Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2005

Η αυτοϊκανοποίηση της 'φιλανθρωπίας'

Κυκλοφορούν τα ΝΕΑ σήμερα πρωτομηνιά μαζί με ένα βραχιόλι λέει κατά της φτώχειας. Δώσε και συ ένα ευρώ μπας και κάνουμε κάτι. Ο roark, ο S_G και οι υπόλοιποι το έθεσαν το θέμα στη σωστή του διάσταση πριν κάποια ποστ, (δηλ. εδώ), οπότε δεν έχω να προσθέσω κάτι το ιδιαίτερο πέρα από το ειρωνικό σχόλιο του τίτλου, το οποίο κάνω όταν ακούω για τέτοιες 'φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες'.
Πάντως, τα ΝΕΑ και κάθε άλλη έγκριτη εφημερίδα θα κατακεραυνώσουν με πρωτοσέλιδα σε κάθε περίπτωση την οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού των επιδοτήσεων στα προϊόντα (π.χ. αγροτικά) της ευρώπης, της ελλάδας κλπ. αλλά κατά τ' άλλα το φιλοδώρημα φιλοδώρημα. Μην τυχόν και πάρουμε προϊόντα απ' αυτούς και ρίξουμε τις επιδοτήσεις στους δικούς μας - άντε, καμιά ελεημοσύνη να τους δώσουμε εκεί στους ημιάγριους και είμαστε ok. Άλλωστε πολλοί στον ανεπτυγμένο κόσμο έχουν σα μόνιμο χόμπυ τους τη φιλανθρωπία και το κουμ καν (που έλεγε και η άλλη σε μια ταινία με τον Κωσταντάρα).
Πάντως, υπάρχει και κάτι θετικό όταν κάποιο τέκνο πλούσιας οικογένειας μπορεί εύκολα, ευχάριστα και ανεβάζοντας την αυτοεκτίμησή του (αφού έχει τύψεις που κατέχει πλούτο χωρίς να έχει κάνει τίποτα και χωρίς να έχει κοπιάσει) να νιώσει και αυτός χρήσιμος και τέλος πάντων ότι κάτι κάνει και αυτός.
Άντε και την άλλη φορά σκουλαρίκια...

5 σχόλια:

---. είπε...

Απλά ενημερωτικά, η συγκεκριμένη εφημερίδα που σε άλλες περιπτώσεις πούλαγα 4-5 φύλλα, σήμερα εξαντλήθηκε και μάλιστα υπήρχαν πελάτες που πήραν 2-3 ο καθένας. Απλά ενημερωτικά επίσης, το «Χαμόγελο του Παιδιού» της περιοχής μου, είχε τεράστια έλλειψη σε τρόφιμα αυτόν τον μήνα που πέρασε.

libertarian είπε...

Έχει σχέση, νομίζω δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν (ή να "αυτοϊκανοποιηθούν", ανάλογα με την περίπτωση). Το πρόβλημα είναι ότι ο τρόπος αυτός είναι λάθος. Ο προστατευτισμός της Ε.Ε. στερεί από τις αναπτυσσόμενες χώρες περίπου 700 δισεκατομμύρια δολλάρια, σχεδόν 14 φορές περισσότερα χρήματα από αυτά που λαμβάνουν από την εξωτερική βοήθεια.

Το αστείο είναι ότι ο Gedolf ζητάει να δώσουμε περισσότερα χρήματα στις κυβερνήσεις της Αφρικής που σημαίνει ότι ένα τεράστιο μέρος από τα χρήματα θα πάει χαμένο.

---. είπε...

Konfet, το σχόλιο ήταν επικουρικό και όχι ειρωνικό. Ήταν ακόμη η επισήμανση της παραπληροφόρησης που βιώνουν οι απλοί άνθρωποι.

ΤΑΣΟΣ είπε...

- "Kάθε πράξη έχει αποδέκτη τον εαυτό μας.
Κάθε προσφορά είναι αυτοπροσφορά.
Κάθε αγάπη είναι αγάπη του εαυτού μας".

- "Ευτυχία είναι η ευχάριστη αίσθηση που μας διακατέχει όταν αναλογιζόμαστε τη δυστυχια των άλλων".

"Extreme poverty and crime often hold together.

Ποτέ δεν έγινε γνωστή απο καμμιά ΜΚΟ η σχέση διοικητικών η άλλων δαπανών προς τις δαπάνες του σκοπού για τις οποίες κάποιος συνεισφέρει.

Roark είπε...

Η φιλανθρωπία είναι μια σημαντική ανθρωπινη δραστηριότητα και θα μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ σε μια ελεύθερη κοινωνία πολιτών μακριά από την κρατική κηδεμονία.

O Bill Gates έχει δώσει περισσότερα λεφτά για το Τρίτο Κόσμο, από ότι όλοι αυτοί μαζί.

Αυτό που είναι όμως εξοργιστικό είναι όταν αντί να κάνουν πολιτική με τα δικά τους λεφτά (δικά τους είναι, ας τα κάνουν ότι θέλουν), θέλουν να σώσουν τον κόσμο με τα λεφτά των φορολογούμενων που δεν ρώτησαν.

Αυτό είναι το νόημα κάθε συναυλίας/παραράτας/εκστρατείας κτλ κτλ. Ένα μέσο πολιτικής πίεσης, ώστε αυτοί που διαχειρίζονται ξένα λεφτά, να τα ξοδέψουν όπως γουστάρει ο κάθε καλλιτέχνης. Αλλιώς απλά θα έδιναν τα χρήματά σε όποια οργάνωση ήθλαν χωρίς πιέσεις σε καμία κυβέρνηση.

Αυτό που καταφέρνουν όλοι αυτοί οι τραγικά υποκριτές bleading hearts and artists είναι το make their stand υπέρ των διεφθαρμένων εξουσιών του Τρίτου Κόσμου, όχι των απλών καταπεισμένων πολιτών τους.

Foreign aid might be defined as a transfer from poor people in rich countries to rich people in poor countries.
Douglas Casey

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock