Παρασκευή, Ιουλίου 01, 2005

Δυο μετρα και τρια σταθμα

Στο μπλογκ μας, αλλα και στα ελληνικα ΜΜΕ γενικα, καποια φαινομενικα ασχετα θεματα γεμιζουν σελιδες και σελιδες αποψεων.

- Η παγκοσμια φτωχια
- Η ανοδος της Κινας
- Η επιτυχια της Ιρλανδιας

Για το πρωτο θεμα εχουμε την πρωτοβουλια των ΝΕΩΝ με τα βραχιολια κατα της φτωχειας. Η νοοτροπια της πρωτοβουλιας φαινεται ξεκαθαρα απο την δημοσκοπηση στην ιστοσελιδα της εφημεριδας Ποιος πιστευετε οτι φταιει για την φτωχεια σημερα? Πανω απο 65% των αναγνωστων της φυλλαδας πιστευουν οτι φταιει ο Παγκοσμιος Οργανισμος Εμποριου που επιτρεπει στην Δυση να εκμεταλλευεται τον Τριτο Κοσμο.

Στο δευτερο θεμα εχουμε σημερα ενα αρθρο στην Καθημερινη που ευθεως προτεινει τον προστατευτισμο σαν λυση απεναντι στην ανοδο της Κινας ως εξαγωγικης δυναμης. Με λιγα λογια Κλειστε τα συνορα στην κιτρινη απειλη!

Το τριτο θεμα, με το οποιο εχουμε καταπιαστει και μεις, ειναι η τρομερη επιτυχια της Ιρλανδιας, μιας χωρας που ηταν απο τις τελευταιες στην ΕΕ και μεσα σε μια εικοσαετια εγινε η δευτερη πλουσιοτερη.

Η Κινα τρεχει!

Υπαρχει ενα κοινο μοτιβο στις αναλυσεις... που βλεπω στις εφημεριδες. Ειναι η διψα για μια παρεμβαση. Να κλεισουμε τα συνορα την Κινα, να δωσουμε κατι για την Αφρικη, να κανουμε την χωρα Ιρλανδια.

Αυτο που δεν βλεπουν ειναι οτι κρινουν το ιδιο φαινομενο με δυο μετρα και τρια σταθμα. Η Κινα εχει φερει την τελευτια εικοασετια την μαζικοτερη εξοδο ανθρωπων απο την φτωχεια στην ιστορια, χαρη στο ανοιγμα της στο διεθνες εμποριο! Το ιδιο διεθνες εμποριο που κατηγορουμε για τα προβληματα της Αφρικης! Το ιδιο διεθνες εμποριο που εκανε την Ιρλανδια πλουσια!

Αντιθετα με αυτα που θελουμε να πιστευουμε, οι υποκριτες Ελληνες (και λοιποι Ευρωπαιοι) δεν νοιαζονται για το καλο κανενος. Πιστευουν στα ξεροκομματα. Δεν θελουμε οι Αφρικανοι να εχουν μια ελπιδα να κερδισουν μονοι το ψωμι τους, πουλωντας ελευθερα και τιμια τα (αγροτικα) προιοντα τους στην ΕΕ. Δεν θελουμε αλλη μια Κινα. Ειναι καλα να τους πεταμε τα υπολλειματα απο το τραπεζι μας, αλλα οχι παραπανω. Δωσε θαρρος στον χωριατη, θα σ΄ανεβει στο κρεββατι! Δεν θελουμε τους Αφρικανους να ειναι ισα και ομοια με μας, ετσι? Υψωστε φρουρια δασμων, ριξετ σπαταλα δισεκατομμυρια στους Ευρωπαιους αγροτες και εξαγοραστε τις ενοχες σας με τρια ξεροκομματα στην Αφρικη...

Αντι να ριχνουμε τα συνορα κατηγορουμε τον Παγκοσμιο Οργανισμο Εμποριου, τον πιο δημοκρατικο θεσμο στην ιστροια των Διεθνων Οργανισμων. Ο βασικος κανονας του:
Οταν ενα μελος ανοιγει τα συνορα του σε ενα αλλο, πρεπει αυτοματα να παραχωρησει τα ιδια δικαιωματα σε ολα τα μελη, ειτε μιλαμε για τις ΗΠΑ ειτε για την Μαλτα!

Και αυτη η δημοκρατικη διαδικασια που φερνει ελευθερο εμποριο για ολους, κανει καλο σε ολους. το πρωτο επιχειρημα ειναι εμφανες και απλο: Το ελευθερο εμποριο, ειναι ελευθερο. Κανεις δεν σε βαζει με το ζορι να αγορασεις κινεζικα προϊοντα. Αν οι καταναλωτες τα αγοραζουν σημαινει οτι κατι κερδιζουν. Ποτε αλλοτε στην ιστορια δεν ειχαμε τετοια ραγδαια ανοδο της ποιοτητας και πτωση των τιμων οσο σημερα. Χαρη στην Ταιβαν και της Κινα, εχουμε τηλεορασεις TFT πιο φτηνες απο μια συμβατικη δεκα χρονια πριν! Εχουμε ΗΥ σε τιμες προσιτες για καθε πολιτη! Εχουμε ρουχα, πλοια, μικροσυσκευες, αυτοκινητα, εργαλεια σε πρωτογνωρες ποσοτητες και τιμες.

Αλλα δεν κερδιζουν μονο οι καταναλωτες. Εδω και πολυ καιρο στις ΗΠΑ και στην Δυτικη Ευρωπη γινεται μια τεραστια συζητηση περι της μεταφορας θεσεων εργασιας σε φτηνες χωρες, οπως η Κινα. Η αληθεια ειναι οτι ολες αυτες οι εξελιξεις που εχουν μεγαλη σημασια για τις φτωχες χωρες, δεν εχουν τοσο μεγαλο αντικτυπο στις πλουσιες. Για την ΕΕ και τις ΗΠΑ οι εισαγωγες δεν ειναι πολυ πανω απο 10% του ΑΕΠ τους. Και για την ΕΕ 36% του εμποριου ερχεται απο τρεις χωρες, Ελβετια, ΗΠΑ, Ιαπωνια. Το εμποριο με τις φτωχες χωρες λοιπον, ενω ειναι μια τεραστια βοηθεια για αυτες, δεν αντιπροσωπευει πολυ πανω απο το 5% του ευρωπαϊκου ΑΕΠ!

Μαλιστα οσο ανεβαινουν οι κινεζικες εξαγωγες, ανεβαινει και η ζητηση των Κινζεων για ξενα προιοντα. Οι εισαγωγες της χωρας αυξανονται με τους ιδιους ρυθμους οπως οι εξαγωγες. Και τι εχουμε να κερδισουμε εμεις οι Ελληνες που δεν πουλαμε τιποτα? θα πει ενας σκεπτικιστης. Ε λοιπον εμεις κερδιζουμε περισσοτερα απολους! Η ελληνικη ναυτιλια, η μεγαλυτερη βιομηχανια της χωρας, περυσι ειχε τα υψηλοτερα κερδη της ιστοριας της, με μια ανοδο σχεδον 45%! Και ο λογος? Η ακορεστη πεινα της Κινας για πρωτες υλες και οι μεταφορες κινεζικων προιοντων προς ΗΠΑ και Ευρωπη εχουν εκτοξευσει τις τιμες των ναυλων! Αλλα και γενικοτερα η ναυτιλια μας εχει καλες προοπτικες οσο μεγαλωνει το παγκοσμιο εμποριο. Οι θαλασσιες μεταφορες εχουν εκτοξευτει απο τους 3,7 δις τονους το 1980 στα σχεδον 6,2 δις το 2003, χαρη στο ανοιγμα των αγορων και το ελευθερο εμποριο.

Το ελευθερο εμποριο φερνει ευκαιριες για ολες τις χωρες. Με το να παραγει ο καθενας αυτο στο οποιο ειναι καλυτερος (συγκριτικο πλεονεκτημα), μεγαλωνει η αποτελεσματικοτητα της παγκοσμιας οικονομιας. Ολοι κερδιζουμε, περισσοτερο οσοι ειναι προετοιμασμενοι και ανοιχτοι σε νεες ιδεες. Αυτοι που ζητανε να σταματησει η διαδικασια θυμιζουν αυτους που 100 χρονια πριν φοβοντουσαν την ελευση του ηλεκτρισμου, γιατι θα φαει τις δουλειες του καντηλαναφτη και του παγοπωλη.

Αυτο δεν σημαινει βεβαια, οτι ειναι αληθεια αυτα που λενε οι Κασσανδρες. Μια χωρα εχει την επιλογη να μην ακολουθησει, εχει την επιλογη να κλεισει τα συνορα της και να χωθει στο καβουκι της. Δεν προκειται να καταστραφει, τουλαχιστον οχι σε μια μερα, απλα θα μεινει στασιμη να κοιταει τον κοσμο να τρεχει. Θα μεινει με κερια την ωρα που οι αλλοι εχουν ηλεκτρικες λαμπες και ψυγεια. Ειναι αυτο που στοχευουμε και ζηταμε για την χωρα μας? Ή θελουμε να συμμετασχουμε και μεις σε αυτην την παγκοσμια επανασταση, να φερουμε τον κοσμο ενα σκαλι πιο πανω? Αφηστε τις πορειες, τις ηλιθιες απεργιες, τις γκρινιες και την μιζερια και αρχιστε την δουλεια!

9 σχόλια:

libertarian είπε...

που επιτρεπει στην Δυση να εκμεταλλευεται τον Τριτο Κοσμο

"If you get to work for an American multinational in a low-income country, you get eight times the average income. If this is exploitation, then the problem in our world is that the poor countries aren´t sufficiently exploited."

Phantasmak είπε...

το θέμα των απεργιών είναι ευαίσθητο όμως. Πού τελειώνει η δίκαιη διεκδίκηση και πού αρχίζει ο εκβιασμός (περισσότερα λεφτα & λιγότερη δουλειά);

S G είπε...

το δικαιωμα στην απεργια ηταν καποτε ιερο. Σημερα ειναι ενα εργαλειο εκβιασμου συχνα απο τους χειροτερους χαραμοφαηδες και ενα οργανο καταστροφης.

Παρεπιμπτοντως με τις απεργιες στον Πειραια η MSC ο μεγαλυτερος πελατης μας που φερνει τοση κινηση και δουλειες, ετοιμαζεται να παρει τα μπογαλακαι της και να απει σε αλλα ανταγωνιστικα λιμανια. αυτος ηταν ο σκοπος των απεργων?

Roark είπε...

Όταν η απεργία γίνεται σε κρατικούς, συχνά μονοπωλιακούς, τομείς όπως τα λιμάνια, οι δήμοι, το Δημόσιο, οι ΔΕΚΟ κτλ κτλ τότε έχουν χαρακτήρα εκβιασμού της κοινωνίας. Ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν κοινωνική αναστάτωση, της οποίας το πολιτικό κόστος θα οδηγήσει την πολιτική ηγεσία σε ευνοϊκές παραχωρήσεις στους απεργούς/εκβιαστές.

Αντίθετα σε μια ανταγωνιστική μη-μονοπωλιακή ιδιωτική επιχείρηση, η απεργία στρέφεται μόνο εναντίον της επιβιωσιμότητας της ίδιας της επιχείρησης όχι του κοινωικού συνόλου.

S G είπε...

αυτα για τα στανταρ ποιοτητας ειναι προπαγανδα. Στα περισσοτερα προιοντα τα κινεζικα ειναι καλυτερα απο τα ελληνικα. Και σ εκαθε περιπτωση οι ανθρωποι εχουν την επιλογη. αν θελουν αγοραζουν, αν δεν τους αρεσιε η ποιοτητα ας μην αγορασουν.

Το ιδιο φορολογικο καθεστως προφανως πρεπει να σιχυει.

Αυτο για το χαμηλο κοστος δεν το πιανω. Αν παραγουν φτηνοτερα, γιατι να μην αγοραζουμε? Αν οι Ελληνες δεν μπορουν να τους ανταγωνιστους στα φτηνοπραματα ας αρχισουν επιτελους να κοιτανε το ντιζαϊν οπως εκανε η Ιταλια πριν πολλα χρονια με τις απειρες μαρκες (Μπενετον, Γκουτσι, Αρμανι κτλ) ή οπως κανει η Ισπανια τωρα (Zara, Massimo Dutti, Bershka, Mango κτλ ειναι ολα ισπανικα!).

Ας γινουμε καλυτεροι σε αυτα που κανουμε καλα, και τα αλλα ας τα αφησουμε σε οποιον τα κανει καλα και φτηνα...

S G είπε...

δεν ξερω που το πας. Σαφως η Θαρα παραγει σε πολλες χωρες (και στην Πορτογαλια αποτι θυμαμαι). Αλλα φερνει πολλες, ακριβοπληρωμενες δουλειες στην Ισπανια. Σχεδιο, διοικηση, στρατηγικη, αυτα ειναι που προσφερουν οι Ισπανοι.

Δεν χρειαζομαστε ανειδικευτους εργατες (και ουτε ειμαστε αρκετα φτηνοι γιαυτο), αλλα μορφωμενους επαγγελματιες...

Roark είπε...

Αντί να προτείνεται ως λύση ο προστατευτισμός, γιατί δεν πιέζουμε για να μειωθούν οι φόροι που πληρώνει η μικρομεσαία επιχείρηση (άμεσα αλλά και έμμεσα όπως δείξαμε στο ποστ για την γραφειοκρατία);

Η μείωση της κρατικής σπατάλης και της εμπλοκής του στην οικονομία είναι μονόδρομος αν θέλουμε να επιβιώσει η οικονομία.

Btw, αμφιβάλλω σοβαρά αν μπορεί να γίνει μεγάλη και σταθερή εισαγωγή προϊόντων με τεχνάσματα του στυλ δειγμάτων κτλ Τα κινεζικά προϊόντα απλά είναι ασύγκριτα φτηνότερα.

S G είπε...

μα τι λες τωρα, δεν ξερει ο κοσμος οτι ενα κινεζικο μπουφαν μεκαψες των 10 ευρω θα ειναι χειροτερο ενος Θαρα, το οποιο ειναι χειροτερο ενος Μπενετον, το οποιο ειναι χειροτερο ενος Λακοστ?

Δεν βλεπω κανεναν απολυτως αθεμιτο ανταγωνισμο. Να ξερεις οτι πολυ συχνα τα βιομηχανικα προτυπα (στανταρ) ειναι μεσο προστατευτισμου και τιποτα αλλο. Γιαυτο ειχαμε καταντησει στην μικρη Ευρωπη να εχουμε 10 συστηματα τηλεφωνου, 5 ειδη πριζας κτλ Γελειοτητες!

Για το θεμα με τα δειγματα, ο Ροαρκ εχει απολυτο δικιο. ποσα μπορουν να φερουν ετσι? Και γιατι να πληρωνουν υπερογκους φορους ουτως ή αλλως?

S G είπε...

"γιατί το κράτος δεν θέτει κίνητρα για τη συνένωση ΠΜΕ με σκοπό τη σύσταση μεγαλύτερων εταιριών; "

καμμια δουλεια δεν εχει το κρατος να επιλεγει ποιο ειναι το βελτιστο μεγεθος μιας εταιρειας. Αν ειχε νοημα να συγχωνευτουν οι εταιρειες θα το εκαναν. Φυσικα αν υπαρχουν αντικινητρα για τις μεγαλες εταιρειες (που υπαρχουν με την μορφη στηριξης των μικρων) αυατ πρεπει να αφαιρεθουν.

"Για να είναι θεμιτός ο ανταγωνισμός ή πρέπει να γίνουμε και εδώ "μπάτε σκύλοι αλλέστε" ή πρέπει αυτοί να αρχίσουν να θέτουν στάνταρ ποιότητας! "

μα σε ξαναρωτω: γιατι ειναι αθεμιτος? Κανει η Φιατ αθεμιτο ανταγωνισμο στην Φερραρι επειδη ειναι "χαμηλοτερης ποιοτητας"?? Καθε ποιοτητα ειναι αποδεκτη, οσο την αγοραζει καποιος!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock