαφώς και τα οποιαδήποτε "κέντρα εξουσίας" προσπαθούν να επιβάλουν ότι θέλουν αλλά οι λαοί μπορούν πάντα να λένε ΟΧΙ (με τις όποιες συνέπειες).

Λοιπόν, εμείς επιλέξαμε να έιμαστε υπανάπτυκτος λαός κι όχι σύγχρονος γιατί έτσι ήταν πιο εύκολο. Η βλακεία, ξέρεις, η καφρίλα, η εγκεφαλλική ανικανότητα δεν απαιτούν πολύ κόπο, ο καθείς μπορεί να είναι κάφρος, τεμπέλης κλπ. Σωστός άνθρωπος όμως για να είσαι θέλει να κάνεις κόπο.

Συνέπεια αυτών των πολιτικών είναι και η εξωτερική / εσωτερική μας πολιτική. Οπως είπες, η Νορβηγία "έγινε μάγκας" με την ανακάλυψη των πετρελαίων δηλαδή με τα φράγκα. Ποιος τολμάει να σηκώσει κεφάλι σε έναν δυνατό παίχτη; Στις σχέσεις κρατών / κυβερνήσεων ισχύει το "αν δε σε φοβούνται, δε σε σέβονται επίσης".

Ποιος θα τολμούσε να σηκώσει κεφάλι σε μια ανεξάρτητη Ελλάδα; Με βιομηχανία, πετρέλαιο, οικονομία ισχυρή γενικώς. Στο Ελλαδιστάν όμως όλοι σηκώνουν κεφάλι. Πως να φτιάξεις όμως μια ισχυρή Ελλάδα; Δουλέψτε λέει η (κάθε) κυβέρνηση (ναι, μη γελάς Λουκία μου, και ο Σημιτάκος καλός ήταν...), όχι απαντάνε οι "εκπρόσωποι" του λαού (εργατοπατέρες κλπ) γιατί τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, τα λαϊκά κεκτημένα κλπ κλπ κλπ είναι αδιαπραγμάτευτα, θα κάνουμε απεργείες, θα κλείσουμε τους δρόμους, θα δώσουμε αποφασιστικό χτύπημα στο διεθνές κεφάλαιο κλπ κλπ κλπ.

Δεν είπαμε να γίνουμε Ιαπωνία με τους ανθρώπους - ανδροειδή που ζουν για να εργάζονται, αλλά κάτι καλύτερο από αυτό που είμαστε σίγουρα μπορούμε να γίνουμε. Θέλει όμως δουλειά και θυσίες τις οποίες όλοι αρνούνται να κάνουν.

Και για να έρθουμε στο γλωσσικό: και 700 γλώσσες να είχε η Ελλάδα, η ισχυρή όμως Ελλάδα, τίποτε δεν είχε να φοβηθεί. Μήπως το πολυπολιτισμικό Βυζάντιο είχε λιγότερες; Για ένα ισχυρό κράτος ο πολυπολιτισμός είναι εργαλείο ανάπτυξης, προόδου και συμφιλίωσης των λαών, για ένα ασθενές κράτος είναι εργαλείο διάλλυσής του στα χέρια των εχθρών. Δυστυχώς έτσι είναι και δεν είναι λογικό να κάνουμε τα "στραβά μάτια" και να παριστάνουμε τους προοδευτικούς. Το κάθε πράγμα έχει τον σωστό τόπο και χρόνο εφαρμογής.

J95 είπε...

Αν μας πεις τι θα πάθαινε ο συγγραφέας παρόμοιου άρθρου στην δημοκρατία (γκούχ - γκούχ) της Τουρκίας κάτι θα γίνει

Όχι και πολύ διαφορετικά πράγματα. Άντε να αντιμετώπιζε χειρότερες ποινές.

Βλέπεις η Τουρκία είναι και αυτή μια χώρα που οι κάτοικοί της βρίσκονται εκεί από το 3000π.Χ. τουλάχιστον, έχει την Ελλάδα να προσπαθεί να της πάρει το μισό Αιγαίο (αφού, σχετικά πρόσφατα, προσπάθησε σχεδόν επιτυχώς να της πάρει τη μισή Τουρκία), την Κύπρο που αν δεν ήταν ο κατοχικός στρατός οι Ε/Κ θα έσφαζαν του Τ/Κ στο γόνατο, τη Βουλγαρία που καταπιέζει την Τουρκική της μειονότητα, τους βρωμιάρηδες τους Αρμένιους που πάνε να βγάλουν τους Τούρκους εγκληματίες και πιο δίπλα Ιράν και Ιράκ, οπότε θα ήταν πολύ ηλίθιο εκ μέρους της να σεβαστεί τα οποιαδήποτε ανθρώπινα δικαιώματα.

Εγώ πάντως δε συγκρίνω τη χώρα μου με την Τουρκία. Προτιμώ να τη συγκρίνω με τη Νορβηγία.

Άλλωστε και η χώρα δε φαίνεται να μπορεί να πάρει μια απόφαση: στο Μεσοπόλεμο π.χ. οι Βλάχοι είχαν δικά τους σχολεία, με χρηματοδότηση και δασκάλους από Ρουμανία. Τώρα, απ' ό,τι φαίνεται, έτσι και ισχυριστείς ότι δεν είναι εκλατινισμένοι γνήσιοι Έλληνες(ΤΜ) διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις. Μέχρι το 1950, όλοι χρησιμοποιούσαν τις λέξεις "Αρβανίτες" και "Αλβανοί" χωρίς διάκριση, τόσο για τους Έλληνες Αρβανίτες όσο και για τους Αλβανούς (σκέτο). Σήμερα απ' ό,τι φαίνεται, οι Αρβανίτες αποδείχθηκαν τελικά Ούλτρα Γνήσιοι Έλληνες(ΤΜ) κατ' ευθείαν από την αρχαία πόλη Αρβανίτ. Όσο για τους σλαβόφωνους της Μακεδονίας, αυτοί ενώ ήταν η συντριπτική πλειοψηφία πριν την απελευθέρωση, τώρα υπάρχουν μόνο σε κάτι απογραφές του 1926 και στην εξωτερική πολιτική της χώρας, διότι μπορείς να λες μαλακίες στα εγχώρια πρόβατα αλλά οι ξένοι δεν τρώνε τόσο κουτόχορτο όσο τα ντόπια εθνίκια.

neTpen είπε...

J95 δικαιολογείς την Τουρκία για το μη σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων; Τι σχετικισμός είναι αυτός; Και την βγάζεις λίγο-πολύ την "αθώα αδικημένη" από όλους;

Σαφώς και η Ελλάδα δεν είναι άγια. Αλλά δεν είναι και η μόνη (ή η πλέον) αμαρτωλή μεταξύ αγίων!
Να είμαστε έτοιμοι να της προσάψουμε ό,τι πρέπει. Αλλά δεν είναι απαραίτητο να "διαλέγουμε στρατόπεδο", ή το μαύρο ή το άσπρο, ή με "αυτούς" ή με "εκείνους".

Κριτική αντιμετώπιση όλων και καταλογισμός στον καθένα αυτού που πρέπει.

kouk είπε...

netpen, δεν κατάλαβες τον J95. Σου λέει απλά ότι οι Τούρκοι μπορούν με ευκολία να λένε όσα λέμε και εμείς για να δικαιολογηθούμε για τα κακώς μας κείμενα.

kouk είπε...

Μήτσο, συμφωνώ εν γένη με αυτά που λες. Ίσως πριν από 100 χρόνια το να προτείνω το Νορβηγικό μοντέλο για την Ελλάδα να ήταν κάτι ανεδαφικό. Ωστόσο σήμερα είναι λιγότερο έτσι τα πράγματα. Δεν είμαι υπερ του να καλλιεργούμε ενοχές για το παρελθόν αρκεί να απελευθερωνόμαστε από τις αγκυλώσεις του. Έτσι είναι ακραίο μεν να αποκυρήξουμε τις παρελθούσες επιλογές μας και να επιλέξουμε ως πρότυπο την Νορβηγία αλλά από την άλλη πιστεύω πρέπει να στοχεύουμε πάντα λίγο ψηλότερα απ'ότι είναι εφικτό ώστε τελικά να επιτύχουμε μια βελτίωση.

Μήτσος, ο καφετζής είπε...

Μα αυτό είναι εν γέννει ο τρόπος ζωής όσων θέλουν να επιβιώσουν: "χρειάζεσαι ένα, ζητάς 100, παίρνεις 10 κι είσαι ευχαριστημένος". Κατά βάθος δε διαφωνούμε σε πολλά, θα πρέπει όμως να αντιληφθούμε σε μια χώρα π.χ. Ελλάδα υπάρχουν τάσεις, νοοτροπίες, συμφέροντα κλπ που χωρίζουν τους ανθρώπους σε χιλιάδες παρατάξεις και υποπαρατάξεις. Υπάρχουν π.χ. οι κλεισμένοι στους φόβους του παρελθόντος που νοιώθουν ένα φόβο και μια αμηχανία απέναντι σε οτιδήποτε καινούριο, "μη παραδοσιακό" και φυσικά υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να προχωρήσουμε μπροστά ξεχνώντας όλα όσα μας κράτησαν σε αυτή την κατάσταση. Η τελική απόφαση για το που τελικά θα βαδίσουμε αλλά και το τελικό αποτέλεσμα του "βαδίσματος" αυτού είναι συγκερασμός απόψεων και τάσεων. Στο τέλος ούτε τη μία τάση ακολουθούμε αλλά ούτε και την άλλη, παρά κάτι ενδιάμεσο, συμβιβαστικό. Ούτε Νορβηγία πρόκειται να γίνουμε αλλά ούτε και Ελλαδιστάν πρέπει να μείνουμε. Οποιοδήποτε βήμα προς το καλύτερο είναι το ζητούμενο, αρκεί ο βηματισμός να μην είναι πολύ γρήγορος και να γνωρίζουμε και το έδαφος στο οποίο βαδίζουμε για να μη χαθούμε ή πέσουμε σε καμιά "λακούβα"...

neTpen είπε...

kouk, J95 αν είναι έτσι λυπάμαι για την παρανόηση από μέρους μου! Ή μάλλον χαίρομαι που ήταν παρανόηση!!

J95 είπε...

Έτσι είναι :)

Γλώσσολόγος είπε...

1.Οι Σλαβόφωνοι

ήταν πλειοψηφία

μόνο στη Φλώρινα,Εδεσσα,Κιλκίς

αλλά και πάλι οι μισοί γραικομάνοι

ήτανε

2.H Noρβηγία είναι εκτός
ΕΕ και €

και Γενικώς δεν τους καίγεται καρφί
απομονωμένοι καθώς είναι
γεωγραφικά και σε πλήρη
σκανδιναβική συμμαχία


3.Μια φορά το 1993 για το Μακεδονικό έγινε μιά σχετική δίωξη
και πάλι αθωώθηκαν

Δηλαδή πριν τον Ραφαηλίδη
και τόσους άλλους που κυκλοφόρησαν
βιβλία μετά το 74 γιατί
το κράτος δεν τους καταδίωξε;;

Η "Μεταξική-Κεμαλική" Τουρκία δεν μπορεί

να συγκριθεί με την Ελλάδα

όπου ο καθένας έχει και από μία άποψη

Ανώνυμος είπε...

免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片,伊莉討論區,主機代管,虛擬主機,專屬主機,實體主機,獨立主機,網域申請,網頁空間,推薦虛擬主機,網域,網域註冊,豆豆聊天室,ut聊天室,A片,A片,正妹牆,哈啦聊天室,080視訊聊天室,尋夢園聊天室,聊天室

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock