Τρίτη, Ιουλίου 26, 2005

Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών...

Στην ύπαρξη του Σατανά πιστεύει το 57% των Ελλήνων. Επίσης 65.2% πιστεύει στο κισμέτ (πεπρωμένο ή μοίρα) και 71,4% στο μάτι και το ξεμάτιασμα. Πίστη στα θαύματα ομολογεί το 50%.
Μήπως είναι καλύτερα τα πράγματα στους νέους; Όχι. 57% πιστεύουν στα πνεύματα και 38,5% στα φαντάσματα. Και οι Αριστεροί; Κάποτε άθεοι και ορθολογιστές τώρα πιστεύουν στον Θεό (82,7%), στις υπερφυσικές δυνάμεις (57,7%), στους εξωγήινους (42,3%) και στη μετεμψύχωση (36,5%).*
Ως τώρα διάβαζα παρόμοια ποσοστά σε Αμερικάνικες δημοσκοπήσεις και κουνούσα το κεφάλι: «Αχ οι Αμερικανοί, οι αφελείς, οι φονταμενταλιστές, οι θρησκόληπτοι!» έλεγα. Κι εμείς είμαστε χειρότεροι!
Στις αρχές του 21ου αιώνα, το 80% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει στο «μάτι» και το 60% των ψηφοφόρων της Ν. Δ. στον Σατανά. (Ύπαγε οπίσω μας).

Από την σελίδα του Νίκου Δήμου

11 σχόλια:

pinky and the brain είπε...

...και από άλλη έρευνα: το 40% πιστεύει ότι πρέπει να πιστεύεις στο θεό για να είσαι καλός άνθρωπος (!), το 45% πιστεύει ότι τα όνειρα μπορούν να προβλέψουν το μέλλον και το 61% ότι υπάρχουν φύλακες άγγελοι... και αφού ξεκίνησα με στοιχεία, η θρησκευτική ανοχή είναι τελείως απαράδεκτη: ανάμεσα σ'αυτούς που πιστεύουν στο θεό και πάνε στην εκκλησία, το 30% δεν θέλει γείτονα εβραίο, το 40% δεν τον θέλει φίλο και το 25% δεν θάθελε να εργάζεται με εβραίο
simply and totally disgusting

S G είπε...

70% πιστευει στο ματι!!!!!!!!

αντε να τους πεισεις μετα οτι το σπιτι τους γκρεμιστηκε επειδη το χτισαν σε ρεμα και οχι επειδη τους ματιασε ο γειτονας...

αντε να τους πεισεις οτι για την μιζερια τους και τον χαμηλο μισθο τους φταινε οι ιδιοι που δεν δουλεψαν οσο και οπως επρεπε...
πωπωπω

δεν μπορει, νομιζω κανουν καποι λαθος στις ερευνες, δεν ρωτανε τα πραγματα σωστα, δεν ξερω

δεν μπορει να ειμαστε τοσο ταμ τουμ

Roark είπε...

Όταν πας στρατό θα καταλάβεις...

Ανώνυμος είπε...

Χτύπησε διάνα ο Roark. Με μια κουβέντα τα είπε όλα.

subterranean είπε...

Τείνω να γίνομαι κουραστικός με τις αναφορές μου στην εξελικτική ψυχολογία (ελπίζω οι άλλοι bloggers να με συγχωρούν για αυτό, απλά εξηγεί τόσα πολλά για την ανθρώπινη συμπεριφορά που είναι δύσκολο να μην επικαλούμε τα συμπεράσματά της) αλλά δυστυχώς η πίστη σε υπερφυσικές δυνάμεις είναι κάτι τελείως μα τελείως φυσικό και αυθόρμητο για τον άνθρωπο, κάτι βαθιά ριζωμένο στον εγκέφαλό του. Δε γενιόμαστε θρησκευτικά ή πιστεύοντα σε υπερφυσικές δυνάμεις όντα, απλά ο εγκέφαλος μας είναι έτσι δικτυωμένος που κάνει αυτές τις ιδέες εξαιρετικά ελκυστικές και πολύ ανθεκτικές ακόμη και στην απόδειξη του αντιθέτου.
Πάντως η πίστη σε τέτοιες δοξασίες σχετίζεται αρκετά καλά με το επίπεδο της μόρφωσης. Ένα καλό παράδειγμα είναι η αποδοχή που έχει η θεωρία του Δαρβίνου ως εξήγηση για την προέλευση της ζωής καθώς και της τεράστιας βιοποικιλίας. 65% ενλίκων με μεταπτυχιακή μόρφωση την αποδέχονται, 52% απόφοιτοι κολλεγίου, 32% αυτοί με κάποια κολλεγιακή μόρφωση και 20% με μόρφωση λυκείου ή και χαμηλότερη. Η μόρφωση όντως συμβάλλει στην απομυθοποίηση τόσο αυθόρμητων πίστεων αλλά να επισημάνουμε ότι εξαρτάται βέβαια και από τον χαρακτήρα του ατόμου. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι κατά τη διάρκεια της σχολικής εκπαίδευσης αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπιζονται. Θυμάμαι στο Γυμνάσιο και το Λύκειο που πιο πολλές φορές έμαθα για τη Γένεση από την Π. Διαθήκη παρά τη θεωρία της εξέλιξης (ουσιαστικά τη θεωρία της εξέλιξης ποτέ δε την διδαχτήκαμε γιατί ήταν πάντα εκτός ύλης μιας και θεωρούταν δυσνόητο για εμάς τους μαθητές). Επίσης πολλές φορές θυμάμαι στην ώρα των θρησκευτικών ο θεολόγος συχνά να αναφέρεται σε θαύματα στο Άγιο Όρος ή στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα ή να αναφέρεται στην πραγματικότητα του "ματιού". Όταν τα θέματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται στο χώρο του σχολείου, αλλά αντίθετα ενθαρρύνονται, τί να πει κανείς. Στις ΗΠΑ στα δημόσια σχολεία δε διδάσκονται βέβαια θρησκευτικά και ούτε υποχρεώνονται να προσεύχονται το πρωί οι μαθητές αλλά δεν μπορεί κανένας δάσκαλος να ασχοληθεί τέτοια ζητήματα που άπτονται της προσωπικής πίστης του καθενός. Ή αντίθετα αν το τολμήσει θα συγκεντρώσει τα πυρά μαθητών, γονέων και του συστήματος.
Φανταστείτε λοιπόν τι θα γινόταν στην περίπτωση που για τον ίδιο λόγο τα παιδιά δε μαθαίναν ότι η γη είναι στρογγυλή ή ότι η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο. Αυτές οι έμφυτες σχεδόν πεποιθήσεις χρειάζονται πολύ κόπο για να αντικατασταθούν από την πραγματικότητα και όσο πιο πολύ μεγαλώνουμε τόσο πιο προσκολλημένοι γινόμαστε τις πεποιθήσεις μας. Η λύση για το πρόβλημα υπάρχει αλλά άντε να το δεχτούν όλοι όσοι διαφωνούν..

subterranean είπε...

Απλά για να το συνοψίσω αυτό που έγραψα. Μας έμαθε ποτέ κανείς ότι το μάτι, ο Σατανάς και οι άγγελοι δεν υπάρχουν ή για να το πω ορθότερα ότι δεν έχουν παραπάνω λόγο ύπαρξης από οποιδήποτε άλλο αυθαίρετο αποκύημα της φαντασίας μας; Και βέβαια για μερικούς από εμάς οι γνώσεις που αποκομίσαμε από τη Φυσική και τη Βιολογία του σχολείου μπορεί να μας ήταν αρκετές για να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα αλλά για τους περισσότερους δεν είναι.

S G είπε...

εχεις ενα δικιο κωστη, τα τηλεταρό τους λιακοπουλους κτλ ποιος τους συντηρει?

στην γερμανια ολα τα 090 (μαλλον 0190 ειναι κει) συντηρουνται απο στερημενους τσοντακηδες. στην ελλαδα απο παραμεταφυσικομανεις.


ρε συ υπογειε, ναι το καταλαβαινω οτι το μυαλο μας δεν γουσταρει τα κενα οποτε να κατι δεν το ξερουμε το εξηγουμε μεταφυσικα, αλλα υποτιθεται οτι εχουν κανει ολοι λιγη φυσικη και ξερουν οτι θαυματα δεν υπαρχουν! μοιρα? δηλαδη αν παω στον δρομο μπροστα σε ενα αυτοκινητο που τρεχει με 120 θα πεθανω μονο αν το θελει η μοιρα μου? (αυτο μου θυμιζει μια εφηβικη μου θεωρια. οταν διαβαζεις ενα βιβλιο και κατι πολυ επικινδυνο συμβαινει στον ηρωα μας στην σελιδα 80 ξερεις οτι δεν προκειται να πεθανει γιατι μενουν αλλες 400 σελιδες. ετσι και γω ελεγα οτι προς το παρον ειναι αδυνατον να πεθανω γιατι το βιβλιο μου εχει πολλες σελιδες :-)

Και καλα ολα αυτα, αλλα πιστευουν στο κακο ματι????? μα για ονομα!

S G είπε...

καλα απο ΜΒΑηδες θα περιμενα πολλα, δεν φημιζονται για την λογικη τους :-)

subterranean είπε...

@ SG

Μα το μυαλό μας δεν προσπαθεί να γεμίσει κενά κατανόησης δίνοντας μεταφυσικές ερμηνείες στα φαινόμενα. Π.χ. ο ανθρωπολόγος Pascal Boyer στο βιβλίο του "Religion Explained" παραθέτει ένα περιστατικό σε μια αφρικανική φυλή (δε θυμάμαι ποιά πιθανών οι !San). Έπεσε η οροφή σε μια από τις καλύβες καταπλακώνοντας ένα από τους ανθρώπους που ήταν μέσα. Εκείνοι το απέδωσαν στα πνεύματα. Όταν o Boyer τους ρώτησε γιατί δεν απέδωσαν το συμβάν στους τερμίτες που κατά τα φαινόμενα είχαν φάει το ξύλο αλλά στη δράση των πνευμάτων εκείνοι του απάντησηαν ότι το ξέραν ότι τερμίτες το είχαν φάει το ξύλο αλλά το πρόβλημα ήταν γιατί έπεσε η οροφή εκείνη ακριβώς τη στιγμή πάνω σε εκίνον τον άνθρωπο. Κατάλαβαν ακριβώς το πως έγινε αλλά δεν τους αρκούσε το πως για να εξηγήσουν το γιατί. Το ιδιο και πολλά από τα θύματα μετά το τσουνάμι. Δεν τους ενδιέφερε το πως έγινε το τσουνάμι και είμαι σίγουρος ότι δεν θα είχαν καμία αντίρρηση με την εξήγηση ενός σεισμολόγου ή γεωφυσικού. Αυτό όμως που τους έκειγε γιατί εκεί και γιατί σε αυτούς και γιατί τότε.
Ο εγκέφαλός μας δε γεμίζει κενά με την επίκληση μεταφυσικών ερμηνειών απλά για διάφορους εξελικτικούς λόγους η μεταφυσική του φαίνεται πολύ ελκυστική. Χρειάζεται τεράστια προσπάθεια να πείσουμε κάποιον χωρίς ιδιαίτερη επιστημονική μόρφωση ότι το πως εξηγεί το γιατί.
(ακόμη και πλήρως επιστημονικά μορφωμένοι άνθρπωοι πιστεύουν σε μεταφυσικές έννοιες. Απλά σε μερικές έρευνες φαίνεται ότι όσο μεγαλύτερος ο βαθμός της μόρφωσης τόσο μικρότερη η πίστη σε μεταφυσικές έννοιες. Κάτι είναι και αυτό.)

Ανώνυμος είπε...

Το βιβλίο του Pascal Boyer κυκλοφόρησε σε ελληνική μετάφραση με τίτλο "Και ο Άνθρωπος Έπλασε τους Θεούς" (με βάση τον γαλλικό τίτλο), από τις εκδόσεις Βάνιας

Ανώνυμος είπε...

Γιατί έχουμε θρησκεία; Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι δεν καταπιάνονταν ποτέ με ένα τέτοιο ερώτημα. Η αλήθεια είναι ότι παλαιότερα δεν υπήρχαν οι κατάλληλες μέθοδοι για την εξέταση αυτού του θέματος. Τώρα, όπως λέει ο Pascal Boyer, διαθέτουμε τέτοιες μεθόδους, χάρη στις θεωρίες και τις μελέτες της εξελικτικής βιολογίας και της γνωσιακής ψυχολογίας. Το βιβλίο αυτό δείχνει πως μπορούμε να απαντήσουμε σε πολλά σχετικά ερωτήματα: Γιατί η θρησκεία είναι σημαντική για τόσους ανθρώπους; Γιατί υπάρχουν πολλές θρησκείες και όχι μία; Γιατί επιβιώνει η θρησκεία παρ’ ότι αποτελεί μια προφανώς αναποτελεσματική κοσμοθεώρηση; Η απάντηση είναι: επειδή έτσι λειτουργεί ο ανθρώπινος νους, λόγω του τρόπου με τον οποίο διαμορφώθηκε από την εξέλιξη.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Εκδόσεις ΒΑΝΙΑΣ, 2008, σελίδες: 481

Τίτλος πρωτοτύπου: “RELIGION EXPLAINED: THE HUMAN INSTINCTS THAT FASHION GODS, SPIRITS AND ANCESTORS”Η επίγνωση του επικείμενου θανάτου δημιούργησε νέα ερωτήματα: γιατί βρισκόμαστε εδώ; Τι συμβαίνει μετά το θάνατό μας;
Στις αναπτυσσόμενες κοινωνίες, η θρησκευτική πίστη προκάλεσε και τη δημιουργία ομάδων, οι οποίες με τη σειρά τους τόνωσαν τις πιθανότητες επιβίωσης της ομάδας, αναφέρει ο Pascal Boyer, ανθρωπολόγος και μετέπειτα ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο Washington στο St Louis.
Μερικοί πιστεύουν ότι η θρησκεία ήταν τόσο πετυχημένη στη βελτίωση της επιβίωσης των ομάδων ώστε η τάση μας να πιστεύουμε ήταν «θετική επιλογή» της εξελικτικής μας ιστορίας. Για άλλους, η θρησκευτική πίστη είναι πολύ μοντέρνο φαινόμενο για να έχει κάνει κάποια διαφορά.
“Θεωρώ ότι είναι πιο πιθανό να είναι η θρησκεία ένα υποπροϊόν άλλων γνωστικών μας δυνατοτήτων παρά να αποτελεί από μόνη της κάποια εξέλιξη,” αναφέρει ο Boyer. Τα ψυχολογικά τεστ που έχει κάνει ο Boyer πάνω σε παιδιά έχουν προσφέρει κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν τη φυσική μας τάση να πιστεύουμε. “Κοιτάζοντας παιδάκια τριών έως πέντε ετών, βλέπουμε ότι όταν κάνουν κάποια αταξία, έχουν μια διαίσθηση ότι όλοι γνωρίζουν πως έκαναν κάτι «κακό» ανεξάρτητα από το αν όντως τους είδε ή τους άκουσε κάποιος. Είναι μια ψευδής πεποίθηση, αλλά είναι μια καλή προετοιμασία για την πίστη σε μια ηθική οντότητα που γνωρίζει και βλέπει τα πάντα.”
Η θρησκευτική πίστη όμως περιλαμβάνει ανθρώπους κάθε ηλικίας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εμμονή των «αμόρφωτων». Ο Boyer υποστηρίζει ότι η διατήρηση της πίστης στην ενηλικιότητα βασίζεται, τουλάχιστον εν μέρει, σε υποθέσεις. “Όταν έχεις κάποια θρησκευτικά πιστεύω δε σημαίνει ότι σταματάς να έχεις ερωτήματα, απλά τα ερωτήματα αυτά μοιάζουν να είναι άσχετα. Γιατί δεν διερωτόμαστε για την ύπαρξη της βαρύτητας; Απλά γιατί πολλά από αυτά που κάνουμε κάθε μέρα προϋποθέτουν την ύπαρξή της κάτι που φαίνεται να λειτουργεί άψογα, επομένως δεν υπάρχει και κίνητρο να την αμφισβητήσουμε.”
Μας διδάσκουν να πιστεύουμε από πολύ μικρή ηλικία φυσικά. Είναι τόσο απλό. Το ότι ένα παιδί έχει επίγνωση και αξιολογεί τις πράξεις του δε σημαίνει ότι η θρησκευτικότητα είναι έμφυτη. Δείχνει απλώς ότι ο άνθρωπος αναπτύσσει νωρίς την ικανότητα να αξιολογεί τις πράξεις του. Η πίστη εξυπηρετεί πάντα συγκεκριμένα συμφέροντα και στην ουσία είναι παραβίαση της λογικής. Γι’ αυτό είχε και έχει πάντα εχθρό την επιστήμη. Και οποιαδήποτε ιδέα διαλύει τα σκοτάδια της πρόληψης. Είναι τάχα τυχαίο το ότι οι ένθερμοι προπαγανδιστές της θρησκείας είναι πάντα οι υπερασπιστές συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock