Τετάρτη, Ιουλίου 13, 2005

Μπροστά στην Ισλαμική απειλή

Νέο άρθρο

Είναι όλο και περισσότερο εμφανές ότι η εποχή μας διαφοροποιείται ακόμα και από το πρόσφατο παρελθόν όχι μόνο στις νέες ευκαιρίες που προσφέρει αλλά και στις νέες απειλές που εμφανίζει. Η εξέλιξη των επικοινωνιών, η ευκολία στην μετάδοση της πληροφόρησης, η ανάπτυξη των μεταφορών, η δημιουργία ενός στενού ιστού αλληλοσύνδεσης των οικονομιών σε παγκόσμια κλίμακα δεν δημιούργησε μόνο νέες προκλήσεις για οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική εξέλιξη αλλά έδωσε και την δυνατότητα σε αποφασισμένους φανατικούς να βλάψουν και να επηρεάσουν τις κοινωνίες μας όπως ποτέ άλλοτε, θεμελιώνοντας νέες απειλές στη συλλογική ασφάλεια

Μια καλά οχυρωμένη και οπλισμένη κοινωνία μπορούσε μέχρι πρόσφατα να αμυνθεί αποτελεσματικά στο έδαφός της, απέναντι σε επιθέσεις με παλιάς τεχνολογίας συμβατικά μέσα, αφού τα μέσα για ασύμμετρο πόλεμο , όπως αυτόν που έχουν επιλέξει σήμερα οι ισλαμιστές τρομοκράτες, ήταν ελάχιστα. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά και μόνιμα. Οι δορυφορικές επικοινωνίες, η διάδοση της γνώσης, το ίντερνετ, η ευκολία μεταφοράς κεφαλαίων κ.ά. επιτρέπουν σε οργανωμένες ομάδες να παρακάμψουν τα συμβατικά αμυντικά συστήματα και να καταφέρουν συντριπτικά ασύμμετρα πλήγματα εναντίον οικονομικών ή συγκοινωνιακών κέντρων ή βασικών υποδομών των σύγχρονων πόλεων. Η τεχνολογία σήμερα επιτρέπει το σχεδιασμό, την παρακολούθηση και τον συντονισμό τέτοιων επιθέσεων από μικρές απομονωμένες περιοχές και χώρες του πλανήτη. Ένας φανατικός μπορούσε και σε παλιότερες εποχές να καταφέρει σοβαρά μεμονωμένα πλήγματα (από την δολοφονία του διαδόχου του Αυστροουγγρικού θρόνου στο Σαράγιεβο μέχρι τον Κάρλος) . Σήμερα όμως οι φανατικοί αυτοί μπορούν να οργανωθούν, να συντονιστούν και να καθοδηγηθούν προς επίτευξη ευρύτερων πολιτικών στόχων. Ο συνδυασμός αποφασισμένων φανατικών και επιθετικών πολιτικών επιδιώξεων εξασφαλίζεται από μια ακραία φονταμενταλιστική εκδοχή του Ισλάμ σχετικά εύκολα.

*Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου*

11 σχόλια:

- είπε...

Πρώτα-πρώτα ο τίτλος του άρθρου είναι εξαιρετικά άστοχος, γενικευτικός, "τρομοκρατικός", έως ρατσιστικός και δημιουργεί λάθος εντυπώσεις. Η απειλή είναι η τρομοκρατία και όχι το Ισλάμ.

Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά των «ισλαμικών τρομοκρατικών επιθέσεων» που επισημαίνονται είναι τα χαρακτηριστικά κάθε τρομοκρατικής επίθεσης εν γένει. Δεν έχουν λοιπόν αυτοί, σαν οι μόνοι «κακοί», το μονοπώλιο της βίας.

Με λίγα λόγια, δεν συνιστούν εν δυνάμει απειλή όλοι οι μουσουλμάνοι αδιακρίτως, ούτε αποτελούν οι ισλαμιστές φανατικοί τη μοναδική τρομοκρατική απειλή.

Κατά τα λοιπά βρίσκω τις απόψεις του άρθρου μονοδιάστατες. Αν περιοριζόταν στην καταδίκη της τρομοκρατίας θα το καταλάβαινα. Εκεί, η απόρριψη είναι μονόδρομος. Επεκτείνεται, όμως, στις γενεσιουργές συνθήκες της, αποσιωπώντας την επιθετική πολιτική προάσπισης των συμφερόντων τους, από μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Εμφανίζεται έτσι ο δυτικός κόσμος ως «φιλήσυχος» και «αμέριμνα επιδιδόμενος στα ειρηνικά του έργα», τα οποία έρχονται να ταράξουν εκ του μηδενός οι κακοί ισλαμιστές τρομοκράτες! Προσπαθεί να σκιαγραφήσει τους ισλαμιστές τρομοκράτες σαν την αποκλειστική παραφωνία σε έναν εύτακτο κόσμο και σε μια διαδικασία ανάπτυξης και αγνού «εκδημοκρατισμού» των χωρών του Ισλάμ!!

Δεν αποφεύγονται και οι επιμέρους ανακρίβειες:
«Οι ΗΠΑ χτυπήθηκαν μετά από μια δεκαετία της πιο φιλοπαλαιστινιακής πολιτικής που είχαν ακολουθήσει ποτέ. Όταν είχαν συμβάλει με κάθε μέσο και περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην εξεύρεση λύσης στο Μεσανατολικό (πχ Συμφωνία του Όσλο, συναντήσεις στο Ντέιτον κτλ)»
Τα υπόλοιπα πεπραγμένα τους τι έγιναν; Η εισβολή - ΧΩΡΙΣ την κάλυψη της διεθνούς νομιμότητας - σε κυρίαρχες ισλαμικές χώρες; Τα πλήγματα κατά αθώων και κατά των χωρών των ίδιων, αντί πχ της δολοφονίας συγκεκριμένων ηγετών και στελεχών των καθεστώτων τα οποία χαρακτήριζαν αυταρχικά;

«το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ το αναγνώρισε η διεθνής κοινότητα από το 1948, ο αραβικός εθνικισμός δεν εννοεί να το δεχτεί ούτε το 2005;»
‘Άλλο δικαίωμα ύπαρξης, άλλο δικαίωμα κατοχής ξένων εδαφών και άλλο στέρηση ανεξαρτησίας ενός άλλου λαού. Το πρόβλημα είναι περισσότερο πολυδιάστατο και δεν καταλογίζεται μόνο στο ένα εμπλεκόμενο μέρος.

«Γι’αυτό η επιχείρηση στο Αφγανιστάν ήταν απαραίτητη»
Και τελικά αναποτελεσματική!!!

«Για την πολιτική αφόπλιση του ισλαμικού σκοταδισμού είναι αναγκαία η ενίσχυση των ενδογενών δυνάμεων της μεταρρύθμισης και του εκδημοκρατισμού, αλλά αυτό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση της ελεύθερης αγοράς στις μουσουλμανικές χώρες...»
Αυθαίρετη σύνδεση της δημοκρατίας με συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο.

«Έτσι η προσπάθεια να δημιουργηθούν οι ενδογενείς συνθήκες εκδημοκρατισμού του Ιράκ...»
Τι ευφημισμός!!!
«...αποσκοπεί να λειτουργήσει ως πυξίδα και για τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο»
Αυτό είναι το πρότυπο;;; Πέρα από το ότι δεν έχει επιτύχει, οι τόσοι νεκροί και η τόση καταστροφή μιας χώρας και ενός λαού που στο κάτω κάτω υπήρξε πάντα το θύμα (ακόμα κι όταν δεν το καταλάβαινε) είναι το πρότυπο;;;

«Το αίτημα της δημοκρατίας είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης συγκεκριμένων οικονομικών παραγωγικών δυνάμεων μέσα στην κοινωνία ... (έμποροι, βιοτέχνες, αργότερα βιομήχανοι και τα άλλα αστικά στρώματα)...»
Επισήμανση: δεν είμαστε στο 16ο αιώνα. Τότε, για συγκεκριμένες συγκυρίες τη δημοκρατία διεκδικούσαν πράγματι αυτοί που αναφέρεις. Τώρα είναι αφελές να νομίζουμε ότι αυτοί εξακολουθούν να είναι κατ’ ανάγκη οι αποκλειστικοί φορείς της σχετικής διεκδίκησης! Για να έρθει η δημοκρατία στο Ιράκ κάντε βιοτεχνίες;;;

Τα παραπάνω δεν θέλω επ’ ουδενί να θεωρηθούν «νομιμοποίηση» της τρομοκρατίας (πάλεψα σε άλλες θέσεις ενάντια σ’ αυτό). Όπως, όμως, προανέφερα, το παραπάνω κείμενο αναφέρεται στις συνθήκες γένεσης της ισλαμικής τρομοκρατίας και στην αντιμετώπισή της. Μια τέτοια ανάλυση χωρίς τις παραμέτρους που πρόχειρα πρόσθεσα, καθώς και τόσες άλλες που ξεφεύγουν από το σχήμα «ισλαμικός φανατισμός σε έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο» παραμένει ανακριβής ως μονομερής. Λυπάμαι δε που θα το πω, αλλά φαντάζει σαν απολογητικός λόγος αμερικανού αξιωματούχου για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Δε θα μπορούσε να είναι πιο "απαλλακτικό" ευθυνών.

- είπε...

Αναφερόμουν στα χαρακτηριστικά που επισημαίνονται στο κείμενο, εκεί όπου αυτό εστίαζε ("διάτρητα" συστήματα ασφαλείας, μη συμβατικός "πόλεμος" κλπ).

Η παρακμή των μέχρι πρότινος γνωστών τρομοκρατικών φορέων δεν ξέρω αν μπορεί να μας δίνει την ασφάλεια ότι έχει παρακμάσει οριστικά το φαινόμενο στο δυτικό κόσμο.

Σαφώς και έχει ιδιαιτερότητες - ιδιαίτερα επικίνδυνες ιδιαιτερότητες - η ισλαμική τρομοκρατία, μερικές από τις οποίες σωστά αναφέρεις. Και φυσικά αυτό δεν είναι καθόλου ρατσιστικό! Ο ρατσισμός κρύβεται στη γενίκευση και στις αυθαίρετες εξισώσεις τύπου "η τρομοκρατία είναι ισλαμική = το Ισλάμ μας απειλεί-κάθε μουσουλμάνος είναι εν δυνάμει κίνδυνος".

kouk είπε...

@netpen:
Τα περί της πρόσφατης πολιτικής των ΗΠΑ δεν γράφτηκαν για να δείξουν ότι η δύση έχει λευκό "ποινικό μητρώο" αλλά για να επισημάνουν ότι η πρόσφατη ισλαμική τρομοκρατική έξαρση δεν συνδέεται αιτιακά με τα όποια κρίματα της δύσης. Οι παρελθούσες ενέργειες της Δύσης, ερμηνευόμενες ως κρίματα, αποτελούν μονάχα αφορμές και όχι αιτίες.

Όσον αφορά το Ισραήλ, η δική μας υποκειμενική ματιά μπορεί να βρίσκει πολλά αρνητικά να πει για το Ισραήλ. Όμως αυτό που ενδιαφέρει για την ανάλυση του φαινομένου της τρομοκρατίας είναι η υποκειμενική ματιά των Αράβων, μια ματιά που διαφέρει από την δική μας στο ότι εμένει στην άρνηση του υπαρξιακού δικαιώματος του Ισραήλ.

Επίσης, αν και έχω ο ίδιος αντιρρήσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, δεν μπορώ να πω ότι επειδή δηλαδή είχαμε μια τρομοκρατική επιχείρηση στο Λονδίνο ότι όλα γίναν επι ματαίω. Είναι σίγουρο ότι στο Αφγανιστάν η Al Qaeda δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα. Σε ποιόν βαθμό οι επιχειρήσεις της ανεστάλησαν δεν μπορούμε εμείς να το γνωρίζουμε, αλλά δεν νομίζω ότι ήταν αμελητέος.

Γυρνώντας στο Ιρακ, πάλι μπορούμε να κριτικάρουμε την όλη επιχείρηση, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια θετική έκβαση στο βάθος του χρόνου. Σαφώς το Ιρακ μπορεί να είναι πρότυπο για τις γύρω χώρες. Ίσως δεν είναι ακόμα, αλλά έχει την δυνατότητα. Και να μην ξεχνάμε ότι και η αρνητική επιρροή χωρών όπως η Συρία μετριάστηκε λόγω της εισβολής, πράγμα που καθιστά πιο πραγματοποιήσιμο το σενάριο εκδημοκρατισμού της περιοχής.

Τέλος, η συμβολή της αγοράς στον εκδημοκρατισμό έχει ιστορικό προηγούμενο. Εσύ φέρνεις την αντίρρηση ότι οι καιροί άλλαξαν, αλλά δεν μας λες με ποιόν τρόπο.

J95 είπε...

Γυρνώντας στο Ιρακ, πάλι μπορούμε να κριτικάρουμε την όλη επιχείρηση, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια θετική έκβαση στο βάθος του χρόνου.

Αυτό βέβαια ισχύει και στην περίπτωση που πέσει μετεωρίτης και εξαλείψει το 90% της ζωής από τον πλανήτη. Και μάλιστα με μεγαλύτερη επαλήθευση από τις παρατηρήσεις. (αν τουλάχιστον θεωρήσουμε τον άνθρωπο "θετική έκβαση")

pinky and the brain είπε...

ήθελα να προσθέσω λίγα πράγματα σχετικά με την al'qaeda. η οργάνωση γεννήθηκε τη δεκαετία του '80 αλλά οι επιθέσεις ξεκίνησαν αρχές του '90 στην υεμένη όταν δολοφόνησαν 2 τουρίστες σε ξενοδοχείο. έκτοτε έχουν ακολουθήσει άλλες 17 επιθέσεις. σε καμία απ'τις επιθέσεις δεν επικαλέστηκαν το παλαιστινιακό ή το ιράκ. ακόμα και το χτύπημα στις 9/11 δεν είχε αιτία το ισραήλ. κατά τον οσάμα μπιν λάντεν το πρόβλημά του ήταν η υποστήριξη (στρατιωτική) των ηπα προς τη σ.αραβία για να αμυνθεί από το σαντάμ χουσεϊν. ακόμα και η βομβιστική επιθεση στο μπαλί, η οποία αρχικά ερμηνεύτηκε ως αντίποινα για την υποστήριξη της αυστραλίας προς τον bush, είχε άλλη αιτία. και πάλι κατά τον μπιν λάντεν, η αιτία ήταν η υποστήριξη που παρείχε η αυστραλία σε καθολικούς προστατεύοντάς τους από μουσουλμάνους militia (στο αν.τιμορ).

η επίθεση στο ιρακ δεν ευθύνεται για όλα όσα έχουν γίνει. είναι αλλή μια αφορμή, όχι αιτία. αν δεν ήταν το ιρακ, θα ήταν κατι άλλο. η al'qaeda δεν είναι αυτό που ήταν, είναι κατι πολυ πιο επικινδυνο. δεν είναι πλεον μια ομαδα με ιεραρχια. είναι ένα franchise όπου ο κάθε ένθερμος υποστηρικτής του jihad που πιστεύει ότι he's off to heaven with numerous virgins δολοφονεί αθώους, με διάφορες αφορμές. είναι λάθος να πιστεύουμε ότι καθε κακό προέρχεται από τη δύση και από τις κυβερνήσεις των ηπα και της αγγλιας γιατί αυτό μας τυφλωνει στο τι πραγματικά συμβαίνει. οι jihadists είνα αποφασισμένοι να δημιουργήσουν μια αυτοκρατορία απ'την ανδαλουσία μεχρι την ινδονησία. η λύση που πρότεινε o abu bakr bashir (εγκέφαλος της επιθεσης στο μπαλι) στα μελη των οικογενειων των θυματων για να μην εχουν την ίδια μοίρα ήταν "please convert to islam". αμφιβάλλω ότι αυτό είναι θεμιτή λύση και η δύση πρέπει να βρει τρόπους να εξοντώσει τους εξτρεμιστές.
τώρα που οι ηπα είναι στο ιρακ, δεν είναι λύση να φυγει αν δεν έχει καταφέρει η χώρα να ορθοποδήσει. δεν συμφωνώ με την επιθεση. αλλα έγινε και τωρα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. το να αποσύρουν τωρα τα στρατεύματα θα είναι διπλό λάθος γιατί θα αφήσει τη χώρα διαλυμένη όπου οι φονταμενταλιστές θα κυριαρχήσουν μέσω της βίας και της τρομοκρατίας.

τέλος, μου έχει κάνει εντύπωση ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τα επιτεύγματα και τα σημερινά σύμβολα του modernity - κινητά τηλέφωνα για να εκραγούν βόμβες και ιντερνετ για να μας δείξουν τους αποκεφαλισμούς - ενώ μάχονται σθεναρά εναντίον του modernity και των ανοιχτών κοινωνιων όπως είναι η νέα υόρκη, η μαδρίτη και το λονδίνο. όπως πολύ σωστά έγραψε ο roger cohen, "they are masters of symbolism - the hollywood-like apocalyptic scenes of the sept. 11 attacks, the timing of the london bombing to ensure that western leaders in suits were contrasted with bloodied commuters in torn shreds of clothing" - αλλά στο τέλος επιθυμούν να καταστρέψουν τα ίδια τα μέσα που τους επιτρέπουν να αναπαράγουν τα σύμβολά τους

kouk είπε...

J95, άσε τον γεωλογικό χρόνο :-)
Εγώ μιλάω για πιο σύντομα αποτελέσματα, της τάξης των 5-10 ετών.
Ότι το Ιρακ φλέγεται δεν ευχαριστεί κανέναν, όμως που είναι η αποσταθεροποίηση της περιοχής που πολλοί προέβλεπαν;

J95 είπε...

Ε, τι να σου πω; Σε όλον τον πλανήτη ίσως;

Roark είπε...

Ok, συμφωνώ ότι o τίτλος είναι λίγο γενικόλογος. Όποιος διαβάσει όμως λίγο το κείμενο βλέπει ότι δεν αναφέρεται γενικά στην απειλή του Ισλάμ.

Δεν είναι τα ίδια τα χαρακτηριστικά όλων των τρομοκρατικών επιθέσεων. Αλλλιώς δρούσε πχ η 17Ν, αλλιώς δρα η ΑλΚάιντα ή ισλαμικές τρομοκρατικές οργάνώσεις παρόμοιου μεγέθους με την 17Ν. Η 17Ν δεν πραγμτοποιούσε τυφλά χτυπήματα διότι είχε άλλες πολιτικές επιδιώξεις.

Μπορεί οι ισλαμιστές φοτναμενταλιστές να μην είναι οι μόνοι που μεταχειρίζονται την τρομοκρατία ως όπλο, αλλά για τις δυτικές κοινωνίες (και όχι μόνο, η απειλή αφορά επίσης τους Αφρικανούς, τους Ινδούς, τους μη-φονταμενταλιστές μουσουλμάνους, τους Φιλιπιννέζους, το Μαλί κτλ κτλ) είναι αυτή τη στιγμή η σοβαρότερη τρομοκρατική απειλή.

Προχθές ισλαμιστές τρομοκράτες σκότωσαν δεκάδες αθώα παιδάκια στο Ιράκ για να χτυπήσουν μερικούς Αμερικανούς που μοίραζαν καραμέλες. Κανείς δεν ασχολείται ποτέ με τα χιλιάδες θύματα των τρομοκρατών στο Ιράκ, παρότι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφεία των νεκρών.

Μέχρι το τέλος του πολέμου το σοβαρότερο αντιπολεμικό site Iraq Bodu Count έδινε γύρω στους 3.500 νεκρούς από τις επιχειρήσεις. Κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να χαίρεται, τελεία χωρίς αλλά. Όμως από τότε οι απώλειες των αμάχων έχουν ανέβει δραματικά, και για τις οποίες ευθύνονται οι διάφοροι ισλαμιστές που μαζεύτηκαν στο Ιράκ (πχ ο Ιορδανός Ζαρκάουι) σε συντριπτικό ποσοστό (άνω του 90%).

Πριν την εκδήλωση των τρομοκρατικών επιθέσεων δεν υπήρχε καμία διαδικασία "εκδημοκρατισμού" του ισλαμικού κόσμου. Οι υπόλοιπες χώρες συναλλάσονταν χωρίς ενδοιασμούς με τις ισλαμικές χώρες χωρίς να κοιτάνε και πολύ το εσωτερικό τους.

Η όποια κατηγορία για επίθεση των ΗΠΑ χωρίς την κάλυψη της διεθνούς νομιμότητας (για το οποίο υπάρχει ισχυρότατος νομικός αντίλογος που στη χώρα μας δεν ακούστηκε ποτέ) σε κυρίαρχες ισλαμικές χώρες γίνεται για μετά την 9/11, όχι πριν!

Αν κάποιοι βλέπουν μονοδιάστατα το Παλαιστινιακό, αυτοί είναι οι Άραβες τρομοκράτες (και οι τυφλοί υποστηρικτές τους), που συνεχώς δηλώνουν ότι μόνη λύση για αυτούς είναι η καταστροφή του κράτους του Ισραήλ. Συμφωνώ ότι το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο, άλλωστε ως τέτοιο το αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι (πχ οι ΗΠΑ που μιλάνε για λύση στα πλαίσια ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους).

Η σύνδεση της δημοκρατίας με ένα συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο δεν είναι καθόλου αυθαίρετη! Η δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτό το μοντέλο (και αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να αντέξει επί μακρόν δίχως δημοκρατία).

Ακριβώς! Για να έρθει η δημοκρατία στο Ιράκ (και οπουδήποτε αλλού) χρειάζεται μια ισχυρή παραγωγική (όχι σαπροφυτική) μεσαία τάξη να την διεκδικήσει. Η δημιουργία μιας τέτοιας τάξης απαιτεί ασφάλεια (που ματαιώνουν οι τρομοκράτες)βασισμένη σε ισχυρούς θεσμούς και μια ελεύθερη αγορά.

Ο κόσμος της Δύσης δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Είναι όμως αιώνες μπροστά από άλλους κόσμους που αναγκάζεται να συνυπάρξει. Ακόμα και χωρίς καμία ανάμειξη στα εσωτερικά του ισλαμικού κόσμου, και μόνο το χάσμα αυτό είναι λόγος αντιπαράθεσης. Αν δεν θέλουμε να θυσιάσουμε όλες τις κατακτήσεις των ανοιχτών δημοκρατικών κοινωνιών, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις υπερασπιστούμε αποφασιστικά.

Roark είπε...

H ταυτότητα των δραστών των επιθέσεων στο Λονδίνο, που όπως όλα δείχνουν πρόκειται για Πακιστικανικής καταγωγής Άγγλων μικροαστών, έρχεται να καταρρίψει το όλο το wishful thinking που θέλει να συνδέσει τους τρομοκράτες όχι με τον ισλαμοφασιστικό σκοταδισμό τους αλλά με την εξωτερική πολιτική των δυτικών χωρών.

Κατά τα άλλα φταίει η φτώχεια, ο πόλεμος κτλ, αλλά όχι οι τρομοκράτες και οι ιδέες τους!

kouk είπε...

J95, η πραγματικα δεν καταλαβαινω κατι η σε εχει πιασει μια ακομη απο τις υστεριες στις οποιες εισαι επιρρεπης. Ποια αποσταθεροποιηση σε ολο τον κοσμο;

kouk είπε...

Αν και φυσικά δεν έχει επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, δεν είναι μυστικό ότι οι τζιχαντιστές θα θέλαν πολύ την επανακατάκτηση της Al Andalous (Ισπανίας).

Οι Άραβες δεν βαφτίζουν "ιερό πόλεμο" τα συμφέροντα τους αλλά τα κόμπλεξ τους. Αν κοιτάγαν τα συμφέροντα τους θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα και φυσικά δεν θα ασχολούντουσαν με την τρομοκρατία.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock